Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voorzetwand: isoleren langs binnen

In plaats van je muren langs buiten te isoleren, kan dit ook langs binnen gebeuren. Met een voorzetwand plaats je een valse wand tegen de bestaande binnenmuur. Deze dient als thermische en geluidsisolatie én als camouflage van eventueel beschadigde muren. De voordelen, toepassingen en prijzen lees je in dit artikel.

Ga snel naar: prijswelke isolatie & energiebesparingalternatievenplaatsing

 

 

Wanneer is een voorzetwand interessant?

1. Binnenmuur isoleren

Wanneer je isoleren langs buiten niet ziet zitten omwille van de kost, de grote werken die je gevel veranderen van uiterlijk of omdat je woning het technisch niet toelaat, kan je kiezen voor het isoleren van je binnenmuren. Dit kan door een voorzetwand te plaatsen. Deze zorgt dan voor zowel thermische isolatie als geluidsisolatie.

 

2. Muren camoufleren

Voorzetwanden zijn zeer interessant bij binnenrenovatie werken. Je hoeft je muren niet af te werken of te laten stucen, waardoor je geld bespaart. Een voorzetwand is uit gipskarton gemaakt en kan direct geschilderd, behangen of betegeld worden. Het is ook een ideale manier om kabels of leidingen te camoufleren.

Voordelen voorzetwandNadelen voorzetwand
Uitzicht buitengevel blijft bewaardRuimteverlies in de kamer (muren naar voor)
Energieprestatie van de woning verbetertSchakelmateriaal opnieuw aanbregen (kabels verlengen)
Camouflage van beschadigde muren

 

 

Prijs

Een voorzetwand met isolatie laten plaatsen kost gemiddeld € 30 à € 40 per m². Deze prijs is een richtprijs voor de plaatsing van de gyproc muur en de isolatie. De kosten zullen afhangen van welk isolatiemateriaal je gebruikt. Meestal wordt voor een voorzetwand minerale wol gebruikt. Dit kost tussen de €15 en €20 per vierkante meter. Je kan ook gaan voor isolatieplaten uit PIR wat zo’n € 7 à €18/m2 kost of isolatieplaten uit XPS die €12 à €16 kosten. Je kan zeer eenvoudig een prijs op maat ontvangen via onze offertepagina.

 

voorzetwand isolatie

 

Welke isolatie bij voorzetwand?

Minerale wol: een voorzetwand wordt het vaakst met dekens uit minerale wol of met isolatieplaten geïsoleerd. Minerale wol heeft een lambda waarde van 0,03-0,04 W/mK en behoort tot brandklasse A. De lambda waarde moet zo laag mogelijk zijn en de brandklasse’s lopen van A tot F, waarbij A het beste en F het slechtste.

Isolatieplaten: zowel isolatieplaten uit PUR, PIR en XPS zijn uitstekend geschikt als isolatiemateriaal achter de voorzetwand. PIR en PUR platen hebben een isolatiewaarde van 0,023-0,028 W/mK en brandklasse B. XPS platen genieten eveneens van een goede isolatiewaarde: 0.032 – 0.035 W/mK maar hebben brandklasse E en zijn ook duurder.

 

 

Hoeveel energie kan ik besparen met een voorzetwand?

De energie die je kan besparen met een voorzetwand met isolatie is afhankelijk van het type isolatie en de isolatiewaarde (R waarde) van de gevel. Gemiddeld genomen kan je bij een R waarde van 2.5 op jaarbasis zo’n €6 tot €7/m2 besparen (bij een gasprijs van €0.65 m³). Bij lagere R waardes bedraagt de besparing gemiddeld 4 tot 5 euro per vierkante meter. De terugverdientijd van een voorzetwand is ongeveer 10 tot 15 jaar.

– R waarde? De isolatievermogen van het isolatiemateriaal
– Rc waarde? De warmteweerstand van de gevel als geheel (buitenmuur + voorzetwand met isolatie)

 

 

Alternatieven: langs buiten isoleren

Naast je buitenmuur langs binnen isoleren met een voorzetwand, zijn er nog twee andere mogelijkheden om je muur te isoleren: spouwmuurisolatie of je buitenmuur langs buiten isoleren.

 

1. Spouwmuurisolatie

Het laten isoleren van je spouwmuur is de goedkoopste manier van muurisolatie en is op 3 à 5 jaar terugverdient. Hierbij wordt de open ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur opgevuld met isolatie. Er worden kleine gaatjes in het voegwerk gemaakt waardoor de isolatie gespoten wordt. Zo behoudt je woning zowel langs binnen als langs buiten haar originele look. Niet elke woning heeft een spouw. Wanneer dit bij jou het geval is, bieden onderstaande isolatiemethoden zeker een oplossing.

Kosten spouwmuurisolatie: €15 à €30/m2 – ontvang een prijs op maat.

 

2. Gevelisolatie

Wanneer er geen spouw aanwezig is, isoleer je best langs buiten. Je gevelbekleding wordt hierbij verwijderd om de isolatielaag te kunnen plaatsen. Het voordeel van langs buiten te isoleren is dat je een dikke laag isolatie kan aanbrengen zonder ruimte te verliezen. Nadat de isolatie geplaatst is, wordt de gevel opnieuw bekleed. Omdat dit type muurisolatie met gevelrenovatie werken gepaard gaat, ligt het prijskaartje een stuk hoger.

Kosten gevelisolatie: €100 à €160/m2 – ontvang een prijs op maat.

 

Overzicht

Soort muurisolatie
Gemiddelde prijs/m² (excl. btw)
Gemiddelde terugverdientijd
Spouwmuurisolatie
€ 15 - 30
3 - 5 jaar
Buitenmuur isoleren langs buiten
€ 100 - 150
13 - 15 jaar
Buitenmuur isoleren langs binnen
€ 40
15 jaar

 

voorzetwand isolatie vochtige ruimte

 

Plaatsing voorzetwand

Een voorzetwand die dient als isolatiemethode wordt vrijstaand geplaatst. Hierbij worden er metalen (Metal Stud) of houten profielen aan de muur bevestigd waarop de gyproc platen gemonteerd worden. Een alternatief op het raamwerk zijn isolatieplaten die afgewerkt zijn met gyproc en rechtstreeks op de muur gelijmd kunnen worden.

 

Aandachtspunten

  • Buitengevel in goede conditie: Een voorzetwand met isolatie is alleen mogelijk wanneer de buitengevel in goede conditie is. De gevel mag niet beschadigd zijn en er mogen geen vochtproblemen voorkomen. Gevels met een hoge regelbelasting zijn niet altijd geschikt voor binnenmuurisolatie omdat de muur door de betere isolatie (aan de binnenzijde) minder snel droogt. De woning moet ook goed geventileerd zijn.
  • Goede aansluiting: Let ook op een goede aansluiting tussen de voorzetwand, het plafond, de vloer. Hier kunnen koudebruggen ontstaan die op hun beurt kunnen leiden tot vochtproblemen.
  • Dampscherm: Tussen het isolatiemateriaal en de wandafwerking moet een dampscherm worden geplaatst, met uitzondering van kant en klare gyprocplaten die al voorzien zijn van een dampscherm.
  • Luchtspouw: Omdat een teveel aan isolatie voor vochtproblemen kan zorgen, voorziet men een luchtspouw van 2cm tussen het isolatiemateriaal en de muur.

 

Gebogen muren & vochtige ruimtes

Wanneer je kamer een gebogen wand heeft, kan hier ook een gebogen voorzetwand voor geplaatst worden. Daarbij worden flexibele profielen en buigzame gipskartonplaten gebruikt. Je kan speciale gipskarton platen gebruiken (groene platen, type WR) die bestand zijn tegen wisselende luchtvochtigheid. Deze kunnen probleemloos in badkamers en doucheruimtes toegepast worden. De gyproc platen zijn wel niet geschikt voor een constante vochtbelasting zoals in zwembaden.

 

 

Correcte plaatsing is belangrijk!

Bij binnenmuurisolatie met vaste voorzetwanden is het belangrijk dat deze correct geplaatst worden. Vooral de aansluitingen tussen het plafond, de vloer en de zijwanden zijn van belang om koudebruggen te voorkomen. Het installeren van schakelmateriaal moet eveneens nauwkeurig gebeuren omdat er anders luchtlekken ontstaan die zorgen voor energieverlies. Je kan zelf een voorzetwand plaatsen maar hou dan rekening met genoemde aandachtspunten. Via de offerteservice kan je kosten van verschillende plaatsers vergelijken en zo de laagste prijs bekomen. Ontvang hier vrijblijvend prijzen op maat.

 

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten