Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie met EPS-parels

EPS-parels zijn een vaak gebruikt materiaal voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Dit isolatiemateriaal is vooral populair door zijn goede isolatiewaarde en vochtwerendheid. Bovendien is het 100% recycleerbaar. Alles over de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van spouwmuurisolatie met EPS-parels, in vergelijking met de andere soorten spouwmuurisolatie, lees je hier.

Ga snel naar: PrijsIs mijn spouw geschikt?SoortenAlternatieven

 

Wat zijn EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen)?

EPS-parels zijn kleine isomobolletjes en bestaan vooral uit waterstof en koolstof. Bij de na-isolatie van bestaande spouwmuren worden ze via gaten in de voegen van de gevel in de spouw geblazen. Bij nieuwbouw wordt EPS in de vorm van isolatieplaten als muurisolatie geplaatst.

isolatie-spouw-eps

 

 

Voordelen en nadelen van EPS-parels als spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan je het best beoordelen aan de hand van een aantal vaste kenmerken. Een overzicht van deze kenmerken en hoe EPS-parels erop scoren:

 

 • Isolatiewaarde en duurzaamheid

  De isolatiewaarde van een isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de lambdawaarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. EPS-parels hebben een lambdawaarde van 0,033 – 0,042 W/mK, wat gelijk staat aan een hoog thermisch isolatievermogen. Ze zijn bovendien erg duurzaam. Dat betekent dat ze lang meegaan zonder aan isolatiewaarde in te boeten.

  Let op, er bestaan EPS-parels met verschillende isolatiewaarden (HR, HR+ en HR++). HR++ parels isoleren de warmte het best. Het verschil kan je ook merken in de kleur. Witte EPS-parels isoleren het minst, zwarte parels zijn in grafiet gedrenkt (grafietparels) en hebben een hogere isolerende waarde.

 

 • Vochtwerendheid

  Van alle soorten spouwmuurisolatie zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Daardoor zijn ze ook goed bestand tegen schimmels en rot. Het isolatiemateriaal blijft wel damp-open (ademend). Dat betekent dat opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt toch kan ontsnappen. Dat is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

 

 • Milieuvriendelijkheid en gezondheid

  Wanneer de korrels verwijderd worden, kunnen ze 100% gerecycleerd worden naar hun oorspronkelijke basisgrondstof. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid zijn EPS-parels compleet onschadelijk.

 

 • Plaatsing

  Via boorgaatjes (minimale boordiameter = 16 mm) in de voegen van de gevel worden de EPS-parels, samen met speciale lijm, in de spouw geblazen. De lijm zorgt ervoor dat de parels aan elkaar kleven en verhindert dat ze verzakken of verschuiven. Zodra ze verhard zijn, zorgen de parels voor een ruimte van stilstaande lucht. Dit isolatiemateriaal is ook erg geschikt voor smalle spouwmuren vanaf 3 cm.

 

spouwmuurisolatie eps-parels
Na het inblazen van de EPS-parels worden de boorgaten in de voegen terug netjes afgedicht waardoor je er niets meer van ziet.

 

Prijs spouwmuurisolatie met EPS-parels

De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor EPS-korrels mag je rekenen op een prijs tussen de € 20 en 25 per m², excl. btw. Dat komt neer op € 1.940 à 2.425 voor een rijwoning (97 m²), € 2.140 à 2.675 voor een halfpen bebouwing (107 m²) en € 2.800 – 3.500 voor een open bebouwing (140 m²).

Een overzicht van de prijs in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (excl. btw)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
PUR-schuim€ 25 - 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
EPS-parels€ 20 - 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project met PUR spouwmuurisolatie en/of alternatieven? Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

Op hoeveel tijd kan ik mijn investering terugverdienen?

Spouwmuurisolatie kan je een besparing tot 25% op je jaarlijkse energiefactuur opleveren. Door de besparing op de energiekosten, verdien je de investering dus na een tijdje gewoon terug.

De gemiddelde terugverdientijd bij EPS-parels als spouwmuurisolatie varieert tussen de 2 en 7 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van het isolatiemateriaal, het soort woning, en het type verwarming. Als je verwarmt op elektriciteit kan je het meest besparen en verdien je jouw investering op ongeveer 2 jaar terug. Verwarm je op gas of mazout, dan is je investering op ongeveer 4 à 5 jaar terugverdiend.

 

Druk de kosten via subsidies en het verlaagd btw-tarief

Om de kosten te drukken en jouw investering nog sneller terug te verdienen, kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen. Is je woning ouder dan 2 jaar, dan betaal je bv. slechts 9% btw. Meer info over de financiële steunmaatregelen lees je hier.

 

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor EPS-parels?

Eerst en vooral moet er een spouw aanwezig zijn. Ontdek hier hoe je een spouwmuur kan herkennen. Is er een spouw aanwezig? Dan moet deze bovendien aan een aantal voorwaarden voldoen om hem te kunnen isoleren met EPS-korrels:

 • Staat van de gevel: de gevel mag niet teveel schade zoals barsten en scheuren vertonen. Vocht en wind zouden anders naar de spouw kunnen trekken en daar het isolatiemateriaal aantasten. Een ander risico is dat het isolatiemateriaal uit de spouw lekt.
 • Type gevelbekleding: om vorstschade en vochtproblemen te voorkomen combineer je spouwmuurisolatie best niet met vorstgevoelige en/of dampdichte gevelbekleding. Voorbeelden zijn gevels met dampdichte verf, verblendstenen, geglazuurde stenen of strengpers stenen.
 • Breedte van de spouw: om EPS-korrels te kunnen inblazen moet de spouw minstens 3 cm breed zijn.
 • Vervuiling van de spouw: de spouw mag niet zwaar vervuild zijn met cementresten of oude bouwmaterialen. Het isolatiemateriaal kan dan niet gelijkmatig verdeeld worden en er kunnen koudebruggen ontstaan. Mogelijk gevolgen zijn een verminderde isolatiewaarde en een verhoogd risico op vochtproblemen.

 

Tip: laat je spouwmuur vrijblijvend inspecteren

Wil je jouw spouwmuur laten isoleren met EPS-parels of een ander isolatiemateriaal? Dan laat je op voorhand best een inspectie van de spouw en gevel uitvoeren om te bepalen of spouwmuurisolatie mogelijk is en of voorbereidende werken (bvb. cementsluiers verwijderen) nodig zijn. Tip: laat je adviseren door meerdere isolatiespecialisten om zeker te zijn van een juiste diagnose. Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van vakmannen gespecialiseerd in spouwmuurisolatie via de offertepagina.

 

 

Soorten HR ++ EPS korrels

We zeiden het al, HR++ EPS parels isoleren het best. Er zijn verschillende fabrikanten die deze HR++ parels produceren, elk met hun specifieke eigenschappen. Een overzicht van enkel gekende soorten.

 

 • HR++ Termoparels (fabrikant: Termokomfort)

  Termokomfort produceert sinds 1976 EPS-parels. De HR++ Termoparels zijn de derde generatie. Door het toevoegen van een speciale grafietparel bereiken ze een hoge isolatiewaarde bij na-isolatie. Daardoor worden zelf bij kleine spouwbreedtes nog een uitstekende isolatiewaarden gehaald. HR++Termoparels zakken niet in en  zijn uitstekend bestand  tegen vocht. Deze EPS-parels zijn ook vlamdovend en dus volledig brandveilig.

  Lambda-waarde: 0,033 W/mK.

  Daarnaast beschikt Termokomfort ook over een biologische variant op basis van melkzuur. Deze BiofoamPearls zijn vervaardigd van isolatieschuim. Via verhitting en expansie ontstaat een nieuwe grondstof die volledig biologisch afbreekbaar is. De BiofoamPearls zijn Cradle to Cradle gecertificeerd. Dat is een label voor milieuvriendelijke en herbruikbare producten.

 

 • Unipearls ++ (fabrikant: UniPearls)

  UniPearls zijn gemaakt van gesloten geëxpandeerd polystyreen (EPS). Ze onderscheiden zich van traditionele HR++ parels in isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en levensduur. Het ontwerp van de UniPearls EPS-parels is gericht op de juiste balans tussen thermische geleidbaarheid en vochtopname bij spouwmuurisolatie. Ze worden verlijmd met UniGlue. Een milieuvriendelijke lijm die na uitdroging een stevige maar flexibele isolatieplaat in de spouw doet ontstaan. UniGlue garandeert ook dat de isolatieplaat niet scheurt of krimpt.

  Lambda-waarde: 0,033 W/m.K.

 

 • Neopixels Premium HR (fabrikant: BASF)

  Deze grijze parels worden gemaakt op basis van Neopor van BASF. Ze onderscheiden zich van de meeste andere EPS parels door een hogere isolatiewaarde en een perfect passende vorm. Neopixels werd speciaal ontwikkeld om toe te passen voor de spouwmuurisolatie van bestaande woningen. De parels worden verlijmd met Neofixx. Dit is een high-tech lijm die de Neopixels in de spouw stabiel met elkaar verbindt zodat ze niet meer kunnen inzakken of verplaatsen.

  Lambda-waarde: 0,034 W/m.K.

 

 • Lambda Reduction System (fabrikant: IsoPearls)

  IsoPearls is een Belgische fabrikant van hoogwaardige HR ++ EPS parels onder de naam Lambda reduction system. Het is de ideale spouwmuurisolatie voor spouwmuren van 5 à 7 cm breed. Om de spouwmuur na te isoleren, blazen ze de EPS korrels met een watergedragen bindmiddel in de spouw. Bij het opstapelen, vullen de parels elke cm² van de spouwmuur met isolatie. Na droging van het watergedragen bindmiddel vormen de bolletjes een homogene isolatieplaat.

  Lambda-waarde: 0,033 W/m.K.

 

 

EPS-parels in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie

EPS-parels zijn, samen met PUR spuitisolatie en Knauf Supafil (glaswol), een van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van de spouwmuur. Een groot voordeel van EPS-parels is dat ze geen schade toebrengen aan het milieu of de gezondheid. In vergelijking met de alternatieven zijn ze ook het meest vochtbestendig. Op vlak van brandveiligheid en geluidsisolatie scoren ze wel iets minder goed dan glaswol.

Bij EPS-parels mag je uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding: een goede isolatiewaarde in combinatie met een relatief goedkope prijs. Een overzicht van de verschillende soorten spouwmuurisolatie:

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Isolatiewaarde
(lambdawaarde)
PUR-schuim€ 25 - 300,023 – 0,032 W/mK
EPS-parels€ 20 - 250,033 – 0,042 W/mK
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 200,034 W/mK

Tip: laat je informeren door een isolatiespecialist. Deze kan je na een grondige inspectie adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Een vakman kan de isolatiewerken bovendien correct uitvoeren en jou zo verzekeren van een kwalitatief resultaat op lange termijn.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten