Isolatie-info.nl

Subsidie vloerisolatie 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Voor de plaatsing van vloerisolatie kan je subsidies aanvragen op nationaal en op regionaal niveau. Daarnaast zijn er ook interessante maatregelen zoals het verlaagde btw-tarief en de groene leningen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste financiële steunmaatregelen voor het isoleren van vloeren.

 

subsidie isolatie vloer1. Nationale subsidie voor vloerisolatie

Sinds september 2016 zijn er opnieuw nationale subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning. Het isoleren van vloeren valt ook onder deze Subsidie Energiebesparing Eigen Woning. Je krijgt hiervoor € 5/m².

Als de overheid de subsidieaanvraag goedkeurt, krijg je 12 maanden de tijd om de werken te laten uitvoeren door een vakman. Aanvragen kunnen ingediend worden via de website voor de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland tot en met 2020. Zowel particuliere woningeigenaren als Verenigingen van Eigenaren (VvE) komen in aanmerking voor deze subsidie. Als particuliere woningeigenaar kan je de subsudieaanvraag nog doen t.e.m. 31 december 2020, als vereniging heb je tijd t.e.m. eind 2022.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn 5 voorwaarden waaraan je moet voldoen:

1) Subsidies worden enkel toegekend aan de eigenaar van de woonst waar de isolatiewerken plaatsvinden.

2) Je moet minstens twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Je kan vloerisolatie bijvoorbeeld combineren met het isoleren van het dak of de spouwmuren.

3) De Rd-waarde van de vloerisolatie moet minimaal 3,5 m²K/W bedragen.

4) Je komt alleen in aanmerking voor een subsidie als de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer.

5) Er moet een minimumaantal vierkante meter aan vloerisolatie geplaatst worden, afhankelijk van het type woning. Hieronder zie je hoeveel de minimale oppervlakte telkens moet bedragen:

 

 Minimum aantal m2   
RijtjeswoningHoekwoningVrijstaande woningEtage woning
Vloerisolatie27324420

 

Hoeveel spaar je hiermee uit?

De nationale subsidies bedragen telkens ongeveer 20 procent van de gemiddelde marktprijs van isolatie. Laten we uitgaan van een gemiddelde hoekwoning. Stel dat de eigenaar de spouw en de vloer laat isoleren. In dit type woning kost dit gemiddeld 4.000 euro. Als hij recht heeft op de nationale subsidies voor isolatie, zal hij ongeveer 800 euro aan subsidies krijgen. Dit is een flinke besparing. Daarnaast bespaart hij ook nog eens op zijn energiefactuur.

Tip: Benieuwd hoeveel je met vloerisolatie kan besparen in jouw woning? Maak nu gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

2. Regionale subsidies

Je kan ook premies aanvragen via de provincie of gemeente. Elke Nederlandse gemeente heeft haar eigen subsidieregeling. Neem een kijkje op de website van je stad of dorp om te zien of er subsidies beschikbaar zijn en wat de voorwaarden zijn.

 

subsidie vloerisolatie

 

3. Andere financiële ondersteuningen voor vloerisolatie

Naast de genoemde subsidies zijn er nog andere financiële maatregelen die het mogelijk maken om de kosten voor vloerisolatie sneller terug te verdienen.

 

Verlaagd btw-tarief

Woningen ouder dan 2 jaar komen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9 procent. Dit is enkel geldig op de kosten van het plaatsen van vloerisolatie door erkende vakmannen. Het verlaagde tarief is niet van toepassing op het isolatiemateriaal zelf: daarvoor betaal je de gebruikelijke 21% btw. Ook werken die gepaard gaan met de isolatiewerken (bijvoorbeeld breekwerken), worden aan het gebruikelijke btw-tarief gefactureerd. De isolatiematerialen mogen dus enkel geplaatst worden door erkende isolatiespecialisten om in aanmerking te komen voor deze btw-verlaging. Vraag daarom prijsoffertes aan op onze offerteservice en kom in contact met erkende vakmannen uit je buurt.

 

Groene lening om je vloer te isoleren

Er zijn niet alleen subsidies en voordelige btw-tarieven. Daarnaast heeft de overheid ook nog een Energiebespaarlening, waarbij je aan aantrekkelijke rentevoeten kan lenen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Deze lening kan zowel aan particulieren als aan Verenigingen van Eigenaren verstrekt worden.

Energiebespaarlening voor particulieren

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot maximaal 25.000 euro lenen om energiebesparende maatregelen, waaronder vloerisolatie, te financieren. De maximumleeftijd om deze lening aan te vragen is 75 jaar. De looptijd van de lening varieert van 7 tot 15 jaar en is afhankelijk van het bedrag dat je leent. De rente ligt vast bij het afsluiten van de lening en blijft ongewijzigd gedurende de termijn van de lening.

Om te bewijzen dat je vloerisolatie voldoet aan de vereisten moet je de “Verklaring Aannemer/Installateur” laten invullen door je vakman. Van zodra de lening is toegekend, kan je onmiddellijk met de werken starten. Dat maakt de leningen net zo interessant. Daarnaast zijn er geen afsluitkosten.

Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Meestal gaat het dan over eigenaren van een appartementsgebouw. Deze groene lening heeft als doel om energiebesparende maatregelen te helpen financieren, waaronder vloerisolatie.

Je kan een bedrag tussen € 25.000 en € 5.000.000 lenen (maximaal € 25.000 per appartementsrecht). De looptijd van deze groene lening bedraagt 10 tot 15 jaar. De rente wordt vastgelegd wanneer de aanvraag binnenkomt en kan niet veranderd worden gedurende de looptijd van de lening.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten