Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kruipkelder isoleren

In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken is een woning met kruipkelder nog slechter voor je energiefactuur dan een woning die op de vrije grond gebouwd is. Dit komt omdat er in een kelder meer luchtcirculatie en vocht aanwezig is. Deze nadelige eigenschappen kan je echter wel in je voordeel gebruiken als je besluit om de kruipkelder te isoleren.

 

 

Wanneer je een bestaande woning wil isoleren volgens de laatste normen, zal je al snel constateren dat de vloerisolatie een belangrijke rol speelt bij het warmteverlies. Heb je het geluk dat je over een kelder of kruipkelder beschikt, dan kan je deze snel en efficiënt laten isoleren zonder de vloeren open te breken. Dit bespaart je niet alleen veel tijd maar ook een pak geld en verbouwingswerken. De kruipkelder isoleren kan gebeuren met verschillende methoden en isolatiematerialen.

 

 

Geschikte isolatie voor kruipkelders

Aangezien kruipruimtes in nauw contact staan met grondvocht, is het belangrijk isolatiematerialen te kiezen die geen vocht opnemen. Traditionele producten zoals glaswol en rotswol zijn dus zeker uit den boze.

 

Isolatieplaten kelder isoleren

Isolatieplaten

Voor het isoleren van kelders worden heel vaak harde isolatieplaten gebruikt. Enkele van de meest gebruikte materialen zijn XPS, PUR, EPS, PIR en XPS Li. Isolatieplaten zijn licht in gewicht en vochtbestendig. Niet onbelangrijk wanneer je een kelder of kruipkelder wil isoleren.

Dankzij hun tand-en-groef systemen sluiten ze ook mooi aan op elkaar zodat je een verzorgd geheel krijgt. Het plaatsen van de platen kan gebeuren door middel van isolatiepluggen, lijm of een combinatie van beide.

 

Schuimisolatie kelder

Kruipkelder isoleren met PUR schuim

Als er heel wat leidingen op het plafond bevestigd zijn, is het niet altijd even makkelijk om isolatieplaten te plaatsen. In dat geval kan je overwegen om PUR spuitisolatie aan te laten brengen. Deze isolatie hecht zich perfect aan het plafond en zorgt ervoor dat elk kiertje perfect gevuld wordt.

Heel wat firma’s verkiezen enkel te werken met spuitisolatie omdat de plaatsing veel sneller en efficiënter kan gebeuren. Dit zal natuurlijk ook een gunstige invloed hebben op de prijs per vierkante meter.

 

 

Hoe dik moet je isoleren?

Om in aanmerking te komen voor isolatie subsidies moet je bij het isoleren van de vloer een minimale Rd-waarde van 3,5 m²K/W halen. De benodigde dikte van het isolatiemateriaal om deze waarde te halen hangt natuurlijk af van het gekozen materiaal. Er is trouwens ook een minimale te isoleren oppervlakte, die afhankelijk is van het type woning.

De meeste mensen kiezen voor een dikke laag isolatie omdat de meerprijs voor een dikkere laag goed meevalt en het rendement dan hoger ligt. Een gemiddelde dikte van 6 à 10 centimeter is dan ook ideaal om bestaande woningen met kruipkelders te isoleren. Je kan natuurlijk voor een dikkere laag kiezen, maar bekijk wel of de investering niet te hoog is in vergelijking met het extra rendement.

Bij het kiezen van de dikte is het ook belangrijk om na te gaan of je kelder nog makkelijk bereikbaar zal zijn. Na het plaatsen van de kruipkelder isolatie is het altijd mogelijk dat er nieuwe leidingen moeten bijgetrokken worden. Deze kunnen dan perfect op de isolatie verankerd worden.

 

Kruipkelder isoleren met pur

 

Prijs kruipkelder isoleren

Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan je de kruipruimte al isoleren vanaf 10 euro per vierkante meter. Het enige wat je nodig hebt, is een boorhamer, isolatiepluggen, een montagekit en een paar vrije dagen. Om zeker te zijn van een correcte plaatsing vraag je best wel voldoende informatie bij je verkooppunt. Door een verkeerde plaatsing kan de isolatie loskomen en kunnen er trekgaten ontstaan.

Aangezien het plaatsen van kruipkelder isolatie niet het leukste karwei is, kan je deze klus ook perfect uitbesteden. Je betaalt dan wel iets meer voor de plaatsing maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd dankzij het verlaagde btw-tarief van 9% (bij woningen ouder dan twee jaar) en diverse subsidies. Na aftrek van deze voordelen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter, afhankelijk van de oppervlakte en moeilijkheidsgraad.

Ben je benieuwd naar een exacte prijs om jouw kelder te isoleren? Via onze offertepagina kan je nu zonder aankoopverplichtingen een aanvraag indienen. Klik hier voor meer informatie.

 

 

De bodem isoleren als alternatief

Als het isoleren van het plafond geen optie is (wegens beperkte hoogte of toegankelijkheid) kan de kruipruimte ook op de bodem geïsoleerd worden. Dit kan gebeuren met zogenaamde isolatiedekens of EPS-Parels. Deze optie is enkel aan te raden wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is.

Hoewel bovenstaande kelder nog perfect te bereiken was, werd er toch voor gekozen om EPS-parels op de bodem te blazen. Het grootste nadeel hiervan is dat het (bijna) niet meer mogelijk is om de ruimte nog vlot te betreden. Ook de kou en het vocht die via de zijwanden naar binnenkomt zal in deze situatie niet gestopt worden.

 

Keldervloer isolatie EPS

 

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten