Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Polyethyleen isolatie

Polyethyleen isolatie worden voornamelijk gebruikt in ruimtes die akoestische geïsoleerd moeten worden of te maken krijgen met grote temperatuurverschillen. Ze zijn verkrijgbaar op rollen, platen en in buisvorm. Deze isolatie wordt voornamelijk gebruikt als ondervloer bij laminaatvloeren, geluidsisolatie en waterbuizen in niet geïsoleerde ruimtes.

 

Wat is Polyethyleen

polyethyleen isolatie buis PE is de afkorting voor Polyethyleen. Bij producenten en consumenten wordt nog vaak de volledige benaming gebruikt. Polyethyleen is een relatief goedkope maar sterke en duurzame kunststof die zich ideaal leent voor isolatiewerken. Deze kunststof is immers resistent tegen zonlicht en andere (extremere) weersomstandigheden zoals zeer lage (tot min 30 graden Celsius) of zeer hoge (tot plus 80 graden Celsius) temperaturen. Daarnaast biedt polyethyleen isolatie een zeer goede bescherming tegen chemische producten en is ze vochtafstotend.

 

Toepassingen van Polyethyleen isolatie

PE platen gebruikt men zeer vaak omwille van akoestische redenen. De platen isoleren immers niet alleen warmte of koude maar ook geluid. Wie de doorstroming van geluiden vanuit een andere ruimte wil vermijden, doet er daarom goed aan te kiezen voor PE isolatieplaten. Polyethyleen isolatie wordt daarnaast ook vaak gebruikt als uitvulmateriaal of als randisolatie. De verkrijgbaarheid in grote afmetingen bevordert het gebruiksgemak en de snelheid van handelen. Grote oppervlaktes kunnen op die manier zeer vlot en op een efficiënte wijze worden geïsoleerd.

 

Voordelen van PE-isolatie

De duurzaamheid en het gebruiksgemak van deze isolatie werd hierboven al aangehaald. Daarnaast beschikt het kunststoffen isolatiemateriaal dat in PE platen wordt gebruikt over een grote dampdichtheid. Dit is van kapitaal belang voor een optimale isolatie en om condensatie van damp (vocht) in het isolatiemateriaal te vermijden. Isolatiematerialen met een lage dampdichtheid zouden immers overal en voortdurend lucht langs- en doorheen de isolatiematerialen en geïsoleerde onderdelen doorlaten, wat uiteraard de bedoeling niet kan zijn. Dankzij de hoge isolatiewaarde van de PE platen kunnen platen met een kleinere dikte worden aangebracht, terwijl men globaal gezien toch dezelfde isolerende waarde behoudt. De platen nemen dus een minimale ruimte in beslag. Hierdoor moeten aansluitende elementen (zoals kepers of dakgoten) vaak niet worden aangepast, wat op het einde van de rit een niet te onderschatten verschil maakt in tijds- en geldbesteding.

 

Nadelen

Polyethyleenisolatie heeft, net als de isolatie die uit andere kunststoffen zijn opgebouwd, het nadeel dat de basisgrondstof meestal uit petrochemische delfstoffen bestaat. De productie van deze stoffen die van aardolie zijn afgeleid, is bijna vanzelfsprekend erg milieuvervuilend. Dit is te wijten aan het vrijkomen van de gevaarlijke stoffen. Het afval dat overblijft, is zeer moeilijk te recycleren en wordt slechts heel traag terug in ons natuurlijk ecosysteem opgenomen. Dramatiseren hoeft echter niet. Slechts bij gebruik in zeer grote hoeveelheden en in een onvoldoende geventileerde ruimte kan dit een impact hebben op jouw gezondheid.

 

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten