spouwmuurisolatie

Subsidie spouwmuurisolatie 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Spouwmuurisolatie blijft aantrekkelijk. Er zijn zowel subsidies als goedkope leningen beschikbaar om de kosten voor het isoleren van spouwmuren sneller terug te verdienen. Hier vind je een overzicht van de nationale en regionale subsidies in 2021.

 

Beschikbare voordelen en subsidies spouwmuurisolatie:

1. Korting btw-tarief
2. Energiebespaarlening
3. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie voor isolatie
4. Regionale subsidie spouwmuurisolatie
5. SEEH: Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

 

1. Korting btw-tarief (van 21% naar 9%)

Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je jouw spouwmuur laat isoleren. Het verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf of op werken die met het isoleren gecombineerd worden (bvb. breekwerken).

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?

Om het verlaagd btw-tarief van 9% te krijgen, moet je jouw spouwmuur laten isoleren door een erkend vakman. Dat is trouwens ook de beste keuze. Een isolatiespecialist kan je informeren over de mogelijkheden en beste isolatie oplossing voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de werken zodat jij zeker bent van een kwalitatief resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, voorstellen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

 


2. Energiebespaarlening
Groene lening om je spouwmuur te isoleren

De overheid biedt voor de investering in spouwmuurisolatie ook een goedkope groene lening aan, de zogenaamde Energiebespaarlening. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren kunnen er aanspraak op maken.

 

Energiebespaarlening voor particulieren

Dankzij de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot max. € 25.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 65.000 lenen.

Het gaat hierbij om een maandannuïteitenlening waarvan de looptijd, afhankelijk van het geleende bedrag, 7 tot 20 jaar bedraagt. Je hoeft voor deze lening geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening.

 

Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Deze lening kan interessant zijn voor eigenaars van appartementencomplexen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie te plaatsen.

Je moet minimaal € 25.000 lenen en het maximale te lenen bedrag is € 10.000.000 (maximaal € 25.000 per appartementsrecht). De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 30 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij het binnenkomen van de aanvraag van de lening en is onveranderlijk tijdens de looptijd van de lening.

 

Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen?

Je vraagt de Energiebespaarlening aan vóór de start van de werken. Bij die aanvraag moet je wel al een offerte en verklaring van een aannemer kunnen voorleggen. De aannemer moet de “Verklaring Aannemer / Installateur” invullen om te bewijzen dat de isolatiewerken zullen voldoen aan de voorwaarden om een lening te krijgen.

Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de Energiebespaarlening te kunnen krijgen, het is ook het meest aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de meest geschikte isolatie oplossing voor jouw spouwmuur en zorgt voor een correcte plaatsing. Hij maakt voor jou ook een aangepaste offerte op en voorziet je van andere nodige documenten die je nodig hebt voor de aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in spouwmuurisolatie.

 


3. ISDE: subsidie spouwmuurisolatie (ter vervanging van SEEH)

Voor isolatiewerken kan je ook aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je kan deze ISDE voor isolatie enkel aanvragen als particulier en als je investeert is dakisolatie of vloer- en/of bodem-, glas-, gevel- of spouwmuurisolatie.

 

Hoeveel bedraagt de spouwmuurisolatie subsidie?

Het subsidiebedrag voor spouwmuurisolatie bedraagt 5 euro per m². Je moet daarvoor wel minimum 15 m² en maximum 170 m² aan spouwmuur isoleren. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet daarbij 1,1 m² K/W zijn.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

  • Aantal maatregelen: als je 1 isolatiemaatregel uitvoert, moet je achteraf nog minimum 1 andere energiebesparende maatregel uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn maar ook het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.
  • Uitvoerder van de werken: je moet de spouw laten isoleren door een vakman. Samenwerken met een isolatiespecialist is hoe dan ook de beste keuze. Een vakman kan je informeren over de beste isolatie-oplossing voor jouw project en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen van isolatiespecialisten actief in je buurt.
  • Eigendom: je bent eigenaar van de woning waarin de spouwmuurisolatie geplaatst wordt en de woning dient als je hoofdverblijfplaats.

 

Hoe vraag ik de spouwmuurisolatie subsidie aan?

Je kan deze subsidie voor spouwmuurisolatie pas aanvragen na de uitvoering van de werken (max. 12 maanden nadien). Let op, want bij je aanvraag moet je al enkele dingen kunnen aantonen en info verschaffen over de uitgevoerde werken: datum waarop de spouw geïsoleerd werd, foto’s van tijdens de werken, de prijs van de werken en een betaalbewijs, … Een vakman voorziet je van de nodige documenten en bewijsstukken en kan je ook helpen bij je subsidie aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van jouw situatie.

 


4. Regionale subsidie spouwmuur isoleren

Voor het laten isoleren van de spouwmuur kan je ook subsidies aanvragen in je eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden. Neem een kijkje op de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt of laat je informeren over de mogelijkheden door een erkend isolatiespecialist.

 


5. SEEH: Nationale subsidie spouwmuurisolatie
(enkel voor Verenigingen van Eigenaren)

subsidie spouwmuurisolatie besparing

Het laten plaatsen van spouwmuurisolatie door een aannemer maakt onderdeel uit van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De subsidie voor isolatie van de spouw bedraagt € 5 per m². De subsidie kan aangevraagd worden via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kan tot 31 december 2022 voor Verenigingen van Eigenaren (VvE).

 

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn 5 voorwaarden waaraan je moet voldoen:

1) Je moet minstens twee vormen van energiebesparende maatregelen combineren, bijvoorbeeld spouwmuur- en dakisolatie.

2) De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.

3) De Rd-waarde van de spouwisolatie moet 1,1 m²K/W of meer bedragen.

4) Er is ook nog een minimale oppervlakte die moet geïsoleerd worden. Hieronder zie je telkens per type woning hoeveel de minimale totaaloppervlakte aan spouwmuurisolatie moet bedragen:

 

 Minimum aantal m²   
RijtjeswoningHoekwoningVrijstaande woningEtage woning
Spouwmuurisolatie15 m²33 m²50 m²13 m²

 

Hoeveel kan je hiermee besparen ?

De landelijke subsidies zijn zo berekend dat ze telkens ongeveer 20% bedragen van de gemiddelde aankoopprijs. Stel dat je in een gemiddelde hoekwoning je vloer en je spouw laat isoleren, dan bedragen de kosten gemiddeld € 4.000. In dit voorbeeld betekent dit een gemiddelde besparing van € 800. Door het plaatsen van de isolatie bespaar je ook nog eens op je energiefactuur.

 

Tip: Benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen in jouw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten