Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is momenteel één van de gemakkelijkste manieren om stevig te besparen op je energiefactuur. De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 3 à 5 jaar. Als je weet dat spouwmuurisolatie makkelijk de hele levensduur van je woning meegaat, dan profiteer je zeer lang van het rendement van je spouwmuurisolatie.

Ga snel naar: SubsidiesVerwarmingIsolatiemateriaalTerugverdientijd

 

Kostprijs van spouwmuurisolatie

Om een goed zicht te krijgen op de terugverdientijd van spouwmuurisolatie, moet je eerst weten wat spouwmuurisolatie gemiddeld kost. De spouwmuurisolatie kosten hangt af van het materiaal dat je kiest. Spouwmuurisolatie  vraagt een relatief beperkte investering van gemiddeld 1.750 euro, maar levert 20 tot 25% besparing op je jaarlijkse energiefactuur. De gemiddelde prijzen schommelen tussen € 15 tot 30 per m², afhankelijk van het materiaal. 

 

Om een realistische schatting van de kostprijs te berekenen, kan je gebruik maken van onderstaande richtlijnen wat betreft gemiddelde oppervlakte per type bebouwing:

  • Open bebouwing: 120 
  • Halfopen bebouwing: 90 
  • Rijwoning: 50 
  • Appartement: 25 

 

Dat geeft ons dit overzicht van de gemiddelde investeringskost voor spouwmuurisolatie.

Vrijstaand2 onder 1 kapTussenwoningAppartement
Glaswol€ 2.100€ 1.575€ 875€ 437,5
EPS-parels€ 2.700€ 2.025€ 1.125€ 562,5
PUR-schuim€ 3.300€ 2.475€ 1.375€ 687,5

 

Bovenstaande prijzen zijn gemiddelde richtprijzen. Wens je een offerte op maat? Maak dan gebruik van onze offertedienst. Vraag hier meerdere offertes aan bij erkende vakmannen in je buurt en vergelijk eenvoudig prijzen.

 

Subsidies spouwmuurisolatie

Indien je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor subsidies en andere financiële voordelen.

Let op, om aanspraak te kunnen maken op de subsidies moet je de isolatiewerken wel laten uitvoeren door een vakman. Lees hier alles over premies en subsidies wat betreft spouwmuurisolatie.

 

Type verwarming

De belangrijkste factor die de terugverdientijd van spouwmuurisolatie bepaalt, is hoeveel je er effectief mee kan besparen. De manier waarop je je huis verwarmt, heeft daar een grote invloed op. Indien je met elektriciteit verwarmt, dan realiseer je de grootste besparing met spouwmuurisolatie en is je investering gemiddeld 4 keer sneller terugbetaald dan bij stookolie en 5 keer sneller in vergelijking met gas.

 

spouwmuurisolatie aanbrengen

 

Soort isolatiemateriaal

Welke spouwmuurisolatie je kiest, heeft ook een invloed op de terugverdientijd. Minerale wol zoals glas- en rotswol is goedkoper en dus sneller terugbetaald dan EPS-parels aangezien de isolatiewaarde voor beide gelijk is (0,034 W/m.K).

Dat betekent dat je minder betaalt voor glaswol dan EPS-parels, terwijl ze hetzelfde isolatieresultaat leveren. EPS-parels hebben dan weer andere voordelen. De voor- en nadelen van de meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie vind je hier.

 

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De effectieve terugverdientijd voor jouw situatie kan je gratis laten berekenen door spouwmuurisolatie bedrijven bij het aanvragen van een offerte.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van berekeningen inclusief de terugverdientijd. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde spouw van 6 centimeter en isolatie met een gemiddelde lambdawaarde.

Type bebouwingOppervlakte (m²)MateriaalVerwarmingTerugverdientijd
Open150Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
Open150EPSElektriciteit± 2 jaar
Open150Minerale wolGas± 5 jaar
Open150EPSStookolie± 7 jaar
Halfopen100Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
Halfopen100EPSElektriciteit± 2 jaar
Halfopen100Minerale wolGas± 5 jaar
Halfopen100EPSStookolie± 7 jaar
Gesloten60Minerale wolElektriciteit± 1,5 jaar
Gesloten60EPSElektriciteit± 2,5 jaar
Gesloten60Minerale wolGas± 6,5 jaar
Gesloten60EPSStookolie± 8 jaar

CONCLUSIE: de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 3 à 5 jaar. Spouwisolatie plaatsen doe je maar 1 keer, maar het levert je dus wel heel wat op.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten