Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie spouwmuurisolatie 2024

Laatste update: 06 May 2024 – Spouwmuurisolatie blijft aantrekkelijk. Er zijn zowel subsidies als goedkope leningen beschikbaar om de kosten voor het isoleren van spouwmuren sneller terug te verdienen. Hier vind je een overzicht van de nationale en regionale subsidies voor spouwmuurisolatie.

 

Beschikbare subsidies spouwmuurisolatie 2024

1. Korting btw-tarief
2. Energiebespaarlening
3. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie voor isolatie
4. Regionale subsidie spouwmuurisolatie
5. SVVE: Subsidie Verduurzamen voor Verenigingen van Eigenaars (enkel voor VvE’s)

 

1. Korting btw-tarief (van 21% naar 9%)

Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je jouw spouwmuur laat isoleren. Het verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf of op werken die met het isoleren gecombineerd worden (bv. sloopwerken).

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?

Om het verlaagd btw-tarief van 9% te krijgen, moet je jouw spouwmuur laten isoleren door een erkend vakman. Dat is trouwens ook de beste keuze. Een isolatiespecialist kan je informeren over de mogelijkheden en beste isolatie oplossing voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de werken zodat jij zeker bent van een kwalitatief resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, voorstellen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

 


2. Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt voor de investering in spouwmuurisolatie ook een goedkope lening aan, de zogenaamde Energiebespaarlening. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen er aanspraak op maken.

 

Energiebespaarlening voor particulieren

Dankzij de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar-en bewoner minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen als spouwmuurisolatie. Bij een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) is dat maximaal € 54.000 en bij een Nul op de Meter-woning € 71.000.

Het gaat hierbij om een maandannuïteitenlening waarvan de looptijd 7 tot 20 jaar bedraagt (afhankelijk van de looptijd). Je hoeft voor deze lening geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening. De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig.

 

Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Deze lening kan interessant zijn voor eigenaars van appartementencomplexen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie te plaatsen.

De totale lening bedraagt minimaal € 25.000 per VvE. Het maximale bedrag is € 34.000 per appartementsrecht. De looptijden variëren van 10 tot 20 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij het binnenkomen van de aanvraag van de lening en is onveranderlijk tijdens de looptijd van de lening.

 

Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen?

Je vraagt de Energiebespaarlening aan vóór de start van de werken. Bij die aanvraag moet je wel al een offerte en verklaring van een aannemer kunnen voorleggen. De aannemer moet de ‘Verklaring Aannemer / Installateur’ invullen om te bewijzen dat de isolatiewerken zullen voldoen aan de voorwaarden.

Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de Energiebespaarlening te krijgen, het is ook aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de meest geschikte isolatie oplossing voor jouw spouwmuur en zorgt voor een correcte plaatsing. Hij bezorgt je ook een aangepaste offerte én de nodige documenten voor de aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in spouwmuurisolatie.

 


3. ISDE: subsidie spouwmuurisolatie

Voor isolatiewerken kan je ook aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je kan deze ISDE voor isolatie enkel aanvragen als particulier en als je investeert in dakisolatie, vloer- en/of bodem-, glas-, gevel- of spouwmuurisolatie. De ISDE is een populaire maatregel. Daarom besloot het Kabinet om in 2024 het subsidiebedrag te verhogen naar zo’n 600 miljoen euro om de verduurzamingsgolf verder te kunnen zetten.

 

Hoeveel bedraagt de spouwmuurisolatie subsidie?

Voor spouwmuurisolatie bedraagt het subsidiebedrag 4 euro per m². Dit wordt verdubbeld naar 8 euro per m² als je de werken combineert met minstens 1 andere energiebesparende maatregel. Je moet ook minimaal 10 m² en maximaal 170 m² aan spouwmuur isoleren. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet daarbij 1,1 m² K/W zijn.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Aantal maatregelen: de subsidie is al beschikbaar bij 1 isolatiemaatregel en bedraagt dan € 4 per m². Dit komt ongeveer neer op 15% van de isolatiekosten. Echter kan je dit nog combineren met andere energiebesparende maatregelen. Dat kan dan om andere isolatiewerken gaan, maar ook het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet zijn mogelijke opties. Zo verdubbel je de subsidie naar € 8 per m² (ongeveer 30% van de isolatiekosten).
 • Uitvoerder van de werken: je moet de spouw laten isoleren door een vakman. Samenwerken met een isolatiespecialist is hoe dan ook de beste keuze. Een vakman kan je informeren over de beste isolatie-oplossing voor jouw project en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen van isolatiespecialisten actief in je buurt.
 • Eigendom: je bent eigenaar van de woning waarin de spouwmuurisolatie geplaatst wordt en de woning dient als je hoofdverblijfplaats.

 

Hoe vraag ik de spouwmuurisolatie subsidie aan?

Je kan deze subsidie voor spouwmuurisolatie pas aanvragen na de uitvoering van de werken (max. 12 maanden nadien). Let op, want bij je aanvraag moet je al enkele dingen kunnen aantonen en info verschaffen over de uitgevoerde werken: datum waarop de spouw geïsoleerd werd, foto’s van tijdens de werken, de prijs van de werken en een betaalbewijs, … Een vakman bezorgt je de nodige documenten en bewijsstukken en kan je ook helpen bij je subsidie aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van jouw situatie.

 


4. Regionale subsidie spouwmuur isoleren

Voor het laten isoleren van de spouwmuur kan je ook subsidies aanvragen in je eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden. Neem een kijkje op de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt of laat je informeren over de mogelijkheden door een erkend isolatiespecialist.

 


5. SVVE: Subsidie Verduurzamen voor Verenigingen van Eigenaars

subsidie spouwmuurisolatie besparing

Het laten plaatsen van spouwmuurisolatie door een aannemer maakt onderdeel uit van de landelijke Subsidie Verduurzamen voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). De subsidie is aan te vragen voor energie- of oplaadpuntenadvies, of het laten uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen. Doe dit ook altijd vóór het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn 7 belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 • Je moet minstens 1 energiebesparende maatregelen uitvoeren, bv. spouwmuur- en dakisolatie. Kies je 2 maatregelen, dan verdubbelt het subsidiebedrag.
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.
 • De Rd-waarde van de spouwisolatie moet 1,1 m²K/W of meer bedragen.
 • Er is ook nog een minimale oppervlakte die moet geïsoleerd worden. Voor spouwmuurisolatie is dat min. 10 m² voor een etagewoning.
 • Voor losstaande gebouwen moet de subsidie apart worden aangevraagd.
 • De isolatiemaatregelen (en eventuele aanvullende maatregelen) moeten binnen 2 jaar na beschikking zijn uitgevoerd.
 • Binnen de VvE bevindt zich in ieder geval 1 koopwoning waarvan de bewoner ook hoofdeigenaar is.

LET OP: dit is geen complete lijst met voorwaarden. Voor een volledig overzicht kan je informeren bij een professionele, erkende vakman. Start je aanvraag hier.

TIP: kies je in 2024 voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal? Dan krijg je een bonussubsidie! Voor spouwmuurisolatie is dat € 1,5 m² extra bovenop het standaardbedrag.

 

Wat is het subsidiebedrag?

Het subsidiebedrag voor spouwmuurisolatie binnen de SVVE bedraagt 4 euro per m². Combineer je de isolatiewerken met minstens 1 andere energiebesparende maatregel? Dan verdubbelt de subsidie naar 8 euro per m². Door het plaatsen van de isolatie bespaar je ook nog eens op je energiefactuur.

 

Tip: Benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen in jouw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 


 

Is spouwmuurisolatie ook interessante zonder premie?

Een niet-geïsoleerde woning verliest heel wat warmte. Je hebt er dus alle baat bij om je woning beter te isoleren. Dat zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor een lagere energiefactuur. Isolatie van de spouwmuren is 1 van de goedkoopste manieren om je woning beter te isoleren. Bovendien kan je de investering op 3 à 7 jaar terugverdienen door de besparing op je energiefactuur.

Of je al dan niet in aanmerking komt voor een premie voor spouwmuurisolatie maakt dus weinig uit. Je verliest enkel geld als je niet isoleert. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van jouw project via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten