Isolatie-info.nl

Soorten spouwmuurisolatie

Wanneer je de spouwmuur wenst te isoleren kan er gekozen worden voor verschillende soorten spouwmuurisolatie. Welk materiaal je hebt beste kan gebruiken hangt af van verschillende factoren. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden met hun voordelen en nadelen.

 

Beste spouwmuurisolatie volgens isolatiewaarde

Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, EPS parels (zwart) en PUR. Minder vaak gekozen isolatie is steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim.

 

soorten spouwmuurisolatie glaswolGlaswol

Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas. Voor spouwmuurisolatie gebruikt men glaswolvlokken die ingeblazen worden in de muur. Er zijn verschillende kwaliteiten glaswol waarvan de beste soorten presteren volgende de HR++ norm. Glaswol werkt niet alleen als thermische, maar ook als akoestische isolatie.

Isolatiewaarde: 0,034 W/m.K
Voordelen: relatief goedkoop, recycleerbaar, goede akoestische isolatie.
Nadelen: Minimale spouwbreedte nodig en groter boorgat nodig.

Info en prijzen van glaswol spouwmuurisolatie vind je hier.

 

 

spouwmuurisolatie soorten epsPolystyreen korrels/parels

Polystyreen parels (EPS parels, piepschuim bolletjes) zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Polystyreen wordt gemaakt van aardolie. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten (witte en zwarte bolletjes). Het zijn de zwarte bolletjes die thermisch gezien het beste isoleren.

Isolatiewaarde: 0,034 W/m.K
Voordelen: Geschikt voor kleine spouw (vanaf 30 mm), volledig recycleerbaar, relatief goedkoop
Nadelen: minder goede kierafdichting dan glaswol of pur

Info en prijzen van EPS korrels vind je hier.

 

 

spouwmuurisolatie soorten purPUR schuim

Polyurethaan schuim, ook wel gespoten PUR genoemd omdat het als vloeistof in de spouw wordt gespoten. Na inspuiting gaat het zeer snel expanderen en ontstaat er een isolerend schuim dat alle naden en kieren in de spouw goed afdicht.

Isolatiewaarde: 0,023 W/m.K
Voordelen: beste isolatieprestatie, dicht alle kieren in spouw af, meest vochtwerend product, geschikt voor kleine spouw (vanaf 30mm).
Nadelen: relatief duur, geuroverlast, niet recycleerbaar

Info en prijzen van PUR spouwisolatie vind je hier.

 

 

 

Welke soort spouwmuurisolatie kiezen?

Bij het kiezen van de juiste soort isolatiemateriaal spelen naast je persoonlijke voorkeur en de prijs van het product een aantal andere factoren een rol. De spouwbreedte bijvoorbeeld, want glaswol heeft een grotere spouwbreedte nodig (minstens 4 centimeter) dan PUR of polystyreen parels (minstens 3 centimeter). De spouwbreedte kan dus al een bepalende factor zijn. Verder zijn er nog andere aspecten die een rol kunnen spelen:

 

Afwijkende voeg

Om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen moet men een aantal gaten in de gevel boren. De diameter van deze gaten hangt af van de dikte van de voeg. In een standaard voeg kan men gaten boren tot ongeveer 23 mm. Indien er echter sprake is van een afwijkende voegmaat dan kan men slechts boren tot 16mm. Dat is te klein voor glaswolvlokken waardoor je zult moeten kiezen voor een alternatief zoals EPS of PUR.

 

Geluidsisolatie

Woon je aan een drukke straat en wil je het verkeerslawaai zoveel mogelijk buiten houden? Dan kies je het beste voor een isolatiemateriaal dat akoestisch goed isoleert. Je komt dan al snel uit bij een minerale wol. Steenwol isoleert akoestisch gezien het beste, gevolgd door glaswol. PUR en EPS isoleren akoestisch gezien minder goed dan minerale wol.

 

Kostprijs

Ook de kostprijs kan voor sommige mensen een doorslaggevende factor zijn. Hou met het vergelijken van prijzen niet alleen rekening met het materiaal maar ook met de afwerking en werkwijze. Het perfect isoleren van een bestaande spouwmuur vergt de nodige kennis. Vrijblijvende prijzen op maat kunnen steeds aangevraagd worden via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

soorten spouwmuurisolatie
Spouwisolatie wordt in de spouw aangebracht via de voegen van je gevel. Achteraf worden de voegen terug mooi gedicht.

 

Ecologische aspecten

Vind je het belangrijk dat een product (gedeeltelijk) recycleerbaar is? Dan kies je beter geen PUR want dit materiaal is niet recycleerbaar. Glaswol is ecologisch en prijstechnisch gezien dan een betere keuze.

 

Beste U-waarde?

PUR schuim heeft bij vergelijkbare spouwbreedtes de meest gunstige U-waarde: 0,023 W/m.K

 

Wat is het goedkoopst?

Over het algemeen genomen is spouwmuurisolatie met glaswol of EPS parels (polystyreen) het goedkoopst.

 

Mate van hinder tijdens het isoleren

Wanneer je een spouwmuur laat isoleren ondervindt je daarvan doorgaans weinig hinder. Het boren van de gaten breng vanzelfsprekend enige geluidsoverlast met zich mee. Kies je voor spouwmuurisolatie met PUR dan moet je wel rekening houden met enige stankoverlast, te vergelijken met een stevige verflucht. De mate waarin dit optreedt is situatie afhankelijk. Meestal is de geur na een paar dagen verdwenen.

 

Inspectie is noodzakelijk

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel factoren die een rol spelen bij het bepalen van de juiste soort isolatie. Om tot een juiste keuze te komen kun je echter niet zonder advies van een expert aangezien de gevel en de spouw grondig geïnspecteerd moeten worden op mogelijke contra-indicaties voor een bepaald isolatiemateriaal. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de wijze van verdeling van het isolatiemateriaal in de muur. Glaswol laat zich anders verdelen dan gespoten PUR of EPS. Een expert kan door endoscopisch onderzoek van de spouw vaststellen welke isolatiemateriaal het meest geschikt is. Ook vochtproblemen kunnen een rol spelen en worden bij een inspectie nauwkeurig in kaart gebracht.

 

Benieuwd wat de beste spouwmuurisolatie is voor uw woning? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offertepagina. Klik hier om uw aanvraag te starten.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten