Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloer isoleren: complete gids 2024

Via een niet-geïsoleerde vloer gaat heel wat warmte verloren. Je vloer isoleren kan dan ook een flinke energiebesparing opleveren en dat merk je dan weer op de factuur. Bovendien zorgt het voor een hoger warmtecomfort. Hoe isoleer je een vloer? Wat zijn de kosten? Kan je een vloer zelf isoleren? … Alles wat je moet weten lees je hier.

Ga snel naar:
Hoe vloer isoleren?
Kosten vloer isoleren 2024
Zelf vloer isoleren of laten isoleren?
Ontvang gratis offertes op maat

 

Hoe vloer isoleren?

Welke manieren er zijn om een vloer te isoleren, hangt af van het type vloer. Wil je een zolder- of tussenvloer isoleren? Je vindt alle info en kosten in de artikels zoldervloer isoleren en tussenvloer isoleren. In dit artikel focussen we op het isoleren van de beganegrondvloer. Dat kan op 2 manieren: via de onderzijde (via de kruipruimte) of via de bovenzijde (bovenop de vloerconstructie):

OPTIE 1: Onderkant vloer isoleren (via de kruipruimte)

De onderkant van een vloer isoleren wordt het vaakst toegepast en is ook het meest aangewezen. Deze isolatiemethode is enkel mogelijk als er een kruipruimte aanwezig is die toegankelijk is (vanaf ± 45 cm hoogte). Kruipruimtes worden zelden verwarmd. Zonder isolatie kan er zo makkelijk koude naar de verwarmde ruimtes ontsnappen en kan warmte uit de bewoonde ruimtes ontsnappen naar de kruipruimte.

De onderzijde van een vloer isoleren via de kruipruimte betekent dat het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst wordt. Zo blijft de beganegrondvloer onaangetast. Je hoeft deze niet uit te breken, geen nieuwe vloerbedekking te plaatsen, de opbouwdikte van je beganegrondvloer wordt niet hoger (deuren ophogen, plinten aanpassen, … is niet nodig), enz.

 

 • Beganegrondvloer blijft onaangetast.
 • Geen breekwerken.
 • Geen problemen met de opbouwhoogte van je beganegrondvloer (je moet geen deuren, plinten, … aanpassen).
 • Makkelijker en sneller te plaatsen dan vloerisolatie langs de bovenzijde.
 • Enkel mogelijk bij een toegankelijke kruipruimte.

 

 

De onderkant van vloeren isoleren kan met verschillende soorten vloerisolatie:

 • Vloerisolatie platen: het gaat hier om harde isolatieplaten, bv. uit PIR, PUR, EPS of XPS. Voor het afdichten van kieren kan je dan PUR-schuim gebruiken.
 • Vloerisolatie dekens: in een geval van een houten vloerconstructie zijn isolatiedekens, bv. glaswol of rotswol dekens, meer aangeraden. Deze zijn dampopen en geven minder risico op vochtproblemen.
 • Vloerisolatie schuim: de vloer langs de onderkant isoleren met platen of dekens is vrij complex (op maat snijden, verankeren, …), met hogere arbeidskosten als gevolg. Vloerisolatie schuim is sneller én goedkoper. Ook bij kruipruimtes met veel leidingen kies je best voor vloerisolatie schuim omdat dat makkelijk rond de leidingen aan te brengen is. PUR-schuim wordt het vaakst gebruikt. Bij een houten vloerconstructie kies je best een dampopen isolatieschuim zoals Icynene.

Wanneer toepassen? Als er een kruipruimte aanwezig is die voldoende toegankelijk is (vanaf ± 45 cm).

Kosten onderkant vloer isoleren: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Bodemisolatie = alternatief bij niet-toegankelijke kruipruimte

Heb je een kruipruimte maar is die niet toegankelijk (lager dan 35 à 40 cm) om de onderkant van de vloer te isoleren? Dan kan je ook de bodem van de kruipruimte laten isoleren. Bij deze bodemisolatie wordt de kruipruimte deels of volledig opgevuld met isolatiemateriaal (bv. isolatiekorrels of isolatieschelpen).

LET OP: bij deze isolatiemethode is de beganegrondvloer zelf niet geïsoleerd. Daardoor heb je iets meer warmteverlies en een lager rendement dan bij de andere methodes. De kosten voor bodemisolatie bedragen gemiddeld € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Benieuwd of bodemisolatie een goed idee is voor jouw project? Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 

OPTIE 2: Vloer isoleren bovenzijde (bovenop de vloerconstructie)

Een vloer isoleren langs de bovenzijde is, in tegenstelling tot isoleren langs de onderkant, een pak complexer en vereist heel wat breekwerk. Om die reden wordt het minder vaak toegepast. Het is wel de enige mogelijkheid tot het isoleren van je vloer als je geen kruipruimte hebt.

Een vloer van bovenaf isoleren betekent dat je jouw bestaande beganegrondvloer moet uitbreken om isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Dat vereist breekwerk. Eventuele leidingen kunnen de klus bemoeilijken. Ook moet je na de isolatiewerken een nieuwe vloerbedekking voorzien. Bovenop de bestaande vloer een isolatielaag en een nieuwe vloerbedekking plaatsen is ook een optie, maar dat neemt al snel veel ruimte in. De vloeropbouw is bij deze werkwijze namelijk een groot aandachtspunt.

 

 • Mogelijk zonder aanwezigheid van een kruipruimte.
 • Beganegrondvloer moet meestal uitgebroken worden.
 • Je moet nieuwe vloerbedekking voorzien.
 • De opbouwhoogte van je vloer is een belangrijk aandachtspunten. Een dikkere opbouwhoogte van de vloer maakt het ophogen van deuren, aanpassen van plinten, … soms noodzakelijk.
 • Complexere plaatsing dan vloerisolatie langs de onderzijde.
 • Duurden dan vloerisolatie langs de onderzijde (extra kosten voor het uitbreken van de vloer, plaatsen van nieuwe vloerbedekking, …).

 

hoe vloer isoleren bovenzijde
vloer isoleren langs bovenzijde met isolatieschuim

 

Een vloer isoleren langs de bovenzijde kan met verschillende soorten vloerisolatie. Let op, om de opbouwhoogte van je vloer beperkt te houden, hou je ook best de dikte van de isolatielaag beperkt. Je kiest daarom best voor een isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde.

 • Vloerisolatie platen: vaak wordt gekozen om de vloer te isoleren met platen met een hoge drukvastheid (bv. XPS-, EPS-, PIR- of PUR-isolatieplaten). Bij deze methode is wel nog een uitvullaag nodig (om leidingen weg te werken) waardoor de vloeropbouw al snel hoger wordt.
 • Vloerisolatie schuim: vloerisolatie schuim (PUR-schuim wordt het vaakst gebruikt) is meer aangeraden om de vloer te isoleren. Het werkt efficiënter (dichte isolatieschil) en is makkelijker en sneller te plaatsen. Hierbij is bovendien geen uitvullaag nodig, waardoor de vloeropbouw beperkter blijft.
 •  Isolatiebeton: bij isolatiebeton of isolatiechape zit het isolatiemateriaal in de chape zelf, waardoor het weinig plaats inneemt. Het vormt wel geen volwaardige isolatielaag waardoor de combinatie met een ander isolatiemateriaal aangewezen is.

Wanneer toepassen? Als er een geen kruipruimte aanwezig is / als je sowieso van plan bent om een nieuwe vloerbedekking te plaatsen / als je voldoende opbouwhoogte voor de vloer ter beschikking hebt.

Kosten vloer isoleren bovenzijde: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hou rekening met extra kosten om de vloer uit te breken, nieuwe vloerbedekking te plaatsen, … Ontvang offertes op maat.

 

CONCLUSIE: hoe isoleer ik mijn vloer het best?

Dat hangt af van je voorkeuren en de mogelijkheden van de locatie. Heb je een toegankelijke kruipruimte? Dan is de onderkant van de vloer isoleren het meest aangewezen. Het kan snel en relatief goedkoop gebeuren en de beganegrondvloer blijft onaangeroerd. Is de kruipruimte onvoldoende toegankelijk, dan is bodemisolatie een interessant alternatief. Je hebt dan wel nog iets meer warmteverlies. Is er geen kruipruimte aanwezig? Dan is de vloer isoleren langs de bovenzijde je enige optie.

Hoe ben je zeker van de juiste keuze? Daarvoor schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan je situatie en wensen analyseren en zo bepalen welke methode voor het isoleren van je vloer en welk soort vloerisolatie het meest geschikt is. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing zodat je zeker bent van een kwalitatief resultaat. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen.

 


Vloer isoleren kosten 2024

Wil je jouw vloer isoleren, dan bedragen de kosten gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte kosten om een vloer te isoleren zijn afhankelijk van verschillende factoren: het soort vloerisolatie, de werkwijze (isoleren langs boven of onder), de dikte van de isolatielaag, de totale oppervlakte, … Ook de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken speelt een rol. Enkele richtprijzen:

Hoe vloer isoleren?Soort vloerisolatieGemiddelde kosten per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Onderkant vloer isolerenVloerisolatie platen€ 15 à 40
Vloerisolatie dekens€ 15 à 30
Vloerisolatie schuim€ 25 à 35
Vloer isoleren bovenzijdeVloerisolatie platen€ 15 à 40
Vloerisolatie schuim € 25 à 35
Isolatiebeton€ 25 à 35
BodemisolatieVloerisolatie korrels en schelpen € 20 à 50

Wat zijn de exacte kosten voor mijn project? Dat hangt af van de gekozen isolatiemethode, materiaal, … Is je woning ouder dan 2 jaar, dan geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 9% i.p.v. 21%. Onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs aanspraak maken op subsidies. Voor meer info en een correcte berekening van de kosten op maat van jouw situatie vraag je best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag.

 

Zelf vloer isoleren of vloer laten isoleren?

Kan je en vloer zelf isoleren of is het beter om je vloer te laten isoleren door een vakman? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf vloer isoleren

Ben je handig en heb je de nodige kennis over isolatiewerken? Dan kan je overwegen om jouw vloer zelf te isoleren. Of dat ook mogelijk is, hangt af van de gekozen isolatiemethode en het vloerisolatie materiaal:

Het aanbrengen van spuitisolatie, inblaasisolatie (bv. isolatiekorrels) of isolatiebeton vereist bv. specifieke apparatuur en technieken waar enkel vakmannen over beschikken. Ook bij vloerisolatie platen is de plaatsing complex en moet je met heel wat zaken rekening houden: op maat snijden, correct verankeren, dampscherm correct aanbrengen om vochtproblemen te voorkomen, …

CONCLUSIE: een vloer zelf isoleren is dus niet vanzelfsprekend. Het lijkt goedkoper omdat je geen arbeidskosten moet betalen maar je moet wel zelf tijd en moeite opofferen. Fouten zijn ook snel gemaakt, wat kan leiden tot hoge kosten voor herstellingen. Als particulier geniet je bovendien niet van het verlaagd btw-tarief op het materiaal dat je koopt. Als je alle factoren tegenover elkaar afweegt, is je vloer laten isoleren door een isolatiespecialist de slimste keuze.

 

2. Vloer laten isoleren

Wil je zeker zijn van een kwalitatief resultaat en optimale isolatie van jouw vloer? Dan is het beter om je vloer te laten isoleren door een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: hoe isoleer je een vloer het best? Welke vloerisolatie materiaal kies je best? Kan je aanspraak maken op subsidies? … Een vakman analyseert jouw specifieke situatie en wensen en kan je zo gepast informeren en adviseren.
 • Correcte en efficiënte uitvoering van de werken: dankzij zijn kennis en ervaring weet een vakman hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Hij zorgt zo niet alleen voor een correcte, maar ook een vlotte en efficiënte uitvoering van de werken waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
 • Kwalitatief resultaat: een vakman weet hoe hij te werk moet gaan en werkt enkel met hoogwaardige materialen. Zo ben jij zeker van een kwalitatief resultaat en een optimale isolatie op lange termijn.
 • Financiële voordelen: is je woningen ouder dan 2 jaar? Dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Om het isoleren van vloeren aantrekkelijker te maken zijn er ook heel wat subsidies beschikbaar. Zo kan je jouw investering sneller terugverdienen. Voor de bedragen, voorwaarden en meer info kan je terecht in het artikel over vloerisolatie subsidies.

CONCLUSIE: door je vloer te laten isoleren door een isolatiespecialist ben je zeker van een kwalitatief resultaat. De arbeidskosten blijven ook beperkt door de vlotte uitvoering en eventuele financiële voordelen zoals subsidies en het verlaagd btw-tarief. Wil je jouw vloer laten isoleren door een vakman? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onderstaand formulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten