Steenstrips op isolatie
Bij het renoveren van een woning wordt steeds meer aandacht besteed aan isolatie en luchtdichtheid. De beste methode bij een grondige renovatie is de woning compleet inpakken in een isolatieschil langs de buitenzijde zodat er geen koude bruggen meer mogelijk zijn. Om de isolatie af te schermen en je woning er weer als nieuw uit te laten zien kan je de isolatieplaten tenslotte bekleden met steenstrips.
De grote voordelen van steenstrips, isolatie en renovatie
Dankzij steenstrips kan je een bestaande gevel isoleren zonder het karakter van een bakstenen woning te verliezen. Steenstrips worden verzaagd van echte bakstenen en zijn dus niet te onderscheiden van elkaar. Ook de hoeken worden speciaal uitgezaagd zodat je optisch net hetzelfde effect verkrijgt als volwaardige bakstenen. De plaatsing van steenstrips op isolatie gebeurt door verlijming en kunnen zowel met voeg als zonder voeg geplaatst worden.
Door de extra handeling van het verzagen kosten steenstrips bijna evenveel als complete bakstenen. Het grote voordeel situeert zich in het feit dat er geen extra fundering geplaatst moet worden, wat bij traditionele bakstenen wel het geval is. Ook wordt er veel minder ruimte verloren en is het perfect mogelijk bestaande ramen af te werken met steenstrips. Dit is bijzonder handig bij kleine renovaties of projecten waar de ramen reeds geplaatst werden.
Plaatsen van steenstrips met isolatie
Voor het plaatsen van steenstrips op een bestaande gevel worden verschillende methodes toegepast. Welke methode het meest geschikt is zal afhangen van de constructie, persoonlijke voorkeuren en het budget:
Rechtstreeks op de bestaande gevel
Dit is de snelste manier om je buitengevels te isoleren en wordt aangeraden wanneer er geen spouwmuur aanwezig is. De isolatie wordt dan rechtstreeks vastgemaakt op de buitengevel door middel van met vijzen. Om geen koude bruggen te krijgen rondom de ramen kan je er ook voor kiezen om de dagkanten af te slijpen en deze ook af te werken met isolatieplaten.
Rechtstreeks op de bestaande gevel met spouwmuur
Wanneer je woning een luchtspouw bevat kunnen de steenstrips en isolatie ook meteen op de buitenmuur bevestigd worden. Om de isolatie zijn werk te laten doen is het wel noodzakelijk de luchtspouw compleet luchtdicht te maken. Dit kan gebeuren door alle gaten en kieren goed af te dichten maar nog beter is om deze ook op te vullen met spouwisolatie. Op deze manier zal je woning nog beter geïsoleerd zijn en is luchtcirculatie uitgesloten.
Verwijderen van de buitengevel
Het verwijderen van het buitenspouwblad is de meest drastische methode om een bestaande woning te isoleren. De luchtspouw wordt zo verwijderd waardoor de nieuwe isolatie rechtstreeks tegen de binnenmuren geplaatst wordt. Op deze manier zijn koude bruggen uitgesloten en win je ook extra plaats om te isoleren. Zonder de gevel verder naar buiten te laten komen kan je zo tot maar liefst 10 centimeter dik isoleren.
Fabrikanten, methodes en doe-het-zelf systemen
In België zijn er momenteel 3 verschillende methodes beschikbaar die uitgebracht worden door stenenfabrikant Nelissen en Vandersanden. Welke methode het meest geschikt is voor jouw woning zal voornamelijk afhangen van je persoonlijke smaak en of je de werken wil laten uitvoeren of zelf aan de slag zal gaan
E-Board steenstrips Vandersanden
Het E-Board systeem van Vandersanden werd speciaal ontwikkeld voor de doe-het-zelver en aannemers. Het systeem bestaat uit afzonderlijke isolatieplaten waarop de steenstrips nadien makkelijk bevestigd kunnen worden. Je kan dit systeem plaatsen op bestaand metselwerk, beton, cellenbeton en houtskeletbouw. De steenstrips kunnen zowel met open als gesloten voeg geplaatst worden en je hebt keuze uit meer dan 100 verschillende kleuren, vormen en texturen.
Prijs: De prijs van het E-Board systeem is afhankelijk van de gewenste isolatiedikte, totale oppervlakte en het aantal hoeken. Voor een gemiddelde woning mag je rekenen op een prijs tussen de 75€ en 100€ per vierkante meter bij zelfplaatsing.
Iso-Façade steenstrips Nelissen
Net zoals het E-board systeem van Vandersanden is Iso-Façade speciaal ontwikkeld voor doe-het-zelvers en aannemers. De isolatie die gebruikt wordt bij Iso-Façade is geëxtrudeerd polystyreen (XPS), wat bijzonder waterbestendig is en ook gebruikt kan worden onder het maaiveld. Dit in tegenstelling tot PUR- of PIR-isolatieplaten. De geëxtrudeerde polystyreenplaten bevatten ook voorgevormde voeglijnen zodat de plaatsing van de steenstrips bijzonder makkelijk verloopt. Je krijg van fabrikant Nelissen ook een 10-jarige productgarantie.
Prijs: De prijs van Nelissen Iso-Façade bevindt zich binnen dezelfde prijsklasse als het E-board systeem van Vandersanden.
E-Brick – Vandersanden steenstrips
E-brick zijn kant-en-klare isolatiepanelen in PUR die reeds bekleed zijn met steenstrips. Dit systeem is uitsluitend te plaatsen door speciaal opgeleide vakmannen en kunnen door het hoge gewicht niet uitgevoerd worden door doe-het-zelvers. Het E-brick systeem is bijzonder interessant wanneer grote oppervlakken bekleed moeten worden en wanneer de werken snel moeten opschieten. De isolatiedikte is minimaal 4 centimeter en maximaal 14 centimeter dik. De steenstrips hebben, net zoals bij bovenstaande systemen, een dikte van 2 centimeter. Toepassingen met dit systeem zijn voornamelijk terug te vinden in de industriebouw, winkelpanden en appartementsgebouwen.