spouwmuurisolatie

Bestaande spouwmuur isoleren: werkwijze en prijzen

Het isoleren van een bestaande spouwmuur wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Door de subsidies en de stijgende energieprijzen is het een slimme investering die je op enkele jaren tijd kan terugverdienen. Hoe het isoleren van bestaande spouwmuren in zijn werk gaat en welke aandachtspunten er zijn lees je hier.

Snel naar: welke spouwmuren zijn geschikt voor na-isolatie?werkwijzeprijssubsidieFAQ

 

 

Welke spouwmuren zijn geschikt voor na-isolatie?

Vooral woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd werden, hebben spouwmuren die niet van isolatiemateriaal voorzien zijn. Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwen tegenwoordig standaard geïsoleerd.

In eerste instantie moet de buitenmuur in goede staat zijn om geïsoleerd te worden. Daarnaast is het belangrijk dat de gevel niet afgewerkt is met een dampremmende laag. Anders kunnen er vochtproblemen ontstaan na de isolatie van de spouw. Voorbeelden van dampremmende lagen zijn dampdichte verflagen of geglazuurde bakstenen.

Om te kijken of de spouwmuren van jouw woning geschikt zijn voor spouwmuurisolatie voert men een endoscopisch onderzoek uit. Hierbij wordt via een gat in de muur met een camera gecontroleerd of de muur in goede staat is en of de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te worden. Er wordt bij het isoleren van bestaande spouwmuren een spouw met een minimale breedte van 5 cm als richtlijn aangehouden om een optimaal resultaat te behalen, al kan men ook isoleren bij lagere breedtes.

 

De meeste isolatiespecialisten voeren zo’n endoscopisch onderzoek gratis uit om vervolgens de beste oplossing voor jouw situatie voor te stellen. Ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het isoleren van spouwmuren? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Klik hier voor meer info.

 

spouwmuur isoleren glaswol

 

Werkwijze

Het isolatiemateriaal wordt via voorgeboorde openingen door de buitenmuur ingebracht. Bij het isoleren van bestaande spouwmuren wordt er onder meer gebruikgemaakt van isolatiematerialen zoals glaswolvlokken, PUR schuim en polystyreen korrels. De voor- en nadelen van deze materialen vind je in het artikel “Soorten spouwmuurisolatie“. Welk isolatiemateriaal het beste kan worden gebruikt, is afhankelijk van de specifieke situatie.

Door gebruik te maken van een warmtecamera kan men nagaan of de spouwmuur volledig en correct gevuld werd. Problemen situeren zich vaak op plaatsen waar mortelresten overlopen tussen de binnen- en buitenmuren.

 

 

Spouwmuur isoleren prijs

Gemiddeld gesproken zal de prijs voor het na-isoleren van een spouwmuur tussen 15 en 30 euro per vierkante meter liggen. Vooral het gekozen isolatiemateriaal zal een belangrijke rol spelen bij het berekenen van de kosten. De prijs voor de meest gebruikte isolatiematerialen voor de spouw vind je terug in dit artikel.

Ook het totaalaantal vierkante meters dat moet geïsoleerd worden en de moeilijkheidsgraad van de werken hebben een invloed op de prijs. Hou ook rekening met eventuele bijkomende kosten voor herstellingswerken die aan de isolatiewerken voorafgaan. De muur moet namelijk in goede staat zijn om geïsoleerd te worden.

Wil je je bestaande spouwmuur isoleren en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

spouwmuur isoleren prijs

 

Kosten spouwmuurisolatie snel recupereren dankzij subsidie

Een bestaande spouwmuur isoleren levert vaak een isolatiesubsidie op. Zo kan je de terugverdientijd van de isolatiewerken flink inkorten. Je kan voor spouwmuurisolatie aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen. Er moet dan wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.

⇒ Voor meer informatie over deze vergoeding en andere interessante financiële steunmaatregelen voor spouwmuurisolatie (verlaagd BTW-tarief, goedkope leningen,…) kan je terecht in het artikel “Subsidie spouwmuurisolatie“.

 

Als je van plan bent bestaande spouwmuren te isoleren doe je er goed aan offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Zo kan je prijzen, werkwijzen en isolatiematerialen vergelijken en info vragen over de subsidies voor spouwmuurisolatie. Via onze offertepagina kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende isolatie aannemers uit jouw regio.
Klik hier voor een prijs berekening voor het na-isoleren van spouwmuren.

 

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen over het na-isoleren van bestaande spouwmuren:

 

1) Wat is een spouwmuur precies?

Een spouwmuur is een muur die uit diverse delen bestaat, namelijk uit een buiten- en binnenmuur, ook wel het buiten- en binnenblad genoemd. Tussen deze twee muren is er een opening die wordt aangeduid als de spouw. Een spouwmuur dient voor de opvang van het regenwater dat tegen de buitenmuur aankomt. Het water kan door de aanwezigheid van de spouw niet verder naar binnen dringen.

 

2) Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?

Vroeger werden woningen gebouwd met een enkele rij stenen en was er nog geen sprake van binnen- of buitenmuren. Deze huizen waren bijzonder vochtig, wat niet bevorderlijk was voor de constructie van de woning en de gezondheid van de bewoners. De eerste huizen met gedeeltelijke spouwmuren werden gebouwd in de periode na 1920.

De woningen bleken een stuk minder vochtig te zijn, maar in de jaren zeventig diende er zich een ander probleem aan. De oliecrisis brak uit en de woningen met spouwmuren bleken heel wat warmte te verliezen. Sinds de uitbraak van de oliecrisis in 1973 werden daarom strengere eisen gesteld en werd de aandacht op energiebesparing gericht. Vanaf dat moment werd ervoor gekozen om nieuwe woningen (gedeeltelijk) te isoleren in de spouwmuur. Voor woningen gebouwd tussen de jaren 1920 en 1975 werd een andere oplossing uitgevonden: het na-isoleren van de spouwmuur.

Vooral woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 zullen dus spouwmuren hebben. Vooral bij muren breder dan 25 cm is de kans groot dat er een spouwmuur is. Je kan dit controleren op de bouwplannen van de woning. Meer manieren om spouwmuren te herkennen vind je in dit artikel.

 

3) Wat met vochtproblemen?

Na het uitvoeren van isolatiewerken kunnen er vochtproblemen ontstaan: het vocht in de woning kan door de aanwezigheid van de isolatie minder goed het huis verlaten. Dit is eigenlijk te wijten aan een slechte ventilatie. Je kan dit dan ook oplossen door beter te ventileren, bijvoorbeeld met natuurlijke ventilatie (ramen en deuren regelmatig openen) of met een ventilatiesysteem.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten