Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatieplaten: materialen en prijzen

Isolatieplaten zijn een van de opties als je je dak wil isoleren. Dakisolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen en ze zijn ook beschikbaar in verschillende formaten. Zo kan je zowel kleine als grote oppervlakken snel van isolatie voorzien.

 

 

isolatieplaten dak Waarom dakisolatieplaten plaatsen?

– Een van de voordelen van isolatieplaten voor het dak kon je al lezen in de inleiding: de eenvoudige plaatsing. Dit is vooral handig als je een groot oppervlak moet isoleren, zoals bijvoorbeeld een plat dak.

– De isolatieplaten hoeven niet in een dikke laag aangebracht te worden om goed te isoleren. Dit bespaart heel wat ruimte.

– Naast de goede thermische isolatie bieden dakisolatieplaten ook een goede akoestische isolatie. Dit komt vooral van pas bij platte daken waarop vaak gelopen wordt. Ook als je de zolderkamer vaak gebruikt, bijvoorbeeld als lounge- of slaapkamer, is de geluidsisolerende werking van deze platen erg welkom. Je hebt namelijk minder last van omgevingsgeluiden.

– Isolatiemateriaal dat uit kunststof vervaardigd is, heeft bovendien als voordeel dat het een grotere dampdichtheid heeft. Dit betekent dat er geen damp kan condenseren in het isolatiemateriaal.

Ben je op zoek naar een vakman voor het plaatsen van dakisolatieplaten? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

dakisolatieplaten

 

Materialen dakisolatieplaten

Dakisolatieplaten kunnen uit heel wat verschillende materialen vervaardigd worden. Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte materialen.

 

PUR isolatieplaten voor het dak

Isolatieplaten uit polyurethaan (PUR) kunnen zowel bij hellende als platte daken geplaatst worden. Deze platen zijn doorgaans voorzien van een dampremmende laag. Hierdoor is het niet meer nodig om nog een dampscherm bovenop de isolatie te plaatsen, al moet je de naden tussen de platen wel afplakken met een dampremmende tape voor een optimale isolatie. Om elke kier goed af te sluiten kan je aan de zijkanten nog wat PUR in schuimvorm aanbrengen.

 

PIR

Isolatieplaten uit polyisocyanuraat (PIR) hebben een hoge isolatiewaarde. Ook deze dakisolatieplaten kunnen zowel bij platte als hellende daken gebruikt worden. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het een brandvertragende werking heeft. Het aanbrengen van isolatieplaten uit PIR kan misschien iets minder vlot verlopen door de hardere structuur. Ook hier kan je na de plaatsing nog wat extra isolatieschuim aanbrengen om eventuele kieren nog af te sluiten.

 

Geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten zijn metalen panelen met thermisch isolatiemateriaal langs de binnenkant. Vaak is het isolatiemateriaal een kunststof hardschuim zoals PUR, maar ook rots- en glaswol behoren tot de mogelijkheden. Deze panelen zorgen voor een goede thermische isolatie. Ze zijn licht, makkelijk te plaatsen en gaan ook erg lang mee. Bovendien zijn ze goed bestand tegen schimmels. Het hoge prijskaartje en de minder goede akoestische isolatie zijn wel nadelen.

 

Dakisolatieplaten uit minerale wol

Er zijn ook heel wat isolatieplaten die vervaardigd worden uit minerale wollen, zoals glaswol, rotswol en houtwol. Deze platen zijn niet zo hard als isolatieplaten uit PUR en PIR, waardoor ze beter samendrukbaar zijn. Deze platen zijn erg brandveilig, maar ze zullen wel in een iets dikkere laag moeten aangebracht worden om hetzelfde isolerend resultaat te krijgen als de stijve platen uit PUR en PIR. Bij het plaatsen van glaswol moet je je zeker voldoende beschermen. Het kan namelijk voor irritatie zorgen.

 

 

Dakisolatieplaten prijs

PUR dakisolatieplaten kosten 20 à 25 euro per vierkante meter, plaatsingskosten inbegrepen. Voor de plaatsing van PIR isolatieplaten voor het dak kan je je verwachten aan gelijkaardige kosten (25 euro per vierkante meter).

De prijzen voor geïsoleerde dakplaten variëren sterk. De kosten ervan liggen tussen 50 en 200 euro per vierkante meter. De exacte prijs zal vooral afhangen van het gekozen isolatiemateriaal en de afwerking van de platen.

De plaatsing van rotswol dakisolatieplaten kost zo’n 35 euro per vierkante meter. Glaswol is net iets goedkoper. Houtwol isolatieplaten kosten zo’n 20 euro per vierkante meter.

Hou er rekening mee dat de kosten ook afhankelijk zijn van de dikte van de isolatieplaat.

 

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten