Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schelpen isolatie

Schelpen isolatie is een natuurlijk alternatief voor het isoleren van de bodem in een minder toegankelijke kruipruimte. Zeker voor woningen gelegen in een nat of vochtig gebied zorgt deze isolatie voor een droge bodem. Let wel op, afhankelijk van de hoogte van je kruipruimte is het juiste isolatiemateriaal belangrijk. Lees hier meer over de prijs, voordelen en toepassingen van schelpen isolatie en verschillende alternatieven.

Ga snel naar:  prijsvoor- en nadelenalternatievenofferte aanvragen

 

schelpen isolatie voorbeeld Wat is schelpen isolatie?

De naam van deze isolatie mag je zeker letterlijk nemen. Het materiaal bestaat enkel en alleen uit schelpjes ontgonnen uit de zee.

Hierbij hoef je je geen zorgen te maken over het beschadigen van het milieu tijdens het ontginnen. Het ecosysteem blijft ook intact doordat op voorhand de winplaatsen worden bepaald in overleg met de verantwoordelijke autoriteiten. Tenslotte is wettelijk bepaald dat de hoeveelheid ontgonnen schelpen de natuurlijke aangroei niet mag overstijgen.

 

 

Waarom isoleren met schelpen?

Standaard ligt in een kruipkelder een laag zand op de bodem. Dit zorgt voor een capillaire werking, wat zorgt voor stijgend vochtige lucht. Deze lucht wordt in je woning gezogen en brengt op lange termijn heel wat vochtproblemen met zich mee. Om dat te voorkomen, zijn er verschillende isolatiematerialen voor de bodem in je kruipruimte. Schelpenisolatie is echter het enige 100% natuurlijke isolatiemateriaal, zonder enige vorm van chemische processen.

Een van de troeven van schelpenisolatie is het vermogen om vocht vast te houden. Door de natuurlijke werking van schelpen houdt deze isolatie net zoals andere isolatiematerialen vochtige lucht tegen. Voor een optimale isolatie heb je voor een Rc-waarde van 2,5 een laag van 25 tot 30 cm schelpen nodig.

 

 

Isolatie schelpen prijs

Wanneer je van plan bent te investeren in schelpenisolatie kost je dat ongeveer tussen 25 en 35 euro per vierkante meter (exclusief btw en plaatsing). Via onze gratis offerte service ontvang je specifieke prijzen voor jouw isolatieproject van erkende isolatie-experts in je buurt.

 

Verlaagd btw-tarief

Je geniet van een verlaagd btw-tarief van 9% wanneer je de schelpen isolatie laat plaatsen door een aannemer. Let op, je woning moet wel ouder zijn dan 2 jaar.

 

 

Voor- en nadelen

Overweeg je een milieuvriendelijk alternatief voor het isoleren van je kruipkelder, bekijk dan zeker de voor- en nadelen van schelpenisolatie.

 

Voordelen schelpen isolatie

+ Onkwetsbaar: geen scheuren, komt niet los, rot niet en brandwerend.

+ Milieuvriendelijk: tast het milieu niet aan bij afbraak van de woning of het ontginnen van de schelpen.

+ Geen onderhoudskosten: door het onkwetsbaar karakter is er geen onderhoud nodig.

+ Geen ventilatie nodig: geen koude vloer door het doorstromen van koude lucht.

+ Geschikt voor elk type bodem: houdt vocht tegen bij elk type bodem.

 

Nadelen schelpen isolatie

Zwaar: niet ideaal bij woningen waar er kans is op verzakkingen.

 Zakt naar bodem: eens schelpen volledig onder water liggen verliezen ze hun isolerende werking.

Vermindert toegankelijkheid: massieve isolatie die je niet zomaar aan de kant schuift.

Hoge kostprijs: in vergelijking met andere alternatieven is schelpen isolatie een duur isolatiemateriaal.

 

 

Alternatieven

Er bestaan enkele alternatieven voor het isoleren van de bodem in je kruipruimte. Ook bepaalt de hoogte van je kruipruimte of schelpen isolatie interessant is of niet.

Lees hier alvast meer over hoe je kruipruimte efficiënt te isoleren.

 

Isolatiechips of -parels

Isolatiechips of -parels zijn een uitstekend alternatief. Ze hebben dezelfde eigenschappen als schelpenisolatie maar zonder de nadelen. Zo blijven isolatiechips drijven op het wateroppervlak. Hierdoor blijft de isolerende werking bij hoge waterstanden optimaal. Ook is er, door het lichte gewicht van de isolatie, geen kans op verzakking bij een zwakke bodem.

Voor een optimale isolerende werking heb je een laag isolatiechips van 30 tot 35 cm nodig voor een Rc-waarde van 2,5. Hou daarom rekening met de hoogte van je kruipruimte. Heb je een kruipruimte hoger dan 30 centimeter, kies dan voor isolatiechips. Voor een kruipruimte lager dan 30 centimeter zijn isolatieparels beter geschikt.

 

Wat met een hoge kruipruimte?

Bij een kruipruimte vanaf 80 cm hoog is bodemisolatie minder geschikt. Daarom is het beter om het plafond van de kruipruimte te isoleren met spuitschuim (PUR-schuim). Lopen er niet al te veel leidingen in je kruipruimte? Dan zijn isolatieplaten het beste alternatief. Een combinatie van spuitschuim en isolatieplaten is ook mogelijk bij twijfelgevallen.

Informeer je via onze gratis offertedienst over de verschillende mogelijkheden voor het isoleren van je kruipruimte. Een specialist helpt je verder met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Zo ben je ook zeker van een 100% correcte plaatsing en werking van het gekozen isolatiemateriaal.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten