Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen isoleren: mogelijkheden & prijzen

Langs je ramen kan tot 15% warmte van je woning ontsnappen. Daarom is het belangrijk te investeren in kwalitatieve raamkozijnen met isolerend glas. Beter isoleren betekent minder verwarmen en dus een lagere energiefactuur. Lees hier hoe en hoeveel je kan besparen door je ramen te vervangen.

 

1. Kies voor kwalitatieve raamkozijnen

Ramen isoleren doe je door rekening te houden met 2 belangrijke factoren: de juiste raamkozijnen en isolerend glas. Oude raamkozijnen, nog aanwezig in dat karaktervolle herenhuis of de woning van je grootouders die je hebt overgekocht, voldoen meestal niet meer aan de nieuwe normen op vlak van isolatie. Daardoor gaat er veel warmte en geluid verloren door raamlijsten zelf.

Raamlijsten bestaan in verschillende materialen: hout, pvc, aluminium en staal. Allen hebben ze een verschillende U-waarde, de waarde die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en dus hoe beter een materiaal isoleert.

 

Hout

Houten raamkozijnen hebben een lage U-waarde van 0,8 – 0,63  W/m²K.  De mate van isolatie wordt voornamelijk bepaald door de soort hout en de dikte van de raamprofielen. Door de zeer lage U-waarde zijn houten ramen uitermate geschikt voor gebruik in passief huizen.

 

PVC

Pvc ramen hebben een U-waarde van 1,2 – 0,78 W/m²K. De isolatiewaarde van kunststof kozijnen is voornamelijk afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel. Het is namelijk de stilstaande lucht in de kozijnen die goed isoleert. Hoe meer luchtkamers, des te beter isoleert het profiel. Verder zijn ook de gebruikte afdichtingsmaterialen van invloed op de isolatiewaarde en de afstandhouders waarmee de glasbladen van elkaar gescheiden worden.

 

Aluminium

Aluminium raamkozijnen hebben een U-waarde van 1,5 – 0,8 W/m²K. De meeste ramen die voorzien zijn van dubbel glas hebben een U-waarde van 1,5. Met driedubbele beglazing (tripple glas +++) zijn waardes tot 0.8 W/m²K mogelijk. Het aantal luchtkamers in het profiel en de wijze waarop kamers gescheiden zijn, bepaalt de isolatiewaarde.

 

Staal

Stalen ramen hebben doorgaans een U-waarde die ligt tussen 2,6 en 1,9 W/m²K. Een U-waarde van 1,2 is in uitzonderlijke gevallen mogelijk door gebruik te maken van thermische profielen en tripple glas. De profielen zijn gemaakt van roestvrij staal (inox) en zijn meestal voor 100% recycleerbaar.

 

Overzicht isolatiewaarden raamkozijnen

Soort raamprofielU-waarde (W/m²K)
Hout0,8 – 0,63
PVC1,2 – 0,78
Aluminium1,5 – 0,8
Staal2,6 – 1,9

Op basis van deze waarden kan je concluderen dat houten raamprofielen doorgaans het best isoleren. Uiteraard hou je best ook rekening met de stijl van je huis. Hout is eerder geschikt voor oudere gebouwen met een karaktervolle uitstraling, terwijl aluminium en pvc een modernere look geven aan je woning. Staal is minder en minder populair.

 

pvc raam met driedubbele beglazing

 

2. Isolerend glas is een must

Naast het buitenschrijnwerk is het soort glas de tweede belangrijke factor bij het vervangen van je ramen. Ook dit wordt uitgedrukt via de U-waarde. De U-waarde van enkel glas bedraagt 5,3, maar hoogrendementsglas is tegenwoordig de standaard. De maximaal toegelaten U-waarde is op dit moment 1,65, maar in de praktijk is zelfs 1,1 de norm.

Hoogrendementsglas (HR-glas) met een enkele coating heeft een U-waarde van 1,1. De ruimte tussen de 2 glasbladen, ook wel de spouw genoemd, is opgevuld met argon, een edelglas. Dat kan je ook vervangen door krypton, zo gaat er nog 0,1 af van de U-waarde. Krypton is wel een stuk duurder dan argon. Kies je voor hoogrendementsglas met een dubbele of driedubbele coating, dan zakt de U-waarde met 0,1 per coating. Met driedubbele beglazing en krypton gas in de 2 spouwen zijn U-waardes mogelijk tot 0,5 W/m²K.

Type glas# glasplatenSpouwvulling# coatingsU-waarde (W/m²K)
Enkel glas1GeenGeen5,3
Dubbel glas2Droge luchtGeen2,8 - 2,9
HR+2Droge lucht11,2 - 1,6
HR++2Argon11,1
HR+++3Krypton20,5

 

Prijs van hoogrendementsglas

Het plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing is zonder twijfel een nuttige investering. De verwarming van je woning verloopt namelijk veel efficiënter, wat het wooncomfort verhoogt en je energiefactuur doet dalen. HR++ is momenteel de meest gekozen vorm van beglazing. Je voldoet er ruimschoots mee aan de wettelijke norm van U = 1,65 en realiseert er een mooie besparing mee. Uiteraard spaar je met HR+++ glas nog meer uit, maar de hogere kost staat niet in verhouding met de extra besparing. Prijs/kwaliteit is de HR++ de meest interessante optie op dit moment.

Type glasRichtprijs per m²Jaarlijkse energiebesparing
Traditioneel dubbel glas€ 55 - 65+/- € 160
HR+€ 75 - 85+/- € 270
HR++€ 80 - 90 +/- € 290
HR+++€ 120 - 140+/- € 320
Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw maar exclusief plaatsing van de ramen. De besparing is berekend op basis van een gebouw met 20 m² beglazing in combinatie met een hoge rendement combiketel.

Ontvang nu max. 3 offertes van erkende vakmannen in je buurt en bespaar tot 25%.

 

Ramen isoleren bespaart tot 15%

 

3. Prijzen & premies

Om je het gemakkelijk te maken, geven we je nog een handig prijsoverzicht van de verschillende profielen, inclusief isolatieglas HR++. Ramen in PVC zijn het goedkoopste en isoleren goed, daar waar staal een pak duurder is en het minst goed van al de warmte tegenhoudt.

Conclusie: een PVC-raam met HR++ glas is op dit moment de goedkoopste keuze om te voldoen aan de wettelijke norm van U = 1,65 en zoveel mogelijk te besparen op je energiefactuur.

Type raamU-waarde profiel (W/m²K)Prijs per m²
PVC1,2 - 0,78€ 200 - 400
Hout0,8 - 0,63€ 300 - 500
Aluminium1,5 - 0,8€ 600 - 800
Staal2,6 - 1,9€ 1.000 - 1.200
Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw, levering en plaatsing van de ramen.

 

Premies

Wil je je ramen isoleren, dan kan je genieten van enkele interessante steunmaatregelen. Meer info over de verschillende subsidies met hun voorwaarden en info over groene leningen vind je in onderstaand overzicht.

1) Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Als particulier kan je voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen aanspraak maken op deze subsidie.

 

Energiebesparende maatregelen

Je krijgt de subsidie als je 2 isolatiemaatregelen neemt of 1 van onderstaande isolatiemaatregelen combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

 • Spouwmuurisolatie: € 8/
 • Gevelisolatie (binnen/buiten): € 38/
 • Dakisolatie: € 30/
 • Zolderisolatie/vlieringisolatie: € 8/
 • Vloerisolatie: € 11/
 • Bodemisolatie: € 6/
 • HR++ Glas: € 53/m² (je ontvangt voor min. 8 m² en max. 45 m² subsidie. )
 • Triple glas: € 150/m² (je ontvangt voor min. 8 m² en max. 45 m² subsidie. ) 

LET OP: Je moet de werken laten uitvoeren door een vakman. Deze kan je verder informeren over de subsidie en helpt je om te voldoen aan alle voorwaarden. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offertepagina.

 

2) Subsidie energiebesparing eigen huis

Voer je als Vereniging van Eigenaren (VvE) energiebesparende maatregelen door voor jouw gebouw en appartement(en)? Dan kan je de Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen. Je kan de subsidie krijgen voor onder meer volgende maatregelen:

 

Energiebesparende maatregelen

Je kan als VvE een subsidie ontvangen als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de werken:

 • Spouwmuurisolatie: € 8/
 • Gevelisolatie (binnen/buiten): € 38/
 • Dakisolatie: € 30/
 • Zolderisolatie/vlieringisolatie: € 8/
 • Vloerisolatie: € 11/
 • Bodemisolatie: € 6/
 • HR++ Glas: € 53/
 • Triple glas: € 150/

 

Aanvullende maatregelen

Laat je minstens 2 van de bovenstaande energiebesparende maatregelen uitvoeren, dan kan je ook een subsidie aanvragen als je 1 of meer aanvullende maatregelen neemt. Aanvullende maatregelen die hiervoor in aanmerking komen:

 • Isolerende deuren: € 120/m²
 • Energiezuinig ventilatiesysteem: 30% van de kosten met een maximum van € 1.200
 • Waterzijdig inregelen verwarmingssysteem: € 90
 • Energiedisplay of slimme thermostaat: € 120

 

Zeer energiezuinig pakket (ZEP)

Je kan ook een subsidie aanvragen voor een zeer energiezuinig pakket (ZEP). Dat is een samenhangend pakket van energiebesparende maatregelen: isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren + de installatie van een een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning. Je ontvangt hiervoor een bonusbedrag van € 4.000 (per woning voor VvE’s).

 

3) Gemeentelijke subsidie isolatie

Ben je van plan om de ramen van je woning te vervangen en te voorzien van hoogrendementsglas? Vergeet dan niet om ook bij de gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Naast de landelijke subsidies kom je bij een aantal gemeentes namelijk in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente. Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers