Icynene: ecologisch isolatieschuim

Icynene is een milieuvriendelijk isolatieschuim dat ideaal is voor het isoleren van muren, gevels, vloeren, plafonds en daken. Icynene is inert, niet giftig en bevat geen fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). Daarom is Icynene een ecologisch alternatief voor PUR-schuim. Dit vloeibare schuim wordt gespoten wat zorgt voor een naadloze isolatielaag die alle kieren en moeilijk bereikbare plekken afdicht. Is de rol van PUR-schuim dan uitgespeeld? Helemaal niet. Waarom? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar: toepassingenprijsIcynene of PUR-schuim?

 

Voordelen van Icynene

Het isolatieschuim wordt gespoten en zet tot 100 keer zijn eigen omvang uit. Het vult zo elk gaatje en elke opening en creëert een volledig luchtdichte en ademende thermische én akoestische isolatielaag. Icynene is een isolatieschuim op waterbasis wat ervoor zorgt dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het spuiten ervan. Doordat het inert is en niet giftig wordt Icynene beschouwd als ecologisch.

Een ander voordeel van Icynene is de uitstekende isolatiewaarde. Dankzij de lambda-waarde van 0,038 W/mK biedt dit isolatieschuim een goede thermische weerstand. De andere voordelen van Icynene isolatieschuim vind je hieronder:

  • Veelzijdig: kan op meerdere ondergronden zoals hout, metaal of beton aangebracht worden.
  • Ademend: open structuur , vocht- en dampdoorlatend.
  • Geurloos: geeft geen geur af.
  • Soepel: past zich aan aan de bewegingen van het staal- of houtskelet.
  • Zelfdovend: brand- en vlamvertragend.
  • Recycleerbaar: overschotten van Icynene zijn volledig recycleerbaar

 

Waarvoor Icynene gebruiken?

Icynene isolatieschuimMuur- of gevelisolatie

De goede akoestische eigenschappen van Icynene zijn een troef voor dit isolatieschuim als muur- of gevelisolatie. Geluiden van buitenaf worden optimaal tegengehouden en koudebruggen worden efficiënt aangepakt.

Beton, steen, hout of metaal? Icynene past zich aan elke ondergrond aan. Het is vochtdoorlatend terwijl de luchtstroom van buiten volledig wordt geblokkeerd. Dat maakt dat het, met regenwerend membraan, geschikt is als muurisolatie zowel binnen als buiten.

 

Dakisolatie

De complexe architectuur van sommige daken is soms een echte uitdaging voor isolatie. Een dak na-isoleren met isolatieplaten is vaak niet zo efficiënt als met isolatieschuim. Isolatieplaten moet je op maat snijden en nadien afdichten met ander, minder goed isolerend materiaal. Bij te veel vocht en vooral bij lekken in het dak absorberen traditionele isolatiematerialen het water en verliezen ze hun thermische eigenschappen. Icynene is vochtdoorlatend en ondervindt hiervan geen hinder.

 

Vloer- of kelderisolatie

Op zoek naar een goede en duurzaam verantwoorde manier om je vloer of kruipruimte te isoleren? Dan is Icynene zeker een kanshebber. Het schuim wordt tegen het plafond van de kruipruimte gespoten en hecht zich meteen. Het isolatieschuim is ademend en trekt geen vocht aan. Bovendien droogt het op natuurlijke wijze en vinden insecten en ongedierte dit geen aangenaam materiaal om zich in te nestelen. Ook voor houten vloeren zoals op zolder is Icynene perfect. Op zolder krijg je nogal vaak af te rekenen met buizen en leidingen. Die kan je efficiënt isoleren met Icynene isolatieschuim.

 

Wat kost isoleren met Icynene?

De kosten voor het isoleren met Icynene zijn afhankelijk van de dikte, oppervlakte en de situatie. Hoe complexer de plaatsing, hoe hoger de prijs. De gemiddelde prijs van Icynene ligt rond € 30 tot 35 per m² voor 10 cm dikte. Doorgaans bedraagt de terugverdientijd van Icynene 7 tot 10 jaar.

Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende isolatiespecialisten.

 

Tip: Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 2 jaar, dan profiteer je van het verlaagd btw-tarief als je je woning laat isoleren door een vakman. Zo betaal je maar 9% btw in plaats van 21%. Nog een extra voordeel om je woning te laten isoleren door een professional.

 

Icynene of PUR-schuim?

Icynene is een soort PUR-schuim, maar toch is er een groot verschil. Daar waar PUR uitschuimt door een chemische reactie met gas, krijgt Icynene zijn vorm door de combinatie met water. Het is een isolatieschuim op 100% waterbasis, waardoor het volledig geurloos is en er geen giftige gassen vrijkomen. Icynene is dus wel degelijk een volwaardig, ecologisch alternatief voor PUR.

Heeft PUR dan geen toekomst meer?

Ja, toch wel. Polyurethaanschuim heeft zeker nog een toekomst maar dan ook in een ecologische vorm. Vanaf 1 januari 2023 moet elke leverancier de blaasmiddelen (HFK’s) die verwerkt worden in PUR veranderen naar een milieuvriendelijk alternatief.

PUR is een veelzijdig materiaal met een betere isolatiewaarde (lambda 0,026 W/mK) en een lagere kostprijs (25 euro per  m²) dan Icynene. Gebouwen worden met PUR geïsoleerd omdat deze het beste resultaat geeft en zeer duurzaam is.

Vraag steeds advies aan een ervaren vakman. Hij analyseert jouw situatie en bekijkt welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw toepassing.

Ontvang hier gratis advies en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende isolatiespecialisten. 

PUR isolatieschuim

 

Vanwaar komt Icynene?

Icynene isolatieschuim werd bedacht en ontwikkeld in Canada. De extreme temperaturen (+ 35° C in de zomer tot – 40°C in de winter) in combinatie met de uiterst strenge Canadese milieunormen stonden aan de wieg van de ontwikkeling van dit product. Icynene is vooral populair in Canada en Amerika, maar vindt ook steeds meer zijn weg naar Europa. Dus hoe ecologisch dit product op zich is, toch moet het een hele weg afleggen vooraleer het tot bij ons geraakt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen