Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform
vloerisolatie

Subsidie vloerisolatie 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Voor de plaatsing van vloerisolatie kan je subsidies aanvragen op nationaal en op regionaal niveau. Daarnaast zijn er ook interessante maatregelen zoals het verlaagde btw-tarief en de Energiebespaarlening. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste financiële steunmaatregelen voor het isoleren van vloeren.

 

Beschikbare subsidies vloerisolatie:

1. Verlaagd btw-tarief
2. Energiebespaarlening
3. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie isolatie
4. Regionale subsidie vloerisolatie
5. SEEH: Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (enkel voor VVE’s)

 

1.Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

Voer je isolatiewerken uit in woningen ouder dan 2 jaar, dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Dit is enkel geldig op de kosten van het plaatsen van vloerisolatie door erkende vakmannen. Het verlaagde tarief is niet van toepassing op het isolatiemateriaal zelf: daarvoor betaal je de gebruikelijke 21% btw. Ook werken die gepaard gaan met de isolatiewerken (bijvoorbeeld breekwerken), worden aan het gebruikelijke btw-tarief gefactureerd.

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op het verlaagd 9% btw-tarief, mag de vloerisolatie enkel geplaatst worden door erkende isolatiespecialisten. We raden aan om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, … vergelijken. Vraag vrijblijvend voorstellen op aan via onze offerteservice.

 


2. Energiebespaarlening (groene lening om je vloer te isoleren)

De overheid heeft ook nog een Energiebespaarlening, waarbij je als particulier aan aantrekkelijke rentevoeten kan lenen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot maximaal 25.000 euro lenen om energiebesparende maatregelen, waaronder vloerisolatie, te financieren. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je maximaal 65.000 euro lenen.

De looptijd van de lening varieert van 7 tot 20 jaar en is afhankelijk van het bedrag dat je leent. De rente ligt vast bij het afsluiten van de lening en blijft ongewijzigd gedurende de termijn van de lening. Er zijn ook geen afsluitkosten.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie: de maximumleeftijd om deze lening aan te vragen is 75 jaar.
 • Uitvoerder van de werken: om te bewijzen dat je vloerisolatie voldoet aan de vereisten moet je de “Verklaring Aannemer/Installateur” laten invullen door je vakman. Van zodra de lening is toegekend, kan je onmiddellijk met de werken starten. Dat maakt de leningen net zo interessant.

 

Hoe vraag ik de Energiebespaarlening aan?

Reeds uitgevoerde isolatiewerken komen in aanmerking, maar dan mogen ze niet langer dan 2 maanden geleden zijn uitgevoerd. In andere gevallen vraag je de Energiebespaarlening aan vóór de uitvoering van de werken. Bij die aanvraag moet je wel al een offerte en verklaring van een vakman (zie voorwaarden) kunnen voorleggen. Op die manier kan het Nationaal Warmtefonds bepalen of de vloerisolatie in aanmerking komt voor de lening of niet.

TIP: op zoek naar een vakman en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Samenwerken met een vakman is sowieso de beste keuze. Deze kan je gepast adviseren en zorgt voor en correcte plaatsing van de vloerisolatie die voldoet aan alle voorwaarden. Start je aanvraag hier.

 

Ook VvE’s kunnen een Energiebespaarlening aanvragen

De Energiebespaarlening kan je ook als Verenigingen van Eigenaren (VvE) aanvragen. Meestal gaat het dan over eigenaren van een appartementsgebouw. De groene lening heeft als doel om energiebesparende maatregelen te helpen financieren, waaronder vloerisolatie.

Je kan een bedrag tussen € 25.000 en € 10.000.000 lenen (max. € 25.000 per appartementsrecht). De looptijd van deze groene lening bedraagt 10 tot 30 jaar. De rente staat vast en verandert niet gedurende de looptijd van de lening.

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de Energiebespaarlening moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer. Bij de aanvraag moet je ook een verklaring van een aannemer kunnen voorleggen waarin hij stelt dat de vloerisolatie zal voldoen aan de voorwaarden. Een isolatiespecialist kan je hier verder over informeren en adviseren over de beste isolatie-oplossing voor jouw project. Ontvang voorstellen via de offertepagina.

 


3. ISDE: subsidie vloerisolatie 2021 (ter vervanging van SEEH)

Voor vloerisolatie (en andere isolatiewerken) kan je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. De subsidie is enkel beschikbaar voor particulieren.

 

Hoeveel bedraagt de vloerisolatie subsidie?

Voor vloerisolatie kan je een subsidie krijgen van € 7 per m². Je moet dan wel minimum 25 m² en maximum 130 m² aan vloer isoleren.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je moet de vloerisolatie laten plaatsen door een vakman. Samenwerken met een isolatiespecialist is hoe dan ook de beste keuze. Een vakman kan je informeren over de beste isolatie-oplossing voor jouw project en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen van isolatiespecialisten actief in je buurt via de offertepagina.
 • Het isolatiemateriaal voor de vloer moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,5 m² K/W.
 • De woning waarin de vloerisolatie geplaatst wordt is je eigendom en dient als je hoofdverblijfplaats.
 • Als je 1 isolatiemaatregel laat uitvoeren, moet je achteraf nog minimum 1 andere energiebesparende maatregel laten uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn maar ook een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet behoren tot de mogelijkheden.
 • Je moet de subsidie voor vloerisolatie aanvragen na de uitvoering van de werken. Dat kan tot max. 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel.

 

Hoe vraag ik de subsidie voor vloerisolatie aan?

Deze vloerisolatie subsidie kan je pas aanvragen na het uitvoeren van de werken. Bij die aanvraag moet je al enkele dingen kunnen aantonen en info verschaffen over de uitgevoerde isolatiewerken: datum waarop de vloer geïsoleerd werd, foto’s van de werken, de prijs van de isolatiewerken en een betaalbewijs, … Een isolatiespecialist voorziet je van de nodige documenten en kan je ook helpen bij je aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 


4. Regionale vloerisolatie subsidie

Wil je de vloer isoleren, dan kan je soms ook een subsidie aanvragen via de provincie of gemeente. Elke Nederlandse gemeente heeft haar eigen subsidieregeling. Neem een kijkje op de website van je stad of dorp om te zien of er een subsidie voor vloerisolatie beschikbaar is en wat de voorwaarden zijn. Je kan je natuurlijk ook altijd laten informeren over alle mogelijkheden bij een vakman gespecialiseerd in vloerisolatie.

 


5. SEEH: nationale subsidie voor vloerisolatie
(enkel voor verenigingen van Eigenaren)

subsidie vloerisolatie

Er zijn ook nationale subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning. De vloer isoleren valt ook onder deze Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Je krijgt hiervoor € 7 per m².

Deze subsidie voor het isoleren van de vloer kan je aanvragen via de website voor de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. Enkel Verenigingen van Eigenaren (VvE) komen in aanmerking voor deze subsidie.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om deze subsidie op vloerisolatie te krijgen:

 • Je moet minstens twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Je kan vloerisolatie bijvoorbeeld combineren met het isoleren van het dak of de spouwmuren.
 • Om de subsidie te krijgen moet de Rd-waarde van de vloerisolatie minimaal 3,5 m²K/W bedragen.
 • Je komt alleen in aanmerking voor een subsidie als je de isolatiewerken laat uitvoeren door een erkend aannemer. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project van professionele isolatiespecialisten.
 • Er moet een minimumaantal vierkante meter aan vloerisolatie geplaatst worden, afhankelijk van het type woning. Hieronder zie je hoeveel de minimale oppervlakte telkens moet bedragen:
 Minimum aantal m2   
RijtjeswoningHoekwoningVrijstaande woningEtage woning
Vloerisolatie27324420

 

Hoe kan ik de SEEH aanvragen?

Verenigingen van Eigenaren moeten de subsidie aanvragen vóór de start van de werken. Om te bepalen of ze in aanmerking komen, moet de overheid wel kunnen nagaan of de geplande werken aan de vereiste voorwaarden zullen voldoen. Daarom moet je bij de aanvraag ook al een ‘uitvoerdersformulier’ toevoegen, ingevuld door de aannemer die de werken zal uitvoeren. Daarin geeft hij technische info over de isolatiemaatregelen. Kom hier vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten.

 

subsidie isolatie vloer

Hoeveel spaar je hiermee uit?

De nationale subsidies bedragen telkens ongeveer 20 procent van de gemiddelde marktprijs van isolatie. Laten we uitgaan van een gemiddelde hoekwoning. Stel dat de eigenaar de spouw en de vloer laat isoleren. In dit type woning kost dit gemiddeld 4.000 euro. Als hij recht heeft op de nationale subsidies voor isolatie, zal hij ongeveer 800 euro aan subsidies krijgen. Dit is een flinke besparing. Daarnaast bespaart hij ook nog eens op zijn energiefactuur.

 

Tip: Benieuwd hoeveel je met vloerisolatie kan besparen in jouw woning? Maak nu gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten.
✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten