Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rotswol isolatie

Met rotswol (ook steenwol genoemd) kan je vlot en doeltreffend je dak, muur of vloer isoleren. Deze minerale wol is brandwerend, dampopen en biedt een goede thermische én een uitstekende geluidsisolatie. Welke uitvoeringen van rotswol isolatie bestaan er? Hoeveel kosten ze? En waarom schakel je beter een isolatiespecialist in om rotswol te laten plaatsen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen rotswol
Uitvoeringen van rotswol
Toepassingen van rotswol
Rotswol prijs
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is rotswol isolatie?

Rotswol is een brandwerende minerale wol die zorgt voor een goede thermische isolatie en een uitstekende geluidsisolatie. Dit isolatiemateriaal ontstaat door een vulkanisch gesteente te smelten en te spinnen tot woldraden. Die draden worden dan met hars, olie, … samengeperst tot rotswolplaten of -dekens. De bekendste fabrikanten van rotswol isolatie zijn Rockwool en Isover.

Isolatiespecialisten gebruiken dit veelzijdige, ecologische isolatiemateriaal voor het isoleren van:

  • hellende daken (langs binnen) en platte daken
  • (zolder)vloeren
  • spouwmuren en binnenmuren
  • plafonds

rotswol

 

Voor- en nadelen rotswol isolatie

Kies je nu best rockwool isolatie of een ander materiaal om je dak, muur of vloer te isoleren? Je kan een doordachte keuze maken door de voor- en nadelen van rotswol tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:

 

Voordelen rotswol

  • Goede thermische en geluidsisolatie: rotswol zorgt niet alleen voor een lagere energiefactuur door de warmte binnen te houden, maar beperkt ook doeltreffend omgevings- en contactgeluiden.
  • Brandwerend: rotswol is niet brandbaar en dus erg brandveilig. Door die brandwerende eigenschappen dient deze minerale wol ook vaak als technische isolatie voor leidingen en luchtkanalen.
  • Budgetvriendelijk: rotswol is iets duurder dan glaswol, maar wel nog altijd goedkoper dan kunststof isolatie als PUR, PIR, …
  • Lange levensduur: rockwool isolatie gaat gemiddeld 75 jaar mee, en dat zonder zijn goede isolatiewaarden te verliezen.
  • Dampopen: vocht kan vrij circuleren en verdampen in rotswol. Daardoor beperk je de kans op vochtproblemen. Rotswol isolatie is ook ongevoelig voor schimmels, ongedierte en bacteriën.

 

Nadelen rotswol

  • Irriterend voor huid, ogen, …: het plaatsen van isolatie met rotswol kan zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen. Beschermende kledij en een mondmasker zijn dus nodig.
  • Grotere isolatiedikte dan bij kunststof isolatie: rotswol heeft een lagere isolatiewaarde dan kunststof isolatie. Voor een zelfde of betere isolatiewaarde heb je dus een dikkere isolatielaag nodig. Wil je weten welke rotswol diktes nodig zijn voor de isolatie van je dak, vloer of muur? Vraag zeker advies op maat aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

Kies ik best rotswol of glaswol?

Zowel glaswol als rotswol zijn vlot te plaatsen minerale wollen met een vergelijkbare thermische isolatiewaarde. Waar zit dan het verschil? Rotswol is zo’n 10% duurder dan glaswol, maar is brandwerender en zorgt voor een betere geluidsisolatie. Kortom, wil je extra investeren vanwege die meerwaarde? Dan is rotswol isolatie de beste keuze. Heb je een strikter budget voor ogen? Dan zit je nog altijd goed met glaswol.

TIP: glaswol of rotswol? Een isolatiespecialist hakt graag samen met jou de knoop door door gericht advies te geven. Ontvang gratis voorstellen op maat via onze offertepagina.

 


Uitvoeringen van rotswol

Wil je besparen op je energiefactuur en genieten van een zalig wooncomfort (constante binnentemperatuur, amper omgevingsgeluiden of geluidsoverdracht tussen ruimtes, …)? Dan is rotswol isolatie ideaal. Deze minerale wol bestaat in 2 uitvoeringen:

 

1. Rotswolplaten

Rotswol isolatie is verkrijgbaar in de vorm van lichte, drukvaste rotswolplaten met verschillende diktes (naargelang de gewenste isolatiewaarde). Je hebt de standaard rechthoekige rotswolplaten, maar ook driehoekige Rockwool Deltaplaten. Vooral die laatste zijn erg vlot te plaatsen als dakisolatie bij hellende daken. Je moet ze namelijk niet op maat snijden. Het volstaat om ze in elkaar te schuiven tot ze perfect aansluiten tussen de houten balken. Bij spouwmuurisolatie zijn vooral de standaard rotswolplaten ideaal. Die kan je verkrijgen met een verharde buitenkant. Zo zijn ze nog beter bestand tegen wind en vocht.

Richtprijs: vanaf 35 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen: hellend dak (langs binnen), plat dak (langs binnen of langs buiten), muren, vloer, niet-massieve zoldervloer

Lees meer over de toepassingen van rotswolplaten.

 

2. Rotswoldekens

Naast drukvaste rotswolplaten kan je ook kiezen voor rotswoldekens met verschillende diktes (naargelang de gewenste isolatiewaarde). Die kennen we ook als ‘spijkerflensdekens’. Deze isolatiedekens van rotswol zijn goedkoper dan rotswolplaten, maar minder makkelijk te plaatsen. Je moet namelijk stukken uit de rol snijden en ook het passen tussen houten balken gaat niet altijd even vlot. Zo komt de afstand tussen de balken van je dakconstructie mogelijk niet overeen met de breedte van de rol rotswol.

Richtprijs: vanaf 20 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen
: hellend dak (langs binnen), plat dak (langs binnen), muren, vloer, niet-massieve zoldervloer

Lees meer over de toepassingen van rotswoldekens.

 

Rotswolplaten of rotswoldekens, wat is de beste keuze?

Kies je nu beter voor rotswolplaten of rotswoldekens? En welke rotswol dikte is nodig om aanspraak te maken op de isolatiepremie(s) van de netbeheerder? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Zo ben je zeker van de juiste isolatiemethode en het juiste isolatiemateriaal voor jouw project. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


Toepassingen van rotswol

Met rockwool isolatie kan je snel, efficiënt en duurzaam je dak, vloer of muur isoleren. Hoe gaat een isolatiespecialist daarbij te werk? We zetten deze toepassingen van rotswol kort op een rij:

 

1. Dak isoleren met rotswol

rotswol isolatie

Rockwool dakisolatie kan je gebruiken voor hellende daken (langs binnen), platte daken en ook voor een niet-massieve zoldervloer. Een overzicht:

 

Hellend dak isoleren langs binnen met rotswol

Om een hellend dak te isoleren langs buiten (bovenop de dakconstructie) gebruikt een dakwerker harde isolatieplaten van kunststof hardschuim. Je hellend dak langs binnen isoleren (onder de dakconstructie) kan wel met rockwool dakisolatie. Zo blijft je huidige dakbedekking ook onaangeroerd. Een isolatiespecialist plaatst de rotswolplaten of -dekens dan gewoon tussen de houten balken van je dakconstructie (spanten of kepers). Resterende kieren en gaten kan hij makkelijk dichten met PUR-schuim.

Prijs: vanaf 35 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Plat dak isoleren langs binnen of buiten met rotswol

Je plat dak langs binnen isoleren met rotswolplaten of -dekens kan, maar is niet aangeraden. De rotswol isolatie ligt dan onder de dakconstructie, waardoor die onderhevig is aan temperatuurschommelingen (‘koud dak’). Daarom kies je beter voor rotswolplaten op de dakconstructie met daarbovenop een nieuwe dakbedekking (‘warm dak’). Zo zit je dakconstructie wel mee in de sluitende isolatieschil en vermijd je schade op termijn.

Prijs plat dak isoleren (binnen): vanaf 30 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.
Prijs plat dak isoleren (buiten): vanaf 70 per m² (incl. btw, plaatsing & afwerking). Ontvang gratis offertes.

 

Niet-massieve zoldervloer isoleren met rotswol

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan kan je ook je zoldervloer vlot isoleren met rotswolplaten of -dekens. Zo bespaar je nog extra op je energiefactuur omdat de zolder niet meer opwarmt met de rest van je woning. Ook de plaatsing gaat vlotter dan bij het isoleren van het dak zelf, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Een isolatiespecialist vult de vloerbalken gewoon op met isolatiedekens of isolatieplaten van rotswol. Wil je dat de zoldervloer beloopbaar blijft? Dan kan je kiezen voor een afwerking met houten platen.

Prijs: vanaf 20 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

2. Muur isoleren met rotswol

rockwool isolatie

Met rotswol isolatie kan je vlot en doeltreffend zowel spouwmuren als binnenmuren isoleren. Een overzicht:

 

Spouwmuur isoleren met rotswol

Spouwmuurisolatie met rotswol kan zowel bij nieuwbouw als bij renovaties:

  • Nieuwbouw: je kan je spouwmuur vlot isoleren met rotswol bij de opbouw van de muren. Dat kan met rotswoldekens (zie foto boven), maar vooral rotswolplaten zijn interessant. Dit isolatiemateriaal vangt onregelmatigheden in het metselwerk van de binnenmuur op en valt ook vlot te plaatsen. Na het isoleren volgt dan een gevelbekleding naar keuze (crepi, baksteen, hout, …).
  • Renovatie: een bestaande spouwmuur kan je laten na-isoleren met rotswol isolatievlokken, op voorwaarde dat de spouw geschikt is (niet vervuild, min. 5 cm breed, …). Een specialist blaast dan rockwool inblaaswol in je muur via kleine vulgaatjes. Als de spouw is opgevuld, vult hij die gaatjes weer met een speciale specie. Zo bespaar je met een kleine investering tot 10 à 30% op je stookkosten.

Prijs: vanaf 20 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Binnenmuur isoleren met rotswol

Ook een binnenmuur kan je laten isoleren met rotswol isolatie. Een isolatiespecialist plaatst dan een houten of metalen rooster tegen de draagmuur en vult de ruimte ertussen op met rotswoldekens of -platen. Daarna werkt hij de binnenmuur af met een overschilderbare of behangklare gips- of spaanplaat. Let op: deze methode is minder interessant omdat je plaats verliest in je woning. De werken zijn ook ingrijpender (kamers leegmaken, radiatoren, verplaatsen, …) en het risico op koudebruggen is groter.

Prijs: vanaf 35 euro per m² (incl. btw en plaatsing, excl. afwerking binnenmuur). Ontvang gratis offertes.

 

 

3. Vloer isoleren met rotswol

rotswol geluidsisolatie

De vloer op je benedenverdieping of een verdiepingsvloer isoleren kan zowel met rotswolplaten als rotswoldekens. Dat zorgt voor een betere thermische isolatie van je woning, maar ook voor een betere geluidsisolatie. Door het isoleren van een verdiepingsvloer met rotswol kan je zowel stemmen als contactgeluiden (bv. schuivende stoelen) dempen. Dergelijke rotswol geluidsisolatie kan je laten plaatsen op houten en steenachtige dekvloeren. Een isolatiespecialist legt dan een doorlopende laag rotswol tussen je dekvloer en draagvloer.

Let op: gaat het niet om een nieuwbouw? Dan moet je bij het isoleren van je vloer langs boven wel eerst je bestaande vloer uitbreken en achteraf een nieuwe vloerbedekking laten plaatsen.

Prijs: vanaf 20 euro per m² (incl. btw en plaatsing, excl. vloerafwerking). Ontvang gratis offertes.

 


Rotswol prijs

De prijs voor het isoleren met rotswol hangt af van het type isolatiewerken (dak, vloer, muur), de dikte van de isolatielaag, het aantal m² van het te isoleren oppervlak, … Ook de keuze om zelf rotswol isolatie te plaatsen of een specialist in te schakelen, speelt een rol:

 

Zelf rotswol isolatie plaatsen (enkel kostprijs rotswol)

Ben je handig aangelegd en wil je graag zelf rotswol kopen en plaatsen? Dan betaal je enkel de kosten voor de rockwool isolatie zelf. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 20 euro per m² (incl. btw).

 

Rotswol isolatie laten plaatsen (kostprijs rotswol + plaatsing)

Wil je zeker zijn van een correcte en efficiënte plaatsing van de rotswol isolatie zonder koude- of warmtebruggen? Dan doe je beter een beroep op een isolatiespecialist. In dat geval beginnen de prijzen vanaf 20 à 35 euro per m² (incl. btw en plaatsing).

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor de rotswol isolatie zelf en de arbeidskosten kunnen verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

rockwool dakisolatie

Zelf rotswol plaatsen of vakman inschakelen?

Kan je zelf rockwool isolatie plaatsen of doe je beter een beroep op een professionele isolatiespecialist? We overlopen kort beide opties:

 

1. Zelf rotswol isolatie plaatsen

Rotswolplaten of -dekens kan je eventueel zelf plaatsen. Vergeet wel geen beschermende kledij en een mondmasker te dragen om irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen te voorkomen.

Let op: begin enkel aan deze klus als je voldoende ervaring en kennis hebt. Voor een optimale, sluitende isolatieschil van rotswol moet je namelijk met verschillende aandachtspunten rekening houden: kieren correct dichten, juiste rotswol dikte bepalen, dampscherm plaatsen, eventuele voorbereidende werken, …

 

2. Rotswol isolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een mooi doorlopende isolatieschil van rotswol zonder koude- of warmtebruggen? Dan werk je best samen met een isolatiespecialist. Dankzij zijn ervaring en expertise zorgt hij namelijk voor:

  • Advies op maat: kies je beter voor rotswolplaten of rotswoldekens? En welke dikte van de rockwool isolatie is nodig voor jouw project? Een vakman geeft je graag advies op maat.
  • Correcte uitvoering: een isolatiespecialist plaatst de rotswol isolatie volgens de regels van de kunst. Zo zorgt hij ervoor dat alle kieren en gaten goed gedicht zijn, dat het dampscherm correct geplaatst is, …
  • Snelle plaatsing: een vakman plaatst de rotswol isolatie niet alleen correct, maar ook snel en efficiënt. Zo bespaar je flink op de arbeidskosten.
  • Hoogwaardige rotswol: een vakman werkt enkel met kwaliteitsvolle rotswolplaten en rotswoldekens. Bovendien kan hij die isolatiematerialen ook aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar en werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 9% btw in plaats van 21% op de arbeidskosten. Daarnaast kom je ook in aanmerking voor verschillende subsidies voor isolatiewerken.

CONCLUSIE: een isolatiespecialist werkt correct en snel, waardoor de arbeidskosten meevallen. Bovendien kan je die plaatsingskosten beperken door het verlaagde btw-tarief van 9%. Als je daarbij nog eens de scherpe prijs van de rotswol isolatie en de mogelijke isolatiesubsidie(s) rekent, loont het meer om samen te werken met een isolatiespecialist. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij isolatiespecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten