Schelpen isolatie

Schelpen isolatie is een milieuvriendelijk alternatief voor het isoleren van de kruipruimte in je woning. Vooral voor woningen binnen een gebied met hoge waterstanden is deze isolatie voordelig. Meer info over prijzen en de werking lees je hier.

Ga snel naar:  prijssubsidies en regelgevingvoor- en nadelenzelf plaatsenalternatieven

 

schelpen isolatie voorbeeldenWat is schelpen isolatie?

De naam van deze isolatie mag je zeker letterlijk nemen. Het materiaal bestaat enkel en alleen uit schelpjes ontgonnen uit de zee.

Hierbij hoef je je geen zorgen te maken over het beschadigen van het milieu tijdens het ontginnen. Er is een oneindige voorraad aan schelpjes, zo’n 200.000 kubieke meter per jaar alleen al in de Waddenzee. Het eco-systeem blijft ook in takt doordat op voorhand de winplaatsen worden bepaald in overleg met de verantwoordelijke autoriteiten.

Door hun natuurlijke eigenschappen zijn schelpen sterk bestand tegen vocht. Hierdoor zorgt deze isolatie ervoor dat je niet te maken krijgt met stijgend vochtige lucht in je woning.

 

Waarom isoleren met schelpen?

Standaard ligt in een kruipkelder een laag zand. Dit zorgt voor een capillaire werking, wat zorgt voor stijgende vochtige lucht. Deze lucht wordt in je woning gezogen en brengt op termijn heel wat vochtproblemen met zich mee. Daarom zijn er een aantal keuzes uit verschillende isolatiematerialen. Schelpen isolatie is echter het enige 100% milieuvriendelijke materiaal. De natuurlijke isolerende werking is daarbij nog is zeer effectief tegen vocht.

Schelpenisolatie is het meest effectief bij een vochtige of natte bodem. Het laat geen vochtige lucht door zelfs niet wanneer de schelpen gedeeltelijk onder water liggen.

 

Isolatie schelpen prijs

Volgende factoren hebben invloed op de prijs van isolatie voor je kruipruimte:

  • Type woning: de ligging, grootte en leeftijd van je woning beïnvloeden de kosten.
  • Bereikbaarheid: de plaatsing vraagt meer tijd wanneer je kruipruimte minder goed bereikbaar.
  • Vochtigheid: hoe vochtiger de bodem, hoe meer isolatie er nodig is.
  • Ventilatierooster: afhankelijk van het isolatiemateriaal is ventilatie vereist.

Wanneer je van plan bent te investeren in schelpenisolatie betaal je een richtprijs van € 1.500 voor een oppervlakte van 55 m². Hou er ook rekening mee dat  je kruipruimte minimaal 30 tot 35 cm hoog moet zijn. Raadpleeg onze gratis offerte service en ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende isolatie-experts in je buurt.

Voordeel: bij schelpen isolatie is het niet nodig om een ventilatierooster te plaatsen. Je bespaart dus op een extra investering voor je kruipruimte.

 

Subsidies en regelgeving

Mits je voldoet aan de bepaalde voorwaarden in de regelgeving, heb je recht op subsidies bij het plaatsen van schelpenisolatie. Ook achteraf is deze isolatie voordelig en bespaar je op je energiefactuur.

 

Subsidie voor schelpen isolatie

Je geniet van een verlaagd btw-tarief van 9% wanneer je de schelpen isolatie laat plaatsen door een aannemer. Hou er wel rekening me dat je woning ouder moet zijn dan 2 jaar.

 

Isolatiewaarde van schelpen

Volgens de Nederlandse regelgeving is een minimale R-waarde van 3.5 nodig. De isolatiewaarde van schelpen ligt tussen 0,106 en 0,144 W/mK.  Dat komt neer op een laag schelpen tussen 30 en 37 cm in je kruipruimte om een subsidie te ontvangen op de isolatiewerken.

 

Wat brengt isoleren met schelpen me op?

Schelpenisolatie is, net zoals andere isolatie, energiebesparend. Zo bespaar je tot 190 m³ gas op stookkosten. Wat neerkomt op € 116 per jaar. Je werkt ook mee aan een duurzamer milieu. Door te isoleren met schelpen vermindert de uitstoot van CO² van je woning met 338 kg per jaar.

 

Voor- en nadelen

Overweeg je een milieuvriendelijk alternatief voor het isoleren van je kruipkelder. Lees hier over de voor- en nadelen van schelpenisolatie.

 

Voordelen schelpen isolatie

+ Betrouwbaar: blijvende werking, ongeacht de omstandigheden.

+ Onkwetsbaar: geen scheuren, komt niet los, rot niet en brandwerend.

+ Milieuvriendelijk: tast het milieu niet aan bij afbraak van de woning of het ontginnen van de schelpen.

+ Geen onderhoudskosten: door het onkwetsbaar karakter is er geen onderhoud nodig.

+ Geen ventilatie nodig: geen koude vloer door het doorstromen van koude lucht.

+ Geschikt voor elk type vloer: beschermt elk type vloer tegen vocht.

 

Nadelen schelpen isolatie

Zwaar: niet ideaal bij woningen waar er kans is op verzakkingen.

 Zakt naar bodem: eens schelpen volledig onder water liggen verliezen ze hun isolerende werking.

Vermindert toegankelijkheid: massieve isolatie die je niet zomaar aan de kant schuift.

 

Zelf plaatsen

Ben je een ervaren klusser en wil je besparen? Dan kan je overwegen om isolatie voor je kruipruimte zelf te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat schelpenisolatie het nodige vakmanschap vereist. Zeker voor een moeilijk bereikbare kruipruimte heb je het juiste materiaal nodig voor de plaatsing. Toch nog twijfels? Raadpleeg via onze gratis offerte service experten van schelpenisolatie in je buurt. Zij voorzien je van het nodige deskundige advies.

 

Alternatieven

Isolatiechips zijn een uitstekend alternatief. Ze hebben dezelfde eigenschappen als schelpenisolatie maar zonder de nadelen. Zo blijven isolatiechips drijven op het wateroppervlak waardoor ze hun isolerende werking behouden. Ook is er door het lichte gewicht van de isolatie geen kans op verzakkingen en is het makkelijk om de isolatie aan kant te schuiven. Hierdoor blijft de kruipruimte makkelijk toegankelijk.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende Isolatiespecialisten