Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vlas isolatie

Wil je je woning isoleren zonder schade toe te brengen aan het milieu? Dan kies je best voor een ecologisch isolatiemateriaal. Naast houtwol, schapenwol en cellulose is ook vlasisolatie een uitstekende optie. Dit natuurlijke, biologische materiaal is ideaal voor zowel het isoleren van daken, vloeren als muren. Wat zijn de voor- en nadelen van vlas isolatie? En wat met de prijs? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen vlas isolatie
Uitvoeringen van vlasisolatie
Mogelijke toepassingen
Vlasisolatie prijs
Zelf plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is vlas isolatie?

Voor de productie van linnen is vlas nodig. Na dat proces bestaan de overblijfselen van die vlasplanten uit korte vlasvezels. Die vezels dienen dan om vlas isolatie van te maken. Het gaat dus om een 100% natuurlijk en volledig recycleerbaar product en 1 van de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen op de markt. Isolatiespecialisten gebruiken vlasisolatie vooral voor…

 • isoleren van daken (langs binnen)
 • isoleren van (houten) vloeren
 • isoleren van muren
 • isoleren van plafonds

Meer weten over de toepassingen van vlas isolatie? Een isolatiespecialist beantwoordt graag al jouw vragen en geeft je advies op maat. Kom in contact met vakmannen actief in jouw buurt.

vlas isolatie

 

Voor- en nadelen vlas isolatie

Kies je nu best voor vlasisolatie of een ander type ecologische isolatie als houtwol? Of twijfel je nog tussen een natuurlijk of een chemisch product als PUR? Om een doordachte keuze te maken, weeg je best de voor- en nadelen van vlas isolatie kort tegen elkaar af. Een overzicht:

 

Voordelen vlas isolatie

 • Natuurlijk & milieuvriendelijk: dit type isolatie is vervaardigd uit de reststoffen van linnen. Het gaat dus om een 100% natuurlijk product met een zeer lage milieu-impact. Bovendien is vlas isolatie ook volledig afbreekbaar en herbruikbaar.
 • Optimale temperatuurregulatie: dit type isolatie heeft een uitstekende warmteopslagcapaciteit. Daardoor staat isoleren met vlas gelijk aan een zalig wooncomfort. Je woning blijft veel langer warm in de winter en langer koel in de zomer.
 • Vochtregulerend en schimmelbestendig: vlas is een dampopen en ademend product. Het geeft eventueel vocht dus vlot weer af, waardoor je vochtproblemen als schimmelvorming vermijdt.
 • Uitstekende geluidsisolatie: net als glaswol, rotswol, houtwol, … zorgt vlas isolatie niet alleen voor een goede thermische isolatie van je woning. Je geniet ook van een maximale geluidsisolatie.
 • Lange levensduur: isolatie met vlas gaat enorm lang mee en vormt in feite een keuze voor het leven. Uit tests blijkt dat dit product makkelijk 75 jaar lang zijn isolerende werking behoudt.

 

Nadelen vlas isolatie

 • Duurder dan andere materialen: isoleren met vlas kost gemiddeld meer dan isoleren met minerale wol (glas- of rotswol) of PUR-isolatie. Zeker als het om erg grote oppervlakken gaat, kunnen de kosten dus oplopen. Verder in dit artikel lees je meer over de prijs van vlas isolatie.
 • Niet de beste isolatiewaarden: vlas isoleert op thermisch vlak iets minder goed dan bv. PUR of PIR. Net als bij minerale wol heb je dus een dikkere isolatielaag nodig om de benodigde isolatiewaarde te halen.
 • Weinig vormvast: isolatiedekens van vlas zijn weinig vormvast. Een ondersteunende structuur als lattenwerk is dus nodig om het materiaal correct te kunnen plaatsen. Daar staat wel tegenover dat vlas niet irriterend is voor de huid, ogen en luchtwegen, in tegenstelling tot bv. glaswol.

 

Kies ik best voor vlasisolatie of een ander materiaal?

Dat hangt vooral af van je budget en je persoonlijke wensen. Is je budget bv. eerder beperkt? Dan kies je beter voor een materiaal als glas- of rotswol. Wil je dan weer gaan voor 1 van de meest milieuvriendelijke materialen dat garant staat voor een ultiem wooncomfort? Dan is vlas isolatie sowieso een uitstekende keuze.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over de mogelijke isolatiematerialen voor je project en hun kenmerken, kosten, … Zo ben je zeker van een goede keuze tegen de juiste prijs. Ontvang gratis voorstellen bij vakmannen in je buurt!

 


Uitvoeringen van vlasisolatie

Besparen op je energiefactuur en genieten van een optimaal wooncomfort zonder het milieu te belasten? Het kan perfect met een ecologisch materiaal als vlas. Dit type natuurlijke isolatie is verkrijgbaar in 2 grote uitvoeringen, elk met zijn eigen kenmerken. Een kort overzicht:

 

1. Vlasisolatie dekens

Vlas isolatie kan je kopen in de vorm van flexibele isolatiedekens in verschillende diktes (naargelang de vereiste isolatiewaarde). Door die grote soepelheid zijn ze erg geschikt voor ongelijke oppervlakken. Een vakman kan ze ook vlot op maat snijden. Een goede draagstructuur is wel vereist voor een snelle plaatsing. Dekens van vlas zijn namelijk niet vormvast.

Gemiddelde kosten: vanaf € 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!
Toepassingen: dak (langs binnen), tussenwanden, vloer, niet-massieve zoldervloer, …

 

2. Vlasisolatie platen

Naast dekens kan je isolatie met vlas ook verkrijgen in de vorm van halfstijve isolatieplaten. Ook hier zijn verschillende diktes mogelijk, naargelang de gewenste isolatiewaarde. Deze vlas isolatie platen zijn doorgaans makkelijker te plaatsen vanwege hun grotere vormvastheid. Een vakman neemt gewoon een extra marge van een paar centimeter aan de randen om ze vlot tussen houten balken te klemmen. Deze platen zijn bovendien ook verkrijgbaar met een afwerklaag onderaan.

Gemiddelde kosten: vanaf € 40 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!
Toepassingen: dak (langs binnen), binnenmuren, spouwmuren, vloeren, niet-massieve zoldervloer, …

 


Mogelijke toepassingen van vlas isolatie

Met isolatie op basis van vlas kan een vakman snel en eenvoudig zowel daken, muren als vloeren isoleren. Hoe gaat hij daarbij te werk? We zetten deze mogelijke toepassingen kort op een rij:

 

1. Daken isoleren met vlas

dak isoleren met vlas

Een dak langs buiten isoleren met vlas is geen optie. Maar voor dakisolatie langs binnen of het isoleren van de zoldervloer is dit natuurlijke materiaal wel uitstekend geschikt:

 • Dak isoleren langs binnen: is er geen dakrenovatie nodig? Dan kan je met vlas eenvoudig je hellend dak isoleren langs binnen. Een vakman plaatst de isolatie dan gewoon aan de binnenkant van de dakconstructie (tussen de balken van de draagstructuur). Let op: bij een plat dak is deze methode minder aangewezen. Je dakconstructie zit dan namelijk niet mee in de isolatieschil.
 • Zoldervloer isoleren: gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan is het doorgaans praktischer én goedkoper om je zoldervloer in plaats van je dak te isoleren. Je moet namelijk een ruimte minder verwarmen in je woning en de te isoleren oppervlakte is ook kleiner. Ook voor deze methode kan je dekens of platen van vlas gebruiken.

Interesse in dakisolatie met vlas? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 

2. Vloeren isoleren met vlas

vloer isoleren met vlas

Met vlas kan je zowel benedenvloeren als tussenvloeren isoleren. Vanwege het ademende karakter is dit materiaal vooral geschikt voor houten vloeren. Zo voorkom je efficiënt vochtproblemen als houtrot, schimmels, … Een woordje uitleg:

 • Benedenvloer isoleren langs onder: is je (kruip)kelder goed toegankelijk? Dan kan een vakman de vlas isolatie eenvoudig aanbrengen tussen de houten balken aan de onderkant van je vloerconstructie. Dat is de meest praktische en goedkope manier om je benedenvloer te isoleren. Je bovenvloer blijft namelijk gewoon intact.
 • Tussenvloer isoleren langs onder: ook een verdiepingsvloer kan je op die manier isoleren door de vlas isolatie aan te brengen tegen het plafond. Kies je voor vlas isolatie platen met een afwerklaag aan de onderkant? Dan is je plafond meteen ook proper afgewerkt. 

Interesse in vloerisolatie met vlas? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 

3. Muren isoleren met vlas

muren isoleren met vlas

Met vlasisolatie kan je zowel binnenmuren als spouwmuren isoleren. Beide methodes op een rij:

 • Binnenmuur isoleren: is spouwmuurisolatie geen optie en is je buitenmuur in goede staat? Of gaat het om tussenwanden? Dan kan je isolatie met vlas gebruiken om je binnenmuren te isoleren. Een vakman brengt dan eerst een draagstructuur aan (bv. metalstuds) en vult die ruimte dan op met dekens of platen van vlas. Let op: bij deze arbeidsintensieve isolatiemethode verlies je wel plaats in je woning.
 • Spouwmuur isoleren (nieuwbouw): ook je spouwmuren kan je isoleren met vlas, maar dan enkel bij nieuwbouw. Hierbij brengt een vakman vlasisolatie platen aan bij de opbouw van de muren. Daartegen komt dan een gevelbekleding naar keuze. Een bestaande spouwmuur na-isoleren met vlas is niet aangeraden. Daarvoor zijn andere materialen als gespoten glaswol, PUR-schuim, … meer geschikt.

Interesse in muurisolatie met vlas? Contacteer vrijblijvend vakmannen via onze offerteservice.

 


Vlasisolatie prijs

De kostprijs voor vlasisolatie hangt sterk af van jouw project. Wil je je dak, vloer of muur isoleren? Welke isolatiedikte heb je nodig? Om hoeveel m² gaat het precies? Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen per type uitvoering van vlas isolatie:

Type vlas isolatiePrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vlasisolatie dekensVanaf € 40
Vlasisolatie platenVanaf € 40
Vlasisolatie platen (met afwerklaag)Vanaf € 40 à 80

BELANGRIJK: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen behoorlijk verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht totaalprijzen voor jouw project vergelijken? Vraag dan zeker voorstellen aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

vlasisolatie

 


Zelf isoleren met vlas of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf aan de slag te gaan met vlasisolatie of schakel je beter een erkende isolatiespecialist in? We zetten beide opties kort op een rij:

 

OPTIE 1 = zelf isoleren met vlas

Heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel vlas isolatie kopen en zelf de handen uit de mouwen steken. Zo spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Je mag gemiddeld rekenen dat de arbeidskosten ongeveer de helft uitmaken van de totale prijs van je isolatieproject.

LET OP: voor een optimaal rendement moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Zo moet je kieren en koudebruggen vermijden (bv. met meerdere lagen isolatie over elkaar), de juiste dikte van de isolatielaag bepalen, eventuele voorbereidende werken uitvoeren (bv. lattenwerk plaatsen), …

 

OPTIE 2 = laten isoleren met vlas

Wil je 100% zeker zijn van een optimale isolatie met vlas? Dan is het in de meeste gevallen beter om een beroep te doen op een gespecialiseerde vakman. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: kies je best voor dekens of platen van vlasisolatie? Hoe dik moet jouw isolatielaag zijn? Zijn er verschillen op vlak van densiteit en isolatiewaarde tussen de verschillende types vlas isolatie? Welke voorbereidende werken zijn nodig? Een gespecialiseerde vakman geeft je advies op maat gedurende het hele project.
 • Correcte uitvoering: dankzij zijn ervaring met vlasisolatie weet een vakman perfect hoe hij een luchtdichte, sluitende isolatielaag met vlas moet aanbrengen. Zo ben jij zeker van een optimaal rendement van je investering op lange termijn.
 • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist plaatst je isolatielaag met vlas niet alleen volgens de regels van de kunst, maar ook snel. Op die manier blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Hoogwaardige vlas isolatie: een vakman werkt met vlas isolatie van de hoogste kwaliteit (bv. van het merk Isovlas). Zo geniet je van een lange levensduur, een optimaal rendement, …
 • Subsidies & financiële voordelen: als je samenwerkt met een isolatiespecialist kan je de kosten van je project drukken met meerdere isolatiesubsidies. Is je woning bovendien meer dan 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op alle materiaal- en arbeidskosten.

CONCLUSIE: samenwerken met een vakman loont duidelijk meer. Zo’n specialist werkt correct en geeft je advies op maat. Bovendien kan je de kosten ook nog eens flink drukken met subsidies & financiële voordelen. Zo komt doe-het-zelven amper goedkoper uit én je bespaart jezelf een hoop tijd en moeite. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat bij meerdere vakmannen in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten