Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie bijvullen

Verpulverde of verzakte spouwmuurisolatie kan leiden tot slecht of zelfs niet-geïsoleerde stukken in je muur. Die koudebruggen zorgen op hun beurt voor hogere energiekosten en een groter risico op vochtproblemen. Gelukkig kan je je spouwmuurisolatie bijvullen. Wanneer is die methode geschikt? Hoe gaat een specialist te werk en hoeveel kost het om je bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen spouwmuurisolatie bijvullen
Spouwmuurisolatie bijvullen prijs
Werkwijze spouwmuurisolatie bijvullen
Alternatief: spouwmuurisolatie verwijderen
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer is spouwmuurisolatie bijvullen een goede keuze?

Vermoed je problemen met je spouwmuurisolatie? Goed nieuws, je kan je bestaande spouwmuurisolatie verbeteren door het isolatiemateriaal aan te vullen. Deze efficiënte, budgetvriendelijke isolatiemethode is aangewezen in de volgende situaties:

 • Gedeeltelijk verpulverd of verzakt isolatiemateriaal: is het isolatiemateriaal in de spouw niet te ernstig verpulverd of verzakt? Of gaat het slechts om lokale onderbrekingen in de isolatieschil? Dan kan het volstaan om de spouwmuurisolatie bij te vullen met nieuw, hoogwaardig isolatiemateriaal.
 • Isolatiemateriaal is nog in goede staat: heeft het isolatiemateriaal nog een behoorlijke isolatiewaarde? En is het niet te veel verpoederd of gescheurd? Ook dan kan je je bestaande spouwmuurisolatie verbeteren door het isolatiemateriaal aan te vullen.
 • Isolatiemateriaal is moeilijk te verwijderen: sommige materialen als UF-schuim zijn moeilijk te verwijderen uit de spouw. In sommige gevallen kan het volstaan om dit schuim deels te verwijderen en plaatselijk bij te vullen met kwalitatiever PUR-schuim.
 • Buitenmuur is nog in goede staat: de spouwmuurisolatie bijvullen kan enkel als je buitenmuur geen scheuren en barsten vertoont en niet dampdicht afgewerkt is (dampdichte verf, geglazuurde bakstenen, …). Anders kunnen er vochtproblemen ontstaan na het bijvullen.

TIP: een isolatiespecialist onderzoekt eerst de staat van je spouwmuurisolatie met een warmtescan of een flexibele camera (endoscoop). Daarna stelt hij een oplossing op maat voor. Zo ben je zeker van de juiste isolatiemethode voor je spouwmuur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Voordelen spouwmuurisolatie bijvullen

Is spouwmuurisolatie bijvullen mogelijk in jouw situatie? Dan is deze isolatiemethode ideaal om je bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren. De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Kwalitatief, duurzaam isolatiemateriaal: moderne isolatiematerialen als ingeblazen glaswol, EPS-parels en PUR-schuim hebben hogere isolatiewaarden. Daarnaast blijven ze ook beter op hun plaats zitten.
 • Lagere energiefactuur en meer wooncomfort: bijgevulde spouwmuurisolatie zorgt voor een betere thermische isolatie van je woning. Zo dalen je stookkosten en geniet je van een aangename en constante binnentemperatuur.
 • Geen koudebruggen en vochtproblemen: met een verbeterde spouwmuurisolatie heb je geen onderbrekingen in de muur die slecht of niet geïsoleerd zijn (koudebruggen). Zo vermijd je dat koude van buiten naar binnen kan dringen en voorkom je ook vochtproblemen (vochtplekken, schimmelgroei, …).
 • Snelle & efficiënte isolatiemethode: een isolatiespecialist kan erg snel en eenvoudig je spouwmuurisolatie bijvullen. Breekwerken zijn dus niet nodig. Lees verderop in dit artikel meer over de werkwijze van spouwmuurisolatie bijvullen.
 • Goedkoper dan spouwmuurisolatie verwijderen: spouwmuurisolatie bijvullen kost je minder dan de volledige spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen.

 

Spouwmuurisolatie bijvullen prijs

De kostprijs voor het bijvullen van spouwmuurisolatie hangt vooral af van de dikte van de spouw, de oppervlakte van de muur en het gebruikte isolatiemateriaal. Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 15 euro per m², incl. btw en excl. arbeidskosten. Belangrijk: is je woning meer dan 2 jaar oud en werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 9% btw in plaats van 21% voor de arbeidskosten.

LET OP: dit is uiteraard een richtprijs. De werkelijke kostprijs voor jouw project kan verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je gericht arbeids- en materiaalkosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

bestaande spouwmuurisolatie verbeteren
Een isolatiespecialist vult je spouwmuurisolatie bij via kleine boorgaatjes in de buitenmuur. Nadien maakt hij ze terug dicht zodat je er niets meer van ziet.

Werkwijze spouwmuurisolatie bijvullen

Een spouwmuurisolatie specialist kan al op 1 dag je spouwmuurisolatie bijvullen. Tegelijkertijd gaat het om een secure klus die de nodige kennis, ervaring en professionele apparatuur vergt. Een vakman volgt doorgaans de volgende stappen:

 1. Bestaande spouwmuur(isolatie) onderzoeken

  Een vakman inspecteert eerst grondig je spouwmuur en het isolatiemateriaal dat erin zit. Zo weet hij waar er zwakke zones en koudebruggen zijn. Die inspectie kan met een warmtecamera (om temperatuurverschillen te zien) of een flexibele camera (endoscoop) om in de spouw zelf te kijken. Zo controleert hij ook de dikte van de spouw, eventuele vervuiling, … Allemaal zaken die een rol spelen bij het plaatsen van spouwmuur isolatie.

 2. Boorgaten aanbrengen in de buitenmuur

  Op basis van de inspectie van de spouwmuur boort de vakman kleine gaatjes op strategische plaatsen in de buitenmuur. Via deze gaatjes kan hij de spouwmuurisolatie bijvullen met nieuw, hoogwaardig isolatiemateriaal.

 3. Spouwmuurisolatie bijvullen

  Zijn de boorgaatjes aangebracht? Dan blaast de isolatiespecialist nieuw isolatiemateriaal in de spouwmuur om de bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren. Afhankelijk van de staat en de breedte van de spouw kiest hij doorgaans voor glaswol (Knauf Supafil), EPS-parels of PUR-spuitisolatie.

 4. Boorgaten dichtmaken

  Als de spouwmuurisolatie grondig en precies is bijgevuld, maakt de vakman de boorgaatjes dicht met een specie. Zo zie je achteraf niets meer van het na-isoleren van je spouwmuur.

TIP: op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt om je bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Alternatief: spouwmuurisolatie verwijderen

Is de spouwmuurisolatie ernstig verzakt, verpulverd, gescheurd, …? Dan zal spouwmuurisolatie bijvullen niet volstaan voor een sluitende, doorlopende isolatieschil in je muur. In dat geval laat je beter volledig je spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen. Deze methode is iets arbeidsintensiever en dus duurder, maar zo ben je wel zeker van een grondige na-isolatie van je spouwmuur zonder koudebruggen.

Prijs spouwmuurisolatie verwijderen: € 18 à € 25 per m² (incl. btw en arbeidskosten, excl. inspectie)
Prijs nieuwe spouwmuurisolatie: € 15 à € 30 per m² (excl. btw)

 

Laat ik mijn spouwmuurisolatie beter bijvullen of verwijderen?

Dat hangt volledig van de staat van je spouwmuur(isolatie) af. Je contacteert dus best een isolatiespecialist voor een grondige inspectie van je spouwmuur. Blijkt de spouwmuurisolatie te zwaar verzakt en/of beschadigd? Dan is het isolatiemateriaal verwijderen en vervangen de enige optie. Is het isolatiemateriaal nog in een goede staat en gaat het om lichte verzakkingen? Dan kan je gerust je bestaande spouwmuurisolatie verbeteren door nieuw isolatiemateriaal bij te vullen.

TIP: wil je weten wat de beste keuze is voor jouw spouwmuur? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FAQ spouwmuurisolatie bijvullen

Heb je nog verdere vragen over het bijvullen van spouwmuurisolatie? We zetten graag nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden kort op een rij:



 • Hoe weet ik of mijn spouwmuurisolatie verzakt, verpulverd, … is?

  Neemt het warmtecomfort in je woning af? Verschijnen er vochtplekken op je binnenmuren? Dat zijn mogelijke gevolgen van koudebruggen in je spouwmuurisolatie. Om 100% zeker te zijn van de staat van het isolatiemateriaal in je spouwmuur, schakel je best een isolatiespecialist in. Met een warmtecamera of endoscoop kan hij precies nagaan in hoeverre en op welke plekken het isolatiemateriaal verzakt of verpulverd is. En dat is niet alles… Op basis van dit onderzoek stelt hij een oplossing op maat voor.

  TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.



 • Welke spouwmuurisolatie kies ik best voor het bijvullen?

  Er bestaan verschillende soorten spouwmuurisolatie. Welk isolatiemateriaal je het beste kiest, hangt o.a. af van de staat en de breedte van de spouw. Zo is bij ingeblazen glaswol een grotere spouwbreedte nodig dan bij PUR-schuim. Ook welk isolatiemateriaal er in je spouw zit, speelt een rol. Gaat het bv. om UF-schuim? Dan is het een goede optie om je spouwmuur bij te vullen met PUR-schuim.

  BELANGRIJK: wat de beste spouwmuurisolatie is om jouw bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren? Een isolatiespecialist geeft je graag meer info over de mogelijkheden. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.



 • Hoe snel verdien ik mijn investering in spouwmuurisolatie terug?

  Door een lagere energiefactuur verdien je je investering in nieuwe spouwmuurisolatie geleidelijk terug. Hoe snel dat gaat? Dat hangt o.a. af van het gekozen isolatiemateriaal, de dikte van de spouw, je energieverbruik, … Je mag rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van je spouwmuurisolatie van 2 à 5 jaar.



 • Wat met een bepleisterde of geverfde buitenmuur?

  Spouwmuurisolatie bijvullen gaat het vlotst bij een gewone bakstenen buitenmuur. Is je gevel geverfd of afgewerkt met een bepleistering? Dan is het na-isoleren complexer, maar in bepaalde gevallen is het wel mogelijk. Het is vooral belangrijk dat de gevelbekleding dampopen is. Zo kan het vocht makkelijk via de gevelafwerking ontsnappen. Gaat het om een dampdichte verf? Dan is spouwmuurisolatie bijvullen niet mogelijk. In dat geval kan je overwegen om je buitenmuur te isoleren of je binnenmuur te isoleren.



 • Heb ik recht op subsidies voor spouwmuurisolatie?

  Ja, je komt in aanmerking voor verschillende subsidies en financiële voordelen voor spouwmuurisolatie. Zo kan je de kosten van je investering al behoorlijk drukken. Is je woning meer dan 2 jaar oud? Dan geniet je daarbovenop ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten van de isolatiespecialist. Om aanspraak te kunnen maken op de steunmaatregelen moet je jouw spouw wel laten isoleren door een professioneel spouwmuurisolatie bedrijf.

 

Offertes ontvangen: spouwmuurisolatie verwijderen

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten