Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten spouwmuurisolatie

Wanneer je de spouwmuur wenst te isoleren kan er gekozen worden voor verschillende soorten spouwmuurisolatie. Welk materiaal je het beste kan gebruiken hangt af van verschillende factoren. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden met hun voordelen en nadelen. Lees meer over de spouwmuurisolatie soorten…

1. Volgens isolatiemateriaal
2. Volgens isolatiewaarde
3. Volgens prijs
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

1. Soorten spouwmuurisolatie volgens isolatiemateriaal

Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, EPS parels (zwart) en PUR. Minder vaak gekozen isolatie is steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim.

 

soorten spouwmuurisolatie glaswol Glaswol

Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas. Voor spouwmuurisolatie worden glaswolvlokken gebruikt die ingeblazen worden in de muur. Er zijn verschillende kwaliteiten glaswol waarvan de beste soorten presteren volgens de HR++ norm. Glaswol werkt niet alleen als thermische, maar ook als akoestische isolatie.

Isolatiewaarde: 0,031 – 0,044 W/m.K (meer info verderop in het artikel)

Voordelen: recycleerbaar – goede akoestische isolatie – vochtwerend – brandwerend en brandvast
Nadelen: vereist minimale spouwbreedte van 50 mm

 

 

spouwmuurisolatie soorten eps Polystyreen korrels/parels

Polystyreen parels (EPS parels, piepschuim bolletjes) zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Polystyreen wordt gemaakt van aardolie. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten (witte en zwarte bolletjes). Het zijn de zwarte bolletjes die thermisch gezien het beste isoleren.

Isolatiewaarde: 0,033 – 0,042 W/m.K (meer info verderop in het artikel)

Voordelen: geschikt voor kleine spouwbreedte vanaf 30 mm – volledig recycleerbaar – meest vochtbestendig
Nadelen: minder goede kierafdichting dan glaswol of pur

 

 

spouwmuurisolatie soorten pur PUR schuim

Polyurethaan schuim, ook wel gespoten PUR of foam spouwmuurisolatie genoemd, wordt als vloeistof in de spouw gespoten. Na de inspuiting expandeert het zeer snel en ontstaat er een isolerend schuim dat alle naden en kieren in de spouw goed afdicht.

Isolatiewaarde: 0,023 – 0,032 W/m.K (meer info verderop in het artikel)

Voordelen: geschikt voor kleine spouwbreedte vanaf 30 mm – beste isolatiewaarde – dicht alle kieren in de spouw af – krimpvrij – winddicht – vochtwerend – brandwerend
Nadelen: geurhinder – niet recycleerbaar

 

 

Welk soort spouwmuurisolatie kiezen volgens isolatiemateriaal?

Om de juiste keuze te maken moet je verschillende factoren tegenover elkaar afwegen: de kosten, isolatiewaarde, vochtwerendheid, … Je moet ook rekening houden met de mogelijkheden van de spouwmuur zelf. Afhankelijk van de dikte van de spouw en grootte van de voegen zullen bepaalde spouwmuurisolatie materialen namelijk wel of niet mogelijk zijn. (Lees meer over deze factoren in de rest van dit artikel.)

TIP: om zeker te zijn van de juiste keuze voor jouw noden en wensen, laat je je best informeren door een ervaren isolatiespecialist. Deze zal je situatie en spouw analyseren en je op basis daarvan adviseren over het beste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

2. Beste spouwmuurisolatie volgens isolatiewaarde

De isolatiewaarde van een spouwmuurisolatie materiaal wordt uitgedrukt in de lambdawaarde (symbool: λ). Deze waarde geeft weer hoeveel warmte een materiaal geleidt. Hoe lager de lambdawaarde (W/mK), hoe beter het isolatiemateriaal isoleert. Een overzicht van de isolatiewaarde per spouwmuurisolatie materiaal:

Spouwmuurisolatie materiaalIsolatiewaarde
Glaswol0,031 – 0,044 W/mK
EPS-parels0,033 – 0,042 W/mK
PUR-schuim0,023 – 0,032 W/mK

Let op: er zijn kwaliteitsverschillen binnen een bepaald soort isolatiemateriaal! De beste soorten glaswol hebben bijvoorbeeld een HR++ label en een betere isolatiewaarde dan andere soorten glaswol. Supafil van fabrikant Knauf Insulation is met een lambdawaarde van 0,034 W/mK een bekend voorbeeld. Er bestaan ook EPS-parels met verschillende isolatiewaarden. HR++ EPS-parels isoleren het best. Je kan de verschillen ook merken in kleur. Zwarte EPS-parels hebben een betere isolatiewaarde dan witte EPS-parels.

Hou er rekening mee dat niet elk isolatiemateriaal mogelijk is voor elke spouwmuur. Afhankelijk van de vervuiling in de spouw, de breedte van de spouw, de grootte van de voeg, … zullen sommige isolatiematerialen meer geschikt zijn dan andere. Een isolatiespecialist kan je spouwmuur analyseren en je adviseren over de beste keuze. Start je aanvraag hier.

 

Welk soort spouwmuurisolatie kiezen volgens isolatiewaarde?

PUR schuim heeft bij vergelijkbare spouwbreedtes de meest gunstige isolatiewaarde. Is het dan automatisch de betere keuze? Nee. Om de juiste keuze te maken, moet je verschillende factoren tegenover elkaar afwegen. Naast de isolatiewaarde, spelen bv. ook de kosten, mogelijkheden van je spouw (grootte voegen en dikte spouw), … een rol.

TIP: laat je informeren door een ervaren isolatiespecialist. Deze zal je situatie en spouw analyseren en je adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

3. Soorten spouwmuurisolatie volgens prijs

Ook de prijs kan voor sommigen een doorslaggevende factor zijn. De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte spouwmuurisolatie kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de werken, de te isoleren oppervlakte, de dikte van de spouw, het gebruikte materiaal, … Een overzicht van de kosten per isolatiemateriaal:

Spouwmuurisolatie materiaalGemiddelde kosten per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Glaswol€15 à €20
EPS-parels€20 à €25
PUR-schuim€25 à €30

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Dit zijn slechts richtprijzen. Voor een berekening van de exacte kosten op maat van jouw project verwijzen we je graag door naar onze online offerteservice. Daar kan je gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Welk soort spouwmuurisolatie kiezen volgens prijs?

Doorgaans is spouwmuurisolatie met glaswol het goedkoopst. Let op, hou bij het vergelijken van prijzen niet alleen rekening met de kosten van het isolatiemateriaal. Ga ook na welke andere werken in de offerte zitten (dichten van boorgaten, …). De goedkoopste keuze is ook niet altijd de beste keuze. Bepaalde spouwmuurisolatie materialen zijn misschien duurder, maar isoleren wel beter waardoor je besparing groter is en ze op termijn dus meer opleveren.

TIP: om zeker te zijn van de juiste keuze voor jouw noden en wensen, laat je je best informeren door een ervaren isolatiespecialist. Deze zal je situatie en spouw analyseren en je op basis daarvan adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Ontdek onder de foto welke andere factoren je keuze beïnvloeden:

soorten spouwmuurisolatie materialen

 

Welke andere factoren beïnvloeden mijn keuze?

Bij het kiezen van de juiste spouwmuurisolatie soort spelen naast je persoonlijke voorkeur, de isolatiewaarde en prijs nog een aantal andere factoren een rol:

 

1. Breedte van de spouw en grootte van de voegen

De spouwbreedte kan een beïnvloedende factor zijn in je keuze voor een bepaalde spouwisolatie soort. Om de spouw te isoleren met glaswol is bijvoorbeeld een grotere spouwbreedte nodig (minstens 5 centimeter) dan bij PUR of polystyreen parels (minstens 3 centimeter).

Om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen moeten gaten in de gevel geboord worden. Welk isolatiemateriaal mogelijk is, hangt af van de diameter van de boorgaten, wat op zijn beurt afhankelijk is van de dikte van de voeg. Bij EPS-parels is een minimale boordiameter van 16 mm vereist, bij glaswol 14 mm en bij PUR 12 mm.

 

2. Doel van de spouwmuurisolatie (thermisch of akoestisch?)

Woon je aan een drukke straat en wil je het verkeerslawaai zoveel mogelijk buiten houden? Dan kies je het beste voor spouwmuurisolatie dat geluid goed isoleert. Je komt dan al snel uit bij een minerale wol. Steenwol isoleert akoestisch gezien het beste, gevolgd door glaswol. PUR en EPS isoleren akoestisch gezien minder goed dan minerale wol.

Isolatie van de spouwmuren doet meer dan enkel thermisch en akoestisch isoleren. Lees meer over de spouwmuurisolatie voordelen.

 

3. Ecologische aspecten

Vind je het belangrijk dat een product (gedeeltelijk) recycleerbaar is? Dan kies je beter geen PUR want dit materiaal is niet recycleerbaar. Glaswol is ecologisch en prijstechnisch gezien dan een betere keuze.

 

4. Mogelijke hinder tijdens het isoleren

Wanneer je een spouwmuur laat isoleren ondervindt je daarvan doorgaans weinig hinder. Het boren van de gaten brengt vanzelfsprekend enige geluidshinder met zich mee maar dat duurt niet lang.

Kies je voor spouwmuurisolatie met PUR, dan kan er wel een tijdelijke geur ontstaan die te vergelijken is met een stevige verflucht. De mate waarin dat optreedt is afhankelijk van de situatie. Een goede ventilatie na de plaatsing is daarom aangeraden. Meestal is de geur na een paar dagen verdwenen.

 

 

CONCLUSIE: een inspectie van je spouwmuur is noodzakelijk

Er zijn dus veel factoren die een rol spelen in je keuze voor een bepaalde spouwmuurisolatie soort. Om tot een juiste keuze te komen, schakel je best een spouwmuurisolatie bedrijf in. Deze luistert naar jouw noden en wensen én zal je gevel en spouw grondig inspecteren. Zo kan hij precies bepalen welke soort isolatie voor de spouwmuur het meest geschikt is.

Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de wijze van verdeling van het spouwmuurisolatie materiaal in de muur. Glaswol laat zich anders verdelen dan gespoten PUR of EPS-parels. Een expert kan door endoscopisch onderzoek van de spouw vaststellen welke isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Ook vochtproblemen spelen een rol en worden bij een inspectie nauwkeurig in kaart gebracht. Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met isolatiespecialisten actief in jouw regio. De dienst is gratis en volledig vrijblijvend:  

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten