Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Akoestische isolatie: info & mogelijkheden

Een aangename akoestiek is belangrijk voor het comfort in een woning, kantoor of ander gebouw. Akoestische isolatie kan dan ook een hulpmiddel zijn om de geluidswaarneming in een ruimte te verbeteren. In dit artikel bespreken we verschillende akoestische oplossingen.

 

akoestisch isoleren Wat bedoelen we met akoestiek?

Onder akoestiek verstaan we hoe geluid in een kamer klinkt. Denk bijvoorbeeld aan de galm die er is in een lege kamer. Door de plaatsing van een zetel of gordijnen in deze kamer zal het geluid al snel anders waargenomen worden.

Vooral in grote ruimtes zoals leszalen en kantoren is de akoestiek een groot aandachtspunt. Het doel is natuurlijk om een goede akoestiek te bekomen zodat de personen in de ruimte zo weinig mogelijk last ondervinden van weergalmend geluid. Hiervoor bestaan er verschillende vormen van akoestische isolatie.

 

Akoestische isolatie ≠ geluidsisolatie!

Akoestische isolatie en geluidsisolatie zijn niet hetzelfde. Bij akoestische isolatie gaat het om maatregelen die de klankwaarneming in een ruimte verbeteren. Geluidsisolatie is er echter op gericht omgevingsgeluiden te weren of het geluid net zo goed mogelijk binnen te houden. Meer info over geluidsisolatie vind je in dit artikel.

 

 

Hoe een goede akoestische isolatie bereiken?

Om een goede akoestiek in een ruimte te bereiken bestaan er verschillende oplossingen. Hier vind je alvast enkele manieren waarmee je weergalmend geluid in een ruimte kan tegengaan:

 

akoestisch spanplafond plaatsen 1) Akoestisch spanplafond plaatsen

Een spanplafond is niet alleen een mooie plafondafwerking, het kan ook dienst doen als akoestische isolatie. Een akoestisch spanplafond bevat microperforaties die de geluidstrillingen absorberen terwijl een traditioneel spanplafond deze trillingen weerkaatst. Bovenop het doek van een spanplafond komt een laag isolatiemateriaal. Deze zorgt niet alleen voor thermische isolatie, maar ze vangt ook de geluidstrillingen op. Hierdoor zal je minder last hebben van weergalmende geluiden. Uitgebreide info op https://www.spanplafond-info.nl/akoestisch-spanplafond.

Vraag hier gratis offertes op maat aan voor spanplafonds.

 

akoestische isolatie spanwand 2) Spanwand

Waar een spanplafond een goede oplossing is als akoestische isolatie voor het plafond, is een spanwand geschikt voor het akoestisch isoleren van muren. Dit vormt een egale afwerking die het geluid in een ruimte absorbeert en op die manier de akoestiek aanzienlijk verbetert.

Een spanwand is soepel en makkelijk te onderhouden. Er zijn heel wat kleuren mogelijk voor de afwerking van een spanwand. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een patroon of een leuke foto als afwerking van de wand.

Hier kan je gratis offertes aanvragen voor spanwanden.

 

akoestische panelen 3) Akoestische isolatie met panelen

Vooral in kantoren bewijzen akoestische panelen hun nut. Ze kunnen aan het plafond of aan de muren geplaatst worden. Ze kunnen echter bijvoorbeeld ook dienst doen als akoestisch scherm tussen twee bureaus. Deze akoestische oplossing is makkelijk uit te voeren en zorgt voor een snelle verbetering van de akoestiek.

Daarnaast zijn er ook mobiele akoestische panelen. Je kan kiezen voor verrijdbare modellen, maar er zijn ook volledige akoestische wanden die je kan opbergen. Je kan ze van elkaar losmaken met een speciale sleutel. Dit is handig om een ruimte snel in te delen in kleinere compartimenten.

 

Ben je op zoek naar een vakman voor het akoestisch isoleren van een woning of kantoor? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in akoestische isolatie. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Akoestisch onderzoek

Om een zicht te krijgen op de geluidsprestaties van een gebouw kan je ook een akoestisch onderzoek laten uitvoeren. Er gelden namelijk bepaalde normen op het vlak van geluid waaraan gebouwen moeten voldoen. Meestal maakt een akoestisch onderzoek deel uit van het verlenen van een vergunning, bijvoorbeeld bij horecazaken.

Bij zo’n akoestisch onderzoek worden de nodige metingen gedaan en de akoestische situatie van het gebouw wordt samengevat en besproken in het akoestisch rapport.

 

akoestische isolatie aanbrengen

 

Offertes voor geluidsisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten