Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerisolatieplaten: materialen en prijs

Wie comfortabel en zuinig wil wonen, kan niet om vloerisolatie heen. Door de vloer te isoleren met vloerisolatieplaten of gespoten PUR kan je gemiddeld 15 tot 20% op je energiefactuur besparen en dat is mooi meegenomen, zeker op lange termijn.

 

Mogelijke materialen voor vloerisolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar die elk een specifieke toepassing kennen. Voor toepassing op de volle grond (onder de draagvloer), gebruikt men in de regel polystyreen platen (XPS) omdat deze drukvast zijn en veel gewicht kunnen dragen. Bovendien is XPS goed bestand tegen vocht. Voor plaatsing bovenop een uitvulchape zijn andere soorten kunststof schuimplaten zoals PUR en PIR erg geschikt. Deze materialen isoleren erg goed, ook bij een geringe dikte, waardoor de opbouwhoogte van de vloer beperkt kan blijven.

 

PUR vloerisolatieplaten

pur vloerisolatieplatenPUR (polyurethaan) is een van de best isolerende materialen en wordt daarom zowel in vloeibare vorm (gespoten pur) als in vaste vorm gebruikt voor allerlei isolatiedoeleinden. Vloerisolatieplaten gemaakt van PUR zijn drukvast en zijn vooral geschikt voor plaatsing op een uitvulchape. De gewapende afwerkvloer kan hier dan bovenop worden aangebracht. Er zijn ook isolatieplaten verkrijgbaar die reeds voorzien zijn van een geïntegreerde spaanplaat. Deze zijn vooral geschikt voor het isoleren en afwerken van een zoldervloer. Je kan er snel mee isoleren omdat de platen direct beloopbaar zijn. Je hoeft er dus niet per se nog eens een houten afwerkvloer op te plaatsen.

Meer informatie over PUR vloerisolatieplaten vind je hier.

 

Gespoten PUR vloerisolatie

vloerisolatie met gespoten purGespoten PUR heeft een gemiddelde lambdawaarde van 0.026 W/mK. Het grote voordeel van gespoten PUR is dat de isolatie naadloos kan worden aangebracht en dat de buizen in de vloer dus perfect ingekapseld worden. Aangezien het isolatieschuim direct na het aanbrengen beloopbaar is, kan er snel gewerkt worden. In tegenstelling tot een cementgebonden chape hoef je dus niet lang te wachten en kan de vloer in principe al na een dag verder afgewerkt worden. Het is ook mogelijk om gespoten PUR te combineren met vaste isolatieplaten. Het nadeel ten opzichte van isolatieplaten is dat je PUR niet zelf kan aanbrengen en dat de isolatiewaarde iets lager is dan bij isolatie met dikke isolatieplaten.

Meer informatie over vloerisolatie met gespoten PUR vind je hier.

 

Dikte van de isolatie

Bij het werken met vloerisolatieplaten zal je moeten beschikken over voldoende opbouwhoogte. In totaal bestaat de vloer immers uit meerdere lagen en er is niet altijd voldoende ruimte om een dikke isolatielaag aan te brengen. De totale vloeropbouw bestaat doorgaans uit:
1. Draagvloer
2. Uitvulchape (of gespoten PUR)
3. Isolatieplaten
4. Afwerkvloer

Omwille van de vloeropbouw kiezen veel mensen er bij nieuwbouw voor om de vloer te laten isoleren met gespoten PUR. Deze isolatielaag dient dan gelijk als uitvullingslaag, waardoor er ruimte wordt bespaard en de vloeropbouw gering blijft. Vanzelfsprekend kan je ook kiezen voor een combinatie van gespoten PUR en vloerisolatieplaten.

 

Hoeveel energie kan je besparen met vloerisolatieplaten?

De hoeveelheid energie die je kan besparen met het toepassen van vloerisolatieplaten hangt af van het type vloerisolatie en de wijze waarop de woning verwarmd wordt. Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming levert in de regel de meeste besparing op omdat er veel minder warmte verloren zal gaan via de vloer. De warmte kan immers door het isolatiepakket een stuk efficiënter worden afgegeven. Door het toepassen van vloerisolatie kan je al gauw 15 tot 25% energie besparen. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit in de meeste gevallen een besparing van €100 tot €125 per jaar. Vloerisolatie werpt dus al gauw zijn vruchten af en zeker op langere termijn kan je er veel geld mee besparen.

energie besparen door vloerisolatie

 

Kostprijs vloerisolatieplaten

De prijs van vloerisolatieplaten schommelt tussen 15 en 40 euro per vierkante meter. Vooral XPS platen zijn vrij duur vanwege de hogere productiekosten maar ze zijn drukvast, waardoor ze ook direct onder een afwerkvloer gebruikt kunnen worden. Polystyreen is in de regel het goedkoopst, gevolgd door PUR en PIR. Hou er rekening mee dat de plaatsing door een vakman extra kosten met zich zal meebrengen.

Wil je je vloer laten isoleren met vloerisolatieplaten? Dankzij onze handige online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Vloerisolatie in de kruipkelder

Beschik je over een kruipkelder? Dan is het zeker aan te raden om deze te laten isoleren. Op welke manier dat best gedaan kan worden, hangt af van de ruimte die beschikbaar is. Is er voldoende ruimte om in te kunnen werken, dan kan de vloer geïsoleerd worden met vloerisolatieplaten of met speciale isolatiedekens die voorzien zijn van een vochtscherm. Mocht de kruipruimte nauwelijks toegankelijk zijn dan kan je er ook voor kiezen om deze te laten vullen met speciale isolatiechips. Dit zijn kleine lichte chips van polystyreen die in de kruipruimte geblazen worden. Door de kruipruimte te isoleren kan je gemiddeld 10 tot 15% op de stookkosten besparen.

Meer informatie over het isoleren van de kruipruimte vind je hier.

 

Comfortverhogend

Een warme vloer voelt een stuk comfortabeler aan je voeten dan een koude vloer. Een niet geïsoleerde betonvloer heeft doorgaans een temperatuur van 11 graden Celsius. Door vloerisolatieplaten te leggen kan je de temperatuur 4 à 5 graden doen stijgen. Zeker in combinatie met vloerverwarming voelt dat een stuk aangenamer, vooral wanneer je in huis graag zonder schoeisel loopt. Verder zal de woning langer op temperatuur blijven en zal je minder last hebben van optrekkend vocht uit de kruipruimte. Een goed geïsoleerde vloer levert dus meer op dan alleen een lagere energierekening en dat verschil merk je goed, vooral in de winter.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten