Crepi met isolatie
Eén van de makkelijkste manieren om van je woning een compleet geïsoleerd volume te maken is door deze te bezetten met isolatie en crepi. Het is licht in gewicht, op enkele dagen geplaatst en laat je woning er weer als nieuw uitzien. Bovendien voldoe je ook aan de laatste isolatienormen waardoor je een meerwaarde op je woning kan realiseren bij eventuele verkoop.
Voordelen gevel renoveren met crepi
Crepi met isolatie is een multifunctionele gevelbekleding die tal van voordelen heeft. Bij het renoveren van je woning hoef je niet meer van binnenin te isoleren waardoor je geen ruimte verliest. De woning van binnenuit isoleren is ook vaak minder doeltreffend en kost een pak meer door de hoge prijs van de interieurafwerking
Door je gevel af te zetten met isolatie en met crepi te laten bepleisteren, bescherm je ook de onderliggende constructie tegen vocht en vriesweer. Zeker bij oudere woningen tot de jaren ’70 biedt dit heel wat voordelen. Voegen kunnen niet langer opvriezen en doorslaand vocht op de binnenmuren is verleden tijd.
De prijs van gevelrenovatie met crepi is een investering die je op termijn dubbel en dik terugverdiend. Jouw energiefactuur daalt drastisch, je woning ziet er weer als nieuw uit en je creëert meerwaarde. Moderne woningen zijn erg in trek. Ook het E-peil en de isolatiewaarde van de huizen zijn een steeds belangrijkere factor bij het aankopen van een nieuwe woning.
Prijs crepie met isolatie per vierkante meter
De prijs van een gevelrenovatie met crepi wordt voornamelijk bepaalt door de oppervlakte, bereikbaarbaarheid, het aantal hoeken en schuine zijden. Voor het renoveren van een gemiddelde woning mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 80 en 120 euro per vierkante meter compleet afgewerkt.
Wens je onderaan de muur een arduinen plint, dan mag je rekenen op een prijs van 85 euro per lopende meter. De prijzen van aluminium profielen onder de ramen schommelen rond de 25 euro per lopende meter. Het afslijpen van bestaande arduinen tabletten kan je makkelijk zelf doen om kosten te besparen. Ontvang hier vrijblijvend offertes van erkende crepispecialisten uit je buurt.
Opbouw van isolatie met crepi op een bestaande gevel
Voor het plaatsen van crepi met isolatie worden verschillende lagen toegepast. Deze zorgen voor een sterk geheel dat scheurvorming en oneffenheden tot een minimum herleiden. Onderstaand zie je een voorbeeld van de opgebouwde materialen. Diktes zijn niet representatief aan de werkelijkheid.
Laag 1: De isolatie
Als allereerste stap wordt isolatie op de bestaande gevel geplaatst door een combinatie van kleefmortel en pluggen met mechanische bevestiging. De dikte van de isolatie wordt vrij bepaalt en schommelt meestal tussen de 6 en 12 centimeter. Langs de ramen en deuren kan men kiezen voor dunnere isolatielagen of de dagkanten deels afslijpen. Dankzij het Vlaamse rooilijndecreet mag je bij het isoleren van een bestaande gevel nu tot 14 centimeter afwijken van de bouwlijn. Zeker bij rijwoningen is dit een groot voordeel. Naast het isolerend effect zullen de isolatieplaten ook een overbruggend effect hebben op werkingen van de muur. Hierdoor is de kans op scheuren bijzonder klein. De meest gebruikte isolatieplaten zijn EPS (geëxpandeerd polystyreen) en Neopor-isolatie (geëxpandeerd polystyreen – met verbeterde isolatiewaarde).
Laag 2: uitvlakkingsmortel met glasvezelbewaking
Om het geheel te verstevigen wordt op de gevelisolatie een uitvlakkingsmortel met wapening in glasvezels geplaatst. De hoeken worden versterkt met een hoekprofielen.
Laag 3: Voorstrijk
Eens de uitvlakkingsmortel gedroogd is wordt een voorstrijkproduct aangebracht. Dit zorgt voor een perfecte hechting van de uiteindelijke afwerkingslaag.
Laag 4: Sierpleister
Dit is de uiteindelijke afwerkingslaag die je woning beschermt en er als nieuw laat uitzien. Je kan kiezen uit een complete kleurenwaaier met meer dan 400 verschillende kleuren. Ook de dikte van de korrels is zelf te bepalen. Qua prijs zijn de verschillen vaak verwaarloosbaar.
Ben je op zoek naar een vakman voor het bepleisteren van je gevel? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in het aanbrengen van crepi. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding eruit kiezen. Ontvang hier vrijblijvend offertes van erkende crepispecialisten uit je buurt.
Vooroordelen van Crepi
Veel mensen zeggen wel eens dat crepi snel scheurtjes vertoont en dat je deze jaarlijks moet herschilderen om mooi wit te blijven. Dit was vroeger zeker waar, maar tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van siliconenpleister. Siliconenpleister is veel elastischer zodat scheurvorming veel minder snel voorkomt. Het is ook veel kleurvaster waardoor je gevelrenovatie er jarenlang als nieuw zal uitzien. De meeste plaatsers en fabrikanten geven dan ook een garantie tot 20 jaar op verkleuring.
Een ander nadeel van crepi dat vaak aangehaald wordt, is dat je zwarte strepen krijgt onder de vensterbanken na verloop van tijd. Dit is ook het geval bij een gewone bakstenen muur maar door de donkerdere structuur vaak minder zichtbaar. Om dit euvel te verhelpen kan je een aluminium dorpel laten plaatsen met speciale afwateringsprofielen zodat het regenwater niet langer van je gevel afdruipt. Deze aluminium tabletten zijn esthetisch niet alleen strakker, maar zorgen ook voor een betere isolatiewaarde door hun geringere dikte dan bv. blauwsteen.
Onderhoud
Wanneer je gevel er na enkele jaren toch wat vuiler uitziet kan je deze makkelijk reinigen met een hoge drukreiniger met zachte straal. Je kan ook een onzichtbare grondeerlaag laten aanbrengen die werkt als filmlaag. Eens deze droog is zal je pleister bijna 100% waterafstotend zijn waardoor de gevel veel minder snel vuil zal worden.