Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR isolatie

PIR isolatie is een populair materiaal voor de isolatie van daken, vloeren en muren. Deze kunststof isolatie heeft goede isolerende eigenschappen en komt altijd voor in de vorm van harde platen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit materiaal? Hoe kan je het toepassen? Hoeveel kost PIR isolatie? Kan je het zelf plaatsen? En wat zijn de alternatieven? Lees het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen PIR isolatie
Mogelijke toepassingen
Prijs PIR isolatie
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven voor PIR isolatie
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Wat is PIR isolatie?

PIR isolatie of polyisocyanuraat is een kunststof isolatiemateriaal dat gemaakt wordt met stijf polyurethaan. Er ontstaat dan een harde schuimstof plaat met een gesloten celstructuur. Door de samenstelling heeft PIR erg hoge isolatiewaarden. Je kan het ook op meerdere manieren toepassen (daken, vloeren, wanden, …).

PIR isolatie plaatsen? Kom dan in contact met een isolatiespecialist. Deze kan je informeren en adviseren. Zo profiteer je van een optimale isolatie. Vind een expert in de buurt.

pir dakisolatie

 

Voor- en nadelen PIR isolatie

Wat zijn de voordelen van PIR isolatie? En heeft het materiaal ook nadelen? We bespreken de belangrijkste eigenschappen van PIR:

  • Hoge isolatiewaarden: PIR isolatie heeft een lambda-waarde van 0,023 – 0,026 W/Mk, een Rd-waarde tussen 1,35 en 6 m² K/W en een Rc-waarde van 1,85 à 8,65 m² K/W. Daarmee is het een van de best isolerende materialen op de markt.
  • Geen apart dampscherm nodig: vaak zijn PIR isolatieplaten zelf al voorzien van een dampscherm. Dan hoef je dus geen apart dampscherm meer aan te kopen.
  • Makkelijk te verwerken: PIR platen zijn erg licht en makkelijk te verwerken. Bovendien hebben de isolatieplaten vaak een tand- en groefsysteem, waardoor je ze erg snel plaatst en naadloos op elkaar aansluit.
  • Vochtbestendig & brandvertragend: PIR neemt geen vocht op. Je kan het materiaal daarom perfect gebruiken in vochtige ruimtes zonder dat je last krijgt van schimmels of andere vochtproblemen. Daarnaast heeft PIR ook brandvertragende eigenschappen.
  • Verschillende uitvoeringen: er zijn verschillende soorten PIR platen om uit te kiezen. Zo zijn er bv. PIR platen met een dampscherm, met afwerkingslagen, met gyproc, … Daarnaast kan je ook nog kiezen uit verschillende diktes, groottes en vormen. Mogelijke diktes voor PIR isolatie zijn 12 cm, 10 cm, 6 cm, …

 

  • Niet milieuvriendelijk: PIR isolatie is jammer genoeg niet het meest milieuvriendelijke materiaal. Bij de productie worden namelijk chemicaliën gebruikt die het milieu kunnen schaden.
  • Niet volledig recycleerbaar: bovendien is PIR ook moeilijk biologisch afbreekbaar. Bv. isolatiematerialen als papiervlokken of rotswol scoren op dat gebied veel beter.

 

Mogelijke toepassingen

PIR isolatie is breed inzetbaar en is op verschillende manieren toe te passen. We zetten hieronder de mogelijkheden op een rijtje:

 

1. PIR dakisolatie

Je kan PIR gebruiken voor de isolatie van schuine én platte daken. Beide soorten daken kan je langs de binnenkant isoleren door de PIR platen tussen de spanten van je dakstructuur te plaatsen. Ook dakisolatie voor een hellend dak langs de buitenkant is mogelijk met PIR. Daarnaast bestaan er ook speciale PIR platen om een plat dak langs de buitenkant te isoleren. Deze platen hebben langs beide kanten een gebitumineerde coating en zijn daarom erg goed te combineren met EPDM of PVC dakbedekking.

 

2. PIR vloerisolatie

PIR platen zijn ook erg geschikt als vloerisolatie, langs boven én langs onder. Als je een kruipruimte hebt, kan je je vloer langs onder isoleren door de platen tegen het plafond van je kruipruimte te plaatsen. Je kan je vloer ook langs boven isoleren. PIR isolatie is daarvoor erg geschikt, omdat je al met een dunne plaat een hoge isolatiewaarde kan bereiken. Je kan de isolatie in sommige gevallen ook op je bestaande vloer plaatsen en daar je nieuwe vloerbedekking op leggen.

 

3. PIR muurisolatie

Naast vloer- en dakisolatie kan je PIR ook perfect gebruiken als muurisolatie. Bij nieuwbouw worden de platen gebruikt voor spouwmuurisolatie en plaatst een expert ze tussen je binnen- en buitenmuur. Op die manier vermijd je koudebruggen. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kan je ook je binnenmuur isoleren met PIR. Door de hoge isolatiewaarde kan je het materiaal dun uitvoeren en veel ruimte besparen.

TIP: voor de plaatsing van je PIR isolatie schakel je altijd een expert in. Deze heeft de kennis en ervaring om de isolatie snel en correct te plaatsen. Bovendien weet deze ook wat er allemaal mogelijk is voor jouw woning. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten.

 

Prijs PIR isolatie

De prijs voor PIR isolatie ligt tussen € 20 en 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs is wel afhankelijk van een aantal factoren zoals het type PIR-platen, de isolatiemethode, de toepassing, het isolatie oppervlak, de moeilijkheidsgraad van de werken, …

BELANGRIJK: de prijs voor PIR isolatie kan ook variëren per expert. Vraag daarom offertes aan bij meerdere specialisten. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, voorstellen, uitvoertermijnen, … vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

Verlaag de kosten voor PIR isolatie met subsidies!

Als je je muur, dak of vloer laat isoleren met PIR kom je in aanmerking voor meerdere subsidies. Zo kan je genieten van de ISDE, de Energiebespaarlening, gemeentelijke subsidies, … Daarnaast profiteer je ook nog van een verlaagd btw-tarief van 9% wanneer je woning ouder is dan 2 jaar.

LET OP: om in aanmerking te komen voor bovenstaande subsidies en financiële voordelen moet je een isolatiespecialist inschakelen. Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende experts in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

pir isolatie

 

Zelf PIR isolatie plaatsen of laten plaatsen?

Of je je PIR isolatie zelf kan plaatsen, hangt af van de toepassing. Zo kan je zelf je vloer of dak langs de binnenkant isoleren als je de nodige ervaring hebt. Zelf dakisolatie langs buiten plaatsen is dan weer niet aan te raden, omdat hiervoor ook extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Ben je zelf niet zo handig? Dan schakel je een expert in. Zo profiteer je van de volgende voordelen:

  • Advies op maat: een isolatiespecialist kan je gericht advies geven over de geschikte dikte van je isolatieplaten, de meest geschikte isolatiemethode, de beste PIR isolatieplaten voor jouw toepassing, …
  • Optimale isolatie: een specialist weet hoe deze de PIR isolatie efficiënt kan plaatsen. Zo ben je zeker van een naadloze isolatielaag en een optimaal rendement.
  • Kwalitatief materiaal: een isolatiespecialist werkt altijd met kwalitatieve materialen. Deze hebben een lange levensduur en een goed isolatievermogen. Bovendien kan een vakspecialist PIR-isolatie kopen voor een lagere prijs dan een particulier.
  • Garantie: als je een isolatie-expert inschakelt, ben je ook financieel beschermd. Zijn er problemen tijdens de plaatsing, dan neemt de specialist de extra kosten op zich. Ga je zelf aan de slag, dan ben je zélf verantwoordelijk voor die eventuele kosten.
  • Financiële voordelen: om in aanmerking te komen voor de subsidies en financiële voordelen, ben je verplicht om een isolatiespecialist te contacteren.

Op zoek naar een geschikte isolatiespecialist? Via onze offerteservice brengen we je in contact met ervaren vakmensen in je buurt. Je kan dan gericht offertes van verschillende vakmensen vergelijken en zo een weloverwogen keuze maken. Start je offerte aanvraag.

 

Alternatieven voor PIR isolatie

Ben je nog niet zeker of PIR isolatie het beste materiaal is voor je woning? Bekijk dan zeker de onderstaande alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: PUR isolatie

Ook PUR isolatie is een kunststof hardschuim dat je kan gebruiken voor de isolatie van daken, vloeren en muren. Het komt net als PIR isolatie voor als harde platen, maar ook als gespoten PUR schuim. PUR isoleert wel wat minder goed dan PIR en is minder brandveilig. Daartegenover staat dan wel weer een lagere aankoopprijs.

 

ALTERNATIEF 2: XPS isolatie

XPS of geëxtrudeerd polystreen is ook een kunststof isolatiemateriaal dat voor komt in de vorm van platen. XPS isolatie is net als PIR goed bestand tegen vocht, licht en veelzijdig inzetbaar. De isolatiewaarde van XPS platen is echter lager dan die van PIR platen en het materiaal is ook minder brandveilig.

 

ALTERNATIEF 3: EPS isolatie

EPS isolatie staat ook bekend als piepschuim of tempex en is gemaakt van polystyreenkorrels. Tijdens het productieproces ontstaan er veel luchtbelletjes in het materiaal, waardoor het voor het grootste deel uit lucht bestaat. Het is dan ook een licht materiaal dat je erg eenvoudig plaatst. Bovendien is het net als PIR brandveilig en goed bestand tegen vocht. PIR heeft wel een betere isolatiewaarde dan EPS.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik?

Wat is het beste isolatiemateriaal? Dit hangt af van je situatie, voorkeuren en budget. Ook het oppervlak dat je wil isoleren en de gekozen methode zijn doorslaggevend voor het materiaal dat je moet kiezen. Een specialist kan je informeren over de verschillende materialen en geeft je advies op maat van je situatie. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en kom in contact met isolatiespecialisten in je buurt:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten