vloerisolatie

Vloerisolatie: soorten + kosten [welke kiezen?]

Er bestaan verschillende soorten vloerisolatie materialen, onderverdeeld in 5 grote groepen: vloerisolatie platen, schuim, isolatiebeton, dekens en inblaasisolatie. Wat is de beste vloerisolatie voor jouw project, wat kost vloerisolatie, …? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar: 
Soorten vloerisolatie
Welke vloerisolatie kiezen?
Vloerisolatie kosten
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Hoe vloerisolatie plaatsen?

Welke vloerisolatie soorten geschikt zijn voor jouw isolatieproject hangt vooral af van de manier waarop de isolatie geplaatst wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

OPTIE 1. vloerisolatie via kruipruimte (vloerisolatie onderzijde)

De onderzijde van je beganegrondvloer isoleren is de meest efficiënte en meest aangewezen methode. Hierbij wordt het vloerisolatie materiaal tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Zo is de beganegrondvloer zelf geïsoleerd waardoor er geen contact is tussen die vloer en de koude, vochtige lucht uit de kruipruimte. Dat zorgt voor een optimale isolatie. Deze methode vraagt ook geen breekwerken. Het uitbreken van de vloer, ophogen van deuren, … is niet nodig.

Wanneer toepassen? Als je een kruipruimte hebt die hoog genoeg is (vanaf gemiddeld 45 cm).

Geschikt isolatiemateriaal? isolatieplaten, isolatieschuim, isolatiedekens

 

OPTIE 2. vloerisolatie zonder kruipruimte (vloerisolatie bovenzijde)

Heb je geen kruipruimte of is ze niet toegankelijk, dan kan je nog altijd de bovenzijde van je vloer isoleren. Deze methode is wel minder efficiënt. Ofwel breek je de bestaande vloer uit om isolatie en nieuwe vloerbedekking te plaatsen. Ofwel plaats je isolatie en nieuwe vloerbedekking op je bestaande vloer. Dat laatste kan enkel als je vloer nog in goede staat en draagkrachtig genoeg is. De vloer zal ook enkele centimeter ophogen waardoor aanpassingen aan deuren, plinten, … nodig kunnen zijn.

Wanneer toepassen? Als je geen (toegankelijke) kruipruimte hebt. Ook wanneer je nieuwe vloerbedekking plaatst, kan je van de gelegenheid gebruik maken om vloerisolatie te plaatsen.

Geschikt isolatiemateriaal? isolatieplaten, isolatieschuim, isolatiebeton

 

OPTIE 3: bodemisolatie kruipruimte (alternatief vloerisolatie onderzijde)

Heb je een kruipruimte maar is die onvoldoende toegankelijk en wil je vloerisolatie langs de bovenzijde van je vloer liever vermijden? Dan kan je ook isolatie plaatsen op de bodem van je kruipruimte. Hierbij wordt de kruipruimte (gedeeltelijk) opgevuld met isolatiemateriaal. Aangezien de beganegrondvloer niet wordt geïsoleerd, heb je iets meer warmteverlies en dus ook een lager rendement dan bij de andere methodes.

Wanneer toepassen? Als de kruipruimte onvoldoende toegankelijk is (langer dan 35 à 40 cm). Bodemisolatie wordt ook vaak in combinatie met vloerisolatie via de kruipruimte toegepast.

Geschikt isolatiemateriaal? inblaasisolatie zoals isolatie korrels en schelpen

 


Soorten vloerisolatie

Afhankelijk van de toegepaste methode van vloerisolatie kan je dus kiezen voor verschillende soorten vloerisolatie materialen. Een overzicht van de mogelijkheden met hun eigenschappen en kosten:

 1. Vloerisolatie platen
 2. Vloerisolatie schuim
 3. Isolatie beton 
 4. Vloerisolatie dekens
 5. Vloerisolatie korrels en schelpen

 

1. Vloerisolatie platen

soorten vloerisolatieplaten
Isolatieplaten langs de bovenzijde van de vloer

Met vloerisolatie platen bedoelen we harde, kunststof isolatieplaten. Het zijn (hard)schuimen op basis van aardolie. Ze vormen lichte vloerisolatie materialen die goed isoleren en bestand zijn tegen vocht. De vaakst gebruikte soorten vloerisolatie platen zijn XPS-, PIR-, EPS- en PUR-isolatieplaten. Vloerisolatie platen kan je zowel gebruiken voor isolatie langs de onder- als bovenzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie via kruipruimte (onderzijde): harde vloerisolatie platen zijn enkel aangeraden voor vloerisolatie langs de onderzijde als het plafond van de kruipruimte vlak is (geen leidingen of kepers). Omdat de vloerisolatie platen op maat gesneden, verankerd, … moeten worden, is de plaatsing complex, wat leidt tot hogere arbeidskosten. Een goedkoper en sneller alternatief is isolatieschuim (zie hieronder).
 • Vloerisolatie zonder kruipruimte (bovenzijde): een vloer wordt belopen. Het vloerisolatie materiaal moet dus een hoge drukvastheid hebben. Dat kan met vloerisolatie platen. PIR- en PUR-isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde dan XPS- of EPS-vloerisolatieplaten. Daardoor is een minder dikke isolatielaag nodig. De platen moeten bevestigd worden op een vlakke ondergrond. Daarom is vaak nog een uitvullaag nodig om leidingen weg te werken. Bij veel leidingen is isolatieschuim een beter alternatief (zie hieronder).

 

 • Drukvast (vereist bij vloerisolatie langs bovenzijde)
 • Goede isolatiewaarde
 • Moeilijker te plaatsen in vergelijking met isolatieschuim

 

Kosten vloerisolatie platen: € 15 à 40 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

2. Vloerisolatie schuim

soorten vloerisolatie pur-schuim
Isolatieschuim op het plafond van de kruipruimte

Vloerisolatie schuim kan snel aangebracht worden (beperkte arbeidskosten). Spuitisolatie voor de vloer heeft ook een uitstekende isolatiewaarde en goede dichting. Dat resulteert in een dichte isolatieschil met minder risico is op koudebruggen. PUR-schuim vloerisolatie wordt het vaakst gebruikt. Vloerisolatie schuim kan je zowel gebruiken voor isolatie langs de onder- als bovenzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie via kruipruimte (onderzijde): gezien de snelle en makkelijke plaatsing is isolatieschuim hierbij het meest aangewezen. Zeker wanneer er leidingen op het plafond van de kruipruimte lopen, is isolatieschuim de beste manier om een naadloze isolatieschil te creëren. Meestal wordt PUR-spuitisolatie gebruikt. Bij een houten vloer wordt beter icynene vloerisolatie gebruikt. Dat heeft een open celstructuur waardoor vochtproblemen vermeden worden.
 • Vloerisolatie zonder kruipruimte (bovenzijde): ook hier is isolatieschuim het meest aangewezen gezien de efficiënte werking en makkelijke plaatsing. Er is ook geen uitvullaag voor het wegwerken van leidingen en oneffenheden nodig is. Het schuim zorgt ervoor dat de leidingen meteen goed ingekapseld zitten. Dat bespaart werk en dus ook geld. Bovendien blijft de vloerdikte zo beperkt. Bovenop de isolatielaag komt wel nog een chapelaag.

 

 • Snelle en makkelijke plaatsing
 • Dichte isolatieschil (naadloze afsluiting)
 • Minder risico op koudebruggen
 • Beste isolatiewaarde t.o.v. andere vloerisolatie soorten

 

Kosten vloerisolatie schuim: € 25 à 35 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

3. Isolatiebeton (isolatiechape)

vloerisolatie soorten isolatiebeton
Isolatiebeton als vloerisolatie

Isolatiebeton of isolatiechape bestaat uit een combinatie van isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Het is chape waarin al isolatiemateriaal verwerkt zit. Het vormt, net zoals isolatieschuim, een naadloze isolatieschil. Isolatiebeton kan je enkel gebruiken voor vloerisolatie langs de bovenzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie zonder kruipruimte (bovenzijde): isolatiebeton is een goede keuze als vloerisolatie langs de bovenzijde de enige optie is en als je daarbij weinig opbouwhoogte hebt. Omdat er geen uitvullaag nodig is en omdat het isolatiemateriaal al in de chape zit, neemt dit soort vloerisolatie weinig plaats in. Let op, isolatiechape vormt geen volwaardige isolatie. Het wordt daarom best gecombineerd met een andere vorm van isolatie om een goede isolatiewaarde te verkrijgen.

 

 • Dichte isolatieschil (naadloze afsluiting)
 • Minder risico op koudebruggen
 • Beperkte opbouwhoogte vloer
 • Vormt geen volwaardige isolatielaag en wordt daarom best gecombineerd met nog een ander isolatiemateriaal.

 

Kosten isolatiebeton: € 25 à 35 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

4. Vloerisolatie dekens

soorten vloerisolatie materiaal
Vloerisolatie dekens op het plafond van de kruipruimte

Vloerisolatie dekens zijn eigenlijk zachte isolatieplaten. Het is een licht vloerisolatie materiaal dat zowel thermisch als akoestisch goed isoleert en erg flexibel is. Voor isolatie van vloeren wordt meestal gebruik gemaakt van isolatiedekens uit rotswol of glaswol. Aangezien ze niet drukvast zijn, kan je isolatiedekens enkel gebruiken voor isolatie langs de onderzijde van de vloer:

 • Vloerisolatie via kruipruimte (onderzijde): isolatiedekens worden doorgaans enkel gebruikt als je een houten vloer wil isoleren via de kruipruimte. Je gebruikt dan best een dampopen isolatiemateriaal (bv. vloerisolatie dekens uit rotwol of glaswol) zodat vocht kan ontsnappen. Let op, de plaatsing van isolatiedekens in de kruipruimte is complex (op maat snijden, dampscherm plaatsen, …), wat leidt tot hogere arbeidskosten. Een goedkoper en sneller alternatief is isolatieschuim (zie hierboven).

 

 • Flexibel
 • Goede thermische en akoestische isolatie
 • Minder bestand tegen vocht
 • Grotere isolatiedikte nodig in vergelijking met harde isolatieplaten

 

Kosten vloerisolatie dekens: € 15 à 30 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

5. Vloerisolatie korrels en schelpen

vloerisolatie bodemisolatie
Vloerisolatie korrels op de bodem van de kruipruimte

Vloerisolatie korrels en schelpen zijn voorbeelden van inblaasisolatie. Ze worden gebruikt voor bodemisolatie in de kruipruimte:

 • Bodemisolatie kruipruimte: inblaasisolatie zoals isolatiekorrels of -schelpen zijn ideaal om een kruipruimte, die onvoldoende toegankelijk is voor isolatie onder de vloer, toch op te vullen met isolatiemateriaal. De vloerisolatie korrels of schelpen worden in de kruipruimte geblazen waardoor deze (deels) wordt opgevuld. Zelfs als er wat water in de kruipruimte staat, blijft het isolatiemateriaal toch zijn afsluitende werking behouden. Zo condenseert vocht niet tegen de onderkant van de beganegrondvloer.

 

 • Makkelijk en snel te plaatsen
 • Bestand tegen vocht
 • Isolatiewaarde is minder goed in vergelijking met andere vloerisolatie soorten
 • Kruipruimte is na het isoleren niet meer toegankelijk
 • Niet aangeraden bij een houten vloerconstructie

Kosten bodemisolatie kruipruimte: € 20 à 50 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

CONCLUSIE: wat is de beste vloerisolatie voor mijn project?

Welke vloerisolatie je best kiest, hangt af van je voorkeuren en de gekozen plaatsingswijze:

Bij vloerisolatie via de kruipruimte ga je best voor isolatieschuim. Vloerisolatie platen of dekens kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen. Bij bodemisolatie ga je best voor vloerisolatie korrels of schelpen. Kies je voor isolatie langs de bovenzijde van de vloer? Dan is vloerisolatie schuim het meest aangewezen. Isolatiebeton vormt geen volwaardige isolatielaag en vloerisolatie platen kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan je situatie en wensen analyseren en zo de meest geschikte soort vloerisolatie voorstellen. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing zodat je zeker bent van een kwalitatief resultaat en optimale isolatie. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 


Vloerisolatie kosten

De kosten voor vloerisolatie bedragen gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals onder meer de te isoleren oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, de gebruikte isolatiemethode en natuurlijk ook het soort vloerisolatie materiaal:

Soort vloerisolatieGemiddelde kosten per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Toepasbaar bij:
Vloerisolatie platen€ 15 à 40Vloerisolatie onderzijde
Vloerisolatie bovenzijde
Vloerisolatie schuim € 25 à 35Vloerisolatie onderzijde
Vloerisolatie bovenzijde
Isolatiebeton€ 25 à 35
Vloerisolatie bovenzijde
Vloerisolatie dekens€ 15 à 30Vloerisolatie onderzijde
Vloerisolatie korrels en schelpen€ 20 à 50Bodemisolatie kruipruimte

LET OP: bij isolatie langs de bovenzijde van de vloer moet je rekening houden met extra kosten, bv. voor het uitbreken van de bestaande vloer, nieuwe vloerafwerking, … Isolatie van de vloer lijkt misschien een grote investering, maar je kan die al snel terugverdienen dankzij een lagere energiefactuur. Bovendien kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op interessante subsidies en een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Zo wordt de investering nog interessanter.

Benieuwd naar de kosten voor vloerisolatie in jouw woning, kantoor, …? Vraag dan offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, voorgestelde soorten vloerisolatie, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Voordelen vloerisolatie

 • Warmte wordt beter vastgehouden: zonder isolatie van de vloer gaat een groot deel van de warmte in huis verloren via de vloer. Dankzij isolatie van de vloer wordt de warmte weerkaatst waardoor ze niet verloren gaat. Zo blijft het binnen warmer en moet je minder stoken.
 • Meer warmtecomfort: de gemiddelde comforttemperatuur binnen schommelt rond de 20 graden. Om blootsvoets te lopen is het belangrijk dat de vloerbedekking dezelfde normen hanteert. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur rond de 11 graden. Met isolatie kan dat opgetrokken worden tot zo’n 20 graden. Over het algemeen voelen we ons het meest comfortabel bij een gemiddelde omgevingstemperatuur van 20 graden en vloertemperatuur van ongeveer 21 graden.
 • Lagere energiefactuur: een geïsoleerde vloer houdt de warmte in huis beter vast waardoor je minder moet stoken. Zo kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur en draag je jouw steentje bij voor het milieu. Lees hieronder meer over de mogelijke besparing.
 • Waarde van je huis stijgt: dat is vooral interessant als je jouw woning ooit wil verkopen. Je moet dan het energielabel van je huis voorleggen. Isolatie van de vloer zorgt voor een beter energielabel waardoor de waarde van je huis stijgt.

 

Hoeveel kan je besparen met vloerisolatie?

In woningen zonder vloerisolatie wordt de kou die de vloer uitstraalt vaak gecompenseerd door de verwarming hoger te zetten. Desondanks zal de vloer nog steeds kil aanvoelen en zal ook de prijs van je energiefactuur drastisch oplopen. Door de vloer goed te isoleren kan je jaarlijks 7 kubieke meter aardgas uitsparen per vierkante meter.

Dit is goed voor maar liefst 250 euro per jaar. Een geïsoleerde vloer vermindert dus automatisch je energieverbruik, terwijl er een aangenamer woonklimaat heerst waarin je gerust blootsvoets kan rondlopen. Meer uitgebreide info over verwarming en de invloed van vloerisolatie lees je op https://www.verwarminginfo.nl/.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten