Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inblaasisolatie

Naast spuitisolatie kan je ook met inblaasisolatie snel en eenvoudig spouwmuren, vloeren en daken isoleren. Een isolatiespecialist moet dan geen platen of dekens op maat snijden, hij brengt het milieuvriendelijke isolatiemateriaal vakkundig aan met een speciale inblaasmachine. Maar welke soorten inblaas isolatie bestaan er? Hoeveel kost het per m² en wat zijn de mogelijke alternatieven? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten inblaasisolatie
Inblaasisolatie prijs
Mogelijke toepassingen
Inblaasisolatie of andere uitvoering?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor inblaasisolatie?

Inblaasisolatie is een verzamelterm voor losse isolatiematerialen (glaswol, cellulose of houtvezels) die een vakman aanbrengt via een inblaasmachine met een slang. Deze ingeblazen materialen zijn ideaal voor het isoleren van (spouw)muren, houten vloeren en daken. Wat zijn de voornaamste voordelen van inblaas isolatie? Een kort overzicht:

 • Ideaal voor holle ruimtes die moeilijk bereikbaar zijn: is het te isoleren oppervlak moeilijk of niet bereikbaar (spouwmuur, houten verdiepingsvloer, slecht toegankelijke zolder, …)? Dan is inblaasisolatie de ideale oplossing. Zo kan je ook dit soort oppervlakken naadloos en snel isoleren.
 • Snelle en eenvoudige plaatsing: net als spuitisolatie brengt een vakman inblaasisolatie erg snel en makkelijk aan met een inblaasmachine. Bovendien zijn geen structurele veranderingen aan je woning nodig, zoals een dakrenovatie of het uitbreken van een houten vloer. Kortom, je spaart arbeids- en andere renovatiekosten uit.
 • Lagere energierekening en hoger wooncomfort: inblaasisolatie zorgt voor een goede thermische isolatie van je woning. Je houdt de warmte optimaal binnen en de kou buiten. Zo dalen je energiekosten en stijgt het warmtecomfort in je woning.
 • Dikte zelf te bepalen: wil je je vloer of dak dikker isoleren dan de huidige energienormen of voorwaarden vereisen? Met inblaasisolatie kan dat perfect. Zo heeft je naadloze isolatielaag een hogere isolatiewaarde en verdien je je investering nog sneller terug door lagere energiekosten.
 • Geluidsisolerend en brandwerend: naast een goede thermische isolatie bieden glaswol, cellulose en houtvezels ook een betere geluidsisolatie dan bv. gespoten PUR. Daarnaast gaat het ook om brandwerende materialen die de brandveiligheid van je woning verhogen.
 • Milieuvriendelijk: voor de productie van inblaasisolatie is weinig energie nodig. Bovendien gaat het om makkelijk te verwijderen materialen die volledig recycleerbaar zijn. Kortom, je maakt een ecologische keuze en geniet tegelijk van een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Interesse in inblaas isolatie voor jouw project? Dan vraag je best naar de mogelijkheden bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

inblaasisolatie-zolder

 

Soorten inblaasisolatie

Je kan verschillende materialen laten inblazen in je houten vloeren, spouwmuren of dak. De meest gekozen opties zijn glaswol, cellulose (papiervlokken) en houtvezels. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Glaswol inblaasisolatie

Naast dekens en halfstijve platen van glaswol kan je deze milieuvriendelijke isolatie ook laten inblazen in spouwmuren, tussen dakconstructies en op of tussen houten (zolder)vloeren. Het gaat om een niet-chemisch, budgetvriendelijk isolatiemateriaal dat grotendeels uit gerecycleerde glasscherven bestaat. Ingeblazen glaswol is bovendien vocht- en brandwerend, biedt een uitstekende geluidsisolatie en gaat erg lang mee zonder op isolatiewaarde in te leveren.

Richtprijs ingeblazen glaswol: vanaf € 15 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Cellulose inblaasisolatie

Cellulose bestaat uit gerecycleerd krantenpapier dat verhakseld is en vermengd met boorzouten. Zo zijn deze papiervlokken goed beschermd tegen schimmelvorming en tevens brandveilig. Je kan deze papiervlokken los laten inblazen op bv. een houten zoldervloer, maar een vakman kan er ook een kleefstof aan toevoegen. Op die manier kan je cellulose ook gebruiken voor de isolatie van hellende daken aan de binnenkant of binnenmuren bij houtskeletbouw.

Richtprijs ingeblazen cellulose: vanaf € 20 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Houtvezel inblaasisolatie

Er bestaan isolatieplaten van houtwol, maar je kan ook losse houtvezels (bv. van dennen of sparren) laten inblazen op je houten zoldervloer of tussen de draagstructuur van je dak. Net als bij cellulose gaat het om een ecologisch materiaal met goede vochtregulerende eigenschappen. Een vakman kan deze losse houtvezels ook inblazen tot in de kleinste hoeken, kieren en spleten. Kortom, je bent zeker van een naadloze isolatielaag met een optimale luchtdichtheid.

Richtprijs ingeblazen houtvezels: vanaf € 25 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk type inblaasisolatie kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw situatie en je persoonlijke voorkeuren af. Met alle types inblaas isolatie ben je sowieso zeker van een vlotte plaatsing, een goede thermische én akoestische isolatie en een ecologische keuze met een sterke prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je meer weten over de kenmerken van de verschillende types ingeblazen isolatie? Dan vraag je best advies op maat aan een vakman actief in je buurt. Die informeert je graag verder en helpt je bij het maken van de beste keuze op maat van jouw project.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Inblaasisolatie prijs

De prijs voor het isoleren met inblaasisolatie hangt vooral af van het gekozen materiaal, de toepassing (spouwmuren, vloeren of daken), de dikte van de isolatielaag, … Ook de keuze om zelf te isoleren of een vakman in te schakelen, bepaalt in grote mate de kosten:

 

1. Prijs zelf isolatie inblazen (enkel materiaal)

Wil je zelf isolatiemateriaal inblazen? Dan betaal je natuurlijk enkel de kosten voor je materiaal. Gemiddeld mag je rekenen op 10 à 20 euro per m² (incl. btw).

LET OP: je moet wel een speciale inblaasmachine huren, afgestemd op het type inblaasisolatie dat je kiest. Heb je hier geen ervaring mee? Dan is de kans op fouten aanzienlijk en bovendien ben je financieel niet beschermd tegen extra kosten door zo’n foutieve plaatsing. Daarom is het veiliger om een beroep te doen op een gespecialiseerde vakman (zie hieronder).

 

2. Prijs isolatie laten inblazen (materiaal + arbeidskosten)

Wil je 100% zeker zijn van een naadloze isolatielaag en een snelle plaatsing? Dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist die ervaring heeft met inblaasisolatie. Bovendien moet je dan zelf geen machine huren, krijg je garantie op de isolatiewerken en kom je in aanmerking voor meerdere subsidies. Je mag rekenen op prijzen vanaf 15 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Bovendien kunnen de prijzen voor het laten plaatsen van inblaasisolatie verschillen per vakman. Wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Toepassingen van inblaasisolatie

Inblaasisolatie is vooral aangewezen als je zeker wil zijn van een snelle en naadloze plaatsing in ruimtes die moeilijker bereikbaar zijn. Zo is deze inblaastechniek ideaal voor het na-isoleren van spouwmuren. Ook voor hellende daken en houten verdiepings- of zoldervloeren is ingeblazen isolatiemateriaal een interessante optie. We zetten deze toepassingen kort op een rij:

 

1. Spouwmuur isoleren met inblaasisolatie

inblaasisolatie spouwmuurisolatie

Een vakman kan vlot je spouwmuren na-isoleren met Knauf Supafil. Dat is een witte, minerale wol die hij in de spouw blaast via gaatjes in de voegen van je gevel. Alvorens hij deze inblaaswol aanbrengt, gaat zo’n specialist wel eerst de staat van je buitenmuur én je spouw zelf na. Om glaswol te kunnen gebruiken, moet die spouw ook minstens 5 cm breed zijn en de voegen minstens 14 mm breed. Belangrijk: met ingeblazen glaswol voor je spouwmuren ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Richtprijs: vanaf 15 à 20 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Houten vloeren isoleren met inblaasisolatie

inblaasisolatie zoldervloer

Zowel houten zolder- als verdiepingsvloeren kan je efficiënt isoleren met inblaas isolatie. Gaat het om een houten roostering zonder vloerbekleding? Dan kan een vakman bv. vrijliggende houtvezels of cellulose papiervlokken tussen de houten balken blazen (zie foto boven). Is er wel al sprake van een houten vloerbedekking? Dan kan zo’n specialist inblaasopeningen maken en bv. minerale inblaaswol tussen de dek- en de draagvloer blazen. Zo krijg je een sluitende isolatielaag in die holle ruimte zonder breekwerken.

Richtprijs: vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Hellend dak isoleren met inblaasisolatie

inblaasisolatie dak

Wil je je zolder ook als leefruimte gebruiken? Dan volstaat zoldervloerisolatie niet en moet je ook je dak isoleren. Ook dat kan snel en efficiënt met inblaasisolatie. Een isolatiespecialist blaast het materiaal dan tussen de houten balken van je dakconstructie. Om voor een goed hechtende isolatielaag te zorgen voegt hij een kleefstof toe aan het materiaal. En is de ruimte onder het dak al mooi afgewerkt? Dan maakt de vakman gewoon enkele openingen in de wand- of plafondbekleding en blaast het materiaal zo in de holle ruimte. Nadien maakt hij deze openingen weer mooi dicht.

Richtprijs: vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


Inblaasisolatie of andere uitvoering?

Naast inblaasisolatie kan je de verschillende isolatiematerialen ook verkrijgen in andere uitvoeringen. Wat zijn die andere opties? En wat zijn hun toepassingen? Een kort overzicht:

 

1. Isolatieplaten

isolatieplaten alternatief

Naast inblaasisolatie kunnen vakmannen ook gebruikmaken van kunststof isolatieplaten (PUR/PIR/XPS/EPS). Die hebben een hogere isolatiewaarde dan isolatiedekens en dus volstaat een geringere dikte voor een optimale thermische isolatie. Let op: zulke harde, drukvaste isolatieplaten zijn wel minder flexibel en dus minder makkelijk om te hanteren dan dekens of inblaasisolatie.

Toepassingen: hellend dak (langs binnen of buiten), plat dak (langs buiten), vloeren, massieve zoldervloer, gevels, spouwmuren, …
Prijs isolatieplaten: vanaf 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Isolatiedekens

isolatiedekens alternatief

Dekens van minerale wol (bv. glas- of rotswol) zijn een budgetvriendelijke en praktische uitvoering van isolatie. Zulke isolatiedekens zijn erg flexibel en een vakman kan ze eenvoudig tussen de houten balken van je dak, vloer, … klemmen. Bovendien zijn ze ook geschikt bij een ongelijke ondergrond, wat bv. niet het geval is bij isolatieplaten. Alleen hebben isolatiedekens een lagere isolatiewaarde dan platen en moet je dus dikker isoleren om te voldoen aan de huidige normen en voorwaarden.

Toepassingen: hellende daken (langs binnen), houten vloeren, spouwmuren en wanden (houtskeletbouw)
Prijs isolatiedekens: vanaf 18 à 35 euro per m² (incl. btw, plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Spuitisolatie

spuitisolatie alternatief

Net als bij inblaasisolatie gaat ook de plaatsing van spuitisolatie snel en efficiënt. Het grote verschil is dat een vakman in dit geval een spuitpistool gebruikt in plaats van een inblaasmachine. Gespoten PUR is ook veel minder milieuvriendelijk dan glaswol, cellulose of houtvezels. Daarnaast zijn er vooral gelijkenissen tussen spuit- en inblaasisolatie. Beide uitvoeringen dichten alle kieren en spleten perfect en ook de dikte van de isolatielaag valt perfect af te stemmen op jouw situatie.

Toepassingen: hellende daken (langs binnen), vloeren, massieve zoldervloeren, spouwmuren (na-isolatie), …
Prijs spuitisolatie: vanaf 25 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke uitvoering van isolatie kies ik het best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Is je zolderruimte bv. makkelijk bereikbaar of niet? Gaat het om een ongelijke ondergrond of niet? Hoeveel opbouwhoogte heb je voor je vloer? Laat je je dak langs binnen of langs buiten isoleren? Elk project is anders en vergt een aanpak op maat. Daarom vraag je best advies aan een vakman. Die informeert je over de mogelijkheden en helpt je om de meest aangewezen uitvoering te kiezen.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis voorstellen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

Zelf inblaasisolatie plaatsen of vakman inschakelen?

Je kan eventueel zelf inblaasisolatie proberen aan te brengen, maar je kan deze klus ook overlaten aan een gespecialiseerde vakman. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf inblaasisolatie plaatsen

Heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel een inblaasmachine huren en het isolatiemateriaal zelf plaatsen. Belangrijk: inblaasisolatie zelf aanbrengen is veel minder vanzelfsprekend dan bv. zelf isolatiedekens plaatsen. Zo moet je het materiaal juist voorbereiden, de machine correct bedienen, de juiste hoeveelheid isolatie inblazen, …

BELANGRIJK: wil je fouten en herstellingskosten achteraf vermijden? Dan werk je het best samen met een isolatiespecialist die de nodige ervaring heeft met het inblazen van isolatiemateriaal.

 

2. Inblaasisolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een naadloze isolatielaag met je inblaasisolatie en dus een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan doe je beter een beroep op een gespecialiseerde vakman. Zo kan je gegarandeerd rekenen op de volgende voordelen:

 • Advies op maat: ga je best voor ingeblazen glaswol of voor cellulose of houtvezels? Hoe dik moet je isolatielaag minstens zijn? Hoe kan je de isolatielaag eventueel nog afwerken? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw project.
 • Correcte plaatsing: een vakman bereidt het isolatiemateriaal correct voor en zorgt voor een plaatsing volgens de regels van de kunst. Door zijn ervaring met een inblaasmachine weet hij ook perfect hoe hij een sluitende isolatielaag zonder koudebruggen aanbrengt. Eventuele inblaasopeningen maakt hij ook mooi weer dicht. Zo zie je achteraf niks meer van de werken.
 • Snelle uitvoering: een specialist kan inblaasisolatie niet alleen correct, maar ook erg vlot aanbrengen. Zo is je isolatieproject in de meeste gevallen op 1 dag al afgerond en bespaar je flink op de arbeidskosten.
 • Kwalitatieve materialen: met een isolatiespecialist ben je zeker van hoogwaardige inblaasisolatie die gedurende lange tijd zijn isolatiewaarde behoudt. Zo zit je goed voor vele jaren.
 • Subsidies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende aannemer? Dan kan je de kosten voor je project drukken met verschillende isolatiesubsidies. En is je woning tenminste 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten.

CONCLUSIE: inblaasisolatie zelf aanbrengen is duidelijk niet aangeraden. Deze methode vergt namelijk de nodige expertise én gespecialiseerde apparatuur. Enkel met een ervaren vakman ben je zeker van een optimale plaatsing. Bovendien betaal je weinig arbeidskosten door de snelle plaatsing én je kan de kosten ook nog eens drukken met de nodige subsidies en financiële voordelen. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten