Isolatie

Isolatiewerken uitvoeren?
Vraag hier online offertes aan.

Subsidie isolatie 2018: overzicht

Wil je in 2018 isolatiewerken uitvoeren, dan kan je genieten van enkele interessante steunmaatregelen. Meer info over de verschillende subsidies met hun voorwaarden en info over groene leningen vind je terug in onderstaand overzicht. – Laatste update: 9 januari 2018

 

1) Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Sinds 15 september 2016 zijn er nieuwe subsidies beschikbaar voor allerlei vormen van isolatiewerken: de isolatie van spouwmuren, daken, vloeren, gevels en het plaatsen van hoogrendementsglas worden dankzij deze vergoedingen erg aantrekkelijk. Je kan deze Subsidie Energiebesparing Eigen Woning aanvragen tot en met 31 december 2018.

Update januari 2018: het budget voor deze subsidie voor bovengenoemde isolatiewerken is voor eigenaars van woningen al volledig gereserveerd. Je kan deze vergoeding voorlopig dus niet meer aanvragen. Voor andere financiële ondersteuningen voor isolatie, waaronder een verlaagd BTW-tarief en goedkope leningen, kan je terecht verderop in dit artikel.

 

 

isolatie subsidiesHoeveel bedraagt de subsidie?

De concrete bedragen per vierkante meter van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis zijn afhankelijk van de gekozen isolatiewerken:

– Spouwmuurisolatie: 5 euro per m2

– Buiten- of binnengevelisolatie: 25 euro per m2

– Dakisolatie: 15 euro per m2

– (Zolder)vloerisolatie: 5 euro per m2

– Bodemisolatie: 4 euro per m2

 

 

Wat zijn de voorwaarden voor de eigenaar van de woning?

– Diegene die de subsidies aanvraagt, moet de eigenaar van het huis zijn.

– Je moet minstens 2 vormen van energiebesparende maatregelen laten uitvoeren, bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie.

– De subsidie is enkel geldig op werken die nog moeten uitgevoerd worden.

– Binnen 4 maanden na de beslissing over de toekenning van de subsidie moeten de werken uitgevoerd zijn.

– De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door één of meerdere erkende bedrijven.

Tip: Offertes en facturen moeten komen van erkende vakmannen. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

Wat zijn de voorwaarden voor de isolatie?

Per isolatievorm moet de isolatie voldoen aan een bepaalde isolatiewaarde. Als je niet de hele oppervlakte laat isoleren, moet je wel een minimale oppervlakte laten isoleren om alsnog voor de subsidie in aanmerking te komen. Hieronder vind je alvast een handig overzicht van de vereisten van enkele vaak uitgevoerde isolatiewerken.

 Minimum kwaliteitMinimum aantal m2   
RD-waarde in m²K/WTussen woningHoekwoningVrijstaande woningEtage woning
SpouwmuurisolatieRD ≥ 1,115 m²33 m²50 m²13 m²
GevelisolatieRD ≥ 3,518 m²40 m²55 m²13 m²
DakisolatieRD ≥ 3,531 m²38 m²57 m²14 m²
Vloer-/bodemisolatieRD ≥ 3,527 m²32 m²44 m²20 m²

 

Hoe vraag je de subsidie aan?

Je kan de isolatie subsidies tot en met 31 december 2018 aanvragen via rvo.nl. Wacht er niet te lang mee, er staat namelijk een limiet op het subsidiebudget van de overheid.
Update januari 2018: het budget voor woning-eigenaars is intussen gereserveerd. Voorlopig is het dus niet meer mogelijk om deze vergoeding aan te vragen.

Offertes en facturen moeten komen van erkende vakmannen. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

2) Gemeentelijke subsidie isolatie 2018

Ben je van plan om de woning te (laten) voorzien van isolatie? Vergeet dan niet om ook bij de gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Naast de landelijke subsidies kom je bij een aantal gemeentes namelijk in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente. Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl

 

 

3) Verlaagd BTW tarief van 6% bij isolatie

In 2018 kom je voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren in aanmerking voor het lage BTW tarief van 6%. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar.

Let op: dit verlaagd tarief van 6% is enkel geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatieklus gecombineerd worden (bijvoorbeeld sloopwerken). Meer informatie over isolatie en het lage BTW tarief kun je vinden op de site van de belastingdienst.

Wil je genieten van het verlaagde BTW-tarief, dan moet je dus een beroep doen op een erkende aannemer. Gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen voor isolatiewerken kan via onze offertepagina. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

isolatie subsidie

 

4) Energiebespaarlening voor isolatie

Ben je een woningeigenaar? Dan kom je voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie door een aannemer in aanmerking voor een lening met lage rente. Deze rentevoet blijft gedurende de looptijd van de lening onveranderd.

Je kunt voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, maximaal €25.000 lenen. Het minimum leenbedrag is €2.500. De looptijd van de lening varieert van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Je hoeft overigens geen afsluitkosten te betalen voor deze Energiebespaarlening, waardoor ze extra aantrekkelijk wordt.

De lening wordt betaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit is een fonds dat is opgericht door de Nederlandse overheid in samenwerking met de RABO bank en de ASN bank. De uitvoering wordt gecoördineerd door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting).

 

Voorwaarden voor de energiebespaarlening

• Je moet woningeigenaar zijn. Je mag niet ouder dan 75 jaar zijn om de lening aan te vragen.

• Geldt alleen voor energiebesparende maatregelen die op de door het Nationaal Energiebespaarfonds opgestelde lijst staan.

• De vakman moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen waarin hij verklaart dat de isolatiewerken voldoen aan de technische voorwaarden om de lening te krijgen.

• Het gaat om een maandannuïteitenlening.

 

 

5) Groenhypotheken en andere hypothecaire leningen

Wil je energiebesparende maatregelen gaan toepassen in een nieuwe of bestaande woning, dan kun je hiervoor een tweede hypotheek aanvragen of een bestaande hypotheek aanvullen. Aangezien er veel verschillende opties bestaan, neem je hierover best contact op met je huidige bank of hypotheekadviseur.