Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dun isoleren

In sommige situaties is het belangrijk om ruimte te besparen tijdens het isoleren. Wil je bv. bovenop je bestaande vloer isoleren? Heb je een dunne spouw? Of weinig ruimte tussen de houten balken van je dakconstructie? Dan is dun isoleren de oplossing. In dit artikel ontdek je hoe je vloeren, daken en muren dun en tegelijkertijd efficiënt kan isoleren!

Ga snel naar:
OPTIE 1: vloer dun isoleren
OPTIE 2: muur dun isoleren
OPTIE 3: dak dun isoleren

Ontvang vrijblijvend offertes!

 

 

Waarmee hou ik rekening bij dunne isolatie?

De dikte van een isolatielaag verschilt van project tot project. Bij nieuwbouw is er meestal ruimte genoeg om dikker te isoleren, maar bij een renovatie is dat niet altijd het geval. Met welke factoren moet je nu rekening houden als je dun wilt isoleren? Een kort overzicht:

 • Isolatiewaarde van het materiaal: niet elk materiaal heeft een even goede isolatiewaarde. Is het in jouw situatie belangrijk om zo veel mogelijk ruimte te besparen? Ga dan voor een materiaal met een zo hoge isolatiewaarde. Zo bereik je met een dunne isolatielaag dezelfde thermische isolatie als met een dikkere laag van een ander materiaal.
 • Subsidievoorwaarden: ook bij dunne isolatie zijn er bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Wil je bv. in aanmerking komen voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)? Dan moet je een minimale warmteweerstand halen (uitgedrukt in m²K/W). Die voorwaarden verschillen per toepassing (vloer, muur, dak, …).
 • Mogelijkheden van de woning: de dikte van een laag isolatie hangt vooral af van jouw project en de mogelijkheden van je woning. Zo kan je je kelderplafond vaak dikker isoleren in vergelijking met isolatie bovenop je huidige vloerbekleding. Niet alle spouwen tussen binnen- en buitenmuren zijn ook even dik. Bekijk dus samen met een expert hoe dik of dun jij kan isoleren.

Wil je graag zo dun mogelijk isoleren? Vraag dan eerst advies aan een isolatiespecialist. Die analyseert jouw project, bekijkt hoeveel ruimte je hebt en welk materiaal het beste zou zijn, … Zo maak je de juiste keuzes voor jouw isolatieproject. Ontvang gratis advies op maat!

 

OPTIE 1: vloer dun isoleren

vloer dun isoleren

Isoleer je je vloer aan de bovenkant? Dan is de opbouwhoogte een belangrijk aandachtspunt. Als die beperkt is, moet je je vloer zo dun mogelijk isoleren. Anders krijg je problemen met je deuren, plinten, … Tegelijkertijd moet je met je vloerisolatie wel een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 3,5 m²K/W halen als je in aanmerking wilt komen voor de ISDE. Hoe ga je dan te werk? Hieronder de uitleg!

 

Hoe je vloer dun isoleren?

De beste materialen voor dunne vloerisolatie zijn PIR-isolatieplaten en PUR-schuim. Deze kunststof isolatiematerialen beschikken namelijk over een lage lambdawaarde en garanderen dus optimale isolatieprestaties. Bij een renovatie zijn PIR-platen met een isolatielaag van 5 cm al voldoende. Bij gespoten PUR is dat ongeveer 6 cm. De werkwijzen per isolatiemethode:

 • Vloer dun isoleren langs boven: dunne vloerisolatie is vooral belangrijk als je wil isoleren bovenop je bestaande vloer. In dat geval is de opbouwhoogte namelijk een belangrijk aandachtspunt. Je kan ook je huidige vloer volledig uitbreken. Een vakspecialist zorgt dan voor een volledig nieuwe vloeropbouw vanaf de draagvloer. Meestal is er dan meer ruimte voor een dikkere isolatielaag, eventueel vloerverwarming en een nieuwe afwerking.
 • Vloer dun isoleren langs onder: heb je een lagere kelder en wil je niet te veel ruimte verliezen? Kies dan voor een laag dunne vloerisolatie tegen je kelderplafond. Lopen er veel leidingen tegen dat plafond? Dan is gespoten PUR de slimste keuze. Gaat het echter om een egaal oppervlak? Dan kan een isolatiespecialist ook PIR- of PUR-isolatieplaten plaatsen.

 

Prijs dunne vloerisolatie

De kosten voor een laag dunne vloerisolatie hangen vooral af van het gekozen materiaal, de oppervlakte van je vloer, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Gemiddeld mag je rekenen op deze prijzen:

Type dunne vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PIR-isolatieplaten€ 20 à 45
Gespoten PUR€ 25 à 35

Een exacte prijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun totaalprijs voor jouw project, maar ook hun adviezen, werkwijzen, … Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: muur dun isoleren

muur dun isoleren

Met muurisolatie wil je natuurlijk zo min mogelijk ruimte verliezen, ongeacht de isolatiemethode die je kiest. Maar wat is nu de beste dunne isolatie voor je buitenmuur of spouwmuur? We nemen de beste opties door voor dunne muurisolatie aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw.

 

Hoe je muur dun isoleren?

Er zijn 3 manieren om dunne gevelisolatie aan te brengen. Je kan je spouwmuur isoleren, dunne isolatieplaten tegen je buitenmuur laten plaatsen of je buitenmuren isoleren langs binnen. Deze 3 isolatiemethodes op een rijtje:

 • Spouwmuur dun isoleren: geen gevelrenovatie voor ogen? Dan is je spouwmuur isoleren de meest eenvoudige, budgetvriendelijke en efficiënte methode. Een expert spuit dan isolatiemateriaal in je spouw via kleine gaatjes in de gevel (zie foto hierboven). Is die spouw erg smal (bv. 3 à 5 cm)? Dan is gespoten PUR het beste materiaal. Zo krijg je een dunne laag muurisolatie die je energiefactuur verlaagt en tegelijkertijd je wooncomfort verhoogt.
 • Buitenmuur dun isoleren: verlies je liever geen ruimte aan de binnenkant van je huis? En wil je ook je gevel aanpakken? Dan kan je ook een dunne laag gevelisolatie tegen je buitenmuur laten aanbrengen, gevolgd door een nieuwe gevelafwerking (bv. crepi, hout, …). Om zo dun mogelijk te isoleren, kies je dan voor PIR-isolatieplaten. Om de minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W te halen, is een isolatielaag van zo’n 7 cm dan al genoeg.
 • Binnenmuur dun isoleren: binnenmuren isoleren is alleen aangeraden als de andere opties (spouw- en buitenmuurisolatie) technisch niet haalbaar zijn. Je verliest namelijk woonruimte in je huis en het risico op onderbrekingen in de isolatieschil (bv. door ramen, deuren, …) is groter. Voor dunne muurisolatie langs binnen kies je voor voorzetwanden met kunststof isolatieplaten of voor kunststof isolatiepanelen die je tegen je binnenmuur laat aanbrengen.

 

Prijs dunne muurisolatie

De kosten voor dunne muurisolatie hangen af van de isolatiemethode. Zo gaat je spouwmuur isoleren een stuk sneller dan je buitenmuur isoleren, met een lagere kostprijs als gevolg. Een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type dunne muurisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spouwmuurisolatie met PUR-schuim € 25 à 30
Buitenmuurisolatie met PIR € 20 à 45
Binnenmuurisolatie met PIR€ 40 à 60

Benieuwd naar de kosten voor jouw isolatieproject? Neem dan contact op met 2 à 3 isolatiespecialisten in je buurt. Die informeren je graag over de mogelijkheden en bezorgen je een vrijblijvende prijsofferte. Zo kies je eenvoudig het interessantste voorstel. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat!

 


OPTIE 3: dak dun isoleren

dak dun isoleren

Wil je in aanmerking komen voor de ISDE voor dakisolatie? Ook dan moet je een Rd-waarde van 3,5 m²K/W halen. En zou je graag die warmteweerstand halen met een dunne laag dakisolatie? Dan gebruik je in plaats van minerale wol of ingeblazen papiervlokken eerder PUR- of PIR-isolatieplaten of PUR-schuim. Met deze kunststof isolatie is een laagdikte van 12 à 14 cm voldoende.

 

Hoe je dak dun isoleren?

Je kan je dak op 2 manieren isoleren, afhankelijk van jouw situatie. Een vakspecialist brengt de dakisolatie langs de binnenkant van je dakconstructie aan, óf langs de buitenkant. Een overzicht:

 • Dak dun isoleren langs binnen: een isolatiespecialist kan de isolatie snel aanbrengen tussen de houten balken van je draagstructuur. Is er weinig ruimte om diep te isoleren? Kies dan voor dunne PIR-platen. Dankzij hun hoge isolatiewaarde kan je met een dunne isolatielaag toch de gewenste Rd-waarde bereiken. Tip: het is ook mogelijk om extra houten latten op de dakconstructie te vijzen. Zo kan je alsnog diep isoleren en een nog hogere isolatiewaarde realiseren.
 • Dak dun isoleren langs buiten: renoveer je je dak? Dan is het vernieuwen van die dakbedekking ook het perfecte moment om dakisolatie langs buiten te plaatsen. Meestal is er dan voldoende ruimte en speelt de laagdikte minder een rol. Sowieso maakt een dakwerker bij deze methode gebruik van harde isolatieplaten van kunststof hardschuim. Dit is ook de beste werkwijze bij platte daken.

 

Prijs dunne dakisolatie

De prijzen voor dunne dakisolatie hangen in de eerste plaats af van de gebruikte methode en het type dak (hellend of plat). Een kort overzicht:

Type dakIsolatiemethodePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen€ 20 à 50
Hellend dakLangs buiten€ 40 à 60
Plat dakLangs binnen € 25 à 40
Plat dakLangs buiten€ 45 à 100

Graag meerdere prijsvoorstellen vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je gratis en vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakspecialisten in je buurt. Zij geven je graag gericht advies en prijzen op maat van je project. Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten