Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiechape

Een woning isoleren kan niet enkel via het dak en de muren. Vloerisolatie is minstens even belangrijk. Onder de dekvloer ligt meestal een betonnen ondervloer, de standaard chapelaag. Het is ook mogelijk om in plaats daarvan een isolerende chape te plaatsen waarbij het isolatiemateriaal in de chape zelf is verwerkt. Alles over de mogelijkheden, eigenschappen en prijs van isolatiechape ontdek je hier.

Ga snel naar: SoortenKostprijsIsolatiechape of standaard vloerisolatie?Voor- en nadelen

 

 

Soorten isolerende chape

Er bestaan verschillende soorten isolatiechape, afhankelijk van het isolatiemateriaal waarmee de chape gecombineerd wordt:

 

1. Isolatiechape van polystyreenkorrels

Isolerende chapes waarbij de chape gecombineerd wordt met polystyreenkorrels komen het vaakst voor en bieden de meeste isolatie. De polystyreenkorrels hebben een diameter van 2 tot 6mm en geven de chape zijn isolerende waarde.

Het isolerend beton ontstaat door de korrels met water en cement te mengen. Gebruik van zand wordt afgeraden omdat dat de isolatiewaarde gevoelig naar beneden haalt. De polystyreen isolatiechape heeft een hoge druksterkte waardoor er in tegenstelling tot bij andere isolerende chapes geen wapening in de afwerkingschape nodig is.

 

2. Isolatiechape van PUR-granulaten

Een andere variant is de isolatiechape met PUR-granulaten. Hier vormen de granulaatkorrels de basis van de chape. PUR-schuim wordt ook vaak gebruikt ter vervanging van isolatieplaten. Het grote voordeel is dat het schuim perfect aansluit op afvoerbuizen en aanvoerleidingen.

Deze PUR isolatiechape haalt een iets lagere lambdawaarde dan de isolerende chape op basis van polystyreenkorrels.

 

3. Argexchape

Argexchape is een beton waaraan argexkorrels worden toegevoegd. Deze korrels verhogen de isolerende waarde van het beton. Door de celvormige structuur van de korrels bekom je een lichte chape. Strikt genomen is argexchape dus geen isolerende chape op zich, maar het wordt wel in die context gebruikt.

 

4. Schuimbeton

Schuimbeton is een vloeibare chape met een zeer goede cohesie. Het materiaal is licht en plaatst zich gemakkelijk in de kleinste hoeken van de te isoleren ruimte door zijn vloeiende karakter.

Schuimbeton is goedkoop, maar wordt gezien zijn hoge lambda-waarde (0,12 WmK) niet echt als isolatiemateriaal gezien. Dat schuimbeton vaak als isolatiechape wordt beschouwd is dus fout. Een isolatiechape op basis van polystyreen of PUR-granulaten is veel kwalitatiever. Schuimbeton is wel een goede uitvulchape voor gebruik in holle ruimtes.

 

 

Isolatiechape prijs

Een isolatiechape is gezien de samenstelling duurder dan een gewone chape. De uiteindelijke kostprijs wordt vooral beïnvloed door de oppervlakte van de vloer. Voor het laten plaatsen van isolerend beton kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €25 à €35 per m², incl. btw en arbeidskosten. Hoe groter de oppervlakte, hoe gunstiger de prijs per m² zal zijn.

Om zeker te zijn van een correcte prijs en kwalitatieve plaatsing doe je er goed aan om voorstellen aan te vragen bij verschillende bedrijven. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen, oplevertermijnen en de samenstelling van de isolatiechape vergelijken. Vrijblijvend een prijs op maat aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan via de offerteservice.

isolatiechape vloerverwarming

 

Isolerende chape of standaard vloerisolatie?

Het isoleren van een vloer kan op verschillende manieren:

Materiaal vloerisolatieGemiddelde kostprijs (incl. btw & arbeidskosten)
Vloerisolatieplaten€15 - €40
Gespoten PUR€25 - €35
Isolatiechape€25 - €35

 

Naast isolatiechape zijn er dus nog andere mogelijkheden om een vloer te isoleren, maar wat is de beste keuze?

Isolerende chape is vooral aangeraden in situaties met een beperkte opbouwruimte. Het heeft namelijk geen aparte uitvullaag nodig.

Bij gelijke dikte presteert isolerende chape thermisch gezien echter minder goed dan vloeren die geïsoleerd zijn met aparte isolatieplaten of PUR isolatie. Het is dus geen volwaardige isolatie, maar eerder een aanvulling op andere isolatiematerialen. Isolatiechape is daarom enkel interessant in combinatie met een ander isolatiemateriaal. Alleen dan kan je een optimale isolatiewaarde bekomen. Isolatiechapes hebben bovendien een hogere prijs dan isolatieplaten of PUR-schuim.

Wanneer je jouw vloer wil laten isoleren en je voldoende opbowruimte ter beschikking hebt, kies je dus beter voor isolatieplaten of PUR-schuim. Lees er hier meer over.

 

vloerisolatie isolatiechape

 

Voor- en nadelen van isolatiechape opgesomd

Het combineren van isolatie met chape biedt zowel voor- als nadelen. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 

1. Voordelen isolatiechape

 • Snelle uitvoering van de werken: Isolatiechape droogt heel wat sneller dan standaard chape.
 • Verhoogd wooncomfort en mogelijke besparing op de energiefactuur: Isolerende chapes beperken het warmteverlies en isoleren uiteraard beter dan traditionele chape.
 • Naadloze afwerking: De chape wentelt zich onmiddellijk rond de buizen en leidingen en tot in de kleinste hoekjes.
 • Er is geen bijkomende uitvulchape vereist.
 • Dunne vloeropbouw: Doordat de isolatie en chape tegelijkertijd worden gelegd en buizen meteen weggewerkt worden.

 

2. Nadelen isolatiechape

 • Geringe isolatiewaarde: Isolatieplaten en PUR-isolatie bieden een hogere isolatiewaarde dan isolatiechape.
 • Isolerende chape is enkel interessant in combinatie met andere isolatiematerialen.
 • Het is duurder in vergelijking met isolatieplaten of PUR-isolatie. 

 

 

Kan chape ook akoestisch isoleren?

Een vloer akoestisch isoleren gebeurt meestal via een zwevende vloer. Daarbij worden de chape en betonlaag van elkaar losgemaakt door een akoestische isolatielaag die contactgeluiden (bijvoorbeeld geluiden van voetstappen of een schuivende stoel afkomstig van een andere ruimte) weert. Lees hier meer over vloerisolatie.

Er bestaan echter ook chapes die uit zichzelf akoestisch isoleren. Een bekend voorbeeld is Betopor. Daarbij worden EPS-korrels gemengd met cement, waardoor de chape contactgeluiden dempt. Lees hier meer over akoestische isolatie.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten