Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidsisolatie spouwmuur

Geluidsisolatie via de spouwmuur kan op 2 manieren. Je kan een spouwmuur isoleren die grenst aan de buitenomgeving (bv. je voorgevel) of een spouwmuur die grenst aan de buren. Voor een optimale geluidsisolatie via je spouwmuren kan je zelfs beide methodes combineren. In dit artikel lees je alles over de werkwijzen, aandachtspunten, prijzen, … van deze 2 vormen van spouwmuur geluidsisolatie.

Ga snel naar:
Optie 1: geluidsisolatie spouwmuur grenzend aan buitenomgeving
Optie 2: geluidsisolatie spouwmuur grenzend aan buren
Prijs geluidsisolatie spouwmuur
Waarom isolatiespecialist inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Is geluidsisolatie via de spouwmuur mogelijk?

Bij spouwmuurisolatie gaat het in eerste instantie om thermische isolatie. Je isoleert de spouwmuur met het oog op minder warmteverlies en lagere energiekosten. Naast die energiebesparende maatregel is ook geluidsisolatie via de spouwmuur mogelijk. De beste isolatiemethode hangt af van het soort spouwmuur (grenzend aan de buitenomgeving of aan de buren), maar ook van het type geluidsoverlast dat je wil dempen:

  • Spouwmuur grenzend aan de buitenomgeving = geluidsisolatie in de spouwmuur: door je spouwmuur te na-isoleren met minerale inblaaswol kan je eenvoudig en doeltreffend omgevingsgeluiden dempen (bv. luchtgeluiden als lawaaierige kinderen, muziek, …). Lees verder in dit artikel meer over het isoleren van spouwmuren die grenzen aan de buitenomgeving.
  • Spouwmuur grenzend aan de buren = geluidsisolerende voorzetwand: ook een spouwmuur die grenst aan je buren kan je akoestisch isoleren tegen burenlawaai. Niet door isolatiemateriaal in de spouw te blazen, maar met een geluidsisolerende voorzetwand tegen de binnenkant van je muur. Lees verder in dit artikel meer over het isoleren van spouwmuren die grenzen aan je buren.

 


OPTIE 1: geluidsisolatie spouwmuur grenzend aan buitenomgeving

geluidsisolatie spouwmuur

Grenst je spouwmuur aan de buitenomgeving, bv. je voor- of achtergevel? Dan is de meest praktische en eenvoudige methode je spouwmuur na-isoleren met minerale inblaaswol. Zo kan je doeltreffend geluidsoverlast vanuit die buitenomgeving dempen (bv. spelende kinderen in de tuin van je buren, windgeruis, stemmen op straat, …).

 

Hoe geluidsisolatie in de spouwmuur aanbrengen?

Je spouwmuur na-isoleren met minerale inblaaswol is een klus die de nodige expertise en ervaring vergt. Een isolatiespecialist gaat doorgaans als volgt te werk:

  1. Spouwmuur inspecteren

    Eerst gaat de vakman de staat van je buitenmuur na. Die mag niet beschadigd of dampdicht zijn afgewerkt (bv. dampdichte verf). Daarna controleert hij de staat van de spouw zelf met een flexibele camera. Voor een optimale thermische isolatie en geluidsisolatie van de spouwmuur mag die spouw namelijk niet vervuild zijn met puin- en cementresten.

  2. Boorgaten aanbrengen en minerale wol inblazen

    Zijn de buitenmuur en de spouw in goede staat? Dan boort de vakman gaten in je buitenmuur volgens een specifiek patroon. Via die gaten blaast hij minerale inblaaswol in je spouw. Vaak gaat het om glaswol (bv. Knauf Supafil). Dat isolatiemateriaal zorgt voor een betere geluidsisolatie dan andere veelgebruikte materialen als EPS-parels of PUR-schuim.

  3. Boorgaten dichtmaken

    Is de inblaaswol gelijkmatig en zonder koudebruggen aangebracht in de spouw? Dan maakt de isolatiespecialist de boorgaten weer mooi dicht met dezelfde metselspecie als die van je voegen. Zo zie je de gedichte boorgaten niet en ziet je gevel er weer prima uit.

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Met een vakman ben je zeker van een optimale thermische isolatie én geluidsisolatie via je spouwmuur. Ontvang gratis voorstellen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

 

Belangrijke aandachtspunten

  • Juiste isolatiemateriaal: voor een goede geluidsisolatie in je spouwmuur kies je het best voor minerale inblaaswol. PUR-schuim en EPS-parels absorberen geluidstrillingen via de lucht minder goed, waardoor ze omgevingsgeluiden ook minder goed dempen.
  • Dikte van de spouw + voegen: om minerale inblaaswol te kunnen gebruiken, moet je spouw minstens 5 cm dik zijn. De dikte van je voegen moet dan weer minstens 14 mm zijn om de boorgaten te kunnen aanbrengen in je spouwmuur.
  • Staat van de spouw(muur): zitten er barsten en scheuren in je spouwmuur? Dan kan vocht de minerale wol aantasten. Je buitenmuur moet dus in goede staat zijn en dat geldt ook voor de spouw zelf. Enkel bij een propere spouw zonder cementresten krijg je een naadloze isolatieschil met ingeblazen minerale wol.
  • Geluidslekken: naast geluidsisolatie in je spouwmuur is het ook belangrijk om na te gaan of er geen geluidslekken zijn (bv. spleten onder deuren, doorvoer van leidingen, luchtroosters, …). Anders is de geluidsisolatie via je spouwmuur minder doeltreffend.
  • Type geluidsoverlast: met geluidsisolatie in je spouwmuur kan je goed geluiden dempen die zich voortzetten via luchttrillingen (bv. stemmen, windgeruis, …). Deze methode is echter minder effectief bij contactgeluiden als voetstappen, het lawaai van een vrachtwagen of tractor, … Daarbij gaat het niet om trillingen via de lucht, maar om trillingen via de bouwconstructie.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist houdt rekening met al deze aandachtspunten voor een goede geluidsisolatie via je spouwmuur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt.

 

Prijs geluidsisolatie in de spouwmuur

De prijs voor het na-isoleren van je spouwmuur met minerale inblaaswol hangt af van de dikte van je spouw, het aantal m², de bereikbaarheid van je spouwmuur, … Gemiddeld mag je rekenen op 15 à 20 euro per m², excl. btw en arbeidskosten

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw project? Het is slim om verschillende prijsvoorstellen aan te vragen bij vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Wat als geluidsisolatie in de spouwmuur niet mogelijk is?

Is je spouw te dun of te vervuild? Of zijn de voegen van je buitenmuur te smal? Dan is je spouwmuur na-isoleren met minerale inblaaswol geen optie. In dat geval kan je ook je spouwmuur via de binnenkant isoleren met een voorzetwand. Let op: zo verlies je wel ruimte aan de binnenkant van je woning en het gaat ook om ingrijpende werken (kamers leegmaken, radiatoren verplaatsen, vensterbanken aanpassen, …).

Wees zeker van de meest aangewezen isolatiemethode: benieuwd of geluidsisolatie in je spouwmuur mogelijk is of niet? Een isolatiespecialist gaat het voor je na en geeft je gratis advies op maat. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. 

 


OPTIE 2: geluidsisolatie spouwmuur grenzend aan buren

spouwmuur geluidsisolatie

Gaat het om een spouwmuur die grenst aan je buren? Dan heeft isolatiemateriaal laten aanbrengen in je spouw weinig nut. De beste optie is het plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand tegen de binnenkant van je spouwmuur. Zo krijg je namelijk een goede geluidsisolatie van je spouwmuur tegen luchtgeluid (bv. stemmen van je buren) én contactgeluid (bv. schuivende stoelen, deur die dichtslaat, …).

 

Werkwijze geluidsisolatie tegen de binnenkant

Wil je zeker zijn van een optimale geluidsisolatie die het burenlawaai doeltreffend dempt? Kies er dan voor om samen te werken met een ervaren isolatiespecialist. Die plaatst je geluidsisolerende voorzetwand doorgaans als volgt:

  1. Houten of metalen rooster plaatsen

    De vakman plaatst een houten of metalen frame tegen je binnenmuur. Hij zorgt ervoor dat dit rooster niet rechtstreeks aan de muur bevestigd is. Door die akoestische ontkoppeling kunnen geluidstrillingen zich niet verplaatsen van het frame naar je afgewerkte muur.

  2. Ruimte tussen rooster en muur opvullen met minerale wol

    Eenmaal het rooster geplaatst is, vult de isolatiespecialist de ruimte tussen het frame en de binnenmuur op met isolatiemateriaal. Om het geluid van je buren goed te dempen, kiest hij doorgaans voor dekens of halfstijve platen uit glaswol of rotswol. Die zorgen voor een betere geluidsisolatie dan harde kunststof isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS.

