Spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren is een investering die je woning energiezuinig, comfortabel en veilig maakt. Goed voor een lagere energierekening, maar ook voor je gezondheid en milieu. Is je huis gebouwd tussen 1920 en 1980, dan is deze investering waarschijnlijk ook mogelijk bij jouw woning. In dit artikel kom je meer te weten over de soorten spouwmuurisolatie, de gemiddelde prijs per vierkante meter en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Andere populaire artikels: Prijs spouwmuurisolatieNadelen spouwmuurisolatie

 

 

spouwmuurisolatie plaatsenWat is een spouwmuur en wanneer is spouwmuurisolatie mogelijk?

Het isoleren van de spouw is een specifieke vorm van gevelisolatie die alleen toegepast kan worden wanneer het gebouw spouwmuren heeft. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen 3 à 6 centimeter open ruimte. Die tussenruimte noemen we de spouw, welke gevuld kan worden met isolatiemateriaal.

Huizen die gebouwd zijn voor 1920 hebben geen spouw. De gevels van deze huizen kun je alleen isoleren door andere vormen van gevelisolatie. Huizen die gebouwd werden vanaf de jaren ’60 tot begin jaren ’90 werden voorzien van een open spouw zonder isolatie.
✓ Meer informatie over spouwmuren na-isoleren lees je hier.

 

Weet je niet zeker of jouw huis een spouw heeft dan kan je dit achterhalen door de dikte van de buitenmuur te meten. Is deze minder dan 24cm breed, dan heb je zeker geen spouwmuur. Endoscopisch onderzoek met een camera kan uitsluitsel brengen en wordt gratis uitgevoerd wanneer u een offerte aanvraagt. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Na-isoleren van de spouw: Hoe werkt het?

Wanneer je woning gebouwd werd tussen 1920 en 1975 is de kans groot dat je een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is. In dit geval kan je de muren makkelijk laten na-isoleren. Spouwmuurisolatie wordt door een gespecialiseerd isolatiebedrijf van buitenaf aangebracht. In de voegen worden gaatjes gemaakt waar de isolatie doorheen gespoten wordt. De gaatjes worden na afloop weer keurig dichtgemaakt in hetzelfde kleur als het voegwerk.

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. De isolatie kan op minder dan één dag geplaatst worden wat ook de prijs ten goede komt. Als terugverdientijd moet je rekenen op een termijn van 2 à 5 jaar. Om zeker te zijn van een correcte diagnose en het passend isolatiemateriaal doe je er wel goed aan offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven.

– Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde isolatiebedrijven.

 

 

Soorten spouwmuurisolatie

Voor het vullen van een spouwmuur wordt gebruikgemaakt van 4 soorten isolatie: glaswol, steenwol, EPS parels en schuim. Elk materiaal heeft andere eigenschappen en ook de prijs varieert.

 

glaswol spouwmuurisolatie

Glaswol

Glaswol kennen we allemaal van de isolatierollen die gebruikt worden voor dakisolatie. Bij spouwisolatie gebruiken we glaswol echter in de vorm van vlokken. Glaswol is relatief goedkoop, heeft een hoge isolatiewaarde en is brandveilig. Het is een geschikt materiaal als spouwmuurisolatie en heeft een goede prijs/prestatieverhouding.

Glaswol met een HR++ label heeft een hogere isolatiewaarde maar is ook iets duurder dan glaswol van de categorie HR+. Een voorbeeld van glaswol die vaak gebruikt wordt voor spouwmuren is Supafil van Knauf.
– Lees hier meer over Supafil spouwmuurisolatie.

 

EPS spouwmuurisolatie

EPS Parels

Parels zijn witte, zilvergrijze of zwarte polystyreen korrels. De kwaliteit van de korrels varieert van HR++ tot HR, waarbij de HR++ parels de hoogste isolatiewaarde hebben. De meeste EPS-parels scoren op geluidsisolatie en brandveiligheid lager dan glas- en steenwol. Ook bij de afdichting van kieren scoort EPS minder goed.

Daar staat dan weer tegenover dat EPS parels erg milieuvriendelijk zijn en vochtregulerend werken. Hierdoor zal de kans op vochtproblemen aanzienlijk afnemen wat geen overbodige luxe is.
– Lees hier meer over EPS spouwmuurisolatie.

 

 

PUR spouwmuurisolatie

PUR-schuim heeft het HR++label en scoort vooral hoog op vochtwering en kierafdichting. PUR-schuim heeft een goede prijs/prestatieverhouding en vult in tegenstelling tot andere materialen het kleinste kiertje moeiteloos. Het grootste nadeel van PUR-schuim is dat het moeilijk te recycleren is en dat het ook ongezonde stoffen bevat. Een verwante van PUR is UF-schuim. Dit is vaak van mindere kwaliteit en scoort op vrijwel alle punten lager dan de andere materialen.
– Lees hier meer over PUR spouwmuurisolatie.

 

Steenwol

Steenwol is goed te vergelijken met glaswol. De isolatiewaarde is iets minder maar het grote voordeel is dat steenwol ook geluidwerend is. Jammer genoeg merk je dat niet in je portemonnee en daarom heeft steenwol een minder goede prijs/prestatieverhouding. Steenwol is door zijn natuurlijke aard ook gevoeliger om ongedierte aan te trekken.

 

spouwmuurisolatie

 

Prijs advies: Terugverdientijd en kostprijs van spouwmuurisolatie

De kostprijs van spouwmuurisolatie wordt bepaald door het gekozen isolatiemateriaal, de totale oppervlakte en dikte van de spouw. Ook de bereikbaarheid van het gebouwd en de staat van de gevels kunnen een invloed hebben op de prijs. Zijn er scheuren aanwezig dan moeten deze eerst gerepareerd worden. Een overzicht van de prijzen per type isolatiemateriaal:

Wanneer we gaan kijken naar de verschillende soorten spouwmuurisolatie zullen we zien dat glaswol het goedkoopst is met een gemiddelde prijs van 15 à 20 euro per vierkante meter. Glaswol wordt op de voet gevolgd door EPS-parels waar de prijs ligt op een gemiddelde van 20 à 25 euro per vierkante meter. Ten slotte hebben we ook nog PUR-schuim dat een kostprijs heeft van 25 à 30 euro per vierkante meter.

 

Terugverdientijd spouwmuurisolatie
Hoe snel je jouw investering kan terugverdienen hangt af van het gemiddeld energieverbruik en de dikte van de spouw. Je bespaart jaarlijks 9 tot 11 m3 gas op elke m2 die je isoleert. De gemiddelde terugverdientijd schommelt tussen de 1,5 à 4 jaar. Als je weet dat het na-isoleren van spouwmuren zo’n 1000 à 2000 euro kost is de winst op lange termijn aanzienlijk. Ben je van plan om de woning later te verkopen dan kan je ook nog een mooie meerwaarde realiseren dankzij een gunstiger EPC-attest.

 

Subsidies en premies
Als kers op de taart kan je ook een premie aanvragen bij je netbeheerder. Actuele informatie over premies die je dit jaar kan aanvragen lees je in het artikel: “Subsidies spouwmuurisolatie

 

 

Vraag deskundig advies bij het na-isoleren van de spouwmuur

Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie heb je specialisten nodig die advies kunnen geven over het meest geschikte materiaal voor jouw gevelbekleding. Het is dan ook geen overbodige luxe om offertes en diagnoses aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven.

Zoals gebruikelijk in de bouwwereld is het opvragen van meerdere offertes heel gewoon. Het is raadzaam om dit te doen omdat de prijs van de werken bepaald zal worden door de arbeids- en machinekosten die de verschillende bedrijven in rekening brengen. Door goed te vergelijken kan je al snel enkele honderden euro’s uitsparen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten via onze offerteservice.

 

 

Spouwmuren isoleren loont!

Als spouwmuurisolatie mogelijk is, dan is het in feite altijd raadzaam om te doen. Het klimaat in huis wordt er comfortabeler en behaaglijker van, je voorkomt vocht- en schimmelproblemen, het energieverbruik wordt lager en in de zomer blijft je huis koeler.

Op bovenstaande foto zie je een voorbeeld van een endoscopisch onderzoek. Deze spouwmuur werd destijds slechts gedeeltelijk gevuld omdat men toen nog dacht dat luchtspouwen nodig waren. Ook bij dit type spouwmuren is het mogelijk extra isolatie in te blazen.

 

spouwmuur onderzoek

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen