Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie: soorten + kosten per m²

Doordat warmte stijgt, gaat ongeveer 25% van de warmte in een woning verloren via een niet-geïsoleerd dak. Dakisolatie is dan ook één van de beste energiebesparende investeringen die je kan doen in je woning. Welke soorten dakisolatie bestaan er? Hoeveel kosten ze? En maak je aanspraak op een subsidie voor dakisolatie? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: 
Soorten dakisolatie
Hoe dakisolatie plaatsen? (hellend vs. plat dak)
Kosten dakisolatie
Dakisolatie zelf of laten plaatsen?
Aandachtspunten dak isoleren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom dakisolatie aanbrengen?

Dakisolatie is sterk aangeraden om de volgende redenen:

 • Goed voor het milieu: door dakisolatie te plaatsen, hoef je minder te stoken en stoot je dus ook minder CO2 uit.
 • Lagere energiefactuur: doordat je minder hoeft te stoken, daalt je energiefactuur aanzienlijk.
 • Hoger comfort: dak isolatie verbetert het binnenklimaat. De temperatuur in je woning blijft langer constant, wat voor een hoger warmte- en wooncomfort zorgt.
 • Waardeverhoging van je woning: goed geïsoleerde woningen hebben een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Hoe beter de score, hoe meer je woning waard is.

Dakisolatie laten plaatsen? Kom vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten via onze gratis offerteservice.

inblaasisolatie dak

 

Soorten dakisolatie

Wil je je dak isoleren, dan kan je kiezen uit verschillende soorten dakisolatie. Je keuze zal o.a. afhangen van de beschikbare ruimte, je budget en de aanwezigheid van een onderdak. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen voor de isolatie van je dak.

 

1. Glaswol dakisolatie

Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen bij daken. Het is licht in gewicht, heeft een goede isolatiewaarde en is bovendien relatief goedkoop. Glaswolisolatie kan enkel geplaatst worden indien er een onderdak aanwezig is. De binnenzijde moet ook steeds afgewerkt worden met een dampscherm zodat de isolatie geen vocht uit de ruimte kan absorberen.

 • Goede thermische en akoestische isolatiewaarden
 • Neemt relatief veel plaats in beslag
 • Lichte irritatie bij plaatsing

Toepassing: isolatie van hellende daken langs de binnenzijde.

Prijs glaswolisolatie: vanaf € 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Dakisolatieplaten

Isolatieplaten zijn de beste keuze wanneer je de ruimte onder het dak zo optimaal mogelijk wil benutten. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn reeds verkrijgbaar vanaf 4 cm dik. Wanneer je geen onderdak hebt, zijn er ook speciale isolatieplaten beschikbaar die het water tegenhouden en geleiden naar de onderkant van het dak. Het dampscherm dichten gebeurt makkelijk en snel met speciale aluminiumtape. Dakisolatie platen zijn beschikbaar in verschillende materialen: PUR, PIR, XPS, EPS, minerale wol…

 • Plaatsbesparend
 • Gemakkelijk te plaatsen
 • Groter risico op naden en kieren

Toepassing: isolatie van platte en hellende daken langs binnen of langs buiten.

Prijs dakisolatieplaten: vanaf € 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

3. Rotswol dakisolatie

Rotswol heeft een iets hogere densiteit dan glaswol, waardoor het beter isoleert tegen geluid. Deze dak isolatie wordt vervaardigd van vulkanische gesteenten die gesmolten en vervolgens gesponnen worden tot een wollige substantie. Rotswol is vooral gekend door de Delta platen van Rockwool die met hun driehoekige vorm perfect in te passen zijn in het dak.

 • Niet brandbaar
 • Minder goed bestand tegen ongedierte
 • Hoge irritatie bij plaatsing

Toepassing: isolatie van platte en hellende daken langs de binnenzijde.

Prijs rotswol isolatie: vanaf € 35  per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

4. PUR spuitisolatie

Dit isolatiemateriaal is veruit de makkelijkst te plaatsen dakisolatie. Ze vult elke kier moeiteloos en isoleert zelfs op plaatsen waar je zelf niet aan kan. Spuitisolatie bestaat uit twee componenten die bij samenvoeging onmiddellijk uitzetten en schuim vormen.

 • Stabiel en vormvast
 • Plaatsing enkel mogelijk door isolatiespecialist

Toepassing: isolatie van hellende daken langs de binnenzijde.

Prijs PUR spuitisolatie: vanaf € 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

5. Inblaasisolatie

Inblaasisolatie is een verzamelnaam voor losse isolatiematerialen die tussen de houten balken van je dak worden geblazen. Je kan verschillende isolatiematerialen laten inblazen zoals glaswol, cellulose of glasvezels. Om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal mooi hecht, voegt een isolatiespecialist een kleefstof toe.

 • Ideaal voor moeilijk bereikbare, holle ruimtes
 • Milieuvriendelijk en recycleerbaar
 • Moeilijk om zelf aan te brengen

Toepassing: isolatie van hellende daken langs de binnenzijde.

Prijs inblaasisolatie: € 15 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Wat is de beste dakisolatie?

Welk soort dakisolatie je best kiest, is sterk afhankelijk van dak tot dak. Zo hebben o.a. de staat van je dak, het type dak, de isolatiemethode, … een invloed op je uiteindelijke keuze.

TIP: een isolatiespecialist adviseert je het beste isolatiemateriaal is voor jouw dak en zorgt ook voor een snelle en correcte plaatsing. Kom in contact met professionals in jouw buurt.

 

Hoe dakisolatie plaatsen?

Je kan ervoor kiezen om de dakisolatie langs de binnenzijde of langs de buitenzijde te plaatsen. Zowel een plat als hellend dak kunnen op beide manieren van isolatie worden voorzien. Het is duurder om dak isolatie langs buiten te laten plaatsen dan langs binnen.

 

Dakisolatie hellend dak

dak isoleren buitenzijde

Dakisolatie plaatsen bij een hellend dak kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde:

 • Hellend dak langs binnen isoleren: bij een hellend dak wordt de isolatie vaak aan de binnenkant geplaatst. De isolatiespecialist plaatst de isolatie hierbij onder de bestaande dakconstructie, doorgaans tussen de houten balken. Als afwerking wordt vaak gekozen voor gipsplaat.
 • Hellend dak langs buiten isoleren: soms wordt de isolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst. We spreken dan van een sarkingdak. Een dakdekker haalt eerst de bestaande dakbedekking weg, plaatst vervolgens een dampscherm en de isolatie bovenop de bestaande dakconstructie. Daarna plaatst hij de bestaande dakbedekking terug of brengt hij nieuwe dakbedekking aan. Deze optie is vooral interessant bij dakrenovaties aangezien de binnenafwerking dan onaangetast blijft.
 • Zoldervloer isoleren: gebruik je je zolder niet als woonruimte? Dan doe je er beter aan de zoldervloer te isoleren. Dankzij zoldervloerisolatie verkleint het volume dat je moet verwarmen, waardoor je je woning efficiënter kan verwarmen en nog meer energie bespaart.

 

Wat is de beste dakisolatie voor een hellend dak?

Wil je je hellend dak langs de buitenzijde isoleren, dan valt de keuze doorgaans op harde isolatieplaten uit PUR of PIR. Laat je je hellend dak langs binnen isoleren, dan kan je kiezen uit isolatiedekens van minerale wol, isolatieplaten, gespoten PUR of inblaasisolatie.

Hellend dak laten isoleren? Vergelijk vrijblijvend prijzen, adviezen en uitvoeringstermijnen van meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

 

Dakisolatie plat dak

zelf plat dak isoleren

Wil je je plat dak laten isoleren, dan kan je kiezen voor een koud, warm of omgekeerd plat dak:

 • Koud dak: een koud plat dak is geïsoleerd langs de binnenzijde. De isolatie ligt hierbij onder de dakbedekking en de dakconstructie. Een koud plat dak wordt vooral toegepast bij bestaande platte daken die slechts een bepaalde hoogte mogen hebben. Omdat aan deze isolatiemethode enkele nadelen verbonden zijn zoals een groter risico op scheuren, kiest men vaker voor een warm of omgekeerd dak.
 • Warm dak: bij een warm dak wordt de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie geplaatst. Een dakdekker brengt hierbij eerst een dampscherm aan op de dakconstructie, waarop hij de isolatielaag en de nieuwe dakbedekking plaatst.
 • Omgekeerd dak: bij een omgekeerd dak wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Deze isolatiemethode wordt vaak gekozen voor dakterrassen of platte daken die vaak belopen worden. Het dak wordt vervolgens afgewerkt met hout, grind of tegels.

 

Wat is de beste dakisolatie voor een plat dak?

Wanneer je je plat dak langs de binnenzijde laat isoleren, wordt er vaak gekozen voor isolatiedekens van minerale wol of voor isolatieplaten. Laat je je plat dak langs buiten isoleren, dan wordt er altijd gekozen voor een drukvast isolatiemateriaal zoals XPS-platen of PIR-platen.

Plat dak laten isoleren? Kom vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Dakisolatie kosten

De kosten voor dakisolatie variëren van gemiddeld € 20 tot 115 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs wordt niet enkel bepaald door de materiaalkeuze. Ook de oppervlakte, dikte van de isolatielaag, de isolatiemethode,… spelen een rol.

Graag een prijs op maat ontvangen voor jouw dakisolatie? Contacteer een isolatiespecialist in je buurt.

 

Kosten dakisolatie per materiaal

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per dakisolatie materiaal:

Dakisolatie materiaalGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Glaswol€ 20
Rotswol€ 35
Isolatieplaten€ 25
PUR spuitisolatie€ 30
Inblaasisolatie€ 15 à 35

 

Kosten dakisolatie per isolatiemethode

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode:

Wat isoleren?IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)
Langs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Langs buiten€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Op bestaande dakbedekkingvanaf € 50
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer€ 25 - 35

 

TIP: druk de kosten met subsidies voor dakisolatie

Om particulieren te stimuleren om hun woning te verduurzamen, voorziet de overheid enkele financiële voordelen en subsidies voor dakisolatie. Zo kan je niet alleen de ISDE aanvragen als je je dak laat isoleren, je kan ook een beroep doen op de Energiebespaarlening om je investering te financieren. Daarnaast kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten van een vakman wanneer je je dak laat isoleren en je woning ouder is dan 2 jaar.

Interesse in dakisolatie? Een ervaren dakisolatiespecialist is op de hoogte van de beschikbare premies en informeert je over de voorwaarden.

 

Dakisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen?

Beschik je over de nodige technische kennis? Dan kan je eventueel zelf je dakisolatie plaatsen aan de binnenzijde van je dak. Om zeker te zijn dat je dak isolatie wordt geplaatst volgens het boekje, laat je deze klus echter beter over aan een ervaren dakdekker of isolatiespecialist. Samenwerken met een professional levert je bovendien ook de volgende voordelen op:

 • Advies op maat: na een analyse van je dak, adviseert een isolatiespecialist je de meest aangewezen isolatiemethode, het geschikte isolatiemateriaal, …
 • Professionele afwerking van je dak: laat je je dak langs buiten isoleren? Dan zorgt een dakdekker ervoor dat je dak keurig wordt afgewerkt met de dakbedekking naar keuze. Laat je je dak langs binnen isoleren? Ook dan neemt een isolatiespecialist indien gewenst de afwerking voor zijn rekening.
 • Garantie: duiken er binnen de wettelijke garantieperiode problemen op met de isolatie van je dak? Dan moet je isolatiespecialist dit kosteloos verhelpen.
 • Subsidies en financiële voordelen: laat je je dakisolatie plaatsen door een professional? Dan maak je aanspraak op enkele interessante subsidies en andere financiële voordelen.

Dakisolatie laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Aandachtspunten en valkuilen rond dakisolatie

Bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal voor je dak, houd je best rekening met de volgende aandachtspunten en valkuilen:

 1. Kijk niet enkel naar de prijs

  De goedkoopste dakisolatie drukt misschien de investeringskosten, maar is niet altijd de beste isolatiemateriaal voor je dak op lange termijn. Dak isolatie is een investering die je sowieso snel terugverdient, óók de meerprijs voor isolatie met een betere isolatiewaarde.

 2. Kies het juiste isolatiemateriaal voor de juiste toepassing

  Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elk type dak. Informeer je daarom goed over de mogelijke toepassingen van de verschillende isolatiematerialen en laat je bijstaan in je keuze door een ervaren isolatiespecialist.

 3. Laat een dampscherm plaatsen

  Een dampscherm minimaliseert het risico op condens- en vochtproblemen en verlengt de levensduur van je dakisolatie. Je dak laten isoleren zonder een dampwerende laag aan te brengen is dus absoluut te vermijden.

 4. Houd rekening met de dikte van het isolatiemateriaal

  Het ene isolatiemateriaal voor je dak heeft een hogere isolatiewaarde dan het andere. Afhankelijk van het gekozen materiaal verschilt dus ook de nodige dikte van de isolatielaag. Waar je van het ene materiaal een isolatielaag van 18 cm moet aanbrengen, zal je van het andere bv. maar 12 cm nodig hebben om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.

 5. Vermijd koudebruggen

  Zorg ervoor dat je dakisolatie goed op elkaar aansluit om koudebruggen en bijgevolg een lager rendement van de isolatie te vermijden.

BELANGRIJK: een ervaren isolatiespecialist weet welke valkuilen hij moet vermijden en waarvoor hij extra aandachtig moet zijn bij het plaatsen van dakisolatie. Laat daarom jouw isolatieproject altijd uitvoeren door een professional. Via onderstaand offerteformulier kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakmannen in jouw regio:


 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten