Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiewaarde spouwmuur

De mate waarin een spouwmuur is geïsoleerd wordt gemeten met een Rc-waarde (m2K/W). Is je spouwmuur goed geïsoleerd? Dan ligt de isolatiewaarde tussen de 1,7 à 2 m2K/W. Bij een niet-geïsoleerde spouwmuur is dat slechts 0,4 m2K/W. Een groot verschil dus! Een lage isolatiewaarde zorgt voor veel warmteverlies en dus hogere stookkosten. Je kan de isolatiewaarde van je spouwmuur verhogen door je spouwmuur te na-isoleren. Meer over isolatiewaardes en spouwmuurisolatie lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Isolatiewaarde per materiaal
Wat beïnvloedt de isolatiewaarde?
Voordelen isolatie-expert
Isolatiewaarde spouwmuur belang
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een goede isolatiewaarde voor je spouwmuur?

De Rc-waarde van een spouwmuur (m2K/W) slaat op de totale isolatiewaarde van je muur, inclusief de eventuele spouwmuurisolatie. Hoe hoger die waarde, hoe beter de spouwmuur geïsoleerd is. Een ideale isolatiewaarde voor je spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W. Naast de Rc-waarde zijn ook nog enkele andere termen van belang. Een kort overzicht:

 • Lambda-waarde spouwmuur (λ) = W/mK: deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de lambda waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
 • R(d)-waarde spouwmuur = m²K/W: deze waarde geeft het isolerende vermogen van het isolatiemateriaal aan (de warmteweerstand). De berekening hangt af van de dikte van de spouwmuurisolatie en de lambda-waarde van het materiaal.
 • U-waarde spouwmuur = W/m²K: deze waarde staat bekend als het warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte een spouwmuur doorlaat. Is je spouwmuur bv. niet geïsoleerd? Dan zal de U-waarde hoog liggen.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist kan de huidige Rc-waarde van je spouwmuur snel en eenvoudig voor je berekenen. En dat is niet alles… Door je spouwmuur te na-isoleren zorgt deze expert direct voor een optimale isolatiewaarde van je spouwmuur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Isolatiewaarde spouwmuur per materiaal

Dankzij kwalitatieve isolatiematerialen krijgt je spouwmuur een gunstige isolatiewaarde. Welke soorten spouwmuurisolatie kan je gebruiken? We overlopen ze samen met hun prijzen en lambda-waarde:

 

spouwmuur isolatiewaarde 1. Glaswol

Glaswol is een minerale wol bestaande uit microscopische deeltjes gerecycleerd glas. Via gaten in de gevel blaast een vakman de glaswol in de spouwmuur. Een speciaal ontwikkelde oplossing met een HR++ label is Knauf Supafil. Dit zijn glaswol inblaaskorrels met uitstekende thermische en akoestische isolerende kwaliteiten. Bovendien is deze witte inblaaswol ook waterafstotend en onbrandbaar.

Lambda-waarde: 0,031 – 0,044 W/mK
Dikte spouwmuur: minimaal 5 cm
Prijs: € 15 à 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

spouwmuurisolatie-rc-waarde 2. EPS-korrels

EPS-parels zijn lichte bolletjes in piepschuim die een vakman met een zachte lijm in de spouw spuit. Je hebt zwarte en witte EPS-korrels. De zwarte parels isoleren het beste dankzij de bewerking met grafiet. EPS is het meest vochtbestendige materiaal van alle types spouwmuurisolatie. Tegelijkertijd is het een dampopen materiaal, waardoor binnendringend vocht kan verdampen. Zo vermijd je vochtproblemen.

Lambda-waarde: 0,033 – 0,042 W/mK
Dikte spouwmuur: minimaal 3 cm
Prijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

rd waarde spouwmuur

3. PUR-schuim

Polyurethaan schuim (PUR) is een vaak gekozen isolatieoplossing. Een vakman spuit het als vloeistof in de spouw, waarna het schuim uitzet en uithardt. Het gespoten PUR hecht zich snel vast aan de bouwmaterialen en dicht alle kieren en hoeken van de spouw. PUR-schuim haalt de beste isolatiewaarde, maar het is ook het duurste materiaal voor spouwmuurisolatie.

Lambda-waarde: 0,023 en 0,032 W/mK
Dikte spouwmuur: minimaal 3 cm
Prijs: € 25 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

Het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur hangt af van de dikte van je spouw en je voegen, je budget, de gewenste Rc-waarde van je spouwmuur, … Zo is gespoten glaswol de meest budgetvriendelijke oplossing, maar je kan het enkel laten inspuiten in spouwmuren met een minimale dikte van 5 cm. Met PUR-schuim kan je in een dikkere spouw een betere isolatiewaarde van je spouwmuur bereiken.

Gratis voorstellen aanvragen? Een isolatie-expert analyseert jouw spouwmuur en kiest samen met jou het meest aangewezen isolatiemateriaal. Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Bepalende factoren isolatiewaarde spouwmuur

Met een optimale Rc-waarde van je spouwmuur vermijd je warmteverlies en hoge energiekosten. Maar hoe behaal je precies die ideale streefwaarde van 1,7 à 2 m2K/W? Dat doe je door je isolatiemateriaal af te stemmen op bepaalde factoren. We zetten ze kort op een rij:

 

FACTOR 1: dikte van de spouw

De dikte van de spouw bepaalt hoeveel isolatiemateriaal je in de spouw kan blazen en hoe dik de isolatielaag is. Die dikte speelt een belangrijke rol in de Rc-waarde van je spouwmuur. Bovendien bepaalt de dikte van de spouw ook welke isolatiematerialen je kan gebruiken:

 • Glaswol: mogelijk vanaf 5 cm dikte
 • EPS-parels: mogelijk vanaf 3 cm dikte
 • PUR-schuim: mogelijk vanaf 3 cm dikte

 

FACTOR 2: staat van de gevel

Een (sterk) vervuilde of beschadigde gevel is funest voor de R-waarde van je spouwmuurisolatie. Je isolatie-expert verwijdert daarom eerst vervuiling en herstelt loszittende voegen, barsten en scheuren. Pas daarna kan hij het isolatiemateriaal inspuiten. Doe je dit niet, dan kunnen er problemen optreden. Zo kan het vocht de spouwmuur binnendringen en daar schade aanrichten.

Herstellingen voorkomen ook dat gespoten PUR of isolatievlokken uit je gebarsten gevelstenen lekken. Je voorkomt bovendien een lagere isolatiewaarde van je spouwmuur en zorgt ervoor dat je meer kan besparen dankzij spouwisolatie. Ontdek aan welke voorwaarden je spouw moet voldoen voor spouwisolatie.

 

FACTOR 3: mate van vervuiling van de spouw

Een vervuilde spouw met cementresten verhindert de verspreiding en hechting van het isolatiemateriaal. Dit resulteert in een ongelijkmatig verdeelde isolatielaag. Zo kunnen koudebruggen ontstaan. Die zijn funest voor de isolatiewaarde van je spouwmuur en verhogen de kans op vochtproblemen. Een isolatie-expert verwijdert daarom eerst cementresten voor hij het isolatiemateriaal inspuit. Is je spouw licht vervuild en smal? Dan is PUR-schuim over het algemeen de beste oplossing.

 

FACTOR 4: dikte van de voegen

Ook de grootte van de voegen bepaalt welk isolatiemateriaal geschikt is. Om de spouw te isoleren boort een vakman namelijk gaten op de kruispunten van die voegen. Hieronder vind je de minimale dikte van de voegen per isolatiemateriaal terug:

 • Glaswol: min. 14 mm
 • EPS-parels: min. 16 mm
 • PUR-schuim: min. 12 mm

TIP: een inspectie van je spouwmuur is essentieel bij de keuze voor het juiste isolatiemateriaal. Wil je een inspectie inplannen? Kom vrijblijvend in contact met experts actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FACTOR 5: energie-eisen en subsidie-voorwaarden

De precieze isolatiewaarden van je spouwmuur hangen ook samen met enkele subsidievoorwaarden en energie-eisen. We sommen de belangrijkste voor je op:

 

1. ISDE-subsidie voor spouwmuurisolatie

Je woning verduurzamen met spouwmuurisolatie? Voor particulieren valt deze investering onder de ISDE-subsidie. Om van deze subsidie te kunnen genieten, moet je spouwmuurisolatie aan de onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Je moet minimaal 10 m² en maximaal 170 m² aan spouwmuur isoleren.
 • Het gebruikte isolatiemateriaal heeft een minimale Rd-waarde van 1,1 m² K/W.
 • De werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkende isolatiespecialist.

Voor spouwmuurisolatie bedraagt het subsidiebedrag € 4 per m² (incl. btw). Maak je bovendien gebruik van biobased isolatiematerialen? Dan kan je mogelijk nog een bonus krijgen van € 1,50 per m². Lees er meer over in het artikel over subsidies.

 

2. BENG-eisen i.v.m. spouwmuurisolatie

Alle nieuwbouwwoningen in Nederland moeten voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Een goede, kwalitatieve isolatieschil is een belangrijke factor om de BENG-doelstellingen te behalen. Gevelisolatie van een nieuwbouwwoning moet volgens BENG-normen een minimale Rc-waarde hebben van 4,7 m2 K/W.

Je kan er ook voor kiezen om na te isoleren volgens de BENG-normen. In dit geval is de Rc-waarde voor je spouwmuurisolatie verhoogd van 1,3 naar 1,4 m2.K/W. Soms is je spouwmuur niet breed genoeg om deze norm te behalen. Om dit te compenseren moet je ook je binnen– of buitenmuren isoleren.

LET OP: op gemeentelijk niveau kunnen er ook subsidies beschikbaar zijn die elk hun eigen eisen stellen. Ga langs bij je gemeente om hierover meer informatie te krijgen of vraag meer verduidelijking bij je isolatie-specialist.

 

Verbeter je energielabel met spouwmuurisolatie

Doorgaans zijn de buitenmuren van je woning – op het dak na – de grootste bron van warmteverlies. Door te investeren in kwalitatieve spouwmuurisolatie kan je het energielabel van je woning verbeteren. Zo zal ook de waarde van je woning aanzienlijk stijgen.

TIP: wil je graag alle vereisten nogmaals op een rijtje zetten? Dan kan je altijd vertrouwen op de expertise van een isolatiespecialist. Kom in contact met verschillende professionals via het offerteformulier.

 

isolatiewaarde spouwmuur

 

Waarom vertrouwen op een isolatie-expert?

Zelf je spouwmuurisolatie plaatsen raden we ten zeerste af. Wil je zeker zijn van een optimale isolatiewaarde van je spouwmuur met het beste isolatiemateriaal? Dan vertrouw je op de expertise en ervaring van een spouwmuurisolatie specialist. Zo ben je zeker van…

 • Inspectie spouwmuur: een expert komt eerst langs om de staat van de spouw(muur) te inspecteren. Dat doet hij met professionele technieken zoals een endoscopisch of thermisch onderzoek.
 • Deskundige voorbehandeling: ontdekt de vakman op basis van deze inspectie cementresten in de spouw of verpulverde isolatiematerialen? Dan zorgt hij voor een professionele verwijdering.
 • Advies op maat: op basis van de inspectie van zowel je spouw als gevel stelt de isolatiespecialist de meest geschikte oplossing voor.
 • Kwalitatieve materialen: isoleren doet een vakman enkel met materialen van de meest hoogwaardige kwaliteit. Zo gebruikt hij enkel gecertificeerde isolatiematerialen die het HR++ label dragen.
 • Snelle & efficiënte plaatsing: je expert boort op strategische plaatsen gaten in je buitenmuren waar hij de isolatie kan inblazen. Dat gaat over het algemeen vrij snel, reken gemiddeld op 1 werkdag. Zijn de werkzaamheden succesvol afgerond? Dan zorgt hij in voor de nette afwerking van je gevel.
 • Subsidies: samenwerken met een professional is de enige manier om aanspraak te maken op bepaalde isolatiesubsidies. In de meeste gevallen moet je na de werkzaamheden een dossier samenstellen waarin je een kopie van alle facturen van de aannemer opneemt.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kom je voor het isoleren van je spouwmuur in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Dit is geldig op de arbeidskosten en de kosten van voorafgaande werkzaamheden, niet op de isolatiematerialen.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Spouwmuurisolatie plaatsen is 1 van de goedkoopste manieren om je energiefactuur te verlagen. Wil je zo voordelig mogelijk je spouwmuur isoleren? Vergelijk dan meerdere offertes. Zo krijg je een gedetailleerd zicht op de prijsopbouw van de klus. Op deze manier maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

CONCLUSIE: isolatiewaarde van spouwmuur van groot belang

Waarom is het investeren in een goede isolatiewaarde van je spouwmuur nu zo belangrijk? We vatten de kern van dit artikel voor je samen:

 • Lagere energierekening: een optimale Rc-waarde van je spouwmuur betekent minder warmteverlies. Daardoor moet je veel minder stoken en dalen je energiekosten.
 • Verhoogd wooncomfort: spouwmuurisolatie met een goede isolatiewaarde vertraagt de geleiding van warmte en kou, waardoor de binnentemperatuur constanter blijft. Zo geniet je van een aangenaam woon- en warmtecomfort.
 • Beter energielabel: minder warmteverlies heeft een positief effect op het energielabel van je woning. Hoe beter je isolatieniveau, hoe beter de isolatiewaarde op je energielabel. Dat is belangrijk bij een eventuele verkoop of verhuur van je woning.
 • Subsidies: enkel als je een bepaalde isolatiewaarde van je spouwmuur haalt kom je in aanmerking voor bepaalde subsidies.

De isolatiewaarde van je spouwmuur berekenen? Doe dan een beroep op een isolatie-expert. Hij beschikt over alle tools om na te gaan waar hij de isolatiewaarde van je spouwmuur nog kan verbeteren. Je kan gratis verschillende vakmannen contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten