Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vacuüm isolatie: prijs & aandachtspunten

Wil jij jouw woning laten isoleren, maar is de ruimte beperkt? Dan is vacuüm isolatie een goede keuze. Zulke isolatieplaten zijn erg dun, maar hebben een zeer hoge isolatiewaarde. Welke voordelen zijn er nog meer? Wat is de richtprijs van vacuüm isolatie? En met welke punten moet je allemaal rekening houden voor de plaatsing? Je leest het hier!

Wat is vacuüm isolatie precies?

Vacuüm isolatiepanelen, ook wel VIP genoemd, zijn vooral een geschikte oplossing als de ruimte voor isolatie beperkt is. Een vacuüm isolatieplaat bestaat uit een kern van poreus materiaal zoals glasvezel of silica, ingesloten in een vacuüm verpakt zakje.

Vacuüm isolatie heeft een optimale lambda-waarde tussen de 0,004 en 0,008 W/mK. Daardoor is de isolatielaag slechts 2 tot 5 cm dik. Bekende merken van vacuüm isolatiepanelen zijn Kingspan, Recticel, … Zo’n vacuüm isolatieplaat is vooral geschikt als:

  • Binnenmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie

Is vacuüm isolatie een geschikte oplossing voor jouw isolatieproject? Vraag het aan een expert. Die heeft een ruime kennis en expertise op het gebied van isoleren en kan je informeren over al je mogelijkheden. Start hier je aanvraag!

vacuum-isolatie

 

 

Voor- en nadelen van vacuüm isolatie

Vacuüm isolatie is ideaal als de ruimte om te isoleren beperkt is. Denk bv. aan vloerisolatie met weinig opbouwhoogte om problemen met deuren en plinten te vermijden. Bovendien biedt het isolatiemateriaal nog meer voordelen. We bespreken zowel die pluspunten als de minpunten hieronder:

 

Voordelen vacuümisolatie

  • Ideaal bij ruimtegebrek: wil je een ruimte isoleren, maar is er slechts een beperkte dikte van het isolatiemateriaal mogelijk? Dan is zo’n vacuüm isolatieplaat ideaal. Zulke isolatiepanelen zijn erg dun, waardoor ze ook in een kleine ruimte passen.
  • Betere isolatiewaarde: vacuüm isolatiepanelen hebben een Rc-waarde die tot wel 5 keer hoger is dan bij traditionele isolatiematerialen. Hoe hoger die waarde, hoe beter de isolerende werking. Bovendien gaat er door de lage lambda-waarde weinig warmte verloren, waardoor je geld en energie bespaart.
  • Blijvend rendement: het rendement van een vacuüm isolatie paneel blijft hoog, ook na vele jaren. Bovendien is de levensduur van vacuüm isolatie erg lang. Hierdoor draag je dus ook nog eens je steentje bij aan een duurzamere wereld.
  • Maatwerk mogelijk: de platen zijn door een specialist eenvoudig op maat te maken, al zijn er ook een aantal standaard afmetingen beschikbaar. Hierdoor past vacuüm isolatie altijd, ook als je maar heel weinig isolatieruimte beschikbaar hebt.
  • Eenvoudige installatie: omdat vacuüm isolatie in de vorm van panelen komt, gaat de plaatsing relatief eenvoudig. Om de platen één luchtdicht en naadloos geheel te laten vormen, zijn er ook PIR of PUR passtukken beschikbaar. Ideaal voor de kleine hoekjes waar de panelen net niet passen.
  • Subsidies mogelijk: er zijn verschillende subsidies mogelijk voor isolatiewerken, zoals de ISDE subsidie, de Energiebespaarlening, … Mogelijk heb je zelfs recht op een gemeentelijke subsidie. Daarnaast geniet je van een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 2 jaar.

 

Nadelen vacuümisolatie

  • Kwetsbaar materiaal: vacuüm isolatiepanelen mag je niet doorboren, knippen, zagen, … Hierdoor verliest het materiaal een groot deel van de isolatiewaarde en is het eigenlijk onbruikbaar.
  • Niet brandwerend: vacuüm isolatiepanelen zijn niet brandwerend. Wel kan je kiezen voor een extra brandwerende laag. Zo geniet je alsnog van de voordelen van dit isolatiemateriaal en hoef je je daarnaast geen zorgen te maken over brandgevaar.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf!

Om zeker te zijn van een correcte plaatsing en goed functionerende vacuüm isolatie waarmee je weer jaren vooruit kan, werk je het beste samen met een vakspecialist. Die heeft kennis en ervaring op het gebied van isoleren en kan je adviseren over de beste keuze in jouw situatie. Samen komen jullie tot een optie die aansluit bij jouw wensen en budget.

Meer weten over vacuüm isolatie en de bijbehorende kosten? Ontvang vrijblijvend offertes!

 

 

Vacuüm isolatie kopen: welke prijs?

Een richtprijs voor het plaatsen van vacuüm isolatie is € 150 à 200 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Die kosten hangen vooral af van de oppervlakte, de arbeidskosten, … Bij een kleine oppervlakte kan de prijs vaak iets hoger uitvallen. In 1 keer een groot deel van je woning laten isoleren biedt dus voordelen.

LET OP: de bovengenoemde prijs is slechts een richtprijs. Wil je zeker zijn van de meest voordelige optie voor het plaatsen van vacuüm isolatie in jouw woning? Dan kan je het beste meerdere offertes aanvragen en vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

vacuum-isolatiepanelen-vloer

 

 

Vacuüm isolatie plaatsen: enkele aandachtspunten

Je laat vacuüm isolatiepanelen het beste plaatsen door een erkende vakspecialist. Door goed je wensen en de mogelijkheden te bespreken, komen jullie samen tot een passende en haalbare keuze. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten:

  • Locatie van de isolatie: er zijn verschillende plekken in en rondom je woning waar je kan kiezen voor deze isolatievorm. Zo kan je bijvoorbeeld vacuüm isolatie op een plat dak aan de buitenkant van de dakconstructie plaatsen. De werkwijze voor het plaatsen van de isolatie kan iets verschillen per locatie, maar een vakspecialist heeft hier alle kennis over.
  • Lijmen of ballast: je kan niet zagen of boren in vacuüm isolatie, maar het is toch noodzakelijk om de platen op de correcte wijze te laten bevestigen zodat ze achteraf niet los raken en lekkage veroorzaken. Een specialist kiest er dan ook voor om de platen te verlijmen of ballasten. Mechanische installatie is in dit geval geen optie.
  • Droog afwerken: het is noodzakelijk dat vacuüm isolatie zo min mogelijk in contact komt met vocht. Het is dan ook belangrijk om de isolatieplaten droog te bewaren tot het moment van plaatsing. Daarnaast komt onder de panelen altijd een dampdicht dampscherm en erboven plaatst de specialist altijd een waterdichte afwerking. Zo komt je isolatie niet in contact met vocht.
  • Materialen combineren: het is belangrijk dat het dampscherm en de afwerking compatibel zijn met de vacuüm isolatie. EPDM, PVC of bitumen zijn bijvoorbeeld een goede optie als het gaat om dakbedekking. Als je andere materialen wil gebruiken, kan de specialist een extra scheidingslaag aanbrengen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

 

 

Vergelijking: vacuümisolatie vs. PIR

Vacuümisolatie is perfect als je weinig beschikbare ruimte hebt, maar het is ook duurder. Als je meer ruimte hebt, is PIR mogelijk het overwegen waard. PIR bestaat uit kunststof hardschuim en is geschikt voor je dak, vloer, …

De isolatiewaardes van PIR verschillen wel aanzienlijk met die van vacuümisolatie. Een vergelijking qua isolatiewaarde tussen een vacuüm isolatieplaat en een PIR-plaat van 2 cm dik:

IsolatiewaardenVacuüm isolatie (2 cm dik)PIR (2 cm dik)
Lambda-waarde (W/Mk)0,0070,025
U-waarde ( W/m²K)0,361,25
Rc-waarde (m² K/W) = totale isolatiewaarde2,800,80

Heb je behoefte aan meer informatie over vacuüm isolatie en de bijbehorende kosten? Vraag het aan een expert. Start je aanvraag vandaag nog via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 4 vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten