Bestaande spouwmuur isoleren
Is je spouwmuur nog niet geïsoleerd? Dan breng je daar best snel verandering in, want een bestaande spouwmuur isoleren zorgt voor een flinke energiebesparing. Zeker door de subsidies en stijgende energieprijzen is het een slimme investering die je snel terugverdient. Ontdek hier alle up-to-date info en lees alles wat je moet weten om je spouwmuur slim te isoleren in 2024.
Ga snel naar:
Kan ik mijn spouw isoleren?
Hoe spouwmuur isoleren?
Zelf spouwmuur isoleren of vakman?
Prijs + subsidies 2024
Vergelijk gratis offertes
Heb ik een spouwmuur om te isoleren?
Om je bestaande spouwmuur te kunnen isoleren moet je er natuurlijk een hebben. De belangrijkste factor om een spouwmuur te herkennen is het bouwjaar van de woning:
Woningen met een bouwjaar vóór 1920 hebben meestal geen spouwmuur. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 hebben meestal wel een spouwmuur, maar de kans is klein dat die geïsoleerd is. Woningen gebouwd na 1975 hebben doorgaans een spouwmuur die ook al geïsoleerd is. Let op: bij nieuwbouw wordt de spouw standaard geïsoleerd bij het opbouwen van de muren.
Hoe weet ik zeker dat ik een spouwmuur heb? Daarvoor schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan met de juiste technieken en apparatuur precies achterhalen of je een spouw hebt en of het mogelijk is om de spouw te isoleren. Tip: vergelijk voorstellen van verschillende vakmannen want hun adviezen kunnen verschillen. Gratis diagnoses en prijsvoorstellen kan je hier aanvragen.
-
Ik heb een (geïsoleerde) spouwmuur. Wat moet ik doen?Heb je een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is? Dat jouw woning een spouw heeft, betekent nog niet noodzakelijk dat het mogelijk is om de spouwmuur te isoleren. Een spouwmuur moet daarvoor aan enkele voorwaarden voldoen. Ontdek de voorwaarden verderop in het artikel.
Heb je een spouwmuur die al (deels) geïsoleerd is? Zeker bij oudere woningen is het mogelijk dat de bestaande spouw isolatie de wensen overlaat. Bv. doordat de isolatie ingezakt is of gewoon omdat het isolatiemateriaal dat vroeger gebruikt werd minder goed isoleert. De spouwmuurisolatie bijvullen is dan een mogelijkheid, maar de oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe is vaak de beste oplossing voor een optimaal resultaat.
-
Ik heb geen spouwmuur. Wat moet ik doen?Isoleren is een slimme investering: je verhoogt het warmtecomfort in huis, bespaart op de energiefactuur, verhoogt de waarde van je woning, … Heeft jouw woning dus geen spouwmuur, overweeg dan zeker een andere isolatiemethode. Alternatieve manieren om de muren van een huis zonder spouwmuur te isoleren:
- Buitenmuren isoleren: hierbij wordt isolatie tegen de bestaande buitenmuur geplaatst, waarna deze afgewerkt wordt met nieuwe gevelbekleding. We noemen deze methode ook wel gevelisolatie. Lees meer over buitenmuren isoleren.
- Binnenmuren isoleren: hierbij worden de binnenmuren geïsoleerd. Daardoor verlies je wel ruimte aan de binnenkant van je woning. Het voordeel is dan weer dat je geen nieuwe gevelbekleding moet plaatsen. Lees meer over binnenmuren isoleren.
Kan ik mijn bestaande spouwmuur na-isoleren?
Spouwmuren isoleren is enkel mogelijk als de spouw aan volgende voorwaarden voldoet:
-
De spouwmuur moet breed genoeg zijn
Er wordt bij het isoleren van bestaande spouwmuren een spouw met een minimale breedte van 5 cm als richtlijn aangehouden om een optimaal resultaat te behalen.
Wat als mijn spouw dunner is dan 5 cm? Een minder brede spouw isoleren kan ook, maar kies dan spouwmuur isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde. Zo moet je minder dik isoleren om hetzelfde effect te halen.
-
De spouwmuur mag niet vervuild zijn
Cementresten of cementbaarden in de spouw hinderen de goede spreiding van het spouwmuur isolatiemateriaal en kunnen vochtproblemen veroorzaken.
Wat als mijn spouw vervuild is? Vaak kan de spouwvervuiling gewoon verwijderd worden alvorens de spouw te isoleren.
-
De gevel moet in goede staat zijn
Een gevel dat barsten of andere schade vertoont, is niet meer goed beschermd. Zo kan vocht makkelijker naar de spouw trekken en daar het isolatiemateriaal aantasten, met vochtproblemen en slecht werkende isolatie als mogelijk gevolg.
Wat als mijn gevel beschadigd is? Dan laat je die schade best tijdig herstellen. Dat kan voor of na (meest aangeraden) de spouwmuur te isoleren.
-
De gevel moet dampopen zijn
Het is belangrijk dat de gevel niet afgewerkt is met een dampremmende laag. Anders kunnen er vochtproblemen ontstaan na het isoleren van de spouwmuren. Voorbeelden van dampremmende gevelbekledingen zijn dampdichte verflagen, geglazuurde bakstenen, strengpers stenen of verblendstenen.
Wat als mijn gevel dampdicht is? Overweeg een alternatieve methode van muurisolatie.
-
De gevel moet bestand zijn tegen slagregens
Een gevel die blootgesteld wordt aan slagregens is gevoeliger voor vochtproblemen, wat op zijn beurt een negatieve invloed heeft op de prestaties van de spouw isolatie. Zeker gevels met een open structuur nemen veel vocht op en drogen minder snel uit.
Wat als mijn gevel blootgesteld wordt aan slagregens en niet beschermd is? Dan laat je jouw gevel best impregneren. Dat kan voor of na (meest aangeraden) de spouw te isoleren. Er wordt dan een vochtwerend middel op de gevel aangebracht dat vocht tegenhoudt.
Hoe weet ik zeker dat ik mijn spouwmuur kan isoleren? Daarvoor laat je best een controle van je spouwmuur uitvoeren door een isolatiespecialist. Start je aanvraag hier.
Waarom is een controle van mijn bestaande spouwmuur aangeraden?
Om na te gaan of de spouwmuren van jouw woning geschikt zijn voor isolatie, kan je een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren door een vakman. Hij controleert dan via een camera of de muur in goede staat is, of de spouw breed genoeg is om te isoleren, of de spouw vervuild is, …
De vakman gaat zo na of de spouwmuren isoleren mogelijk is, welke voorbereidende werken nodig zijn, welk isolatiemateriaal geschikt is, …
TIP: de meeste isolatiespecialisten voeren zo’n endoscopisch onderzoek gratis uit om vervolgens de beste oplossing voor jouw situatie voor te stellen. Ben je op zoek naar een isolatiespecialist om je spouwmuren te isoleren? Via de offertedienst ontvang je gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via experts in het isoleren van spouwmuren. Start je aanvraag hier.
Werkwijze: hoe spouwmuur isoleren?
De spouw isoleren is een klus die vrij snel en zonder breekwerken uitgevoerd kan worden. Omdat het de juiste materialen en technieken vereist, kan je de spouwmuur best laten isoleren door een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat.
Stappenplan:
-
Endoscopisch onderzoek
Eerst voert de isolatiespecialist een endoscopisch onderzoek van de spouwmuur uit. Daarbij controleert hij de staat van de spouw en gaat hij na hoe breed de spouw is, of deze vervuild is, … De vakman controleert de gevel ook op schade, bekijkt om welke gevelbekleding het gaat, …
Via zijn onderzoek bepaalt de vakman of het mogelijk is om de bestaande spouwmuur te isoleren en hoe hij best te werk gaat (welke voorbereidende werken, isolatiemateriaal, …).
-
Boorgaten maken
In een volgende stap maakt de vakman gaten in de voegen van de gevel, waarlangs hij later het isolatiemateriaal in de spouw blaast. De grootte van de boorgaten hangt af van de dikte van de voeg en het gekozen isolatiemateriaal. De vereiste minimale boordiameter per spouwmuurisolatie materiaal:
PUR spouwmuurisolatie: 12 mm
Knauf Supafil spouwmuurisolatie: 14 mm
EPS spouwmuurisolatie parels: 16 mm -
Isolatie in de spouwmuur aanbrengen
Het spouwmuur isolatiemateriaal wordt via de voorgeboorde openingen in de spouwmuur ingebracht. Vaak gebruikte soorten spouwmuurisolatie voor het isoleren van bestaande spouwmuren zijn Pur spouwmuurisolatie (isolatieschuim), EPS spouwmuurisolatie (isolatieparels) en glaswol spouwmuurisolatie (glaswolvlokken).
Welk isolatiemateriaal kies ik best? Dat hangt af van verschillende factoren zoals je eigen voorkeur, budget, de dikte van de spouw, … Lees meer in het artikel spouwmuurisolatie.
-
Boorgaten dichten + controle
Na het isoleren van de spouwmuur worden de gaten in de voegen van de gevel weer mooi dichtgemaakt zodat je er niets meer van ziet.
Via een warmtecamera kan de vakman ook nagaan of de spouwmuur volledig en correct gevuld werd. Problemen situeren zich vaak op plaatsen waar mortelresten overlopen tussen de binnen- en buitenmuren. Vandaar dat een voorafgaand spouwmuuronderzoek belangrijk is. Zo kan die spouwvervuiling op voorhand opgespoord en verwijderd worden.
Zelf spouwmuur isoleren of isolatiespecialist inschakelen?
Het is niet echt aan te raden om zelf een spouwmuur te isoleren. Een spouw isoleren is een klus die de nodige kennis en technieken vereist. Het omvat risico’s én er zijn veel zaken om rekening mee te houden:
Is je spouwmuur wel geschikt om te isoleren (denk aan spouwvervuiling, …)? Welk isolatiemateriaal gebruik je best? Op welke afstand maak je de boorgaten? Hoe breng je de isolatie correct aan? Hoe vermijd je koudebruggen? … Als doe-het-zelver kan je daar niet altijd correct over oordelen.
Je spouwmuur laten isoleren door een professioneel spouwmuurisolatie bedrijf is meer aangeraden. Zo ben je zeker van:
- Advies op maat: een isolatiespecialist voert een grondige controle van je spouw uit. Zo bepaalt hij of de spouwmuren isoleren mogelijk is en hoe hij best te werk gaat. Hij gaat bv. na hoe breed de spouw is, wat de te isoleren oppervlakte is, welk isolatiemateriaal het meest geschikt is, … Zo ben je zeker van advies en een berekening op maat van jouw specifieke situatie.
- Kwalitatief resultaat: een isolatiespecialist beschikt over de juiste kennis en apparatuur om jouw spouw correct te isoleren. Hij zorgt voor een goede verspreiding van het isolatiemateriaal zonder koudebruggen.
- Garantie: laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan kan je rekenen op garantie in geval van problemen achteraf. Dat voordeel heb je niet als je zelf jouw spouwmuur isoleert.
- Subsidies + financiële voordelen: voor het isoleren van een spouwmuur kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies (meer info verderop) en een verlaagd btw-tarief van 9%. Je kan enkel van deze financiële voordelen genieten als je jouw spouwmuur laat isoleren door een vakman.
Op zoek naar een vakman om jouw spouwmuur te isoleren? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde vakmannen actief in jouw regio via onze offerteservice
Spouwmuur isoleren prijs 2024
Wil je jouw spouwmuur isoleren, dan mag je rekenen op een prijs van gemiddeld 15 à 30 euro per m² (excl. btw). Vooral de moeilijkheidsgraad van de werken, het gekozen isolatiemateriaal en type woning spelen een rol bij het berekenen van de kosten voor het isoleren van de spouwmuur. Een overzicht van de gemiddelde prijs om de spouwmuur te isoleren per type woning vind je in onderstaande tabel:
Benieuwd naar een prijsberekening op maat van jouw situatie? Vergelijk hier gratis offertes.
Type spouwmuurisolatie | Gemiddelde prijs per m² (excl. btw) | Rijwoning (97 m²) | Halfopen bebouwing (107 m²) | Open bebouwing (140 m²) |
---|---|---|---|---|
PUR-schuim | € 25 - 30 | € 2.425 - 2.910 | € 2.675 - 3.210 | € 3.500 - 4.200 |
EPS-parels | € 20 - 25 | € 1.940 - 2.425 | € 2.140 - 2.675 | € 2.800 - 3.500 |
Glaswol (Knauf Supafil) | € 15 - 20 | € 1.455 - 1.940 | € 1.605 - 2.140 | € 2.100 - 2.800 |
Let op: hou ook rekening met eventuele extra kosten voor bijkomende werken vóór of na de isolatiewerken (bv. gevelschade herstellen, gevel impregneren, …). Opdat de isolatie in je spouwmuur goed werkt, moet de muur namelijk in goede staat zijn.
Wat zijn de kosten voor mijn project? Om daar een goed beeld van te krijgen, vraag je best offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je prijzen, werkwijzen, isolatiematerialen, … vergelijken. Via de offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend offertes op maat van isolatie-experten actief in jouw regio. Vergelijk prijsberekeningen voor het na-isoleren van spouwmuren.
TIP: druk de kosten via subsidies
Laat je jouw bestaande spouwmuur isoleren, dan kan je aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen. Zo druk je de prijs en kan je de terugverdientijd van je investering flink inkorten. Let op, je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je jouw spouwmuur laten isoleren door een vakman.
Een vakman kan je verder informeren over alle financiële voordelen waarop je aanspraak kan maken, zorgt ervoor dat je spouw isolatie aan alle voorwaarden voldoet en kan zelfs helpen bij de subsidie-aanvraag. Laat je verder adviseren door een vakman of ontdek meer info in het artikel ‘Subsidie spouwmuurisolatie 2024‘.
FAQ: Veelgestelde vragen over spouwmuren isoleren
Hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen over het na-isoleren van bestaande spouwmuren:
-
Hoeveel kan ik besparen door mijn spouw te isoleren?Elke vorm van isolatie zorgt voor een mooie besparing op je energiefactuur. Door je spouwmuren te isoleren mag je rekenen op een besparing van gemiddeld 2,5 à 3 euro per m² spouwmuurisolatie per jaar. Per type woning komt dat neer op:
- Vrijstaande woning (150 m²): gemiddelde besparing van 375 à 450 euro per jaar
- Halfopen bebouwing (100 m²): gemiddelde besparing van 250 à 300 euro per jaar
- Rijwoning (60 m²): gemiddelde besparing van 150 à 180 euro per jaar
- Appartement (25 m²): gemiddelde besparing van 62 à 75 euro per jaar
De besparing met spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je jouw investering snel terugverdient. Die terugverdientijd van spouwisolatie bedraagt gemiddeld 2 à 7 jaar. Natuurlijk hangt alles af van je type woning, verwarmingsmethode, verbruik, … Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Voor advies en een exacte berekening op maat van jouw situatie schakel je best een isolatiespecialist in. Start je gratis aanvraag.
-
Wat is een spouwmuur precies?Een spouwmuur is een muur die uit diverse delen bestaat, namelijk uit een buiten- en binnenmuur, ook wel het buiten- en binnenblad genoemd. Tussen deze twee muren is er een opening die we de spouw noemen. Een spouwmuur vangt het regenwater op dat via de buitenmuur naar binnen dringt. Het water kan door de aanwezigheid van de spouw niet verder naar binnen dringen. -
Hoe bepaalt het bouwjaar van mijn woning of ik een spouwmuur heb?Vroeger (vooral vóór 1920) werden woningen gebouwd met een enkele rij stenen en was er nog geen sprake van binnen- of buitenmuren. Deze huizen waren bijzonder vochtig, wat niet bevorderlijk was voor de constructie van de woning en de gezondheid van de bewoners.
De eerste huizen met gedeeltelijke spouwmuren werden gebouwd in de periode na 1920. De woningen bleken een stuk minder vochtig te zijn, maar in de jaren zeventig diende er zich een ander probleem aan. Woningen met spouwmuren bleken heel wat warmte te verliezen.
Sinds 1972 en de de uitbraak van de oliecrisis werden daarom strengere eisen gesteld en werd de aandacht op energiebesparing gericht. Vanaf dat moment werd ervoor gekozen om nieuwe woningen (gedeeltelijk) te isoleren in de spouwmuur. Voor woningen gebouwd tussen de jaren 1920 en 1975 werd een andere oplossing gevonden: het na-isoleren van de spouwmuur.
Vooral woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben dus spouwmuren. Vooral bij muren breder dan 25 cm is de kans groot dat er een spouwmuur is. Je kan dat controleren op de bouwplannen van de woning. Ontdek hier meer manieren om spouwmuren te herkennen.
-
Kan de spouw isoleren vochtproblemen veroorzaken?Na het isoleren van spouwmuren kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het vocht in de woning kan door de aanwezigheid van de isolatie namelijk minder goed het huis verlaten. Dat ligt eigenlijk niet aan de muurisolatie in de spouwmuur zelf, maar is te wijten aan een slechte ventilatie.
Je kan het oplossen door beter te ventileren. Dat doe je best met een opbouw ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) of een afzuigventilator.