EPS parels

EPS parels, ook wel EPS-korrels genoemd, worden steeds vaker gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Ze zijn bijzonder milieuvriendelijk en dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen aanzienlijk terugdringt. EPS-parels worden gespoten in bestaande spouwmuren en kunnen de energiefactuur doen dalen tot wel 20%.

 

Wat zijn EPS parels?

EPS korrels

EPS parels worden vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof. Deze componenten zijn bijzonder milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. De uiteindelijke massa van het polystyreen bedraagt amper 2%. De overige 98% is stilstaande lucht.

EPS is helemaal geen nieuw isolatiemateriaal, waardoor de isolatiewaarde ook op lange termijn gegarandeerd kan worden. Uit ervaring blijkt dat EPS parels die toegepast werden als isolatiemateriaal zelfs na 40 jaar nog over dezelfde isolatiewaarden beschikken.

Wanneer de korrels uiteindelijk toch verwijderd worden, kunnen deze perfect gerecycleerd worden naar hun oorspronkelijke basisgrondstof. In tegenstelling tot PUR heeft deze isolatie dus niet alleen een vaste isolatiewaarde maar ook een betere ecologische voetafdruk.

 

Plaatsingswijze

Alvorens EPS-parels ingeblazen worden, moet men eerst een visuele controle uitvoeren om na te gaan of de spouw voldoet om na te isoleren. De spouw moet minimum 3 centimeter breed zijn en er mag ook geen vuilophoping zijn van mortelbaarden of bouwafval. Wanneer de spouw zich in goede staat bevindt, kan men van start gaan met het inblazen van EPS-parels.

spouwmuur vullen
Eens de muren geschouwd en goedgekeurd zijn, worden kleine gaatjes geboord in de voegen. Via de gaten worden de EPS-parels onder hoge druk ingespoten in combinatie met lijm. wanneer de na-isolatie geslaagd is, worden de gaten meteen gedicht in dezelfde kleur als de voegen. Het na-isoleren van de spouw kan zo volledig onzichtbaar gebeuren. Vroeger werden de korrels vaak los ingespoten maar omdat deze dan meer kans hebben op inzakken, is het vanaf nu verplicht een verlijming toe te passen.

 

Prijs EPS parels

Voor het laten vullen van je spouw met EPS mag je rekenen op een prijs tussen de 21 en 25 euro per vierkante meter. Deze prijs zal bepaald worden door de dikte van de spouwen, de moeilijkheidsgraad, de oppervlakte en de bereikbaarheid. Als je spouwmuurisolatie combineert met een andere vorm van isolatiewerken, kan je overigens flink besparen op de kosten van de werken dankzij de subsidie voor isolatie. Voor spouwmuurisolatie kan deze subsidie oplopen tot 5 euro per vierkante meter. De subsidievoorwaarden van spouwmuurisolatie vind je op deze pagina.

 

Vraag hier vrijblijvend online offertes aan voor EPS- parels.

eps parels

Voorbeeld van vulling met Neopixels

 

Soorten EPS korrels en merken

Ook onder de EPS korrels zijn er verschillende merken verkrijgbaar met elk hun eigen isolatiewaarde en specifieke plaatsingsmethode. Wanneer je prijzen gaat vergelijken, doe je er dus ook goed aan om de technische eigenschappen van de isolatie en de lijm nader te bestuderen. Hierbij een overzicht van gekende grijze parels en hun lambdawaarde (hoe lager, hoe beter).

 

HR++ Termoparels – Termokomfort

Termokomfort produceert reeds sinds 1976 EPS-parels. De HR++ Termoparels zijn reeds de derde generatie EPS-korrels van Termokomfort. Door het toevoegen van een speciale grafietparel bereiken ze een hoge isolatiewaarde bij na-isolatie. HR++Termoparels zakken niet in en  zijn uitstekend bestand  tegen vocht. Deze EPS-parels zijn vlamdovend en dus volledig brandveilig. Lambda-waarde: 0,033 W/m.K.

Daarnaast beschikt Termokomfort ook over een biologische variant op basis van melkzuur. De BiofoamPearls zijn vervaardigd van isolatieschuim. Via verhitting en expansie ontstaat een nieuwe grondstof die volledig biologisch afbreekbaar is. De BiofoamPearls zijn Cradle to Cradle gecertificeerd. Dat is een label voor milieuvriendelijke en herbruikbare producten.

 

Unipearls ++ – UniPearls

UniPearls zijn gemaakt van gesloten geëxpandeerd polystyreen (EPS). Ze onderscheiden zich van traditionele HR++ parels in isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en levensduur. Het ontwerp van de UniPearls EPS-parels is gericht op de juiste balans tussen thermische geleidbaarheid en vochtopname bij spouwmuurisolatie. Ze worden gebruikt in combinatie met UniGlue, de speciale lijm die in een aangepaste versie voor de winter of zomer verkrijgbaar is. Ze zijn vochtregulerend en nemen amper vocht op. Lambda-waarde: 0,034 W/m.K.

 

Neopixels

Neopixels – BASF

Deze grijze parels worden gemaakt op basis van Neopor van BASF. Ze onderscheiden zich van de meeste andere EPS parels door een hogere isolatiewaarde en passende vorm. Neopixels werd speciaal ontwikkeld om toe te passen voor de spouwmuurisolatie van bestaande woningen. De parels worden verlijmd met Neofixx. Dit is een high-tech lijm die ervoor zorgt dat de neopixels met elkaar verbonden worden zodat ze niet meer kunnen inzakken of verplaatsen. Lambda-waarde: 0,033 W/m.K.

Download hier de brochure en technische eigenschappen.

 

Lambda Reduction System – IsoPearls

IsoPearls is een Belgische fabrikant van hoogwaardige EPS-parels. Om de spouwmuur na te isoleren, blazen ze de EPS korrels met een watergedragen bindmiddel in de spouw. Bij het opstapelen, vullen de parels elke cm² van de spouwmuur met isolatie. Na droging van het watergedragen bindmiddel vormen de bolletjes een homogene isolatieplaat. Lambda-waarde: 0,033 W/m.K.

 

Voordelen van EPS parels

Zoals je wel al gemerkt zal hebben heeft EPS heel wat voordelen om te gebruiken als navulling van de spouwmuur. De belangrijkste voordelen worden hier opgesomd:

 

+ Ongevoelig voor vocht en bestand tegen schimmels en bacteriën
Aangezien er in de spouw heel wat vocht aanwezig is, moet de na-isolatie van de spouwmuur beschermen tegen vochtdoorslag op de binnenmuren. EPS-parels zijn waterafstotend en ademend, waardoor de kans op vochtproblemen aanzienlijk wordt teruggedrongen.

 

+ Ecologisch en recycleerbaar
In tegenstelling tot verschillende alternatieven is EPS niet schadelijk voor de gezondheid. Het is 100% recycleerbaar en bijzonder duurzaam.

 

+ Goede hechting
De parels vullen elke opening zodat inzakking onmogelijk is. In tegenstelling tot PUR kunnen de rolluiken ook beschermd worden zodat deze niet vast komen te zitten.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen