Perliet isolatie
Perliet of perlite is een silicaatgesteente van vulkanische oorsprong dat geschikt is als isolatiemateriaal. Je kan het toepassen als korrels of in platen. Waarvoor kan je perliet isolatie gebruiken? Hoeveel kost het gemiddeld? En waarom laat je het beter over aan een gespecialiseerde vakman? Ontdek het in dit artikel.
Ga snel naar:
Voor- en nadelen perlite isolatie
Uitvoeringen perliet isolatie
Toepassingen perlite isolatie
Perliet prijs
Voordelen isolatiespecialist
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is perlite?
Perliet of perlite is een mineraal van vulkanische oorsprong, afkomstig uit verschillende Europese landen. Na vermaling worden de korrels verhit bij een temperatuur van 900°C. De watermolecules in perliet kunnen dan 10 tot 20 keer groter worden. Daardoor ontstaan korrels waarin lucht gevangen zit en dat zorgt voor de isolatiewaarde van perliet. Perliet isolatie korrels kan je gebruiken voor:
- vloeren
- binnenmuren
- schoorstenen
- daken
- spouwmuren
Meer weten over perliet isolatie? Vraag dan advies aan een vakman. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen. Start je aanvraag hier!
Voor- en nadelen perliet isolatie
Er zijn heel wat isolatiematerialen op de markt. Maar waarom zou je kiezen voor perliet? We helpen je op weg door de voor- en nadelen op een rijtje te zetten:
- Onbrandbaar
- Thermisch en akoestisch isolerend
- 100% natuurlijk en ecologisch
- Bestand tegen ongedierte
- Budgetvriendelijk materiaal
- Licht en gemakkelijk te vervoeren
- Niet schadelijk voor je gezondheid
- Niet geschikt voor vochtige omgevingen
- Lagere isolatiewaarde dan andere isolatiematerialen
Uitvoeringen perliet isolatie
Perlite bestaat in twee vormen: isolatiekorrels en isolatieplaten. We zetten beide uitvoeringen op een rijtje:
- Perlite korrels: de korrelvariant is wit van kleur en is in verschillende korrelgradaties en kwaliteiten te verkrijgen. Doorgaans kan een vakman de perliet korrels als los granulaat in de te isoleren ruimte storten.
- Perlite platen: door de korrels te vermengen met vezels, water, bindmiddel en brandvertragende middelen maakt een fabrikant er na droging in een oven platen van. Deze zijn dan makkelijk in daken te verwerken.
TIP: niet zeker over welk type perliet je moet gebruiken? Ga dan ten rade bij een vakman. Je kan gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmensen via onze offerteservice.
Toepassingen perliet isolatie
Je kan perliet niet alleen als isolatie gebruiken. Er zijn ook andere toepassingen als bv. toeslag in verf, pleister of mortel of eventueel als toevoeging aan compost. Als isolatie gebruik je het voor:
- Schoorsteen: voor het thermisch en brandveilig isoleren van schoorstenen en open haarden kan je perlietkorrels gebruiken. Je brengt ze dan aan in de spouwruimte.
- Vloeren: perliet is uiterst geschikt als isolatiemateriaal tussen de balken van een houten vloer. Je strooit de korrels dan tussen de balken en daarna fixeer je ze met een houten of gipsen paneel.
- Binnenmuren: je binnenmuren kan je perfect isoleren met perliet. Je gebruikt het echter beter niet voor je buitenmuren omdat het vochtabsorberend is. De ruimte die je isoleert moet droog en waterdicht zijn.
- Daken: perliet platen kan je gebruiken voor allerlei soorten daken, en zelfs voor beloopbare terrasdaken. Soms hebben ze een waterafstotende laag die extra goed hecht aan de dakbedekking.
- Spouwmuren: perliet kan je gebruiken om je spouwmuren te na-isoleren. Let op: perliet is enkel geschikt voor spouwmuren als het voorbehandeld is met een waterafstotend middel zoals siliconen.
Perliet prijs
De kostprijs van perliet isolatie hangt natuurlijk af van jouw project. Laat je je dak, je vloeren, je schoorsteen of muren isoleren? Welk type perliet heb je nodig? Hoeveel vierkante meter moet worden geïsoleerd? Omdat de prijs afhangt van zoveel factoren, is het moeilijk om een richtprijs te bepalen. Perliet is echter wel een budgetvriendelijk materiaal. Ook dankzij het lichte gewicht en de snelle plaatsing blijven de kosten beperkt.
BELANGRIJK: ben je benieuwd naar een exacte prijs voor jouw isolatieproject met perliet? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je hun prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag voor perliet hier!
Voordelen isolatiespecialist
Het is altijd nuttig om een vakman in te schakelen als je isoleert. Schakel je een isolatiespecialist in om perliet te plaatsen? Dan geniet je van deze voordelen:
- Advies op maat: niet zeker of perliet isolatie geschikt is voor jouw project? Of weet je niet welk type je moet gebruiken? Een vakman beantwoordt al je vragen over perliet en andere isolatiematerialen. Zo maak je weloverwogen keuzes tegen een correcte prijs.
- Correcte plaatsing: een vakman inschakelen is de beste garantie op een correcte plaatsing. Een specialist heeft namelijk ervaring en weet precies waar hij mee bezig is.
- Financiële voordelen: alleen wanneer je een vakman inschakelt, kom je in aanmerking voor eventuele subsidies, het verlaagde btw-tarief van 9%, …
- Garantie: beslis je toch om je isolatiemateriaal zelf aan te brengen en gaat er iets mis bij de plaatsing? Dan draai je zelf op voor de kosten bij eventuele beschadigingen.
TIP: vraag advies aan een vakman!
Ben je nog op zoek naar meer informatie over perliet? Of wil je graag weten of perliet een geschikt materiaal is voor jouw woonsituatie? Vraag dan advies aan een vakman. Zeker zijn van een correcte prijs? Leg dan voorstellen naast elkaar. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook uitvoeringstermijnen en materialen vergelijken.
Op zoek naar een vakman voor je project met perliet isolatie? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van verschillende vakmensen in de buurt via het offerteformulier hieronder: