Isolatie-info.nl

Subsidie spouwmuurisolatie 2020

Laatste update, 14 januari 2020 -Spouwmuurisolatie blijft aantrekkelijk in 2020. Er zijn zowel subsidies als goedkope leningen beschikbaar om de kosten voor het isoleren van spouwmuren sneller terug te verdienen. Hier vind je een overzicht van de nationale en regionale steunmaatregelen.

 

1. Nationale subsidie spouwmuurisolatie

Het laten plaatsen van spouwmuurisolatie door een aannemer maakt onderdeel uit van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De subsidie voor isolatie van de spouw bedraagt € 5/m².

De subsidie kan aangevraagd worden via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kan tot en met 31 december 2020 voor woningeigenaren en tot 31 december 2022 voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). Andere subsidies verderop in dit artikel.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn 5 voorwaarden waaraan je moet voldoen:

1) Je moet minstens twee vormen van energiebesparende maatregelen combineren, bijvoorbeeld spouwmuur- en dakisolatie.

2) De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.

3) De Rd-waarde van de spouwisolatie moet 1,1 m²K/W of meer bedragen.

4) Er is ook nog een minimale oppervlakte die moet geïsoleerd worden. Hieronder zie je telkens per type woning hoeveel de minimale totaaloppervlakte aan spouwmuurisolatie moet bedragen:

 

 Minimum aantal m²   
RijtjeswoningHoekwoningVrijstaande woningEtage woning
Spouwmuurisolatie15 m²33 m²50 m²13 m²

 

Hoeveel kan je hiermee besparen ?

De landelijke subsidies zijn zo berekend dat ze telkens ongeveer 20% bedragen van de gemiddelde aankoopprijs. Stel dat je in een gemiddelde hoekwoning je vloer en je spouw laat isoleren, dan bedragen de kosten gemiddeld € 4.000. In dit voorbeeld betekent dit een gemiddelde besparing van € 800. Door het plaatsen van de isolatie bespaar je ook nog eens op je energiefactuur.

 

Tip: Benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen in jouw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

2. Regionale subsidie

Naast de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kan je ook subsidies aanvragen in je eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden. Neem een kijkje op de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt.

 

subsidie spouwmuurisolatie besparing

 

3. Andere gunstige maatregelen

Naast de landelijke en regionale subsidies zijn er nog andere financiële ondersteuningen die het isoleren van spouwmuren aanmoedigen. Hier vind je alvast enkele interessante maatregelen:

 

Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9%.

Het verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf of op werken die met het isoleren gecombineerd worden (bijvoorbeeld breekwerken). De werken mogen overigens enkel uitgevoerd worden door een erkend vakman. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan via onze offerteservice en kom in contact met een gespecialiseerd vakman uit je buurt.

 

Groene lening om je spouwmuur te isoleren

Naast de subsidies biedt de overheid voor de aankoop van spouwmuurisolatie ook een goedkope groene lening aan, de zogenaamde Energiebespaarlening.

Energiebespaarlening voor particulieren

Dankzij de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot maximaal 25.000 euro lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Het gaat hierbij om een maandannuïteitenlening waarvan de looptijd, afhankelijk van het geleende bedrag, 7 tot 15 jaar bedraagt.

Je hoeft voor deze lening geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening. Je mag niet ouder dan 75 zijn om deze lening aan te vragen. De aannemer moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen om te bewijzen dat de isolatiewerken voldoen aan de voorwaarden om deze lening te krijgen.

Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Deze lening kan interessant zijn voor eigenaars van appartementencomplexen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren. Je moet minimaal € 25.000 lenen en het maximale te lenen bedrag is € 5.000.000 (maximaal € 25.000 per appartementsrecht). De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 15 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij het binnenkomen van de aanvraag van de lening en is onveranderlijk tijdens de looptijd van de lening.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten