Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunststof isolatie

Op zoek naar een licht isolatiemateriaal dat goed tegen vocht kan? Dan is kunststof isolatie exact wat je nodig hebt. Er zijn veel soorten kunststof op de markt met een uitstekende isolatiewaarde. Bovendien kan je dit type isolatie gebruiken voor vrijwel elke toepassing in je huis. In dit artikel ontdek je alles over de soorten en toepassingen, voor- en nadelen, en prijzen.

Ga snel naar:
Soorten kunststof isolatie
Belangrijke voor- en nadelen
Hoeveel kost kunststof isolatie?
Kunststof isolatie: toepassingen
Kom hier in contact met vakmensen!

 

 

Welke uitvoeringen van kunststof isolatie zijn er?

Kunststof isolatiematerialen zijn gemaakt op basis van aardolie. De grootste voordelen van kunststof zijn dat het uitstekend isoleert en goed bestand is tegen vocht. Je kan deze chemische soorten hardschuim verkrijgen in de vorm van isolatieplaten, isolatiechips of spuitisolatie:

 • Kunststof isolatieplaten: kunststof isolatie wordt meestal verwerkt in platen. Je kan deze gemakkelijk op maat snijden en nagenoeg overal toepassen. Zo kan je je vloer, je dak en je muren isoleren met kunststof platen.
 • Kunststof isolatiechips: isolatieparels of -chips van kunststof zijn vochtbestendige vlokken polystyreen (piepschuim) die je kan gebruiken om je kruipruimte optimaal te isoleren. Het grootste voordeel van deze parels is dat ze plekken kunnen bereiken waar je zelf niet zo snel bij kan.
 • Kunststof spuitisolatie: in gespoten vorm zien we kunststof isolatie vaak onder de vloer, het dak en in de spouwmuur. PUR-schuim heeft meestal ook een betere isolatiewaarde dan andere materialen. Ook spuitisolatie bereikt hoekjes en kantjes waar je moeilijker bij kan.

Weet je niet zeker welke soort kunststof isolatie het beste is in jouw situatie? Dan kan je altijd advies vragen aan onze erkende isolatiespecialisten. Je komt gratis en vrijblijvend met ze in contact via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!

kunststof isolatie platen

 

Soorten kunststof isolatie

Er bestaan heel veel verschillende soorten kunststof isolatie. Voor elke toepassing kan je wel een type kunststof gebruiken. Welke soort kies je het beste in jouw situatie? Hieronder geven we wat meer informatie om je op weg te helpen:

 

1. PUR isolatie

PUR ontstaat door polyolen en isocyanaat met elkaar te vermengen. Het resultaat is een duurzaam en stevig kunststof hardschuim met een uitstekende isolatiewaarde. PUR is bv. ideaal om daken, vloeren en muren snel te isoleren. Het is verkrijgbaar in een aantal uitvoeringen:

 • PUR-isolatieplaten: isolatiespecialisten kunnen deze harde, drukvaste PUR-platen op maat snijden om er daarna snel mee aan de slag te gaan. Isolatieplaten van PUR hebben meestal een hogere isolatiewaarde dan PUR-schuim. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen en diktes.
 • Gespoten PUR-schuim: hierbij hoef je niks op maat te snijden. Een professional spuit dit PUR-schuim gewoon op het te isoleren oppervlak met een speciaal pistool. Daardoor verloopt de plaatsing veel sneller, zorgt het voor optimale luchtdichtheid en is de klus meestal ook goedkoper.

 

2. PIR isolatie

PIR isolatieplaten lijken qua structuur op PUR. Brandtechnisch is PIR echter veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. Dit type isolatieplaten gebruiken professionals vooral voor platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Er bestaan verschillende soorten PIR-platen:

 • Platen met dampdichte laag: de meeste PIR-isolatieplaten zijn aan beide kanten voorzien van een dampdichte laag. Daardoor kan een expert de platen snel verwerken en is er in de meeste gevallen geen apart dampscherm meer nodig. Let wel op dat je de naden tussen de platen goed afdicht met tape.
 • Combinatieplaten: isolatieplaten kunnen ook bestaan uit een combinatie van PIR en een ander soort isolatiemateriaal zoals glaswol. Dan bevat de isolatieplaat aan één zijde een dunne laag minerale wol die speciaal is aangebracht om oneffenheden in het muuroppervlak op te vangen.
 • PIR platen met gips: PIR platen kunnen ook afgewerkt zijn met een gipslaag. Deze isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen en snel af te werken. Bovendien leveren ze je een goede thermische en akoestische isolatie op.

 

3. XPS isolatie

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het materiaal is alleen verkrijgbaar in plaatvorm met een tand- en groefverbinding. Die zorgt ervoor dat de isolatie goed aansluit. Door de gesloten celstructuur zijn de platen verder erg vochtwerend, drukvast en isolerend.

Professionals gebruiken XPS isolatieplaten vooral voor het isoleren van kelders, spouwmuren, binnenmuren, buitenmuren en daken. Vanwege hun drukvastheid zijn ze ook goed geschikt om vloeren te isoleren. XPS platen zijn dus nagenoeg overal inzetbaar.

 

4. EPS isolatie

EPS, geëxpandeerd polystyreen of piepschuim is een veelzijdig isolatiemateriaal. Het is vormvast en heeft een hoge isolatiewaarde. Bovendien is EPS eenvoudig te plaatsen en verwerken. Je kan het bv. gebruiken als isolatie in een spouwmuur, kelder, plafond, vloer, … Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

 • EPS-parels: EPS-parels zijn kleine bolletjes piepschuim die je kan gebruiken om de spouw en de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit type isolatie komt eenvoudig op moeilijk bereikbare plekken, waardoor een isolatielaag ontstaat zonder gaten. Bovendien zijn ze volledig te recyclen en trekken ze geen ongedierte aan.
 • EPS-platen: EPS in plaatvorm gebruiken professionals vaak als vloer- en gevelisolatie. Ze zijn licht, gemakkelijk te verwerken en goed bestand tegen vocht. EPS-platen werken met een tand- en groefsysteem, waardoor je de isolatie naadloos kan afwerken en je koudebruggen vermijdt.

 

5. Polyethyleen isolatie

Polyethyleen is een kunststof isolatiemateriaal dat ook wel bekend staat onder de afkorting PE-isolatie. Het is een relatief goedkoop, maar tegelijkertijd sterk en duurzaam type kunststof met een prima isolatiewaarde. Bovendien kan polyethyleen isolatie ook perfect geluid absorberen en heeft het dus ook uitstekende akoestisch isolerende eigenschappen. PE-isolatie is in verschillende vormen verkrijgbaar:

 • PE-rollen: deze vorm van PE-isolatie komt vaak voor als vloerisolatie. De rollen komen in dat geval net onder de topvloer liggen. Het grootste voordeel van deze vorm is dat je de rollen erg eenvoudig op maat kan snijden en je ze daardoor gemakkelijk verwerkt.
 • PE-platen: PE-platen zijn ideaal om een ruimte akoestisch te isoleren. Zo komen ze veel voor in  repetitieruimtes of muziekstudio’s. PE-platen kan je erg groot laten maken, waardoor je een ruimte snel volledig isoleert.
 • PE in buisvorm: professionals gebruiken PE-mantelbuizen om leidingen en buizen te beschermen en isoleren. PE is namelijk erg goed bestand tegen extreme temperaturen en beperkt het geluid in de buizen. PE in buisvorm dient dus als thermische én akoestische isolatie.

 

6. Polyesterwol isolatie

Polyesterwol isolatie bestaat uit polyestervezels die aan elkaar zijn gelast. Dit materiaal is hypoallergeen, brandwerend en flexibel. Je maakt met polyesterwol ook een milieuvriendelijke keuze, omdat het grotendeels bestaat uit gerecycled materiaal.

Polyesterwol kan je op verschillende plaatsen gebruiken. Het materiaal is namelijk uitstekend in geluid absorberen, en daarom ideaal om je binnenmuren en plafonds mee te isoleren. En doordat polyesterwol flexibel is, kan je het ook eenvoudig gebruiken op onregelmatige oppervlakken.

 

Welke soort kunststof isolatie kies ik?

Welke soort kunststof isolatie de beste keuze is in jouw situatie, hangt van een aantal factoren af. Wat wil je graag isoleren? Schakel je vakmensen in of ga je zelf aan de slag? Wat is je budget? Om zeker te weten welke soort isolatie het meest geschikt is, vraag je advies aan een professional. Onze vakmensen geven je met plezier advies!

Nog niet zeker welke soort kunststof isolatie het meest aangewezen is? Onze professionals komen met plezier een kijkje nemen. Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke voor- en nadelen

Er zijn naast kunststof nog veel andere isolatiematerialen op de markt. Waarom zou je dan kiezen voor kunststof isolatie? Je ontdekt hieronder de voor- en nadelen:

 • Isolatiewaarde: kunststof isolatie heeft gemiddeld een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. De lambdawaarde van het materiaal ligt tussen 0,019 en 0,40 W/mK. Hoe lager die waarde, hoe beter.
 • Bestand tegen vocht: isolatie van kunststof is 100% bestand tegen vocht. Daarom is het ook ideaal voor daken, gevels, kelders, … Op die manier vermijd je vochtproblemen als schimmels, vochtplekken, nare geurtjes, …
 • Flexibel: de meeste isolatiematerialen uit kunststof zijn erg licht. Om die reden zijn ze vaak gemakkelijk te verwerken. Bovendien kan je kunststof isolatie eenvoudig op maat snijden en vervolgens plaatsen.

 

 • Beperkte geluidsisolatie: de meeste kunststof isolatiematerialen zijn geen geweldige opties op gebied van akoestische isolatie. Dat doet echter niet af aan hun uitstekende thermische isolatiewaarde. Polyesterwol en polyethyleen zijn bovendien wel goed genoeg voor geluidsisolatie.
 • Minder milieuvriendelijk: sommige isolatiematerialen van kunststof zijn niet erg milieuvriendelijk. Veel soorten kunststof zijn namelijk gemaakt van aardolie. Echter zijn de meeste soorten kunststof isolatie wel te recyclen en hebben ze een lange levensduur.

Hoeveel kost kunststof isolatie?

Hoeveel kunststof isolatie kost, hangt af van een aantal factoren. Denk aan het type, de uitvoering, de dikte, de specifieke toepassing, … Hieronder vind je een tabel met een aantal richtprijzen:

Soort kunststof isolatieGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing & excl. btw)
PUR€ 20 à 160
PIR€ 20 à 45
XPS€ 30 à 35
EPS€ 10 à 120
Polyethyleen€ 10 à 150
Polyesterwol€ 8,5 à 50

LET OP: dit zijn slechts indicatieve bedragen. Wil je graag een prijsvoorstel op maat voor kunststof isolatie? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in je buurt!

 

Kunststof isolatie: subsidies & financiële voordelen

Het isoleren van je woning is een duurzame, klimaatvriendelijke maatregel die de overheid financieel stimuleert. Er zijn namelijk een aantal subsidies en financiële voordelen waar je voor in aanmerking kan komen. De combinatie van deze financiële voordelen zorgt er bovendien voor dat een professional inschakelen vaak voordeliger is dan zelf isoleren.

Ontdek hier een overzicht van de beschikbare subsidies en financiële voordelen!

 

 

kunststof isolatie parels

 

Kunststof isolatie: toepassingen

Kunststof isolatie kan je toepassen op verschillende plekken in je huis. Welk type kunststof is het meest geschikt voor jouw project? Hieronder geven we wat meer uitleg over de mogelijke toepassingen:

 

1. Dakisolatie

Dakisolatie voor een hellend dak gebeurt meestal aan de binnenkant. Dan plaatst een professional isolatie onder de bestaande dakconstructie, tussen de houten balken. Ook langs buiten isoleren is mogelijk (een sarkingdak).

Bij een plat dak is isolatie aan de buitenkant van je dakconstructie altijd het beste. Zo zit die houten draagstructuur in de isolatieschil en is die niet onderhevig aan temperatuurschommelingen. Dat bespaart je op termijn problemen met je dakbekleding.

Geschikte types kunststof isolatie: PUR, PIR, EPS, XPS, …

 

2. Muurisolatie

Muurisolatie is bijna net zo voordelig als dakisolatie. Bij spouwmuurisolatie vult een professional de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op met isolatiemateriaal. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen breekwerken nodig zijn en dat de look van je gevel hetzelfde blijft.

Je buitenmuur kan je langs binnen en buiten isoleren. Kies je voor isolatie aan de buitenkant? Dan kan je een dikke isolatielaag aanbrengen zonder ruimte te verliezen. Je brengt zo isolatie én een nieuwe gevelbekleding aan. Bij isoleren langs binnen lever je wel woonruimte in, maar hoef je niet te investeren in een nieuwe gevelbekleding.

Geschikte types kunststof isolatie: EPS-parels, PUR-spuitisolatie, PIR-, PUR-, of XPS-isolatieplaten, …

 

3. Vloerisolatie

Als je energie wil besparen is vloerisolatie een must. Dit kan langs onder óf langs boven.

Vloerisolatie aan de onderkant is alleen mogelijk als er een (kruip)kelder aanwezig is. Het grote voordeel van deze methode is dat er geen breekwerken nodig zijn aan de bestaande vloer. Let wel op: de vloer langs onder isoleren is alleen mogelijk als je kruipruimte toegankelijk is (hoger dan 35 à 40 cm).

Heb je geen (kruip)kelder of laat je een nieuwe vloer leggen? Dan is het ideaal om je vloer langs boven te isoleren. Om de dikte van de isolatielaag zo beperkt mogelijk te houden, kies je dan voor een materiaal met een goede isolatiewaarde. Hou er ook rekening mee dat je dan een nieuwe vloerbekleding nodig hebt.

Geschikte soorten kunststof isolatie: isolatieplaten uit PIR, PUR, EPS, PUR-schuim, …

 

TIP: laat je adviseren door een isolatiespecialist!

Wil je zeker zijn van een mooi resultaat en een optimale isolatie van je woning? Laat de klus dan over aan een professional. Die weet perfect welke kunststof isolatie het beste is voor jouw toepassing en voert de klus op een juiste manier uit. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Vergelijk dan offertes van verschillende specialisten.

Op zoek naar professionals om je kunststof isolatie te plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale specialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten