Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rd waarde isolatie

Ga je jouw huis isoleren en ben je op zoek naar geschikte materialen voor dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie…? Dan is de Rd waarde een term waar je onvermijdelijk mee te maken krijgt. Wat betekent de Rd waarde van isolatie? Wat is de beste waarde en de minimale vereiste waarde voor jouw woningisolatie? En hoe bereken je deze? Ontdek het allemaal in dit artikel.

 

7 veelgestelde vragen over Rd waarde:

  1. Wat is de Rd waarde?
  2. Wat is een goede Rd waarde?
  3. Wat is de vereiste minimale Rd waarde per toepassing?
  4. Wat is de Rd waarde per isolatiemateriaal?
  5. Hoe kan je de Rd waarde berekenen?
  6. Waarom Rd waarde berekenen met vakman?
  7. Wat is het verschil met de lambda waarde en de Rc waarde?

Heb je nog andere vragen over de Rd waarde van isolatie? Een isolatiespecialist kan je verder informeren en adviseren. Kom in contact met isolatiespecialisten in jouw buurt.

rd waarde

 

1. Wat is de Rd waarde?

De Rd waarde is kort gezegd de warmteweerstand van een bepaald isolatiemateriaal. Met andere woorden, het geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal thermisch isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. En hoe meer je dus ook bespaart met je woningisolatie. De Rd waarde voor isolatie is uitgedrukt in m²K/W. Wil je in aanmerking komen voor een subsidie voor je isolatiewerken? Dan moet je een bepaalde Rd-waarde halen met je isolatiepakket.

 

2. Wat is een goede Rd waarde?

In principe geldt dat een hogere Rd waarde altijd beter is. Een isolatiemateriaal met een hoge Rd waarde zal dus beter isoleren dan een isolatiemateriaal met een lagere waarde. Doorgaans wordt een isolatie waarde van 3,5 m²K/W of hoger beschouwd als goed, maar dit is ook erg afhankelijk van wat je precies laat isoleren en met welk doel. Zo is de Rd waarde van je dakisolatie best hoger dan die van je muurisolatie en kies je best voor een waarde van 4 m²K/W of hoger wanneer je een warmtepomp wil plaatsen.

Wil je weten welke isolatiewaarde jij nodig hebt? Een expert bekijkt jouw persoonlijke situatie en geeft op basis daarvan advies voor goede isolatiewaarden. Ontvang vrijblijvend advies van isolatiespecialisten.

 

3. Wat is de vereiste minimale Rd waarde per toepassing?

In principe zijn hogere Rd waardes altijd beter. Per isolatietoepassing is wel een minimale waarde vastgelegd om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie. Bovendien moet je daarvoor ook minimaal 10 à 20 m² aan isolatiemateriaal laten plaatsen. Een compleet overzicht van de minimale Rd waarden:

 

IsolatiemethodeVereiste hoeveelheid m²Minimale Rd waarde (m²K/W)
Spouwmuurisolatie10 - 170 1,1
Bodemisolatie20 - 1303,5
Zolderisolatie20 - 1303,5
Vloerisolatie20 - 1303,5
Dakisolatie20 - 2003,5
Gevelisolatie10 - 1703,5

 

Kom je in aanmerking voor de isolatie subsidie?

Het subsidiebedrag varieert tussen € 3 à 19 per m², afhankelijk van de toepassing. Om aanspraak te maken op de isolatie subsidie moet je isolatie dus een minimale Rd waarde hebben en moet er minimaal 10 à 20 m² aan isolatiemateriaal geplaatst worden. Naast de minimale Rd-waarde per isolatie toepassing zijn er nog meer voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie. Zo ben je bv. verplicht om voor de plaatsing een erkende isolatiespecialist in te schakelen.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Via onze offerteservice kom je in contact met meerder isolatie experts in de buurt, die je verder kunnen informeren en je kunnen helpen bij de subsidie aanvraag. Vind een geschikte isolatiespecialist in de buurt.

 

4. Wat zijn de Rd waarden per isolatiemateriaal?

De Rd-waarde verschilt per isolatiemateriaal. Zo hebben steen- of glaswol bv. een waarde van 3,75 – 4,55 m²K/W (12 – 17 cm). De Rd waarde van PIR bedraagt dan weer 3,6 à 4,5 m²K/W (8 – 10 cm). In de tabel hieronder vind je de lambdawaarden per materiaal, die je nodig hebt om de Rd waarde te berekenen:

IsolatiemateriaalLambdawaarde (W/mK)
EPS0,030 - 0,040
XPS0,032 - 0,035
PIR0,023 - 0,026
Glaswol0,032 - 0,040
Steenwol0,032 - 0,040

 

rd waarde berekenen

 

5. Hoe kan je de Rd waarde berekenen?

De Rd waarde kan je berekenen door de materiaaldikte (in meter) te delen door de lambda waarde van het isolatiemateriaal (W/mK). En hoe lager de lambda waarde, hoe hoger de isolatiewaarde.

VOORBEELD Rd waarde berekenen

Je laat EPS isolatieplaten plaatsen van 70 mm dik. De lambda waarde van EPS is 0,030 à 0,040 W/mK is. De Rd waarde van je EPS isolatieplaten bedraagt dan 2,34 à 1,75 m²K/W (0,070 ÷ 0,030 OF 0,070 ÷ 0,040).

 

Wil je zeker zijn van goede Rd waardes? Laat deze dan berekenen door een isolatiespecialist. Deze informeert je ook over de beste dikte voor je isolatiemateriaal. Schakel een erkende isolatiespecialist in.

 

6. Waarom Rd waarde laten berekenen door expert?

Hoe dik je isolatielaag moet zijn om de vereiste Rd-waarde te behalen voor je subsidie kan een isolatiespecialist voor je berekenen. Maar er zijn zeker nog meer voordelen waar je van profiteert met zo’n erkende isolatiespecialist. Een kort overzicht:

  • Gericht advies: wanneer kies je voor isolatieplaten of juist isolatiedekens? Hoe vind je dunne isolatie met een hoge Rd waarde? Welk materiaal dempt het meeste geluid en hoe behaal je het beste rendement met woningisolatie? Een expert geeft je altijd gericht advies, van analyse tot plaatsing.
  • Snelle uitvoering: kies je voor een isolatiespecialist? Dan ben je zeker van een correcte plaatsing. Daarnaast werkt een specialist razendsnel en profiteer je dus snel van een lagere energierekening.
  • Juiste materialen: het ideale isolatiemateriaal bestaat niet. De beste keuze varieert per woonsituatie, huishouden, budget… Een expert kiest altijd de juiste materialen en kan deze ook nog eens voor een lagere prijs inkopen.
  • Financiële voordelen: is de Rd-waarde van het geplaatste materiaal hoog genoeg? Dan krijg je onder meer de ISDE subsidie. Is je huis ook ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Voor de materialen zelf geldt echter nog wél een btw-tarief van 21%.

 

Offertes van isolatiespecialisten vergelijken = besparen!

Interesse in dakisolatie, vloerisolatie, … met een goede isolatiewaarde? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice. Door deze te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken en de interessantste aanbieding kiezen. Zo kan je vaak ook nog extra besparen en profiteer je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een doeltreffende oplossing. Start je aanvraag.

 

7. Wat is het verschil met de lambda waarde en Rc waarde?

Naast de Rd-waarde geven ook de Rc- en de lambda-waarde een indicatie van de isolatieprestaties van een materiaal. Een woordje uitleg:

  • Lambda waarde: de lambda waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal de warmte kan geleiden. Omdat isolatiemateriaal net bedoeld is om warmte vast te houden en dus niet te geleiden, is een lagere lambda waarde het best. De lambda waarde wordt uitgedrukt in W/mK en je kan deze gebruiken om de Rc of de Rd waarde te berekenen.
  • Rc waarde: de Rc waarde geeft dan weer de warmteweerstand van de totale constructie weer. Het gaat dan bijvoorbeeld over het isolerend vermogen van je dakisolatie, je spouwmuurisolatie… Hier geldt (net zoals bij de Rd waarde) dat hoe hoger de waarde is, hoe beter geïsoleerd je woning zal zijn. Ook voor de Rc waarde zijn er bepaalde eisen.

Meer info nodig over isolatiewaarden? Een isolatiespecialist kan je uitgebreid informeren en adviseren op basis van jouw persoonlijke situatie. Kom in contact met experts in de buurt via onderstaand formulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten