Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Dak isoleren: mogelijkheden en prijs

Je dak isoleren is een slimme investering: je kan er heel wat energie en dus ook een pak geld mee besparen. De verschillende mogelijkheden, de geschikte materialen en de prijzen voor het isoleren van daken vind je in dit artikel.

 

Richtprijzen dak laten isoleren

Wat isoleren?Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m2
Hellend dakLangs binnen20-50 euro (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten40-60 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen25-40 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten45-100 euro (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer20-40 euro
Op zoek naar advies over geschikte isolatiematerialen voor jouw dak en een prijsvoorstel op maat? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten.

Hou er rekening mee dat de kosten voor dakisolatie afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de materiaalkeuze, de isolatiewaarde en de dikte van de isolatielaag.

 

1. Hellend dak

Een hellend dak isoleren kan op verschillende manieren gebeuren. Vaak wordt het isolatiemateriaal langs binnen tegen het dakvlak geplaatst. Indien je de zolder niet gebruikt als leefruimte, bijvoorbeeld als er geen verwarming is, kan je echter beter de zoldervloer isoleren. Op die manier wordt het volume dat beschermd wordt door de isolatielaag kleiner en kan je dus efficiënter verwarmen.

 

dakisolatie plaatsen bij hellend dak Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Een hellend dak isoleren kan met verschillende soorten isolatie gebeuren. Glaswol is een vaak toegepast materiaal voor deze klus omdat het niet alleen een goede thermische, maar ook een goede geluidsisolatie biedt.

Ook isolatieplaten voor het dak worden vaak gebruikt. Deze kunnen snel geplaatst worden, maar bieden een iets minder goede geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.

Wil je weten welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor de isolatie van jouw dak en wat de prijs hiervoor is? Via de offerteservice kan je advies en prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Klik hier voor meer info.

 

 

hellend dak isolatie Afwerking

Bij het uitvoeren van isolatiewerken moet men vaak een dampscherm plaatsen. Hiermee zorg je voor een luchtdichte laag die het isolatiemateriaal beschermt. Sommige isolatiematerialen zijn al van zo’n scherm voorzien.

Gaat het om een bewoonde ruimte, dan kan je wat meer tijd besteden aan de afwerking. Gipsplaten zijn bijvoorbeeld een erg geschikt materiaal om de isolatielaag af te dekken.

Bij de plaatsing van gipsplaten moet je goed opletten: je mag de platen niet op de isolatielaag boren, anders gaat de werking van het dampscherm verloren. Je kan de platen aanbrengen met behulp van een geschikte lijm.

 

 

2. Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak kan zowel langs binnen als langs buiten gebeuren. Men spreekt dan respectievelijk van een koud en een warm plat dak.

 

plat dak isoleren Welk isolatiemateriaal kiezen?

De keuze van het isolatiemateriaal zal vooral afhangen van de gekozen methode (warm of koud plat dak). Bij een koud dak valt de keuze vaak op een minerale wol, bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Ook isolatieplaten behoren tot de mogelijkheden.

Gaat men een plat dak isoleren langs de buitenkant, dan valt de keuze vaak op een drukvast isolatiemateriaal. XPS-platen en PIR-platen zijn hierbij populaire keuzes.

Ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het isoleren van een plat dak? Via de offertedienst kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer info.

 

 

isoleren dak afwerking Isolatielaag afwerken

Ook bij het isoleren van platte daken wordt vaak een dampscherm geplaatst om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht. Het dampscherm komt steeds aan de warme zijde te liggen.

Bij een koud plat dak zal het scherm dus meteen boven het plafond komen te liggen; daarboven komen dan de isolatielaag, de dakconstructie en de dakbedekking.

Indien het gaat om een warm plat dak, dan komt het dampwerende scherm bovenop het plafond en de dakconstructie. Bovenop het scherm komen dan de isolerende laag en de bedekking van het dak.

 

 

3. Zoldervloer isoleren

Zoals reeds gezegd is het plaatsen van zoldervloerisolatie een interessant alternatief voor dakisolatie als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt.

 

zoldervloer isoleren rotswol Welk type isolatie kiezen?

Ga je je zoldervloer isoleren, dan zal de materiaalkeuze sterk afhangen van de structuur en de bestemming (moet de vloer beloopbaar blijven?) van deze vloer.

Bij massieve zoldervloeren probeert men de dikte van de isolatielaag te beperken door te kiezen voor materialen met een goede isolatiewaarde. De keuze valt hierbij vaak op gespoten PUR of isolatieplaten.

Bij niet-massieve vloeren worden de ruimtes tussen de vloerbalken opgevuld met isolatie. Men kan hierbij bijvoorbeeld kiezen voor gespoten glaswol of isolatiedekens van minerale wol.

 

 

afwerking zoldervloerisolatie Afwerking van zoldervloerisolatie

Ook bij deze vorm van isolatie moet je een dampscherm voorzien. Hoe de vloer daarna afgewerkt wordt, zal vooral afhangen van de structuur van de vloer.

Zoldervloeren die beloopbaar moeten blijven, worden best voorzien van een dragende afwerking zoals houten platen. Moet de vloer niet per se beloopbaar zijn, dan valt de keuze vaak op isolatiedekens die verder niet van een afwerkingslaag worden voorzien.

Ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het plaatsen van zoldervloerisolatie? Vraag hier vrijblijvend offertes op maat van jouw project aan.

 

 

Prijs dak isoleren

De kosten voor het isoleren van daken hangen af van verschillende factoren. Natuurlijk speelt het gekozen materiaal een belangrijke rol. Daarnaast zullen ook de dikte van het isolatiemateriaal, het aantal te isoleren vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van de werken de prijs beïnvloeden.

Voor het laten isoleren van een hellend dak met glaswol kan je rekenen op een startprijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter. Kies je voor een ander isolatiemateriaal, dan kan de prijs wat hoger liggen. Ook de isolatie van platte daken is doorgaans duurder dan bij hellende daken.

Verdien de kosten voor dakisolatie sneller terug met subsidies!

Je dak isoleren kan je trouwens een aantrekkelijke subsidie opleveren. Op die manier kan je je investering sneller terugverdienen. Meer info over deze subsidies en andere financiële maatregelen waarmee je de kosten van isolatiewerken sneller kan recupereren vind je in het artikel over isolatiesubsidies.

 

Een vakman kan je meer info geven over de voorwaarden voor deze vergoedingen. Daarnaast kan een isolatiespecialist je ook advies geven over geschikte isolatiematerialen voor het dak. Ben je op zoek naar een prijs op maat voor het isoleren van je dak?
Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes op maat aan bij specialisten in isolatiewerken.

 

dak isoleren

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten