Isolatie

Isolatiewerken uitvoeren?
Vraag hier online offertes aan.

Subsidie spouwmuurisolatie 2017

Spouwmuurisolatie blijft aantrekkelijk in 2017. Er zijn zowel subsidies als goedkope leningen beschikbaar om de kosten voor het isoleren van spouwmuren sneller terug te verdienen. Hier vind je een overzicht van de nationale en regionale steunmaatregelen. – Laatste update 31 januari 2017

Graag een offerte op maat voor het aanvragen van een subsidie? Ga naar onze offertepagina.

 

1. Nationale subsidie spouwmuurisolatie

subsidie spouwisolatieHet laten plaatsen van spouwmuurisolatie door een aannemer maakt onderdeel uit van de nieuwe landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Woning. De subsidie voor isolatie van de spouw bedraagt tot 5 euro per m2 en is enkel geldig op toekomstige werken.

Na de toekenning van de premie moeten de werken binnen de 4 maanden worden uitgevoerd. De subsidie kan aangevraagd worden via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland tot en met 31 december 2018.

 

 

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn vier voorwaarden waaraan je moet voldoen. Ten eerste wordt de subsidie enkel toegekend als je zelf de eigenaar bent van het huis waarvoor je de vergoeding aanvraagt. Ten tweede moet je ook minstens twee vormen van isolatie laten plaatsen door een aannemer. Ten derde moet de Rd-waarde van de spouwisolatie 1,1 m²K/W of meer bedragen. Ten slotte is er ook nog een minimale oppervlakte die moet geïsoleerd worden. Hieronder zie je telkens per type woning hoeveel de minimale totaaloppervlakte aan spouwmuurisolatie moet bedragen:

 

 Minimum aantal m²   
RijtjeswoningHoekwoningVrijstaande woningEtage woning
Spouwmuurisolatie15 m²33 m²50 m²13 m²

 

Hoeveel kan je hiermee besparen ?

De landelijke subsidies zijn zo berekend dat ze telkens ongeveer 20 procent bedragen van de gemiddelde aankoopprijs. Stel dat je in een gemiddelde hoekwoning je vloer en je spouw laat isoleren, dan bedragen de kosten gemiddeld €4000. In dit voorbeeld betekent dit een gemiddelde besparing van €800. Door het plaatsen van de isolatie bespaar je ook nog eens op je energiefactuur.

Tip: Benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen in jouw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten.

✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

2. Regionale subsidie

Je kan ook subsidies aanvragen in je eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden. Neem een kijkje op de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt.

 

 

Andere gunstige maatregelen bij plaatsing van spouwisolatie

Naast de landelijke en regionale subsidies zijn er nog andere financiële ondersteuningen die het isoleren van spouwmuren aanmoedigen. Hier vind je alvast enkele interessante maatregelen:

subsidie spouwmuurisolatie besparing

 

1. Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Het verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten van de isolatiewerken. Het is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf. De werken mogen overigens enkel uitgevoerd worden door een erkende vakman.

Kom hier gratis in contact met erkende vakmannen.

 

 

2. Groene lening om je spouwmuur te isoleren

Naast de subsidies biedt de overheid voor de aankoop van spouwmuurisolatie ook goedkope groene leningen aan. De belangrijkste twee zijn de Energiebespaarlening en de VvE Energiebespaarlening voor appartementen.

 

Energiebespaarlening

Dankzij de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot maximaal 25.000 euro lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Het gaat hierbij om een maandannuïteitenlening waarvan de looptijd, afhankelijk van het geleende bedrag, 7 tot 15 jaar bedraagt.

Je hoeft voor deze lening geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening. Je mag niet ouder dan 75 zijn om deze lening aan te vragen. De aannemer moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen om te bewijzen dat de isolatiewerken voldoen aan de voorwaarden om deze lening te krijgen.

 

VvE Energiebespaarlening

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Deze lening kan interessant zijn voor eigenaars van appartementencomplexen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren. Je moet minimaal €25.000 lenen en het maximale te lenen bedrag is €5.000.000 (maximaal €25.000 per appartementsrecht). De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 15 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij het binnenkomen van de aanvraag van de lening en is onveranderlijk tijdens de looptijd van de lening.