  3. Gips- of spaanplaten plaatsen + afwerken

    Ten slotte plaatst de vakman gips- of spaanplaten tegen het  frame. Die kan je dan verder (laten) afwerken door te schilderen, behangen, …

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Met een vakman ben je zeker van een optimale thermische isolatie én geluidsisolatie via je spouwmuur. Ontvang gratis voorstellen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

 

Belangrijke aandachtspunten

  • Dampscherm: het is belangrijk om een dampscherm te plaatsen tussen het isolatiemateriaal en de gips- of spaanplaten. Anders loop je het risico dat vocht condenseert aan de koude kant van de muur en de minerale wol zijn isolerende werking verliest.
  • Bestaande vochtproblemen: kamp je met vochtproblemen aan de binnenkant van je spouwmuur (condensvorming, opstijgend vocht, …)? Dan moet je eerst de oorzaak van die problemen aanpakken alvorens je een geluidsisolerende voorzetwand laat plaatsen.
  • Isolatiemateriaal: wil je met je spouwmuurisolatie het geluid van je buren doeltreffend dempen? Dan kies je best voor glaswol of rotswol. Hoe dikker en wolliger de isolatielaag, hoe beter de geluidsdemping.
  • Aanpassingen leefruimte: een binnenmuur isoleren is een ingrijpende, arbeidsintensieve klus. Je moet de ruimte leegmaken, eventueel radiatoren vervangen, schakelmateriaal opnieuw aansluiten, … Hou er ook rekening mee dat je ruimte zal verliezen in je woning.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist houdt rekening met al deze aandachtspunten voor een goede geluidsisolatie via je spouwmuur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt.

 

Prijs geluidsisolerende voorzetwand

Hoeveel betaal je nu voor geluidsisolatie van je spouwmuur grenzend aan je buren? Die prijs hangt o.a. af van de oppervlakte van de muur, de moeilijkheidsgraad van de werken, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je voor een geluidsisolerende voorzetwand rekenen op ongeveer 40 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking.

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw project? Je vraagt best verschillende prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


Prijs geluidsisolatie spouwmuur

De kosten voor spouwmuur geluidsisolatie hangen vooral af van de gekozen isolatiemethode. Laat je geluidsisolatie in je spouwmuur blazen voor je voor- of achtergevel? Of wil je een spouwmuur grenzend aan je buren isoleren met een voorzetwand? Een overzicht van de prijzen voor spouwmuurisolatie tegen geluid:

Soort geluidsisolatie spouwmuurOplossingGemiddelde prijs per m²
(excl. btw)
Spouwmuur grenzend aan buitenomgevingNa-isolatie met minerale inblaaswol€ 15 à 20 (excl. plaatsing)
Spouwmuur grenzend aan burenGeluidsisolerende voorzetwand€ 40 (incl. plaatsing)

Op zoek naar een precieze prijs voor jouw project? Vraag dan zeker verschillende prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je vlot en gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

spouwmuurisolatie tegen geluid


Waarom een isolatiespecialist inschakelen?

Voor een optimale geluidsisolatie van je spouwmuur is het slim om een beroep te doen op de expertise van een spouwmuurisolatiespecialist. Zo ben je 100% zeker van:

  • Grondige inspectie van je spouwmuur: is je spouwmuur grenzend aan de buitenomgeving geschikt voor na-isolatie met minerale inblaaswol? Zijn er nog eventuele vochtproblemen met je spouwmuur die grenst aan je buren? Een vakman kijkt het eerst grondig na of isolatie van de spouwmuur mogelijk is en welke voorbereidende werken nodig zijn om dan een aanpak op maat te bepalen.
  • Advies op maat: op basis van zijn inspectie geeft de isolatiespecialist je advies op maat voor de meest geschikte spouwmuurisolatie tegen geluid. Zo kan je rekenen op de juiste en meest duurzame oplossing op maat van jouw situatie.
  • Correcte & vlotte uitvoering: met al zijn ervaring en vakkennis zorgt de vakman voor een correcte uitvoering van de isolatiewerken. Bovendien werkt hij snel, waardoor de werkuren meevallen.
  • Kwalitatieve materialen: een isolatiespecialist werkt enkel met hoogwaardige isolatiematerialen. Daarnaast beschikt hij over de nodige apparatuur, zoals een inblaasmachine en flexibele inspectiecamera. Die moet je dus niet zelf gaan huren.
  • Subsidies & financiële voordelen: spouwmuurisolatie is een van de isolatiemaatregelen waarmee je mogelijk in aanmerking komt voor isolatie subsidie. Je moet dan wel nog één extra energiebesparende maatregel nemen. Is je woning meer dan 2 jaar oud? Dan profiteer je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten.

BELANGRIJK: je kan gratis en vrijblijvend verschillende voorstellen aanvragen bij isolatiespecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten