Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Minerale wol: eigenschappen, voordelen & prijs

Minerale wol wordt vanwege zijn nuttige materiaaleigenschappen erg veel toegepast als isolatiemateriaal. Het is relatief goedkoop en eenvoudig te verwerken. In dit artikel ontdek je meer over de kenmerken, soorten en voordelen van minerale wol.

 

kenmerken minerale wol Wat is minerale wol?

Wol bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas (glaswol) of steen (steenwol). Deze draden worden op een speciale manier bij elkaar gevoegd zodat er een wollige structuur ontstaat.

De wol kan vervolgens weer verder samengeperst worden tot platen of dekens die als isolatiemateriaal dienen.

Losse wol is vooral geschikt voor het inblazen in holle ruimtes zoals spouwmuren. Voor de productie van minerale wol worden delfstoffen gebruikt die in de natuur ruim voorhanden zijn. (bv.: kalk, zand en soda)

 

Kenmerken

• Niet brandbaar

• Uitstekende warmte-isolatie

• Ruime toepassingsmogelijkheden

• Neemt geen vocht op

• Wordt niet aangetast door schimmels

• Geluidsisolerende eigenschappen

 

Waarvoor gebruikt men minerale wol ?

Minerale wol is een synoniem voor anorganische isolatie. Het is een breed inzetbaar product en wordt onder meer gebruikt voor:

• Het isoleren van wanden (houtskeletbouw)

• Isolatie van spouwmuren en buitengevels

• Thermische en akoestische isolatie van scheidingswanden en verdiepingsvloeren

• Isolatie van zoldervloeren

• Isolatie van hellende daken en platte daken

• Allerlei industriële toepassingen (isolatie van machines, airco’s, enz)

 

De verschillende voordelen

Samenvatting: 

• Goede thermische en akoestische isolatie.

• Relatief goedkoop.

• Het materiaal blijft altijd en constant zijn isolerende eigenschappen behouden.

• Minerale wol neemt geen vocht op en is daarmee ongevoelig voor schimmels.

• Het product is volledig recycleerbaar (er kan nieuwe wol van gemaakt worden).

• Geringe ecologische voetafdruk.

 

plaatsen van minerale wol

 

A) Goede warmte-isolatie

Aangezien minerale wol door zijn open vezelstructuur veel lucht kan vasthouden is het een uitstekende isolator. De lambda waarde van dit product bedraagt 0.03 W/mK tot 0.04 W/mK. Zowel glaswol als rotswol zijn niet onderhevig aan thermische veroudering waardoor het product gedurende de levensduur van het gebouw dezelfde isolatiecapaciteit blijft houden. Het is daarnaast niet gevoelig voor krimp of uitzetting waardoor de voegen tussen het materiaal zoveel mogelijk gesloten blijven en koudebruggen tot een minimum beperkt blijven.

 

B) Brandveiligheid

Minerale wol is onbrandbaar en geleidt ook geen warmte waardoor het erg geschikt is voor omgevingen waar hoge eisen worden gesteld aan de brandveiligheid. Het wordt daarom vaak toegepast in brandbestendige deuren, tussenwanden, plafonds, beschermende kleding en andere brandvertragende producten. Verzekeringsmaatschappijen stellen tegenwoordig vaak hoge eisen aan de brandveiligheid van een gebouw en stellen het gebruik van brandwerende isolatiematerialen soms ook verplicht. Minerale wol valt qua brandveiligheid in Euroklasse A en scoort daarmee het hoogst van alle isolatiematerialen.

 

C) Geluidsisolerende eigenschappen

Door de speciale structuur en samenstelling van het materiaal vormt minerale wol een goede bescherming tegen geluidsoverlast. Er zijn speciale akoestische plafond-, wand- en vloertegels in de handel die geschikt zijn voor het absorberen van geluidsgolven. Voor consumententoepassingen worden vaak rotswol dekens gebruikt die in een vloer, plafond of wand verwerkt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zoldervloeren of tussenwanden.

Bij voorzetwanden of tussenwanden is een combinatie van gipskarton en minerale wol vaak een goede strategie om geluidsgolven te absorberen. Het is dan wel zaak om ook de profielen zoveel mogelijk akoestisch van elkaar te scheiden zodat er geen contactbruggen tussen de platen ontstaan.

 

Toepassing minerale wol spouwmuur

 

Nadelen

Irritatie: het materiaal kan irriterend zijn bij aanraking (jeuk) en bij inademing. Je kunt bij de verwerking ervan dus het beste werkhandschoenen en een stofmasker dragen.

Lagere warmteopslag: minerale wol heeft een lagere warmteopslagcapaciteit (warmtedoorslag) dan natuurlijke isolatiematerialen zoals als schapenwol, papiervlokken of houtwol. In de zomer zal het dus binnen sneller opwarmen aangezien de warmte minder lang vastgehouden kan worden door het materiaal.

 

Minerale wol: prijs

Dat hangt geheel af van het soort minerale wol (HR+ of HR++) en de toepassing ervan. Wil je minerale wol gebruiken voor spouwmuurisolatie? De gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie met glaswol bedraagt 15 tot 20 euro per vierkante meter. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag hier gratis info & prijzen op maat aan bij gespecialiseerde aannemers.

 

minerale wol op gevel

 

Classificatielabel

Er zijn verschillende kwaliteiten minerale wol te koop. In principe kan je de mate waarin de minerale wol isoleert herkennen aan het HR++ label. HR++ staat voor: uitstekend, HR+ staat voor: goed. Tegenwoordig gebruiken aannemers standaard HR++ materialen vanwege de hoge eisen die de wetgeving stelt aan energiezuinige gebouwen. Hoe beter de isolatiematerialen presteren, des te gunstiger de energiescore op het EPC.

 

Verschil tussen glaswol en steenwol

Glaswol en rotswol lijken qua isolatiemateriaal erg veel op elkaar. Het verschil zit hem vooral in de structuur van de vezels. De vezels in steenwol (ook rotswol genoemd) zijn korter dan die van glaswol waardoor steenwol een hogere dichtheid heeft (30-200 kg/m³ t.o.v. 11-45 kg/m³). Steenwol kan in principe een hogere druk aan dan glaswol.

 

SteenwolGlaswol
Korte vezelsLange vezels
Hoge dichtheidLage dichtheid
Lambdawaarde 0.035-0.039 W/mKLambdawaarde 0.032-0.044 W/mK
Hoge vuurbestendigheidIets minder hoge vuurbestendigheid
Lage elasticiteitHoge elasticiteit
Lage treksterkteHoge treksterkte
Smelttemperatuur: 1000°CSmelttemperatuur: 700°C

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten