Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelisolatie kosten

Is je gevel toe aan nieuwe isolatie? Of wil je je geplande gevelrenovatie combineren met het plaatsen van een isolatielaag? Dan vraag je je vast af hoeveel dit zal kosten. Er zijn tal van factoren die de gevelisolatie kosten bepalen. In dit artikel geven we een overzicht van de prijzen voor gevelisolatie per gebruikte methode en kijken we naar de bepalende factoren voor die kostprijs.

Ga snel naar:
Gevelisolatie kosten per methode
Welke kostenbepalers?
Subsidies & financiële voordelen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoeveel kost gevelisolatie gemiddeld?

Gevelisolatie is een investering die zich snel terugverdient. Omdat de oppervlakte die je isoleert zo groot is, daalt je energiefactuur flink. Bovendien stijgt ook je wooncomfort omdat de binnentemperatuur constanter blijft. Maar wat zijn nu de gemiddelde gevelisolatie kosten per m²? Die hangen vooral af van de gekozen methode om je gevel te isoleren, maar ook factoren zoals de oppervlakte van je gevel, de gekozen afwerking, de dikte van de isolatielaag… zullen een rol spelen in het uiteindelijke kostenplaatje.

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Spouwmuurisolatie€ 15 à 30
Gevelisolatie langs buitenmuur€ 80 à 250
Gevelisolatie langs binnenmuur € 45 à 80

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw gevelisolatie? Vraag zeker offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook uitvoertermijnen, adviezen, isolatiemethodes… en vind je zeker een geschikte vakman aan een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

Kosten gevelisolatie per methode

gevelisolatie kosten

Er zijn verschillende manieren om je gevel te isoleren. Welke methode je precies kiest, zal een belangrijke rol spelen in de totale kosten. We overlopen hieronder de mogelijke isolatiemethodes voor je gevel met hun bijhorende prijzen:

1. Kosten spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie spuit een vakman via kleine gaatjes in het voegwerk isolatie in de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Er komen dus geen breekwerken aan te pas. Daarom is spouwmuurisolatie de meest praktische en goedkoopste manier om je gevel te isoleren. De gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie liggen tussen € 15 en 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor spouwmuurisolatie per type woning:

Type woningGemiddelde kosten spouwmuurisolatie (excl. btw)
Vrijstaande woning (150 m²)€ 2.250 à 4.500
Halfopen bebouwing (100 m²)€ 1.500 à 3.000
Rijwoning (60 m²)€ 900 à 1.800
Appartement (25 m²) € 375 à 750

Spouwmuurisolatie is een goede keuze wanneer… je een snelle en goedkope manier zoekt om je gevel te isoleren, je geen breekwerken wil en je spouw breed genoeg en in goede staat is.

2. Kosten gevelisolatie lang buitenmuur

Je kan je gevel ook isoleren langs de buitenkant. Daarbij plaatst een vakman isolatieplaten met daarboven jouw gekozen gevelafwerking. Deze methode komt vaak voor in combinatie met een volledige gevelrenovatie en is daardoor ook duurder en complexer. Om je buitenmuur te isoleren, verschillen de kosten vooral volgens de gekozen gevelafwerking, de moeilijkheidsgraad van de werken… Een overzicht van de buitengevelisolatie kosten per type gevelafwerking:

Gevelisolatie + type gevelafwerkingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Crepi€ 100 à 130
Steenstrips€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200
Gevelpanelen€ 80 à 150
Gevelsteenvanaf € 130

Gevelisolatie langs de buitenmuur is een goede keuze wanneer… je je gevel wil renoveren, je geen spouwmuur hebt of je spouwmuur niet geschikt is voor na-isolatie.

3. Kosten gevelisolatie langs binnenmuur

Ben je niet op zoek naar een nieuwe gevelafwerking? Of zijn spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie niet mogelijk? Dan kan je je gevel ook nog langs de binnenmuur isoleren. Dat kan met een voorzetwand of met Multipor-isolatieplaten. Die laatste zijn gips- of spaanplaten die al een isolatielaag hebben. Je gevel langs binnen isoleren is wel enkel aangeraden als spouwmuurisolatie en isolatie langs de buitenmuur niet mogelijk zijn. Je verliest namelijk ruimte in je woning en de werken zijn vrij ingrijpend.

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Voorzetwand€ 55 à 80
Multipor isolatieplaten€ 45 à 65

Gevelisolatie langs de binnenmuur is een goede keuze wanneer… isolatie langs de buitenmuur niet mogelijk is vanwege bv. aanpalende gebouwen, een beschermde gevel…, je gevelafwerking nog in goede staat is en je geen nieuwe wil en wanneer je muur geen vochtproblemen of beschadigingen heeft.

 

Welke soort gevelisolatie is voor mij het meest aangewezen?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie en budget. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste methode, maar is enkel mogelijk onder bepaalde omstandigheden. Isolatie langs de buitenmuur is dan weer een duurdere methode, maar je hebt er wel meteen een nieuwe gevel bij. Zijn zowel spouwmuur- als buitengevelisolatie onmogelijk? Enkel dan is isolatie langs de binnenmuur de aangewezen optie.

Ontvang advies op maat! Een isolatiespecialist kan je advies op maat geven over de meest aangewezen gevelisolatie, rekening houdende met jouw budget en voorkeuren. Vergelijk adviezen van specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Wat bepaalt de kosten van gevelisolatie?

Naast de gekozen isolatiemethode zijn er ook nog een aantal andere factoren die de kosten om je gevel te isoleren zullen bepalen. We zetten er hieronder enkele op een rij:

 1. Oppervlakte gevel

  De totale prijs voor je gevelisolatie zal sterk afhangen van de oppervlakte van je gevel. Een grotere oppervlakte zal uiteraard leiden tot een hogere eindprijs. Maar hou er ook rekening mee dat de prijs voor isolatiemateriaal per m² lager wordt bij grotere oppervlaktes. Hoe groter je gevel, hoe hoger dus de totale eindprijs, maar hoe lager de prijs per m².

 2. Gekozen afwerking

  De gevelisolatie prijs zal ook verschillen naargelang de gekozen afwerking. Bij spouwmuurisolatie zal een vakman de gaatjes in je gevel sowieso weer opvullen. Bij isolatie langs de buitenmuur is de gevelafwerking een belangrijke prijsbepaler. De meeste voorkomende gevelafwerkingen zijn crepi, steenstrips, hout, gevelpanelen en gevelstenen. Isolatie lang de binnenmuur kan je dan weer afwerken met gyproc.

 3. Gekozen isolatiemateriaal

  Ook het isolatiemateriaal bepaalt de gevelisolatie kosten. Bij spouwmuurisolatie kan je kiezen uit EPS-parels, PUR-schuim of gespoten glaswol. Voor isolatie langs de buitenmuur gebruiken vakmannen altijd isolatieplaten. Dat kunnen platen zijn uit PUR, XPS, EPS, PIR… Voor isolatie langs de binnenmuur tot slot kan je kiezen voor isolatiedekens uit glaswol, kunststof isolatieplaten…

 4. Dikte isolatielaag

  Tot slot is de dikte van je isolatielaag nog een belangrijke prijsbepalende factor. De isolatielaag moet dik genoeg zijn om te voldoen aan de energienormen. De dikte zal ook afhangen van de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Zo zal je minerale wol dikker moeten aanbrengen dan kunststof isolatieplaten voor dezelfde isolatiewaarde. Hou er tot slot rekening mee dat een dikkere isolatielaag duurder zal zijn, maar ook zal zorgen voor een grotere besparing op je energiefactuur.

Vergelijk offertes van isolatiespecialisten! De kosten voor de plaatsing van gevelisolatie verschillen ook per isolatiespecialist. Vergelijk daarom meerdere offertes van experts via onze offerteservice.

 

gevelisolatie prijs

 

Gevelisolatie: subsidies & financiële voordelen

Om de gevelisolatie kosten te drukken, zijn er verschillende subsidies & financiële voordelen waarop je aanspraak maakt. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan of jij hiervoor in aanmerking komt. We zetten hieronder de mogelijkheden op een rij:

 • ISDE: zowel voor spouwmuurisolatie als gevelisolatie langs de binnen- en buitenmuur kan je aanspraak maken op de ISDE. Voorwaarde is wel dat je deze isolatiewerken combineert met minstens 1 andere energiebesparende maatregel.
 • Energiebespaarlening: wil je gevelisolatie laten aanbrengen maar heb je hiervoor niet meteen voldoende budget? Dan kan je een voordelige Energiebespaarlening afsluiten om de werken te financieren.
 • Gemeentelijke subsidie: verschillende gemeentes geven bovenop de landelijke subsidies nog bijkomende subsidies voor isolatiewerken. Het loont dus zeker de moeite om hierover te informeren bij je eigen gemeente.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je gevelisolatie plaatsen door een erkende vakman en is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je op de arbeidskosten voor je gevelisolatie slechts 9% btw i.p.v. 21%.

TIP: een vakman kan je verder informeren over de mogelijke premies en financiële voordelen. Deze helpt je bovendien ook bij de aanvraag. Kom in contact met specialisten in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten