Elektrische isolatie

Elektrische isolatie is zoals de naam zelf al zegt het isoleren van de elektrische energie. De bedoeling van isoleren van elektrische energie is dat er in een bepaald gebied geen elektrische geleiding kan plaats vinden. Dit wordt vooral gedaan om geen kortsluitingen of brand te veroorzaken. Alle elektrische kabels die zich in een huis bevinden zijn geïsoleerd, dit is gebeurt aan de hand van een isolator.

 

Een elektrische isolator is een materiaal dat geen elektrische stroom doorlaat en deze dus isoleert. Kabels worden geïsoleerd zodat de elektrische lading niet kan beïnvloed worden door de buiten omgeving. Alle kabels waar elektrische energie doorloop zijn en moeten geïsoleerd zijn voor de veiligheid.

Deze draden zijn meestal geïsoleerd door een lag rubber, rubber heeft de eigenschap elektriciteit te isoleren. Andere elektrische isolatoren zijn rubber, hout, plastic, steen, glas en papier.

 

Lucht en elektrische geleiding?

Vele mensen denken dat lucht geen elektrische geleider is maar niets is minder waar wanneer lucht bloot gesteld word aan een grote lading elektriciteit zal de lucht deze elektriciteit doorlaten en dus kunnen we stellen dat lucht een geleider is. Een realistisch voorbeeld dat wel vaker voorkomt op de aarde is de bliksem. Dit is een elektrische lading met een heel hoog voltage en word geleid door de lucht tot op de aarde. Wanneer je dus aan de elektriciteit werkt is het ten eerste aan te raden om de stroom uit te zetten en ten tweede te werken met materiaal dat geïsoleerd is bv een hamer of schroevendraaier met een houten of rubberen handvat zo verklein je de kans om een schok te krijgen.

Niet alleen materialen dat geproduceerd worden door de mens kunnen geleidend zijn of een isolator zijn. Het menselijk lichaam is een heel sterke geleider van elektrische energie, daarom is het dus belangrijk dat u met elektrisch geïsoleerd materiaal werkt wanneer u elektriciteitswerken uitvoert.

 

Water en elektrische geleiding?

Apparaten die in contact komen met water zoals een elektrische boiler of een verwarmingsketel zijn bijzonder gevoelig aan water volgens de website boiler-expert.nl. Het is dan ook verplicht om deze elektrische toestellen te voorzien van een aardingsdraad die verbonden is met de aardingslus. Dat water een erg krachtige elektrische geleider is wordt meteen duidelijk bij het nalezen van de wetgeving over elektrische installaties. In badkamers moet altijd gewerkt worden met een gevoeligere transformator en er mogelijk ook geen elektrische boilers, schakelaars of verlichtingsarmaturen in de buurt van het bad of de douche staan.

 

 

Vraag hier gratis offertes aan voor isolatiewerken

Isoleren is een slimme investering die je op termijn dubbel en dik terugverdient. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende aannemers in isolatiewerken. Prijzen en werkwijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk. Deze dienst wordt u gratis aangeboden zonder aankoopverplichting.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen