woning isoleren

Subsidie isolatie 2021 [Compleet overzicht]

Laatste update: 12 januari 2021 – Wil je in 2021 isolatiewerken uitvoeren, dan kan je genieten van enkele interessante steunmaatregelen. Meer info over de verschillende subsidies met hun voorwaarden en info over groene leningen vind je terug in onderstaand overzicht.

 

Beschikbare subsidies en voordelen

1. Verlaagd btw-tarief
2. Energiebespaarlening voor isolatie
3. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie voor isolatie 
4. Groenhypotheken & hypothecaire leningen
5. Gemeentelijke subsidie isolatie
6. SEEH: Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

 

 

1. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

Ook in 2021 kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% wanneer je het dak, vloeren, kelder of muren wil isoleren. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar.

Let op! Dit verlaagd tarief is enkel geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatieklus gecombineerd worden (bijvoorbeeld sloopwerken).

 

Hoe kan je genieten van het verlaagd btw-tarief?

Wil je genieten van het verlaagde btw-tarief, dan moet je beroep doen op een erkende vakman. Deze adviseert je over de beste isolatiemethode en maakt een voorstel op maat van jouw project. Voldoe je aan de voorwaarden, dan zal de vakman een factuur opmaken met het verlaagde BTW-tarief.

Je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je prijzen, isolatiematerialen en voorgestelde isolatiemethoden correct vergelijken. Vrijblijvende offertes en advies aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan via onze offerteservice.


 

2. Energiebespaarlening voor isolatie

Ben je woningeigenaar? Dan kom je voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van isolatie een financieel voordelige energiebespaarlening aangaan.

Je kunt voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, maximaal € 25.000 lenen. Het minimum leenbedrag is € 2.500. Je hoeft overigens geen afsluitkosten te betalen voor de Energiebespaarlening, waardoor ze extra aantrekkelijk wordt.

De lening wordt betaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit is een fonds dat is opgericht door de Nederlandse overheid in samenwerking met de RABO bank en de ASN bank. De uitvoering wordt gecoördineerd door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting).

 

Wat zijn de voorwaarden van de energiebespaarlening?

 • Je moet eigenaar en bewoner van de woning zijn en mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Geldt alleen voor energiebesparende maatregelen die vastgelegd zijn door het Nationaal Energiebespaarfonds. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, zolderisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie komen allen in aanmerking.
 • De vakman moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen waarin hij verklaart dat de isolatiewerken voldoen aan de technische voorwaarden om de lening te krijgen.
 • Het gaat om een maandannuïteitenlening.

 

Wat is het maximale leenbedrag en looptijd?

 • Voor bedragen tot € 5.000 bedraagt de looptijd 7 jaar.
 • Voor bedragen tussen € 15.000,- tot € 25.000 bedraagt de looptijd 10, 15 of 20 jaar (vrij te kiezen).
 • Voor bedragen tussen € 25.000,- en € 65.000 bedraagt de looptijd 15 of 20 jaar. Voor bedragen boven de 25.000 euro moet het om een Zeer energiezuinig pakket en Nul op de Meter investering gaan.

De rentevoet (1,9% op 10 jaar) blijft gedurende de looptijd van de lening onveranderd.

 

TIP: ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen de Energielening aanvragen

Ook als VvE’s kan je een Energiebespaarlening aanvragen om isolatiewerken in je appartementsgebouw te financieren. VvE’s kunnen min. € 25.000 en max. € 10.000.000 lenen, met een max. van € 25.000 per appartementsrecht. Voor een combinatie van meer verregaande energiebesparende maatregelen kunnen VvE’s tot max. € 65.000 per appartementsrecht lenen.

 

Hoe Energiebespaarlening aanvragen?

Je moet de Energiebespaarlening aanvragen vóór de start van de werken. Let op, want bij die aanvraag moet je al een offerte van een installateur en de ‘Verklaring Aannemer/Installateur’ meesturen. In de verklaring garandeert de vakman waarmee je zal samenwerken dat de uit te voeren isolatiewerken zullen voldoen aan de opgelegde eisen. Je kan de verklaring gratis aanvragen bij een isolatiespecialist als je offertes bij hem opvraagt. Ontvang offertes en de nodige verklaring van erkende isolatiespecialisten via de offerteservice.

 

Is de energiebespaarlening een interessante subsidie voor isolatie?

Door je woning te isoleren spaar je heel wat uit op energiekosten. Zo verdien je de meeste isolatiewerkzaamheden terug op 5 tot 15 jaar. De jaren die volgen zijn pure winst. Bovendien zal je woning ook meer waard zijn bij een latere verkoop.

Of je al dan niet met een energiebespaarlening werkt maakt dus niet veel uit. De enige situatie waarin je geld kan verliezen is wanneer je niet of onvoldoende isoleert.

Om te berekenen of de energiebespaarlening interessant is voor jouw situatie doe je er goed aan eerst advies en offertes in te winnen bij erkende isolatiespecialisten. Zo heb je een duidelijk beeld op de investeringskost en besparingen. Vrijblijvende offertes en voorstellen op maat van jouw project kan je aanvragen via onze offerteservice.

 


3. ISDE Subsidie isolatie 2021 (opvolger van de SEEH)

voorwaarden subsidie isolatie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is sinds begin 2021 uitgebreid met isolatiewerkzaamheden en vervangt hiermee de oude SEEH subsidie voor isolatie. Enkel huiseigenaren kunnen gebruik maken van deze subsidie.

 

Hoeveel bedraagt de ISDE subsidie voor isolatie?

Type isolatieSubsidie bedrag per m²Min. m²Max. m²Minimale Rd-waarde
(m² K/W)
Gevelisolatie€ 25151703,5
Spouwmuurisolatie€ 5151701,1
Dakisolatie€ 20252003,5
Zolder- of vlieringvloerisolatie€ 5251303,5
Vloerisolatie€ 7251303,5
Bodemisolatie€ 4251303,5

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om de Investeringssubsidie duurzame energie voor isolatie te kunnen krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. We zetten de belangrijkste op een rij:

 • Je bent eigenaar van de woning waarin de isolatiemaatregelen uitgevoerd worden en de woning dient als je hoofdverblijfplaats.
 • Voer je 1 isolatiemaatregel uit, dan moet je nadien nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of je kan ook kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
 • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een vakman. Je mag de werken dus niet zelf uitvoeren. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

Hoe vraag ik deze isolatie subsidie aan?

Je vraagt de ISDE voor isolatie aan na de uitvoering van de werken, max. 12 maanden na de uitvoering van de 1e (isolatie)maatregel. Bij je aanvraag moet je al enkele zaken kunnen aantonen: datum waarop de isolatie werd aangebracht, een foto van tijdens de isolatiewerken, info over het soort isolatie, de dikte van de isolatie, het bedrag van de uitgevoerde werken en een bewijs van betaling, … Een vakman kan je hierover verder informeren, voorziet je van nodige documenten en bewijsstukken en kan zelfs helpen bij de aanvraag van de isolatie subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio.

 


4. Groenhypotheken en andere hypothecaire leningen

Wil je energiebesparende maatregelen gaan toepassen in een nieuwe of bestaande woning, dan kun je hiervoor ook een tweede hypotheek aanvragen of een bestaande hypotheek aanvullen. Aangezien er veel verschillende opties bestaan, neem je hierover best contact op met je huidige bank of hypotheekadviseur. In de meeste gevallen zal de Energiebespaarlening wel voordeliger uitvallen.

 


5. Gemeentelijke subsidie isolatie

Ben je van plan om de woning te (laten) voorzien van isolatie? Vergeet dan niet om ook bij de gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Naast de landelijke subsidies kom je bij een aantal gemeentes namelijk in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente.

Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl. Ten slotte kan je ook altijd advies inwinnen over alle mogelijkheden via een erkend isolatiespecialist.

 


6. Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

Als Verenigingen van Eigenaren (VvE) kan je de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen voor energiebesparende maatregelen in je gebouw of appartement(en). Onder een ‘vereniging’ verstaat men een Vereniging van Eigenaren (VvE), wooncoöperatie (dus geen woningcorporatie) of een woonvereniging. Voor deze werken kan je een subsidie aanvragen:

 

Energieadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen voor jouw gebouw(en) het beste resultaat en rendement geven? Dan kan je een subsidie aanvragen voor energieadvies. Het gaat om energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

De subsidie bedraagt 75% van de factuur (incl. btw). Let op, er gelden maximum subsidiebedragen.

 

Energiebesparende maatregelen

Je kan een subsidie ontvangen als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de werken. enkele voorbeelden:

 • Spouwmuurisolatie: € 5/m²
 • Gevelisolatie (binnen/buiten): € 25/m²
 • Dakisolatie: € 20/m²
 • Zolderisolatie/vlieringisolatie: € 5/m²
 • Vloerisolatie: € 7/m²
 • Bodemisolatie: € 4/m²
 • HR++ Glas: € 35/m²
 • Triple glas: € 100/m²

 

Aanvullende maatregelen

Laat je minstens 2 van de bovenstaande energiebesparende maatregelen uitvoeren, dan kan je ook een subsidie aanvragen als je 1 of meer aanvullende maatregelen neemt. Aanvullende maatregelen die hiervoor in aanmerking komen:

 • Isolerende deuren: € 80/m²
 • Energiezuinig ventilatiesysteem: 20% van de kosten met een maximum van € 800
 • Waterzijdig inregelen verwarmingssysteem: € 60
 • Energiedisplay of slimme thermostaat: € 100

 

Zeer energiezuinig pakket

Je kan ook een subsidie aanvragen voor een zeer energiezuinig pakket (ZEP). Dat is een samenhangend pakket van energiebesparende maatregelen.

Kies je voor een ZEP, dan neem je volgende maatregelen: isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren + de installatie van een een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning.

Voldoen de maatregelen aan de voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor een extra subsidie van € 4.000 per woning.

 

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen

Het is een van de voorwaarden dat je de werken laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Dat is ook het meest aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren en weet precies hoe hij de werken moet uitvoeren zodat alles voldoet aan de voorwaarden om een subsidie te krijgen. Bovendien kan hij je helpen met de subsidieaanvraag. Benieuwd naar een voorstel op maat van jouw wensen en situatie? Vergelijk hier vrijblijvend offertes en prijzen.

 

isolatie subsidie BF

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten