Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Spouwmuurisolatie verwijderen

Vooral bij oudere woningen laat de staat van de spouwmuurisolatie al eens te wensen over en zijn de gebruikte isolatiematerialen soms sterk verouderd. De oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door moderne isolatiematerialen kan een goede oplossing zijn om vochtproblemen en energieverlies te voorkomen.

 

 

Waarom oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom verouderde spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe isolatie nuttig kan zijn:

 

1. Moderne isolatiematerialen presteren veel beter
Aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig is men op grote schaal gestart met spouw isolatie. De isolatiematerialen die men hierbij gebruikte, zoals UF-schuim, kunststof parels en steenwol, waren destijds topproducten. Thermisch gezien presteerden ze redelijk. Inmiddels zijn we meer dan dertig jaar verder en beschikken we over isolatieproducten met hogere isolatiewaardes die op alle fronten vele malen beter presteren. Met deze moderne materialen kan je dus meer energie besparen.

 

2. De isolatie is verweerd of is naar beneden gezakt in de spouw
Ook isolatiematerialen ontkomen niet aan de tand des tijds. Dat geldt voornamelijk voor UF-schuim (niet te verwarren met PUR schuim), dat in het verleden veel is toegepast. Dit kan na verloop van tijd gaan scheuren of verpoederen. Hierdoor verliest het zijn isolatiewaarde en kunnen er koudebruggen ontstaan. Een ander veel voorkomend probleem is ingezakte spouwmuurisolatie. Hierbij is het isolatiemateriaal in de loop der jaren naar beneden gezakt in de spouw. Zo zijn er plekken in de gevel ontstaan die niet opgevuld zijn met isolatie. Dit is niet alleen ongunstig voor het isolerend vermogen maar kan ook leiden tot allerlei vochtproblemen.

 

spouwmuurisolatie vernieuwen

 

Soorten verouderde isolatiematerialen

De volgende spouwmuur isolatiematerialen waren vooral in de jaren tachtig populair. Inmiddels zijn er van deze materialen sterk verbeterde HR++ (hoogrendement) versies beschikbaar:

  • Ureumformaldehydeschuim (UF-schuim). Tegenwoordig gebruikt men het sterk verbeterde PUR schuim.
  • Verlijmde EPS parels (witte piepschuim bolletjes). Tegenwoordig gebruikt men grijze HR++ EPS parels. Deze isoleren een stuk beter.
  • Minerale steenwolvlokken. Deze worden inmiddels zoveel mogelijk vervangen door moderne HR++ glaswol (bijvoorbeeld Supafil). Dit materiaal isoleert niet alleen beter dan steenwol maar is makkelijker homogeen aan te brengen in de spouw en blijft, indien correct aangebracht, goed op zijn plaats zitten.

 

 

Vochtproblemen door verouderde spouwmuurisolatie

Wanneer het isolatiemateriaal na het aanbrengen niet goed op zijn plaats blijft zitten, dan zullen er na verloop van tijd koudebruggen in de gevel ontstaan. Dit probleem doet zich vooral voor bij minerale inblaasvlokken (verouderde kwaliteit). Deze zakken onder invloed van de zwaartekracht naar beneden in de spouw. Ook bij UF-schuim dat in de loop der tijd sterk verpoederd of gescheurd is, kan dit voorkomen.

Dit is een zeer ongewenste situatie omdat koudebruggen kunnen gaan leiden tot vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur. Deze plekken ontstaan doordat vochtige lucht in de woning de neiging heeft om te gaan condenseren op plaatsen waar de muur koud is. En dat zijn vooral de plaatsen waar de spouwmuurisolatie onderbroken is.

 

 

Spouwmuurisolatie verwijderen: werkwijze

Hoe men het oude isolatiemateriaal verwijdert, hangt af van het soort isolatiemateriaal. Doorgaans verwijdert men onderaan de gevel een aantal stenen en worden er op strategische plekken in de muur gaten geboord. Met een afzuiginstallatie wordt het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Het wordt dan opgevangen in bigbags. Nadat de spouw volledig is leeggeblazen, plaatst men de uitgenomen gevelstenen terug en kan de spouw opnieuw gevuld worden.

De prijs bedraagt gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw), afhankelijk van de oppervlakte, moeilijkheidsgraad, … Lees meer over de kosten voor spouwisolatie en ontdek handige tips om prijzen en offertes te vergelijken.

 

Herstellen van spouwmuurisolatie ook mogelijk ?

Ja, in sommige situaties is het mogelijk om het isolatiemateriaal plaatselijk te herstellen of de spouwmuurisolatie bij te vullen. Dit hangt echter geheel af van het materiaal waarmee de spouw geïsoleerd is. Veelal is de spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door bijvoorbeeld een hoogrendement inblaaswol de beste oplossing. Soms kan het plaatselijk herschikken en aanvullen van het isolatiemateriaal echter volstaan. Een nauwkeurige inspectie van de spouw moet uitwijzen wat de beste optie is.

 

Gratis en vrijblijvend een offerte voor spouwmuurisolatie aanvragen? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Spouwmuur onderzoek

Om de staat van het isolatiemateriaal te bepalen kan men gebruik maken van een warmtecamera en een endoscoop. Met een warmtecamera kunnen temperatuurverschillen in de gevel zichtbaar gemaakt worden. Hierdoor krijgt men een goed beeld van de isolatie en van de plekken waar deze onderbroken is. Met een endoscoop is het mogelijk om een kijkje in de spouw zelf te nemen om zo vast te stellen om welk isolatiemateriaal het gaat. Soms hoeft het oude isolatiemateriaal niet verwijderd te worden en volstaat het om de isolatie plaatselijk aan te vullen met nieuw materiaal.

 

warmtecamera spouwmuur

 

UF schuim verwijderen uit spouw

Het verwijderen van isolatieschuimen zoals UF schuim en PUR is een stuk lastiger dan het verwijderen van losse isolatie, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn speciale technieken waarbij het oude isolatiemateriaal met een straalmiddel wordt verpulverd. Daarna kan het uit de spouw worden gezogen. Het is overigens niet altijd nodig om UF schuim volledig te verwijderen. Soms kan het plaatselijk ‘repareren’ van de isolatie volstaan. Men verwijdert het materiaal dan gedeeltelijk en de spouw wordt plaatselijk opnieuw gevuld met isolatieschuim. Dat is een stuk goedkoper dan het volledig verwijderen van de spouwmuurisolatie.

 

 

Welke spouwmuurisolatie kiezen?

Tegenwoordig zijn er zeer goede soorten minerale glaswol die erg goed isoleren. Dit materiaal is relatief goedkoop en wordt daarom vaak toegepast. Het hangt echter van de conditie en de spouwbreedte af of glaswol het aangewezen materiaal is. In sommige gevallen kan men bijvoorbeeld beter PUR schuim of EPS parels gebruiken. Aangezien een nadere inspectie van de spouw noodzakelijk is, kan je dit best met de aannemer bespreken.

Klik hier voor meer informatie over de soorten spouwmuurisolatie.

 

Offertes ontvangen: spouwmuurisolatie verwijderen

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten