Kruipruimte isoleren: Werkwijze, methoden en prijs advies

Door het isoleren van de kruipruimte van de woning kun je gemiddeld 10 tot 15% op je energiefactuur besparen. Daarnaast blijft de vloer lekker warm en koelt het binnen minder snel af. Hoe de kruipruimte het beste geïsoleerd kan worden hangt af van het type vloer en eventuele vochtproblemen:

 

 

kruipruimte

De kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, wordt gevormd door de ruimte tussen de grond en de onderkant van de begane vloer van de woning. Gemiddeld genomen is de kruipruimte zo’n 70-80 cm. hoog. De kruipruimte onder de woning vormt een natuurlijke barrière van lucht tussen de vochtige grond en de vloer van de woning. Om condensatie van grondvocht zoveel mogelijk te voorkomen worden er ventilatieopeningen in de gevel aangebracht waardoor er in de kruipruimte een lichte vorm van ventilatie ontstaat. Naast een beschermende functie dient de kruipruimte nog een ander doel: het herbergen van de noodzakelijke leidingen zoals gas- water- en elektriciteitsleidingen. Tegenwoordig is een kruipruimte door het gebruik van moderne materialen en bouwtechnieken niet altijd meer nodig.

 

 

 

Kruipruimte isoleren: opties

Hoe de kruipruimte het beste geïsoleerd kan worden, hangt af van de grootte (toegankelijkheid) van de kruipruimte en de aard van het vochtprobleem. Grofweg genomen zijn er twee isolatiemethodes: het isoleren van de vloer en het isoleren van de grond. Maar ook een combinatie van beide methoden is mogelijk:

 

 

Toegankelijke kruipruimte isoleren: vloerisolatie

Wanneer de kruipruimte voldoende toegankelijk is en men dus op zijn minst in de ruimte kan kruipen, kun je ervoor kiezen om de vloer van de woning te laten isoleren. Hierbij worden er dan speciale isolatieplaten of dekens tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. Deze zijn meestal standaard al voorzien van een dampscherm waardoor vocht niet langer bij de vloer kan gaan condenseren. Een andere optie die ook veel toegepast wordt, is het aanbrengen van PUR of een ander soort isolatieschuim aan de onderkant van de vloer. Ook een houten vloer kan op deze wijze prima geïsoleerd worden:

Vaak wordt ook gelijk de grond afgedekt met een bodemzeil. Deze combinatie van technieken (grond- en vloerisolatie) werkt uiterst effectief en voorkomt vochtproblemen.

 

Kruipruimte isoleren met pur

 

Niet toegankelijke kruipruimte isoleren: grond isolatie

Wanneer de kruipruimte nauwelijks ruimte biedt om in te manoeuvreren, kiest men vaak voor het gedeeltelijk opvullen van de kruipruimte met een licht isolatiemateriaal. Het kan dan gaan om isolatiechips of isolatieschelpen van polystyreen (piepschuim) maar ook andere materialen zijn mogelijk. Het voordeel van deze methode is dat het om een relatief goedkope manier van isoleren gaat die toch uiterst efficiënt is. Zelfs bij een hoog grondwaterpeil blijft het isolatiemateriaal zijn werk doen. Het gaan drijven op het grondwater maar blijft zijn afsluitende werking behouden waardoor vocht niet langer tegen de vloer van de woning gaat condenseren. Ook houdt het eventuele stank goed tegen. Deze methode van isoleren wordt overigens ook wel bij een goed toegankelijke kruipruimte toegepast.

 

Kruipruimte vloer isoleren met EPS

 

Voordelen kruipkelder laten isoleren

Aangezien de woning langer warm blijft, hoeft er minder energie verstookt te worden door het isoleren van de kelder. Hierdoor kun je ongeveer 10 tot 15 op de energierekening besparen! De vloer van de woning zal merkbaar warmer aanvoelen en veel minder snel afkoelen tijdens de winter.

Door een combinatie van isolatie en speciale dampschermen voorkom je ook stank en muffe luchtjes die in de kruipruimte ontstaan. De vloer zal over het algemeen droger blijven en ook schimmels zullen minder snel optreden.

 

isolatiefolie kruipruimte

 

Gevolgen van vocht in de kruipruimte

Vocht wat in de grond en zit in de kruipruimte gaat verdampen, zal tegen de onderkant van de vloer van de woning gaan condenseren. De vloer van de woning gaat hierdoor kouder aanvoelen en er zal meer energie verloren gaan via de vloer dan het geval is bij een droge geïsoleerde kruipkelder. Wanneer de ventilatie in de kruipruimte niet voldoende is, en vaak is dit het geval, wordt de ruimte steeds vochtiger waardoor schimmels en een muffe lucht kunnen gaan ontstaan. Ook kan het vocht houten constructies gaan aantasten zoals houten steunbalken. Optrekkend vocht kan daarnaast voor allerlei vochtoverlast in de woning zorgen.

 

Kostprijs kruipruimte isoleren

De prijs van kruipruimte isolatie hangt samen met de gebruikte methodiek, de toegankelijkheid van de kruipruimte en de locatie van de woning. Gemiddeld gezien mag je rekenen op een prijs vanaf 50 euro per vierkante meter. Na aftrek van verschillende voordelen zoals premies, subsidies en het verlaagd BTW-tarief kan de kostprijs zo teruggebracht worden tot 10 à 20 euro per vierkante meter. Reken hierbij nog het lagere energieverbruik en je zal al snel zien dat de prijs van kruipruimte isolatie op een termijn van 5 à 10 jaar terugverdiend is. Een vrijblijvende offerte op maat kan je hier online aanvragen.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten