Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie platen: materialen & prijs

Door je vloer te isoleren met vloerisolatie platen, bespaar je gemiddeld 15 tot 25% op je energierekening. Wanneer is het een goed idee om voor geïsoleerde vloerplaten te kiezen? Wat kost dit type isolatie? En in welke materialen zijn deze isolatieplaten voor de vloer verkrijgbaar? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke materialen
Prijs vloerisolatie platen
Dikte vloeropbouw met isolatieplaten
Voordelen vloerisolatie platen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer isoleren met vloerisolatie platen?

Vloerisolatie platen zijn harde, kunststof platen waarmee je gemakkelijk je vloer kan isoleren. Dit kan op verschillende manieren:

 • Vloer langs onderzijde isoleren: heb je een kruipruimte? Dan kan je de vloer langs onder isoleren met harde isolatieplaten. Voor de afdichting wordt dan meestal PUR-schuim gebruikt.
 • Vloer langs bovenzijde isoleren: je kiest in dit geval het best voor vloerisolatie platen met een hoge drukvastheid. Hou er rekening mee dat je nog een uitvullaag nodig hebt wanneer je je vloer langs de bovenzijde isoleert met platen, en dat je dus een hogere vloeropbouw zal hebben.
 • Zoldervloer isoleren: gebruik je de zolder niet als woonruimte? Dan kan je ook je zoldervloer isoleren als alternatief voor dakisolatie. De isolatieplaten worden dan bovenop de vloer bevestigd.
 • Tussenvloer isoleren: ook wanneer je een verdiepingsvloer wilt isoleren, kan je gebruik maken van isolerende vloerplaten. Je kiest dan best voor isolatieplaten met een geringe dikte.

Je vloer isoleren met isolatieplaten? Een isolatiespecialist adviseert je over de juiste materiaalkeuze, dikte, drukvastheid, mogelijke valkuilen, … Kom in contact met professionals voor advies op maat.

vloerisolatie platen EPS

 

Mogelijke materialen voor vloerisolatie met platen

Vloerisolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, die elk hun specifieke toepassing kennen. Een overzicht van de mogelijke materialen:

 

PUR vloerisolatieplaten

PUR (polyurethaan) is een van de best isolerende materialen en wordt gebruikt voor allerlei isolatiedoeleinden. Vloerisolatieplaten van PUR zijn drukvast en zijn vooral geschikt voor plaatsing op een uitvulchape. De afwerkvloer kan hier dan bovenop worden aangebracht. Aangezien PUR ook bij een geringe dikte erg goed isoleert, kan de opbouwhoogte van de vloer beperkt blijven.

Er zijn ook PUR isolatieplaten verkrijgbaar die reeds voorzien zijn van een geïntegreerde spaanplaat. Deze zijn vooral geschikt voor het isoleren en afwerken van een zoldervloer. Je kan er snel mee isoleren omdat de platen direct beloopbaar zijn. Je hoeft er dus niet per se nog eens een houten afwerkvloer op te plaatsen.

 

EPS vloerisolatieplaten

Ook isolatieplaten van EPS zijn drukvast en dus beloopbaar. Ze zijn bovendien ongevoelig voor vocht, waardoor ze geschikt zijn voor plaatsing op volle grond (onder de draagvloer). EPS is bovendien een goedkoop isolatiemateriaal, waardoor je jouw isolatieproject betaalbaar houdt.

 

XPS vloerisolatieplaten

Net als EPS platen zijn ook XPS vloerisolatie platen drukvast en goed bestand tegen vocht, en dus ideaal voor plaatsing op volle grond. XPS is iets duurder dan EPS, maar dit materiaal is wel milieuvriendelijker.

 

PIR vloerisolatieplaten

PIR platen zijn dun, licht, duurzaam én hebben bovendien de hoogste isolatiewaarde. Ze zijn daarom ideaal om te gebruiken als vloerisolatie. Net als PUR platen worden ook PIR isolatieplaten het best geplaatst bovenop een uitvulchape.

 

Welk materiaal kiezen voor isolatie met vloerplaten?

Of je nu best voor PIR, PUR, EPS of XPS isolatieplaten kiest, hangt o.a. af van de gewenste:

 • isolatiewaarde: PIR heeft de hoogste isolatiewaarde.
 • dikte: PIR en PUR vloerisolatie platen isoleren ook bij een geringe dikte erg goed.
 • drukvastheid: isoleer je je vloer langs de bovenzijde? Dan is XPS een goede keuze dankzij de hoge drukvastheid van de platen.
 • prijs: zoek je het goedkoopste isolatiemateriaal, dan is EPS de beste keuze.

TIP: elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak. Het is daarom belangrijk om bij je keuze de verschillende factoren goed tegenover elkaar af te wegen. Om zeker te zijn van de beste oplossing voor jouw situatie schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan je het best informeren en adviseren over het juiste isolatiemateriaal op maat van jouw project. Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

isolerende vloerplaten

Vloerisolatie platen prijs

De prijs van vloerisolatieplaten schommelt tussen € 15 en 40 per m². De exacte kostprijs hangt af van de materiaalkeuze, de gekozen dikte, de drukvastheid van de platen, …

Een exacte prijs ontvangen voor jouw isolatieproject? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten. Op basis van de afmetingen van de vloer, bereikbaarheid, moeilijkheidsgraad, het gekozen materiaal, … bezorgen ze jou een prijsvoorstel op maat. Start jouw aanvraag hier.

 

Druk de kosten met subsidies & financiële voordelen

Laat je je vloer isoleren met isolatieplaten, dan kan je een deel van de kosten recupereren met o.a. de ISDE. Daarnaast geven sommige gemeenten ook bijkomende subsidies voor isolatiewerken. Laat je je vloerisolatie plaatsen door een vakman, dan betaal je bovendien slechts 9% btw op de arbeidskosten.

Meer weten over subsidies voor vloerisolatie? Een isolatiespecialist informeert je graag over alle financiële voordelen. Kom in contact met professionals in jouw regio.

 

Vloeropbouw dikte met isolatieplaten

Werk je met vloerisolatie platen? Dan moet je er rekening mee houden dat de dikte van de vloeropbouw toeneemt. Er is wel een verschil als je de onderkant van de vloer isoleert of de vloer isoleert langs de bovenzijde.

 

1. Onderkant vloer isoleren

Wil je geen last met een dikkere vloeropbouw, dan isoleer je je vloer best langs onder via de kruipruimte. De vloerisolatie platen worden daarbij tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst, waardoor de bovenliggende vloer (beganegrondvloer) onaangetast blijft. Zo verlies je geen plaats en hoef je geen rekening te houden met een hogere vloeropbouw. Deze isolatiemethode is wel enkel toepasbaar bij de beganegrondvloer én als er een toegankelijke kruipruimte (vanaf ± 45 cm) is.

 

2. Vloer isoleren bovenzijde

Je kan je vloer ook langs boven isoleren. In geval van een renovatie kan je de vloerisolatie platen bovenop de bestaande vloer plaatsen, waarna je die afwerkt met nieuwe vloerbedekking. Hou dan wel rekening met een dikke vloeropbouw. Wil je de dikte van de vloeropbouw beperken, dan kan je de bestaande vloer ook uitbreken om de vloer isolatie platen te plaatsen. De vloer bestaat uiteindelijk uit meerdere lagen:

 • de draagvloer
 • de uitvulchape
 • de vloerisolatieplaten
 • de afwerkvloer

Isoleer je de vloer langs boven, dan is er niet altijd voldoende ruimte om een dikke isolatielaag aan te brengen. Het is dus belangrijk dat je bij je materiaalkeuze rekening houdt met de dikte van de vloeropbouw. PIR en PUR isoleren ook erg goed bij een geringe dikte van 6 à 8 cm, terwijl je met EPS en XPS al snel rekening moet houden met 10 à 15 cm extra dikte.

Alternatieve vloerisolatie: gespoten PUR

Naast isolatieplaten voor de vloer kan je ook kiezen voor een ander soort vloerisolatie. Om de dikte van de vloeropbouw te beperken, kiezen veel mensen ervoor om de vloer te laten isoleren met gespoten PUR. De isolatielaag dient dan tegelijk ook als uitvullaag, waardoor je ruimte bespaart en de vloeropbouw gering blijft.

Ook wanneer er te veel leidingen over de vloer lopen, is gespoten PUR een interessant alternatief, net als wanneer je de vloer langs onder isoleert. Dit kan gerust met harde isolatieplaten, maar die klus is vrij complex en arbeidsintensief. Bovendien wordt de ruimte meestal nog afgedicht met PUR-schuim. Het is dus eenvoudiger en goedkoper om de vloer langs onder volledig te isoleren met gespoten PUR.

Welk type isolatiemateriaal kies je nu het best? Een isolatiespecialist informeert je over alle mogelijkheden en geeft advies op maat van jouw project. Ontvang advies op maat.

 

Voordelen isolerende vloerplaten

Door je vloer te isoleren met isolatieplaten, geniet je van enkele belangrijke voordelen:

 • Besparing op je energierekening: dankzij vloerisolatie kan je al gauw 15 tot 25% energie besparen.
 • Te combineren met vloerverwarming: vloerisolatie platen worden vaak gecombineerd met vloerverwarming. Zo kan je nóg meer besparen op verwarmingskosten aangezien de warmte door de isolatie een stuk efficiënter kan worden afgegeven.
 • Comfort: door vloerisolatie platen te leggen, kan je de temperatuur van de vloer 4 à 5 graden doen stijgen. Zeker in combinatie met vloerverwarming voelt dat een stuk aangenamer. Verder zal je woning langer op temperatuur blijven en zal je minder last hebben van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
 • Snel te plaatsen: isolerende vloerplaten zijn snel en gemakkelijk te plaatsen, waardoor je jouw isolatieproject snel kan afronden.

Isolatiespecialist nodig om je isolatieklus uit te voeren? Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met 2 à 3 professionals actief in jouw buurt:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten