Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie muurisolatie 2024 [Compleet overzicht]

Laatste update: 01 Jul 2024 – Met kwalitatieve en correct geplaatste muurisolatie bespaar je flink op je energierekening en zorg je voor een beter woon- en warmtecomfort. Bovendien kan je voor het plaatsen van binnen-, buiten- en spouwmuurisolatie aanspraak maken op diverse financiële voordelen. We overlopen de verschillende subsidies voor muurisolatie in dit artikel.

Overzicht subsidies muurisolatie 2024

  1. ISDE subsidie voor muurisolatie (vanaf € 4 per m²)
  2. SVVE subsidie muurisolatie (vanaf € 4 per m²)
  3. Energiebespaarlening (min. € 1.000)
  4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)
  5. Andere financiële voordelen

Vrijblijvend informatie over muurisolatie ontvangen? Vul het aanvraagformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met professionals actief in je buurt. Benieuwd naar het advies van een isolatie-expert? Start hier je aanvraag.

Subsidie muurisolatie 2022

 

1. ISDE subsidie muurisolatie (vanaf € 4 per m²)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan je 15 – 30% van de totale kosten van je isolatiewerkzaamheden terugverdienen. De subsidie is uitsluitend gericht op huiseigenaren.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Sinds 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen verhoogd. Daarnaast zijn ook de minimale oppervlakte-eisen verlaagd (in m²), en kan je in aanmerking voor een bonus van € 1,50 per m² (spouwmuurisolatie) of € 6 per m² (gevelisolatie) als je bio-based materialen gebruikt. De nieuwe regeling voor muurisolatie ziet er als volgt uit:

IsolatiemaatregelSubsidiebedrag per m² (2023)Minimale oppervlakteMinimale Rd-waarde
Gevelisolatie (binnen & buiten)€ 1910 m²3,5 m2 K/W
Spouwmuurisolatie€ 410 m²1,1 m2 K/W

LET OP: bovenstaande bedragen zijn op basis van 1 isolatiemaatregel. Laat je 2 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan verdubbel je dit bedrag. Contacteer vrijblijvend een vakman actief in jouw regio.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je de ISDE aanvragen om muurisolatie te plaatsen? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: de subsidie is enkel voor eigenaren van koopwoningen van wie dit tevens hun hoofdverblijf is.
 • Aantal maatregelen: je kan al subsidie krijgen voor 1 type isolatiewerken, maar bij 2 of meer maatregelen verdubbelt het subsidiebedrag. Combineer bv. je muurisolatie met een warmtepomp of een zonneboiler.
 • Technische vereisten materialen: ook het type isolatiemateriaal is belangrijk. Kies je voor spuitisolatie in PIR of PUR? Dan mag dit middel geen HFK bevatten (een schadelijke chemische stof).
 • Isolerende beglazing: wil je naast muurisolatie ook investeren in HR++-glas of triple glas? Dan moet die beglazing bestaand glas vervangen. Bij triple glas ben je ook verplicht om de bestaande kozijnen te vervangen door kozijnen met een U-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.

BELANGRIJK: je kan de subsidie alleen maar aanvragen als je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist. Contacteer vrijblijvend een professional en ontvang gratis 2 à 3 offertes op maat van jouw project. Vul het aanvraagformulier in.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt de subsidie online aan via het eLoket met je DigiD-app of DigiD met sms-controle. De ISDE aanvragen voor woningeigenaren is beschikbaar sinds 24 januari 2023. Je aanvraag moet je vervolledigen met de nodige documenten en attesten. Wordt jouw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je na ongeveer 2 maanden de beslissing per post. Hierin staat het finale subsidiebedrag.

 


2. SVVE subsidie muurisolatie voor VvE’s (vanaf € 4 per m²)

De Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) is uitsluitend voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties die op een efficiënte manier energie willen besparen via enkele slimme maatregelen.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De subsidiebedragen van de SVVE voor muurisolatie worden bepaald op basis van de isolatiemethode en enkele technische vereisten (bv. de isolatiewaarde). Een overzicht:

Type muurisolatieSubsidie per m²Minimale oppervlakteMinimale Rd-waarde
Gevelisolatie (binnen & buiten)€ 1910 m² per woning≥ 3,5 m2 K/W
Spouwmuurisolatie€ 410 m² per woning≥ 1,1 m2 K/W

TIP: ook bij de SVVE geldt een hoger subsidiebedrag als je 2 of meer isolatiewerken laat uitvoeren. En kies je daarnaast voor natuurlijke isolatiematerialen (minstens 70% van de totale massa)? Dan ontvang je als VvE een vaste bonus van € 1,50 per m² voor spouwmuurisolatie of € 6 per m² voor gevelisolatie. Een vakman geeft je graag informatie over de opties en welke isolatiemaatregelen zijn te combineren.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je in aanmerking komen voor de SVVE subsidie voor muurisolatie? Dan moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Voor wie + welke gebouwen: de bewoners (en eigenaars) van het huis zijn lid van de vereniging. Bovendien is de te renoveren woning hun hoofdverblijf. Gaat het om meerdere losstaande gebouwen? Dan moet je de subsidie apart per gebouw aanvragen. Ook moet zich binnen de VvE minstens 1 koopwoning bevinden met een eigenaar-bewoner. Daarnaast gelden voor monumentale gebouwen versoepelde voorwaarden als je jouw aanvraag doet na 1 januari 2024.
 • De maatregelen: je kan subsidie krijgen voor 1 of meerdere energiebesparende maatregelen. Laat ze in ieder geval binnen 2 jaar na de beschikking af maken. Ook eventuele aanvullende maatregelen.
 • Door wie laten uitvoeren: alle maatregelen moet je laten uitvoeren door erkende bouwbedrijven of installateurs.

BELANGRIJK: je kan slechts genieten van de SVVE subsidie wanneer je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist. Contacteer gratis en vrijblijvend een professional en ontvang 2 à 3 verschillende offertes op maat van jouw project. Vul het aanvraagformulier in.

Hoe aanvragen?

De aanvraag van de SVVE subsidie verloopt via de site van de overheid. Aan je subsidieaanvraag moet je verschillende bijlagen toevoegen, waaronder facturen, offertes, attesten, … Het duurt gemiddeld zo’n 3 à 4 maanden voor je de beslissing over je aanvraag per post ontvangt.

TIP: de werkelijke aanvraagprocedure is iets complexer en vergt een grondige onderbouwing met formulieren, attesten, technische informatie, … Wil je als VvE graag hulp? Een vakman kan hierbij helpen. Contacteer een vakman voor advies en begeleiding.

 


3. Energiebespaarlening (min. € 1.000)

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is een interessante mogelijkheid om duurzame investeringen te kunnen financieren. De aantrekkelijke rente staat de gehele looptijd van de lening vast, waardoor je gedurende de aflossingstermijn niet met onverwachte veranderingen geconfronteerd wordt.

 

Hoeveel kan je lenen?

Met de Energiebespaarlening kan je tot maximaal € 27.000 à 71.000 extra lenen bovenop je huidige woonkrediet. Voor de looptijd heb je een vrije keuze tussen 7, 10 of 15 jaar als je niet meer leent dan € 15.000. Leen je wel meer? Dan is ook een looptijd van 20 jaar mogelijk.

BELANGRIJK: behoor je tot de huishoudens met een lager inkomen? Dan kan je deze Energiebespaarlening renteloos aangaan.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om de Energiebespaarlening af te kunnen sluiten, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: je bent eigenaar en bewoner van de bestaande woning.
 • Maximaal leenbedrag: het te lenen bedrag ligt tussen de € 1.000 en € 27.000. Wil je je woning transformeren tot een zeer zuinige of energieneutrale woning? Dan is het maximaal te lenen bedrag € 71.000.
 • Leeftijdsgrens aanvrager: er is geen leeftijdsbeperking om de Energiebespaarlening aan te vragen. Ook personen van 75 jaar of ouder kunnen dus perfect gebruik maken van dit financiële voordeel.
 • Specifieke maatregelen & installaties: alle energiebesparende werken die je met de lening wil financieren, vind je terug in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds.
 • Technische vereisten: aangezien alle maatregelen in een officiële lijst staan, moeten deze voldoen aan specifieke technische vereisten. In het geval van gevelisolatie is de minimale warmteweerstand 3,5 m²K/W (volgens ISSO 82.1).

LET OP: je kan de lening pas aangaan als je de werken overlaat aan een aannemer. Zo moet je voor de subsidie van muurisolatie kunnen aantonen dat deze beantwoordt aan de technische vereisten met behulp van een ondertekende ‘Verklaring Aannemer/Installateur’. Werk daarom samen met een isolatie-expert.

 

Hoe aanvragen?

Je lening aanvragen doe je online via het Nationaal Warmtefonds. Via het online platform laad je alle noodzakelijke documenten (offertes, facturen, …) op. Op basis daarvan beoordeelt het Warmtefonds je aanvraag en maakt een offerte op met daarin het leenbedrag, de maandtermijn, het rentepercentage en de looptijd van de lening. Voldoen de maatregelen (bv. de gevelisolatie, verwarmingsinstallaties, …) aan alle eisen? Dan kan je de lening succesvol afsluiten.

 

De Energiebespaarlening is er ook voor VvE’s

Ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een Energiebespaarlening afsluiten. Maar de regels voor VvE’s verschillen wel met die voor particulieren. Zo geldt een maximum van € 33.000 per appartementsrecht (of € 85.000 bij Nul op de meter woningen). Op voorwaarde dat de VvE uit minstens 2 wooneenheden bestaat.

Vrijblijvend advies aanvragen als VvE? Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Of wil je graag de mogelijkheden voor muurisolatie onderzoeken bij de verschillende wooneenheden onder de VvE? Een expert adviseert je graag. Vul vrijblijvend ons contactformulier in.

 

 


4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

In 2024 blijven de regels voor het btw-tarief voor isolatiemaatregelen ongewijzigd. Zo betaal je op de plaatsingskosten slechts 9% btw wanneer je kiest voor vloer-, dak- of muurisolatie. De belangrijkste voorwaarde is dat je woning ouder is dan 2 jaar.

 

Genieten van 9% btw? Vertrouw op een vakman!

Wil je je gevelisolatie plaatsen aan 9% btw? Dan moet je de klus overlaten aan een erkend vakman. Hij informeert je niet alleen over de beste isolatiematerialen, maar staat ook garant voor een correcte, duurzame plaatsing ervan. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan maakt hij voor je een factuur op met het verlaagde btw-tarief.

Vergelijk & bespaar! Via onze offertedienst kom je in contact met verschillende experts actief in jouw regio. Door niet alleen prijzen, maar ook adviezen, isolatiematerialen, … te vergelijken, maak je uiteindelijk de beste keuze voor jouw woning. Start hier je aanvraag.

 

 


5. Andere financiële voordelen

Wil je graag muurisolatie plaatsen? Dan zijn er nog andere aantrekkelijke financiële voordelen waarvoor je in aanmerking kan komen:

 • Gemeentelijke subsidies: in bepaalde gemeentes kan je naast een landelijke subsidie ook genieten van een lokale subsidie voor je muurisolatie. Hoeveel de subsidie precies bedraagt, is afhankelijk van gemeente tot gemeente. Sta je dus op het punt om je muren te isoleren? Informeer dan zeker voorafgaand bij je gemeente naar de voorwaarden.
 • GroenHypotheek: met een GroenHypotheek krijgen kopers een aantrekkelijke rentekorting wanneer zij een energieneutrale woning willen kopen of hun woning ingrijpend willen verduurzamen. De hypotheekvoorwaarden worden door elke bank afzonderlijk bepaald, mits zij beschikken over een groenfonds.
 • Hogere hypotheek voor energiezuinig huis: wil je jouw nieuwe woning verduurzamen, of is deze al erg zuinig? Dan kan je meer lenen. De hypotheeknormen van 2024 worden namelijk gekoppeld aan het energielabel. Hoe zuiniger het huis is (of wordt na de energiebesparende maatregelen), hoe meer je kan lenen. Let wel, de hypotheeklasten stijgen daardoor ook. Je bank vertelt je hier graag meer over.

 

Laat je adviseren door een professional

Alle subsidies voor muurisolatie in 2024 hebben hun eigen voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedures. Wil je graag ontdekken voor welke subsidies jouw isolatieproject in aanmerking komt? Dan ga je het best in dialoog met een isolatie-expert. Hij adviseert je niet alleen over de beste isolatieoplossing, maar helpt je ook met je aanvraag. Zo bezorgt hij je bv. de juiste documenten en attesten om succesvol je aanvraag in te dienen.

Gratis & vrijblijvend advies aanvragen? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en ontvang diverse voorstellen en adviezen op maat van jouw project.

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten