Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie: Soorten + kosten 2024

Er bestaan verschillende soorten vloerisolatie materialen, onderverdeeld in 5 grote groepen: isolatieplaten, schuim, isolatiebeton, dekens en inblaasisolatie. Wat is de beste vloerisolatie voor jouw project, met welke valkuilen moet je rekening houden, wat kost vloerisolatie, …? Ontdek het hier.

Ga snel naar: 
Soorten vloerisolatie
Wat is de beste vloerisolatie?
Vloerisolatie kosten 2024
Belangrijke valkuilen en aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Hoe vloerisolatie plaatsen?

Welke vloerisolatie soorten geschikt zijn voor jouw isolatieproject hangt vooral af van de manier waarop de isolatie geplaatst wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

OPTIE 1. vloerisolatie via kruipruimte (vloerisolatie onderzijde)

De onderzijde van je beganegrondvloer isoleren is de meest efficiënte en meest aangewezen methode. Hierbij wordt het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Zo is de beganegrondvloer zelf geïsoleerd waardoor er geen contact is tussen die vloer en de koude, vochtige lucht uit de kruipruimte. Dat zorgt voor een optimale isolatie. Deze methode vraagt ook geen breekwerken. Het uitbreken van de vloer, ophogen van deuren, … is niet nodig.

Wanneer toepassen? Als je een kruipruimte hebt die hoog genoeg is (vanaf gemiddeld 45 cm).

Geschikt isolatiemateriaal? isolatieplaten, isolatieschuim, isolatiedekens

Hoe vloer isoleren via de kruipruime? Ontdek de werkwijze in de video:

 

OPTIE 2. vloerisolatie zonder kruipruimte (vloerisolatie bovenzijde)

Heb je geen (toegankelijke) kruipruimte, dan kan je de bovenzijde van je vloer isoleren. Deze methode is wel minder efficiënt voor het na-isoleren van een bestaande vloer. Ofwel breek je de bestaande vloer uit om isolatie en nieuwe vloerbedekking te plaatsen. Ofwel plaats je isolatie en nieuwe vloerbedekking op je bestaande vloer. Dat laatste kan enkel als je vloer nog in goede staat en draagkrachtig genoeg is. De vloer zal ook enkele centimeters ophogen waardoor mogelijks aanpassingen aan deuren, plinten, … nodig zijn.

Wanneer toepassen? Als je geen (toegankelijke) kruipruimte hebt. Ook wanneer je nieuwe vloerbedekking plaatst, kan je van de gelegenheid gebruik maken om vloerisolatie te plaatsen.

Geschikt isolatiemateriaal? isolatieplaten, isolatieschuim, isolatiebeton

 

OPTIE 3: bodemisolatie kruipruimte (alternatief vloerisolatie onderzijde)

Heb je een kruipruimte maar is die onvoldoende toegankelijk en wil je vloerisolatie langs de bovenzijde van je vloer liever vermijden? Dan kan je isolatie plaatsen op de bodem van je kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt de kruipruimte (gedeeltelijk) opgevuld met isolatiemateriaal. Omdat de beganegrondvloer niet wordt geïsoleerd, heb je iets meer warmteverlies en dus een lager rendement dan bij de andere methodes.

Wanneer toepassen? Als de kruipruimte onvoldoende toegankelijk is (langer dan 35 à 40 cm). Bodemisolatie wordt ook vaak in combinatie met vloerisolatie via de kruipruimte toegepast.

Geschikt isolatiemateriaal? inblaasisolatie zoals isolatie korrels en schelpen


Soorten vloerisolatie

Afhankelijk van de toegepaste methode kan je dus kiezen voor verschillende soorten vloerisolatie materialen. Een overzicht van de mogelijkheden met hun eigenschappen en kosten:

 1. Vloerisolatie platen
 2. Vloerisolatie schuim
 3. Isolatie beton 
 4. Vloerisolatie dekens
 5. Vloerisolatie korrels en schelpen

 

1. Vloerisolatie platen

soorten vloerisolatieplaten
Isolatieplaten langs de bovenzijde van de vloer

Met vloerisolatie platen of isolerende vloerplaten bedoelen we harde, kunststof isolatieplaten. Het zijn (hard)schuimen op basis van aardolie. Ze vormen lichte vloerisolatie materialen die goed isoleren en bestand zijn tegen vocht. De vaakst gebruikte soorten isolatieplaten voor de vloer zijn XPS-, PIR-, EPS- en PUR-isolatieplaten. Je kan ze zowel gebruiken voor isolatie langs de onder- als bovenzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie via kruipruimte (onderzijde): harde isolatieplaten zijn enkel aangeraden om de vloer langs de onderzijde te isoleren als het plafond van de kruipruimte vlak is (geen leidingen of kepers). Omdat de isolatieplaten op maat gesneden, verankerd, … moeten worden, is de plaatsing complex, wat leidt tot hogere arbeidskosten. Een goedkoper en sneller alternatief is isolatieschuim (zie hieronder).
 • Vloerisolatie zonder kruipruimte (bovenzijde): omdat een vloer wordt belopen moet vloerisolatie materiaal een hoge drukvastheid hebben. Dat kan met isolerende vloerplaten. PIR- en PUR-isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde dan XPS- of EPS-isolatieplaten waardoor een minder dikke isolatielaag nodig is. Met zo’n dunne vloerisolatie kan je de opbouwhoogte van je vloer beperkt houden. Let op, bij veel leidingen is isolatieschuim een beter alternatief (zie hieronder).

 

 • Drukvast (vereist bij vloerisolatie langs bovenzijde)
 • Goede isolatiewaarde
 • Moeilijker te plaatsen in vergelijking met isolatieschuim

 

Kosten vloerisolatie platen: € 15 à 40 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

2. Vloerisolatie schuim

soorten vloerisolatie pur-schuim
Isolatieschuim op het plafond van de kruipruimte

Vloerisolatie schuim (spuitisolatie) kan snel aangebracht worden (beperkte arbeidskosten). Het heeft ook een uitstekende isolatiewaarde en goede dichting. Dat resulteert in een dichte isolatieschil met minder risico is op koudebruggen. PUR-schuim vloerisolatie wordt het vaakst gebruikt. Isolatieschuim kan je zowel gebruiken voor isolatie langs de onder- als bovenzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie via kruipruimte (onderzijde): gezien de snelle en makkelijke plaatsing is isolatieschuim hierbij het meest aangewezen. Zeker wanneer er leidingen op het plafond van de kruipruimte lopen, is isolatieschuim de beste manier om een naadloze isolatieschil te creëren. Meestal wordt PUR-spuitisolatie gebruikt. Bij een houten vloer wordt beter icynene isolatie gebruikt. Dat heeft een open celstructuur waardoor vochtproblemen vermeden worden.
 • Vloerisolatie zonder kruipruimte (bovenzijde): ook hier is isolatieschuim het meest aangewezen gezien de efficiënte werking en makkelijke plaatsing. Er is ook geen uitvullaag voor het wegwerken van leidingen en oneffenheden nodig is. Het schuim zorgt ervoor dat de leidingen meteen goed ingekapseld zitten. Dat bespaart werk en dus ook geld. Bovendien blijft de vloerdikte zo beperkt. Bovenop de isolatielaag komt wel nog een chapelaag.

 

 • Snelle en makkelijke plaatsing
 • Dichte isolatieschil (naadloze afsluiting)
 • Minder risico op koudebruggen
 • Beste isolatiewaarde t.o.v. andere vloerisolatie soorten

 

Kosten vloerisolatie schuim: € 25 à 35 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

3. Isolatiebeton (isolatiechape)

vloerisolatie soorten isolatiebeton
Isolatiebeton

Isolatiebeton of isolatiechape bestaat uit een combinatie van isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Het is chape waarin al isolatiemateriaal verwerkt zit. Het vormt, net zoals isolatieschuim, een naadloze isolatieschil. Isolatiebeton kan je enkel gebruiken voor vloerisolatie langs de bovenzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie zonder kruipruimte (bovenzijde): isolatiebeton is een goede keuze als je de vloer enkel langs de bovenzijde kan isoleren en je daarbij weinig opbouwhoogte hebt. Omdat er geen uitvullaag nodig is en omdat het isolatiemateriaal al in de chape zit, neemt dit soort isolatie voor de vloer weinig plaats in. Let op, isolatiechape vormt geen volwaardige isolatie. Het wordt best gecombineerd met een andere vorm van isolatie om een goede isolatiewaarde te verkrijgen.

 

 • Dichte isolatieschil (naadloze afsluiting)
 • Minder risico op koudebruggen
 • Beperkte opbouwhoogte vloer
 • Vormt geen volwaardige isolatielaag en wordt daarom best gecombineerd met nog een ander isolatiemateriaal.

 

Kosten isolatiebeton: € 25 à 35 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

4. Vloerisolatie dekens

soorten vloerisolatie materiaal
Isolatie dekens op het plafond van de kruipruimte

Vloerisolatie dekens zijn eigenlijk zachte isolatieplaten voor de vloer. Het is een licht vloerisolatie materiaal dat zowel thermisch als akoestisch goed isoleert en erg flexibel is. Voor isolatie van vloeren wordt meestal gebruik gemaakt van isolatiedekens uit rotswol of glaswol. Aangezien ze niet drukvast zijn, kan je isolatiedekens enkel gebruiken voor isolatie langs de onderzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie via kruipruimte (onderzijde): isolatiedekens worden doorgaans enkel gebruikt als je een houten vloer wil isoleren via de kruipruimte. Je gebruikt dan best een dampopen isolatiemateriaal (bv. vloerisolatie dekens uit rotwol of glaswol) zodat vocht kan ontsnappen. Let op, de plaatsing van isolatiedekens in de kruipruimte is complex (op maat snijden, dampscherm plaatsen, …), wat leidt tot hogere arbeidskosten. Een goedkoper en sneller alternatief is isolatieschuim (zie hierboven).

 

 • Flexibel
 • Goede thermische en akoestische isolatie
 • Minder bestand tegen vocht
 • Grotere isolatiedikte nodig in vergelijking met harde isolatieplaten

 

Kosten vloerisolatie dekens: € 15 à 30 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

5. Vloerisolatie korrels en schelpen

vloerisolatie bodemisolatie
Vloerisolatie korrels op de bodem van de kruipruimte

Vloerisolatie korrels en schelpen zijn voorbeelden van inblaasisolatie. Ze worden gebruikt voor bodemisolatie in de kruipruimte:

 • Bodemisolatie kruipruimte: inblaasisolatie zoals isolatiekorrels of -schelpen zijn ideaal om een kruipruimte, die onvoldoende toegankelijk is voor isolatie onder de vloer, toch op te vullen met isolatiemateriaal. De vloerisolatie korrels of schelpen worden in de kruipruimte geblazen waardoor deze (deels) wordt opgevuld. Zelfs als er wat water in de kruipruimte staat, blijft het isolatiemateriaal toch zijn afsluitende werking behouden. Zo condenseert vocht niet tegen de onderkant van de beganegrondvloer.

 

 • Makkelijk en snel te plaatsen
 • Bestand tegen vocht
 • Isolatiewaarde is minder goed in vergelijking met andere vloerisolatie soorten
 • Kruipruimte is na het isoleren niet meer toegankelijk
 • Niet aangeraden bij een houten vloerconstructie

Kosten bodemisolatie kruipruimte: € 20 à 50 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

Wat is de beste vloerisolatie voor mijn project?

Welke vloerisolatie je best kiest, hangt af van je voorkeuren en de gekozen plaatsingswijze:

Bij vloerisolatie via de kruipruimte ga je best voor isolatieschuim. Isolatieplaten of -dekens kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen. Bij bodemisolatie zijn isolatiekorrels of -schelpen de beste vloerisolatie. Bij isolatie langs de bovenzijde van de vloer kies je best isolatieschuim. Isolatiebeton vormt geen volwaardige isolatielaag, isolatieplaten kunnen maar zijn moeilijker te plaatsen.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan je situatie en wensen analyseren en zo het beste soort vloerisolatie voorstellen. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing zodat je zeker bent van een kwalitatief resultaat. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

Vloerisolatie kosten 2024

De kosten voor vloerisolatie bedragen gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals onder meer de te isoleren oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, de gebruikte isolatiemethode en natuurlijk ook het soort vloerisolatie materiaal:

Soort vloerisolatieGemiddelde kosten per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Toepasbaar bij:
Vloerisolatie platen€ 15 à 40Vloerisolatie onderzijde
Vloerisolatie bovenzijde
Vloerisolatie schuim € 25 à 35Vloerisolatie onderzijde
Vloerisolatie bovenzijde
Isolatiebeton€ 25 à 35
Vloerisolatie bovenzijde
Vloerisolatie dekens€ 15 à 30Vloerisolatie onderzijde
Vloerisolatie korrels en schelpen€ 20 à 50Bodemisolatie kruipruimte

LET OP: bij isolatie langs de bovenzijde van de vloer moet je rekening houden met extra kosten (uitbreken van de bestaande vloer, nieuwe vloerafwerking, …). Isolatie van de vloer lijkt misschien een grote investering, maar je kan die al snel terugverdienen dankzij een lagere energiefactuur. Bovendien kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies en een verlaagd btw-tarief. Zo wordt de investering nog interessanter.

Benieuwd naar de kosten voor vloerisolatie in jouw woning, kantoor, …? Vraag dan offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, voorgestelde soorten vloerisolatie, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Voordelen vloerisolatie

 • Warmte wordt beter vastgehouden: zonder isolatie van de vloer gaat een groot deel van de warmte in huis verloren via de vloer. Isolatie van de vloer voorkomt dat. Zo blijft het binnen warmer en moet je minder stoken.
 • Meer warmtecomfort: de gemiddelde comforttemperatuur binnen schommelt rond de 20 graden. Om blootsvoets te lopen moet de vloerbedekking ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur rond de 11 graden. Met isolatie kan dat opgetrokken worden tot zo’n 20 graden.
 • Lagere energiefactuur: een geïsoleerde vloer houdt de warmte in huis beter vast waardoor je minder moet stoken. Zo kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur en draag je jouw steentje bij aan het milieu. Lees hieronder meer over de mogelijke besparing met vloerisolatie.
 • Waarde van je huis stijgt: dat is vooral interessant als je jouw woning ooit wil verkopen. Isolatie van de vloer zorgt voor een beter energielabel waardoor de waarde van je huis stijgt.

Welke vloerisolatie kiezen? Valkuilen + aandachtspunten

Bij je keuze van een isolatiemateriaal voor de vloer hou je best rekening met deze belangrijke valkuilen en aandachtspunten:

 1. Kies het juiste isolatiemateriaal voor de juiste toepassing

  Isoleer je je vloer langs onder (via de kruipruimte) of langs boven? En wil je een benedenvloer, tussenvloer of zoldervloer isoleren? Het antwoord op die vragen bepaalt wat het meest geschikte vloerisolatie materiaal is.

 2. Hou rekening met het type ondervloer

  Maak je keuze voor je isolatiemateriaal ook op basis van het soort ondervloer dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een houten ondervloer of draagconstructie? Dan is het aangeraden om een ademend isolatiemateriaal te kiezen zoals minerale wol of icynene. Zo vermijd je vochtproblemen en schimmels.

 3. Stem de dikte van je isolatie af op de beschikbare opbouwhoogte

  Je staat best ook even stil bij de dikte van je isolatielaag. Sommige materialen hebben een grotere dikte nodig om dezelfde isolatiewaarde te bieden als andere materialen. Kijk daarom naar de beschikbare opbouwhoogte en kies in functie daarvan de dikte van je isolatielaag en dus ook het geschikte materiaal.

 4. Kies een isolatiemateriaal dat past bij je budget

  Uiteraard kan de prijs voor de isolatie van je vloer sterk variëren naargelang het gekozen materiaal. Zo zijn isolatieplaten doorgaans goedkoper dan isolatiedekens en zijn PUR isolatieplaten dan weer goedkoper dan XPS platen.

 5. Hou rekening met je eigen voorkeuren en wensen

  Kies tot slot ook een soort vloerisolatie dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Wil je bijvoorbeeld naast een goede thermische isolatie ook een goede geluidsisolatie? Dan is minerale wol ideaal. Vind je het belangrijk dat je vloerisolatie milieuvriendelijk is? Dan kan je bijvoorbeeld werken met icynene.

 

TIP: laat je adviseren door een vloerisolatie specialist: deze heeft de nodige kennis van de verschillende materialen en weet precies waarmee hij rekening moet houden. Een vakman kan je zo gepast adviseren over de beste keuze op maat van jouw wensen, budget, de mogelijkheden van de locatie, … Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat.

 

 

FAQ rond vloerisolatie • Hoeveel kan je besparen met vloerisolatie?

  In woningen zonder isolatie van de vloer wordt de kou die de vloer uitstraalt vaak gecompenseerd door de verwarming hoger te zetten. Desondanks zal de vloer nog steeds kil aanvoelen en zal ook de prijs van je energiefactuur drastisch oplopen.

  Het (na-)isoleren van je vloer is dan ook sterk aangeraden. Door de vloer goed te isoleren verhoog je het wooncomfort. Bovendien kan je genieten van een mooie besparing dankzij vloerisolatie. Je kan jaarlijks gemiddeld 7 kubieke meter aardgas uitsparen per vierkante meter. Dit is goed voor maar liefst 250 euro per jaar.

  Een geïsoleerde vloer vermindert dus automatisch je energieverbruik waardoor je geniet van een mooie besparing, terwijl er een aangenamer woonklimaat heerst waarin je gerust blootsvoets kan rondlopen. Meer uitgebreide info over verwarming en de invloed van vloerisolatie lees je op https://www.verwarminginfo.nl/. • Kan je een vloer isoleren in combinatie met vloerverwarming?

  Jazeker! Dit wordt zelfs aangeraden. Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming zorgt namelijk voor minder warmteverlies, een besparing op je energiefactuur, een hoger warmtecomfort en vermindert het risico op vochtproblemen.

  Om te vermijden dat de warmte nog door een extra laag heen moet, wordt de isolatie onder de vloerverwarming geplaatst. Een vloer met vloerverwarming kan je isoleren met isolatieplaten, gespoten PUR of isolatiechape. • Hoe werkt geluidsisolatie bij vloeren?
  Om contactgeluiden van huisgenoten of buren tegen te gaan, kan je kiezen voor geluidsisolatie van je vloer. Vooral wanneer je dekvloer en constructievloer met elkaar in verbinding staan, kan je veel last hebben van contactgeluiden. Dankzij een akoestische isolatielaag kan je deze geluidshinder aanzienlijk verminderen.


 • Wat betekent de RC- en RD-waarde van vloerisolatie?

  De meest gebruikte waardes voor isolatie van de vloer zijn de RC- en de RD-waarde (uitgedrukt in m²K/W):

  • RD-waarde: RD staat voor Resistance Declared en geeft de warmteweerstand van een isolatiemateriaal weer. Het geeft dus het isolerend vermogen van een isolatiemateriaal aan. Hoe hoger de RD-waarde van de vloerisolatie, hoe beter de isolatiewaarde van het materiaal.
  • RC-waarde: RC staat voor Resistance Construction en geeft de warmteweerstand van de totale constructie aan. Een constructie is bv. een dak, de spouwmuur of de vloer. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de constructie isoleert.

  Wil je de RC-waarde van je vloer verhogen? Dan kan je je vloer na-isoleren. Je doet dit best langs onder via de kruipkelder. Wanneer dit geen optie is, dan kies je best voor dunne vloerisolatie met een hoge RD-waarde om je vloer langs de bovenkant te isoleren.

  TIP: laat je hierbij adviseren door een isolatiespecialist. Hij geeft je advies op maat over het beste isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 professionals in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten