Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie: kosten per materiaal 2024

Dankzij vloerisolatie geniet je van een groter warmtecomfort en kan je heel wat besparen op je energierekening. Met welke isolatiematerialen kan je je vloer isoleren? En wat kost vloerisolatie per m²? In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende materialen voor vloerisolatie en hun prijs.

Ga snel naar:
Kosten vloerisolatie per m²
Vloerisolatie prijs per isolatiemateriaal
Subsidies + financiële voordelen
Hoeveel besparen met vloerisolatie?
Prijsbepalende factoren vloerisolatie

Kosten vloerisolatie per m² in 2024

De prijs voor vloerisolatie is vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal. Doorgaans mag je rekenen op een richtprijs van € 15 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de mogelijke vloerisolatiematerialen en hun kosten.

Liever meteen een prijs op maat ontvangen? Dat kan gratis en vrijblijvend via de offertedienst.

VloerisolatiemateriaalPrijs per m²
(incl. btw, excl. plaatsing)
Gespoten PUR€ 25 - 35
Vloerisolatieplaten€ 15 - 40
Isolatiechape€ 25 - 35
Vloerisolatiedekens€ 15 - 35
Vloerisolatiekorrels en - schelpen€ 20 - 50

 

Update 06-05-2024
Prijsevolutie van vloerisolatie in 2024

Na een explosieve stijging in energieprijzen in het najaar van 2022, lijkt de prijs voor vloerisolatie zich nu te stabiliseren. Hoe de prijzen verder zullen evolueren de komenden maanden valt nog af te wachten. Diverse factoren zoals de beschikbaarheid van isolateurs, de kosten voor materialen, de ontwikkelingen op de energiemarkt… spelen hierbij een rol. De redactie van Isoaltie-info.nl volgt de ontwikkelingen in de isolatieprijzen op en updatet dit artikel bij belangrijke veranderingen.

BELANGRIJK: wanneer je je vloer isoleert, win je de investering op termijn hoe dan ook volledig terug. Ongeacht de prijsevolutie blijft vloerisolatie dus een interessante investering. Benieuwd hoeveel je isolatieproject je zal kosten? Een isolatiespecialist rekent het graag voor je uit. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


Vloerisolatie prijs per isolatiemateriaal

De uiteindelijke kostprijs van je vloerisolatieproject wordt voornamelijk bepaald door het isolatiemateriaal. Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen vloerisolatiematerialen, hun prijs en eigenschappen.

1. Gespoten vloerisolatie PUR

vloerisolatie gespoten pur

Gespoten PUR-vloerisolatie heeft een uitstekende isolatiewaarde. Dit isolatieschuim vult alle hoeken goed op, werkt oneffenheden weg en heeft een snelle droogtijd. Bovendien kan gespoten PUR snel aangebracht worden, wat de plaatsingskosten voor pur vloerisolatie drukt. De isolatielaag, die tegelijk ook de uitvullaag vormt, kan afgewerkt worden met een chapelaag.

Toepassing gespoten PUR vloerisolatie: vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte) of langs boven.

Kosten vloerisolatie PUR: € 25 à 35 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

2. Vloerisolatieplaten

vloerisolatie platen

Vloerisolatieplaten zijn harde, kunststof isolatieplaten en zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals PUR, PIR, XPS en EPS. XPS-platen zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor toepassing onder de draagvloer omdat ze veel gewicht kunnen dragen. PUR- en PIR-platen worden dan weer vaker bovenop een uitvulchape geplaatst.

Toepassing vloerisolatieplaten: vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte) of langs boven.

Prijs vloerisolatieplaten: € 15 à 40 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

3. Isolatiechape

vloerisolatie isolerende chape

Een isolerende chape bestaat uit isolerend materiaal en cement. Het voordeel van dit type vloerisolatie is dat het weinig plaats inneemt omdat er geen uitvullaag nodig is. Daarnaast zorgt een isolatiechape voor een naadloze isolatie.

Let op: vaak wordt een isolatiechape niet als volwaardige vloerisolatie beschouwd. Daarom wordt het vaak nog aangevuld met een ander isolatiemateriaal om de warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken.

Toepassing isolatiechape: vloerisolatie langs boven.

Prijs isolatiechape: € 25 à 35 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

4. Vloerisolatiedekens

vloerisolatie met isolatiedekens

Vloerisolatiedekens zijn flexibel en bieden een uitstekende thermische en akoestische isolatie. De meest gebruike materialen zijn rotswol en glaswol. Dit type vloerisolatie is niet drukvast en kan daarom enkel gebruikt worden om de vloer langs de onderkant te isoleren.

Toepassing vloerisolatiedekens: vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte).

Prijs vloerisolatiedekens: € 15 à 30 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

5. Vloerisolatiekorrels en -schelpen

vloerisolatie bodemisolatie

Is vloerisolatie langs boven niet mogelijk en is ook de kruipruimte niet toegankelijk om de vloer langs onder te isoleren? Dan is bodemisolatie zoals isolatiekorrels of -schelpen een goed alternatief. Dit type vloerisolatie wordt in de kruipruimte geblazen, waar het de bodem bedekt. Zo profiteer je alsnog van de voordelen van vloerisolatie. Inblaasisolatie heeft echter ook enkele nadelen. Zo is de kruipruimte na het isoleren niet meer toegankelijk en ligt de isolatiewaarde van dit type isolatie lager dan die van andere vloerisolatie.

Toepassing vloerisolatiekorrels en -schelpen: bodemisolatie van de kruipruimte.

Prijs inblaasisolatie: € 20 à 50 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welk materiaal voor vloerisolatie kiezen?

De keuze voor een bepaald isolatiemateriaal hangt af van een aantal factoren. Wordt de vloer best langs boven of langs onder geïsoleerd? Is er een kruipkelder aanwezig en is die toegankelijk? Wat is de gewenste dikte van de vloeropbouw? Hoeveel mag je vloerisolatie kosten per m²? Een isolatiespecialist helpt je de juiste keuze te maken. Op basis van jouw specifieke situatie en wensen raadt hij jou het beste materiaal aan voor jouw isolatieklus. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

Druk de vloerisolatie kosten met subsidies & financiële voordelen

Met vloerisolatie kan je je energieverbruik flink verminderen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar levert je ook een besparing op je energiefactuur op, waardoor je na verloop van tijd je investering volledig terugverdient. Dankzij enkele interessante financiële ondersteuningen kan je de kosten voor het aanbrengen van vloerisolatie zelfs nog sneller recupereren.

 • Subsidie: sinds januari 2023 kan je als VvE de kosten voor vloerisolatie sneller terug verdienen met de Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE). Als particulier maak je dan weer aanspraak op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Sinds 2023 geldt voor beide regelingen dat je al bij het uitvoeren van slechts 1 energiebesparende maatregel in aanmerking komt voor de subsidie.
 • Verlaagd btw-tarief: isolatiewerken vallen onder het verlaagd btw-tarief. Laat je je vloer isoleren door een vakman, dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van het gebruikelijke btw-tarief van 21%. Deze regeling geldt alleen voor woningen die ouder dan 2 jaar zijn.

BELANGRIJK: om in aanmerking te komen voor deze financiële ondersteuningen, moet je de werken laten uitvoeren door een isolatiespecialist. Vind een vakman in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Besparing door vloerisolatie

Met een geïsoleerde vloer hoef je minder te stoken om dezelfde temperatuur in huis te bereiken. Hierdoor bespaar je jaarlijks ongeveer 7 kubieke meter aardgas uit per vierkante meter, wat je gemiddeld 250 euro per jaar oplevert. Ga je jouw vloer isoleren, dan kan je ook de kosten voor verwarming aanzienlijk drukken. Let op, dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je exact kan besparen is natuurlijk afhankelijk van de huidige energieprijzen, je verbruik, verwarmingsmethode, …

 

Welke factoren bepalen de vloerisolatie kosten?

Hoe wordt de exacte prijs voor jouw vloerisolatie project bepaald? Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste factoren die een invloed hebben op de kosten van jouw vloerisolatie:

 1. Isolatiemateriaal

  Voor PUR-schuimisolatie op de vloer bedraagt de startprijs van ongeveer € 25 per m². Laat je je vloer isoleren met platen, dan mag je rekenen op prijzen van ongeveer € 20 per m². De prijs is wel sterk afhankelijk van de stof waaruit de platen gemaakt zijn. Voor het plaatsen van een isolerende chape beginnen de prijzen vanaf ongeveer € 25 per m².

 2. Isolatiemethode

  Ook de isolatiemethode heeft een invloed op de isolatie kosten. Moet je de vloer langs boven of onder isoleren of is bodemisolatie meer aangewezen? Ook de moeilijkheidsgraad bepaalt mee de prijs van je vloerisolatie. Zo kost het bv. meer om het plafond van de kruipruimte te isoleren met platen dan wanneer een isolatiespecialist gespoten PUR kan aanbrengen.

 3. Te isoleren oppervlakte

  De kosten voor vloerisolatie in een klein appartement liggen vanzelfsprekend lager dan de kosten voor vloerisolatie in een vrijstaande woning. Wel is het zo dat isolatiespecialisten vaak met een vaste prijs werken voor kleinere oppervlaktes. Zo kan het zijn dat de prijs voor vloerisolatie per m² lager uitvalt bij vloerisolatie van grote oppervlaktes.

 4. Dikte van de isolatie

  Wanneer je je vloer isoleert, is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde van het gekozen materiaal. Kies je voor een materiaal met een lage isolatiewaarde, dan heb je een dikkere isolatielaag nodig om de gewenste waarde te bereiken. Dit betekent meestal ook hogere vloerisolatie kosten per m².

 5. Uurtarief van de vakman

  Ten slotte heeft ook het uurtarief van de isolatiespecialist een invloed op de totaalprijs. Elke specialist hanteert zijn eigen tarieven, waardoor de kosten voor jouw vloerisolatie kunnen variëren van vakman tot vakman. Vraag daarom altijd prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten. Kom vrijblijvend in contact met vakmannen actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten