Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

XPS isolatie

Op zoek naar drukvaste en vochtwerende isolatieplaten voor je project? Dan kom je al snel uit bij XPS isolatie. Deze blauwe isolatieplaten zijn uitermate geschikt voor de isolatie van je dak, kelder, benedenvloer, muren, … Wat zijn de voor- en nadelen van XPS isolatieplaten? Hoe zit het met de prijs per m²? En wat is het verschil tussen XPS en EPS, PUR, …? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen XPS isolatie
Mogelijke toepassingen
XPS isolatie prijs
Zelf plaatsen of vakman?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is XPS isolatie?

XPS isolatie staat ook bekend als geëxtrudeerd polystyreen. Het gaat om een kunststof hardschuim op basis van aardolie. Concreet kan je dit isolatiemateriaal verkrijgen in de vorm van vlakke isolatieplaten met verschillende diktes en druksterktes.

In de meeste gevallen gaat het om blauwe isolatieplaten die ideaal zijn voor de isolatie van…

  • platte en hellende daken
  • benedenvloeren
  • kelders
  • muren

Wil je isoleren met XPS platen? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij vakmannen in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

xps isolatie

 

Voor- en nadelen XPS isolatie

XPS isolatieplaten bestaan uit miljoenen cellen met een gesloten structuur. Die houden de lucht optimaal vast om warmteverlies te voorkomen. Daardoor is de isolatiewaarde van XPS erg goed. Wat zijn de andere voordelen van XPS isolatie? En zijn er ook nadelen? Een kort overzicht:

 

Voordelen XPS isolatie

  • Hoge druksterkte: XPS platen hebben een zeer hoge druksterkte (beter dan EPS). Daardoor zullen ze zelfs bij een grote belasting niet vervormen. XPS isolatie is dan ook erg geschikt voor vloerisolatie.
  • Erg vochtbestendig: een XPS plaat heeft een gesloten celstructuur. Daardoor neemt dit materiaal geen water(damp) op en is het dus ongevoelig voor vocht. Kortom, ook onder vochtige omstandigheden behouden XPS isolatieplaten hun isolerende vermogen.
  • Licht en makkelijk te verwerken: XPS platen zijn licht en flexibel. Een vakman kan ze dus vlot op maat snijden of zagen zonder huidirritatie. Bovendien is XPS ook 100% recycleerbaar.
  • Vlot te plaatsen: doorgaans beschikken XPS platen over een handig tand- en groefsysteem. Zo kan een vakman ze snel in elkaar klikken en gaat de plaatsing dus erg efficiënt. Zo bespaar je op arbeidskosten. Bovendien daalt dankzij dit systeem ook de kans op koudebruggen.

 

Nadelen XPS isolatie

  • Niet geschikt bij houten vloeren: een XPS plaat is dampdicht. Eventueel vocht kan dus niet ontsnappen, in tegenstelling tot bij ademende materialen als minerale wol, icynene, … Om houtrot te vermijden, isoleer je een houten vloer dus best niet met XPS isolatie.
  • Niet brandwerend: XPS is minder brandwerend dan andere isolatiematerialen (brandklasse E).
  • Duurder dan EPS-isolatie: XPS platen zijn drukvaster en vochtbestendiger dan EPS isolatie. Daardoor is isolatie met XPS ook iets duurder. Vraag zeker naar de prijzen bij een isolatiespecialist in je buurt.

 


Mogelijke toepassingen van XPS isolatie

Met XPS isolatie kan je zowel muren, vloeren, kelders als daken optimaal isoleren. Voor welke isolatiemethodes is dit materiaal het meest geschikt? We zetten de verschillende toepassingen van XPS isolatieplaten kort op een rij:

 

1. XPS dakisolatie

xps dakisolatie
Zowel platte als hellende daken kan je efficiënt isoleren met XPS. Vanwege de hoge vochtwerendheid van deze platen zijn ze vooral geschikt voor isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie:

  • Plat dak isoleren met XPS: sowieso is een plat dak langs buiten isoleren het meest aangeraden. Zo zit je dakconstructie mee in de isolatieschil en vermijd je schade op langere termijn. Je kan de XPS platen onder je nieuwe dakbedekking plaatsen (warm dak) of op je bestaande dakbedekking met daarboven een ballastlaag van bv. grind (omgekeerd dak). Door de grote vochtbestendigheid zijn XPS platen voor die laatste methode zelfs veruit het meest geschikte materiaal.
  • Hellend dak isoleren met XPS: heb je een volledige dakrenovatie voor ogen? Dan isoleer je je hellend dak best langs buiten. Een dakwerker plaatst het isolatiemateriaal dan bovenop je dakconstructie, gevolgd door een nieuw onderdak en een nieuwe dakbedekking. Ook voor deze methode is XPS isolatie ideaal.

Interesse in dakisolatie met XPS? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 

2. XPS vloerisolatie

xps vloerisolatie

Wil je efficiënt je wooncomfort verhogen en je energierekening doen dalen? Dan is je benedenvloer isoleren een uitstekende, rendabele investering. Zowel om je vloer te isoleren langs boven of langs onder kan je XPS-platen gebruiken:

  • Vloer isoleren langs onder met XPS: is je vloerbedekking nog in goede staat en wil je geen breekwerken? Dan plaatst een vakman XPS platen tegen het plafond van je (kruip)kelder. Vanwege hun vochtwerende eigenschappen zijn die hiervoor erg geschikt. Let op: XPS is enkel aangeraden als het om een betonnen ondervloer gaat. Bij een houten ondervloer kies je beter voor een dampopen materiaal.
  • Vloer isoleren langs boven met XPS: wil je je vloer volledig renoveren? Dan kan een vakman ook XPS-platen langs boven aanbrengen. Die zijn namelijk erg drukvast en direct beloopbaar. Let op: speelt de opbouwhoogte een belangrijke rol? Dan zijn vaak PUR- of PIR-platen meer aangewezen. Die hebben een hogere isolatiewaarde en dus volstaat een dunnere isolatielaag.

Interesse in vloerisolatie met XPS? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 

3. XPS muurisolatie

xps muurisolatie

Ook voor het isoleren van je muren is isolatie met XPS een interessante optie, ongeacht de isolatiemethode. Je kan XPS-platen namelijk gebruiken voor binnen-, buiten- en spouwmuurisolatie. Een overzicht:

  • Buitenmuur isoleren met XPS: is na-isolatie bij je spouwmuren niet mogelijk? Of wil je je gevel vernieuwen? Dan brengt een vakman XPS-platen aan tegen je buitenmuur (zie foto boven), gevolgd door een gevelbekleding naar keuze (bv. XPS isolatie voor steenstrips). Zo isoleer je je gevel optimaal én geniet je van een nieuwe uitstraling.
  • Spouwmuur isoleren met XPS: spouwmuren isoleren met XPS is vooral geschikt bij nieuwbouw. Bij de opbouw van de muren plaatst de vakman dan een isolatieschil met XPS-platen tegen de binnenmuren. Daartegen komt dan je gevelbekleding. Gaat het om het na-isoleren van bestaande spouwmuren? Dan kies je beter voor PUR-schuim, EPS-parels of gespoten glaswol.
  • Binnenmuur isoleren met XPS: zijn buitengevel- of spouwmuurisolatie geen opties? Dan kan je ook je binnenmuren isoleren met XPS isolatie. Een vakman brengt dan eerst een voorzetwand aan tegen je binnenmuren en die vult hij op met XPS-platen. Tegen die isolatielaag plaatst hij nog een dampscherm om condensatie aan de koude kant van de muur te voorkomen.

Interesse in muurisolatie met XPS? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 

4. XPS kelderisolatie

xps kelderisolatie

Een XPS-plaat is ideaal om tegen het (betonnen) plafond van je kelderruimte te plaatsen. Maar naast vloerisolatie via de kruipruimte kan je ook de keldermuren isoleren met XPS. Dat is vooral een goed idee als je je kelder wil gebruiken als leefruimte, multifunctionele opbergruimte, … Er zijn 2 opties:

  • Nieuwbouw = kelder isoleren langs buiten met XPS: bij een nieuwbouw plaatst de vakman de isolatieplaten tussen de waterdichte wanden en de grond. XPS is hiervoor ideaal vanwege de hoge drukvastheid en de vochtbestendigheid. Bovenop die platen komt doorgaans nog een noppenfolie.
  • Renovatie = kelder isoleren langs binnen met XPS: ook een bestaande kelder kan je isoleren met XPS. Het is daarbij belangrijk dat je eerst eventuele vochtproblemen aanpakt. Daarna kan een vakman de isolatieplaten van XPS verlijmen op de kelderwanden of ze aanbrengen tussen metalen voorzetwanden.

Interesse in kelderisolatie met XPS? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 


XPS isolatie prijs

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor XPS-platen? Dat hangt onder meer af van de dikte, de uitvoering (bv. met tand- en groefsysteem of niet), … Je mag ongeveer rekenen op 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Wil je dan weer XPS-platen kopen om zelf te plaatsen? Dan zal die prijs gemiddeld 10 euro goedkoper zijn per m².

Een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo krijg je niet alleen een goed zicht op de totaalprijs, maar kan je ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen bij 2 à 3 isolatiespecialisten in je buurt.

 


Zelf XPS isolatie plaatsen of vakman?

Is het een goed idee om zelf XPS-platen te plaatsen of schakel je toch beter een erkende isolatiespecialist in? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1 = zelf isoleren met XPS isolatie

Heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel zelf je XPS-platen kopen en plaatsen. Zo spaar je de arbeidskosten van een vakman uit (gemiddeld 35% van de totaalprijs). Hou daarbij wel rekening met enkele belangrijke aandachtspunten voor een optimaal eindresultaat: juiste dikte van de XPS-plaat, luchtdichte afwerking zonder koudebruggen, correcte voorbereiding van de werken, …

 

OPTIE 2 = XPS isolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een correct uitgevoerd isolatieproject met een maximaal rendement? Dan is het in de meeste gevallen aangewezen om samen te werken met een erkende vakman. Zo kan je rekenen op…

  • Advies op maat: hoe laat je je dak, vloer, muur, … best isoleren met XPS? Hoe dik moeten de XPS-platen zijn? Kies je best voor standaard platen of voor platen met een tand- en groefsysteem? Een vakman helpt je bij het maken van de juiste keuzes tijdens het volledige project.
  • Correcte uitvoering: een vakman weet perfect hoe hij een luchtdichte, sluitende isolatieschil moet aanbrengen met XPS isolatie. Zo bespaar je maximaal op je energiekosten op lange termijn.
  • Vlotte plaatsing: door al zijn ervaring en expertise verloopt je isolatieproject erg snel als je samenwerkt met een vakman. Zo blijven de arbeidskosten voor de isolatiewerken beperkt.
  • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt enkel met XPS-isolatie van de hoogste kwaliteit, bv. Styrodur-platen. Bovendien kan hij die meestal ook inkopen aan lagere tarieven dan in de gemiddelde doe-het-zelfzaak.
  • Premies & financiële voordelen: laat je je vloer, muur, dak, … isoleren met XPS? Voor al deze projecten kan je de kosten drukken met subsidies als je werkt met een vakman. Is je woning bovendien meer dan 2 jaar oud? Dan betaal je ook slechts 9% btw op de arbeidskosten. Dat maakt een groot verschil op je eindfactuur.

 

CONCLUSIE: samenwerken met een vakman loont meer!

Door samen te werken met een isolatiespecialist druk je de kosten van je project met meerdere financiële voordelen. Zo komt je project amper duurder uit in vergelijking met doe-het-zelven. Bovendien krijg je ook nog eens professioneel advies op maat en ben je zeker van een optimale uitvoering.

Vrijblijvend specialisten in je buurt contacteren? Via onze offerteservice kom je gratis in contact met meerdere vakmannen. Start je aanvraag hier!

 


FAQ XPS isolatie

Heb je nog concrete vragen over isolatieplaten van XPS? Dan kan je altijd terecht bij een erkende isolatiespecialist actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dit polyvalente isolatiemateriaal:



    • Wat is het verschil tussen XPS en EPS?

      Ook EPS is gemaakt van de kunststof polystyreen. Alleen is EPS niet geëxtrudeerd, maar verhit om luchtbelletjes te creëren. Vandaar dat we EPS ook kennen als piepschuim. Beide materialen zorgen voor een goede thermische isolatie, maar XPS is nog vochtwerender en ook drukvaster (vanwege de gesloten celstructuur). Daar staat ook wel een iets hoger prijskaartje tegenover.

      Kies ik best voor XPS of EPS? Dat hangt vooral van jouw project en je budget af. Een vakman geeft je graag advies om een doordachte keuze te maken. Ontvang gratis voorstellen van experts in je buurt.



    • Wat is het verschil tussen XPS en PUR?
      Ook PUR-isolatie is een kunststof hardschuim dat verkrijgbaar is in de vorm van harde isolatieplaten. PUR-platen zijn minder vochtwerend dan XPS, maar ze hebben wel een betere isolatiewaarde. Zo kan je met PUR dunner isoleren en toch dezelfde thermische isolatie bereiken. Daarom laat je je vloer bv. beter isoleren langs boven met PUR of PIR dan met XPS.


    • Bestaan er verschillende soorten XPS isolatieplaten?
      Ja, je kan bv. kiezen voor standaard XPS-platen met rechte hoeken. Die zijn het goedkoopst, maar vaak is nog een aangepaste tape nodig om kieren en naden te voorkomen. Daarnaast zijn er ook platen met een sponning of met een tand- en groefsysteem. Die kosten meer, maar een vakman kan ze vlotter plaatsen en met een kleiner risico op warmteverlies.


    • Zijn er nog andere uitvoeringen van XPS naast platen?
      PUR-isolatie kan je verkrijgen als isolatieplaten, maar ook als spuitisolatie. En EPS-parels kunnen ook verwerkt zijn in een isolatiechape, in isolatiechips, … Dat is niet zo bij XPS. Dit kunststof hardschuim met een gesloten structuur kan je enkel krijgen als vlakke isolatieplaten.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten