Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform
woning isoleren

Geluidsisolatie: mogelijkheden en toepassingen

Met geluidsisolatie kan je geluidshinder van binnen of buitenaf aanzienlijk verminderen. Het hangt af van de bouwconstructie en de oorzaak van het geluid welke techniek en materialen je moet toepassen. Hier overlopen we de oorzaken van geluidshinder en de toepassingen van geluidsisolatie.

Hoe wil je geluid isoleren? Isoleren tegen geluidsoverlast – Akoestiek in een kamer verbeteren

 

 

Soorten geluidsisolatie

Geluid isoleren kan met 2 soorten isolatie. Als eerste heb je de geluidsisolerende materialen. Deze houden geluid dat van buitenaf komt tegen. Ze verminderen ook de geluidsoverdracht van geluiden binnen naar andere ruimtes. Ten tweede heb je de geluidsabsorberende materialen, die erop gericht zijn de akoestiek in een kamer te verbeteren.


Geluidsisolerend materiaal:
weert buitengeluiden/vermindert geluidsoverdracht binnen. Lees meer
Geluidsabsorberend materiaal: verbetert de akoestiek in een kamer. Lees meer

 

 

Isoleren tegen geluid van buitenaf

Heb je last van lawaai uit aanpalende ruimtes of de buitenomgeving, dan heb je te maken met contactgeluid of luchtgeluid. Beide types geluid vergen een andere aanpak. Het is dus belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak van je geluidsprobleem is:

 

Stap 1: Bepaal het type geluid dat zorgt voor geluidsoverlast

A) Contactgeluid: De bron van het geluid staat in rechtstreeks contact met de vloer, muur of plafond van de ruimte waar je geluidshinder ondervindt. Het geluid kan zich hierdoor makkelijk verplaatsen via trillingen door de muren, vloeren en plafonds die verbonden zijn met de bron van het geluid.

Voorbeelden: schuivende stoelpoten – voetstappen – lawaai zware vrachtwagens

 

B) Luchtgeluid: De bron van het geluid ontstaat in in de vrije lucht. De geproduceerde geluidstrillingen worden in de omgeving verspreid en reeds gedeeltelijk geabsorbeerd door de omliggende materialen.

Voorbeelden: tv-toestellen – luidruchtige kinderen – claxonnerende wagens

 

 

Stap 2: Kies de juiste isolatiemethode

Contactgeluiden, bijvoorbeeld schuivende stoelen, zijn redelijk moeilijk aan te pakken. Het geluid verspreidt zich via trillingen in de constructie waardoor niet alleen de aanpalende wand, maar ook de omliggende muren, plafonds en vloeren geluid zullen overdragen. Om het geluid volledig te dempen moet je een isolatieschil maken van de vloer tot het plafond.

Aangezien een volledige isolatieschil niet altijd mogelijk is, kiezen heel wat mensen er voor om enkel de meest aanpalende wand, vloer of plafond te isoleren. Zo zal het contactgeluid al gedeeltelijk gedempt worden en heb je ook geen last meer van luchtgeluid. Info over de verschillende methoden vind je verderop in dit artikel.

 

Luchtgeluid, zoals een spelend tv-toestel bij de buren, is makkelijk op te lossen door de aanpalende muur of plafond te isoleren. Hiervoor kan je gebruikmaken van een voorzetwand of een verlaagd plafond met isolatie.

 

 

Stap 3: Plaats de geluidsisolatie op een correcte manier

Geluidsisolatie laat je best plaatsen door een professionele firma. Deze zorgt voor de juiste isolatiekeuze en gaat de constructie die de isolatie vasthoudt ook akoestisch dempen. Zo kunnen er geen geluidstrillingen doorgegeven worden via de constructie. Voorstellen en prijzen van bedrijven gespecialiseerd in isolatiewerken kan je vinden via onze offerteservice.

 

geluidswerende isolatie

 

Akoestisch isoleren

Als je de geluidswaarneming binnen een ruimte wil verbeteren, dan kan je investeren in akoestische isolatie. Een goede akoestiek is bijvoorbeeld erg belangrijk in kantoorruimtes en muziekstudio’s. Akoestisch isoleren gebeurt niet met geluidsisolatie maar wel met geluidsabsorberende isolatie. Het meest gekende voorbeeld van akoestische isolatie zijn de grijze schuimplaten met noppen die je ook terugvindt in de binnenbekleding van behuizingen. Voor de verschillende mogelijkheden van akoestische isolatie kan je terecht in dit artikel.

 

 

Geluidsisolatie toepassingen

geluidsisolatie muur1) Geluidsisolatie muur

Een geluidsisolerende muur kan zowel geluidshinder van buiten als van binnen verminderen. Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie.

Bij een voorzetwand wordt een frame voor de muur geplaatst waarop een isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dit kader wordt dan afgewerkt met gipsplaten. Het geluid dat voorbij de buitenmuur geraakt, wordt geabsorbeerd door de isolatie. Het geluid dat nog voorbij de afwerkingswand geraakt, zal dan al sterk verminderd zijn (massa-veer-massaprincipe).

Lees hier meer over geluidsisolatie voor muren.

 

 

geluid vloer isoleren2) Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie bij vloeren dient vooral om contactgeluid tegen te gaan, maar kan ook luchtgeluid verminderen. Een veelgebruikt isolatiemateriaal bij massieve vloeren is polyethyleen.

Bij een houten vloeropbouw kan de ruimte onder de afwerking gevuld worden met zachte isolatie zoals glaswol. Een andere mogelijkheid om de vloer geluidswerend te maken is het plaatsen van een zwevende vloer. Deze bestaat uit een geluidsabsorberende laag tussen de draagstructuur van de vloer en de chape.

Ontdek hier meer over geluidsisolatie voor vloeren.

 

 

verlaagd plafond geluidsisolatie3) Geluidsisolatie plafond

Woon je in een appartement, dan kan je de vloer van je bovenbuur moeilijk isoleren. In dat geval kan je het plafond voorzien van geluidsisolatie.

Een verlaagd plafond is hierbij een vaak voorkomende toepassing. Er wordt dan met behulp van een houten of metalen frame een nieuwe afwerkingslaag, bijvoorbeeld gipsplaten, geplaatst aan het bestaande plafond. Tussen deze nieuwe afwerking en de oude plafondlaag plaatst men dan de geluidsisolatie. Glaswol is hierbij een populaire mogelijkheid.

Ontdek hier meer over geluidsisolatie voor het plafond.

 

Niet alleen de geluidsisolatie is van belang. Om een volledige isolatieschil te bekomen is het ook aangeraden om te investeren in kwalitatief glas. Dit is namelijk ook een belangrijke factor bij het weren van geluid van buitenaf. Met hoogrendementsglas verbeter je overigens ook de thermische prestaties van je woning.

 

 

Hoe werkt geluidsisolatie?

In de eerste plaats is de dikte van een wand erg belangrijk om geluid te kunnen weren; hoe dikker de wand, hoe beter het geluid zal tegengehouden worden.

Het is echter niet altijd mogelijk om een erg dikke wand te plaatsen. Daarom past men bij het plaatsen van geluidsisolatie het massa-veer-massaprincipe toe. Tussen twee massa’s (de binnen- en buitenwand) wordt een zogenaamde veer geplaatst. Dit kan gewoon lucht zijn, maar om het geluid beter te weren kan men een isolatiemateriaal plaatsen. Meestal laat men dan ook een luchtlaag tussen de isolatie en de wand.

Om geluidsoverdracht zo goed mogelijk te voorkomen is een zachte veer aangeraden. Op die manier kan het geluid beter geabsorbeerd worden. Daarom is minerale wol bijvoorbeeld meer aangeraden als geluidsisolator dan stijve isolatieplaten.

Het gewicht van het isolatiemateriaal mag wel redelijk hoog zijn. Dan kan het de geluidsgolven beter absorberen. Uiteraard zal een dikke laag het geluid beter absorberen dan een dunne laag van hetzelfde materiaal.

 

 

Geluidswerende isolatie: materialen

In dit artikel kon je al kennismaken met enkele materialen die vaak gebruikt worden voor het weren van geluid. Hier bespreken we enkele veelgebruikte materialen voor geluidsisolatie:

 

1) Glaswol: hoewel glaswol voornamelijk gebruikt wordt om thermisch te isoleren, doet dit materiaal het ook prima op geluidswerend vlak. Dankzij de grote massa wordt heel wat geluid opgevangen. Zeker bij daken is glaswol op geluidswerend vlak een betere keuze dan harde isolatieplaten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er meer vrije ruimte nodig is. Ook bij vloeren, muren en plafonds kan het gebruikt worden.

Glaswol isolatie wordt doorgaans in halfstijve isolatieplaten geleverd. Zo zijn ze makkelijk te plaatsen en absorberen ze veel geluid.

Lees hier meer over glaswol isolatie.

 

2) Polyethyleen: polyethyleen wordt vooral gebruikt om vloeren geluidswerend te maken. Het is een sterke, relatief goedkope kunststof. Bovendien is dit materiaal vochtafstotend en bestand tegen zowel zeer lage als zeer hoge temperaturen.

Lees hier meer over polyethyleen isolatie.

 

3) Andere materialen: naast glaswol en polyethyleen zijn er natuurlijk nog veel andere materialen die je kan gebruiken voor de geluidsisolatie van je woning of kantoor. Kurk en rotswol hebben bijvoorbeeld ook goede geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen.

Wat de beste geluidsisolatie is voor jouw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de plaats waar geïsoleerd moet worden (vloer, plafond of muur), de beschikbare ruimte en het budget zullen de materiaalkeuze bepalen.

 

 

Offertes voor geluidsisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten