Isolatie-info.nl

Rotswol isolatie

Rotswol is afkomstig van een vulkanisch gesteente, die bij een temperatuur van ongeveer 1.600 °C gesmolten wordt en hierna tot een wolpakket gesponnen wordt. Met harsen en oliën wordt de rotswol isolatie gebonden en waterafstotend gemaakt. De meest gekende fabrikanten van rotswol zijn Rockwool en Isover.

 

 

Toepassingen

Zo goed als alle isolatie in een gebouw kan gerealiseerd worden met rotswol: de muren, de daken en de vloeren. Rotswol heeft niet alleen een thermische invloed, maar het heeft ook grote voordelen inzake geluid en brand. Je kan het dus niet alleen gebruiken als thermische isolatie maar ook als brandwering en geluidsisolatie. Rotswol is ook een mineraal product, het heeft dus geen organische voedingsbodem waardoor het volledig rot- en schimmelvrij is.

 

 

Nadelen en voordelen van Rotswol

Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en werkwijzen. Hierdoor is geen enkele klus dezelfde en zal je steeds moeten kiezen voor een ander isolatiemateriaal. Onderstaand vind je alle na- en voordelen terug van rotswol isolatie.

 

Dampopen materiaal
In tegenstelling tot chemische producten zoals PUR schuim is rotswol een Dampopen materiaal. Hierdoor kan het vocht vrij circuleren en verdampen zodat de kans op vochtproblemen gering blijft. Dit is dan ook de voornaamste reden dat Rockwool vaak gebruikt wordt voor het isoleren van spouwmuren omdat deze vaak in contact komen met vocht.

 

Blijft isolatiewaarde behouden
Heel wat isolatiematerialen verliezen naargelang de seizoenen of jaren een deel van hun isolatiewaarde. De aanvangswaarde van Rotswol blijft echter behouden zodat je zeker bent van dat je woning voldoende geïsoleerd zal blijven.

 

Geluidsisolerend en brandwerend
Het voordeel van rotswol is dat het niet alleen een prima materiaal is om thermisch te isoleren maar ook om brand en geluid tegen te houden. Zo voorkom je dat heel wat ongewenste geluiden de woning binnendringen.

 

rotswol vs glaswol
In tegenstelling tot glaswol is rockwool minder irriterend bij de plaatsing. Wat milieuvriendelijkheid betreft scoort glaswol dan weer beter.

 

Prijs rotswol
De voornaamste reden waarom mensen kiezen voor glaswol ipv rotswol is de aankoopprijs. Deze ligt vaak zo’n 10% hoger. Om een correcte prijsvergelijking te maken kijk je daarom best naar de dichtheid (hoeveelheid materiaal per kubieke meter). Dit kan per uitvoering en fabrikant enorm uit elkaar liggen wat natuurlijk een effect zal hebben op de isolatiewaarde en kostprijs.

 

 

Soorten rotswol isolatie

Rotswol is verkrijgbaar in de vorm van dekens en platen. Naargelang de benodigde isolatiewaarde en het te isoleren oppervlakte heb je ook keuze uit verschillende diktes en massa. De bekendste fabrikanten van rotswol isolatie zijn Isover en Rockwool.

 

deltaplaten

Deltaplaten

De Deltaplaten van Rockwool zijn de meest gekende rotswolplaten en kan je herkennen aan hun driehoekige vorm. Dankzij deze vormgeving verlies je geen tijd meer om de platen op maat te snijden. Je schuif gewoon met de platen tot ze perfect aansluiten tussen houten balken. Deltaplaten worden vooral gebruikt voor het isoleren van schuine daken.

 

rotswol dekens

Spijkerflensdekens

Spijkerflensdekens worden net zoals Delta platen gebruikt voor het isoleren van daken en verdiepingen. Ze zijn een pak goedkoper maar hebben als nadeel dat het inpassen niet altijd even vlot verloopt. Zeker wanneer je werkt aan een renovatieproject kan dit voor ergernissen zorgen. Spijkerflensdekens zijn verkrijgbaar met verschillende afwerkingen die het bevestigen tegen de balken kunnen vergemakkelijken.

 

rotswol spouwmuur

Platen

Standaard rotswolplaten worden voornamelijk gebruikt voor het isoleren van spouwmuren. Ze zijn makkelijk te plaatsen en bijzonder handig om onregelmatigheden en het metselwerk op te vangen. Zo ben je zeker dat de binnenzijde van de buitenmuur goed geïsoleerd is. De buitenste zijde van de rotswolplaten wordt bij spouwmuren bekleed met een hardere afwerking die extra bestend is tegen wind en vocht.

 

 

Gewicht van rotswol

Dit is volledig afhankelijk van de toepassing. De categorieën zijn: voor de dekens circa 23 kg/m³. – voor platen in courante toepassing, isolatie of spouwmuur tussen balken circa 30 tot 80 kg/m³ – voor toepassingen onder belasting, dakplaten en zwevende vloeren circa 90 tot 150 kg/m³. Het is uniek dat rotswol kan geperst worden tot 1000 kg/m³.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten