Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie kosten

Dakisolatie is onmisbaar in je woning als je energie wilt besparen en het hele jaar wil kunnen genieten van een aangenaam binnenklimaat. Maar wat kost het eigenlijk om je dak te isoleren? Welke factoren hebben een invloed op de dakisolatie kosten? Hoe verschillen de prijzen van doe-het-zelven met de prijzen voor een dakisolatie-expert? En voor welke subsidies kom je in aanmerking? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Dakisolatie kosten per m²
Dakisolatie kosten: bepalende factoren
Zelf dak isoleren vs. laten isoleren
Dakisolatie subsidies & financiële voordelen
Vergelijk offertes van isolatie experts

 

 

Wat zijn de kosten van dakisolatie in 2024?

De prijs voor dakisolatie ligt in 2024 gemiddeld tussen € 20 en 100 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Voor een gemiddeld rijtjeshuis met een dak van 80 m² komt dat neer op een totaalprijs van zo’n € 1.600 à 8.000 (incl. plaatsing en excl. btw). De kosten kunnen dus wel uiteenlopen, omdat verschillende factoren een invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Denk aan het type dak, de isolatiemethode, de dikte van de isolatielaag, het isolatiemateriaal…

Benieuwd naar de exacte kostprijs om jouw dak te isoleren? Vraag dan offertes aan bij specialisten in jouw buurt. Zo krijg je een goed beeld van de prijzen en kan je de beste aanbieding kiezen. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Dakisolatie kosten per m²

De kosten voor dakisolatie hangen in grote mate af van het type dak en de gekozen isolatiemethode. We zetten hieronder enkele richtprijzen op een rij voor de verschillende soorten daken en isolatiemethoden:

 

1. Kosten hellend dak isoleren

dakisolatie prijzen hellend dak

Heb je een hellend dak dat je wil laten isoleren? Dan kan je het isolatiemateriaal zowel langs binnen als langs buiten plaatsen. Bij dakisolatie langs de buitenzijde komt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakconstructie. Daar bovenop komt dan nog een nieuwe dakbedekking. Als alternatief kan je je hellend dak ook langs de binnenzijde isoleren. Een expert plaatst het materiaal dan onder de dakconstructie of de draagstructuur. Deze methode is voordeliger, onder andere omdat er geen nieuwe dakbedekking nodig is.

Kosten hellend dak langs buiten isoleren: € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten hellend dak langs binnen isoleren: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Kosten plat dak isoleren

prijzen dakisolatie plat dak

Een plat dak kan je ook isoleren langs de buiten-  of binnenzijde. Dakisolatie langs buiten kan dan op 2 manieren: bij de eerste plaatst een expert het isolatiemateriaal op de draagstructuur en net onder de dakbedekking (warm dak). Daardoor zit de draagstructuur ook in de isolatieschil. Bij de tweede manier komt de isolatie bovenop de huidige dakbedekking terecht. Bovenop de isolatielaag legt een vakspecialist dan nog een ballastlaag om de isolatie op z’n plaats te houden (omgekeerd dak). Deze methode is wat goedkoper.

Daarnaast kan je een plat dak ook langs binnen isoleren (koud dak). Daarbij komt de isolatie tussen of onder de draagstructuur. De dakconstructie zit dan dus niet in de isolatieschil. Je dakconstructie is dan gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Ook al is deze methode dus een van de goedkopere, wordt het meestal door experts afgeraden.

Kosten plat dak isoleren langs buiten (warm dak): € 70 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten plat dak isoleren langs buiten (omgekeerd dak): € 45 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten plat dak isoleren langs binnen (koud dak): € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Prijzen isolatie zoldervloer

zoldervloerisolatie prijzen

Gebruik je je zolder alleen als opslagruimte en hoeft deze dus niet verwarmd te worden? Dan kan je eventueel ook je zoldervloer isoleren. Zo kan de warmte uit de onderliggende ruimtes niet ontsnappen naar je zolder en verwarm je je woning dus efficiënter. Bovendien is het plaatsen van zoldervloerisolatie meestal goedkoper dan het plaatsen van dakisolatie.

Kosten zoldervloer isoleren: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Bepalende factoren dakisolatie kosten

De exacte prijzen voor de plaatsing van dakisolatie kunnen verschillen door een aantal factoren. We zetten hieronder de voornaamste op een rijtje:

 1. Oppervlakte + dikte dakisolatie

  De totale kosten van je dakisolatie zijn afhankelijk van de oppervlakte van je dak. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m². Daarnaast heeft ook de dikte van de isolatielaag een invloed op de prijs. Die vereiste dikte is vooral afhankelijk van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal.

 2. Materiaal dakisolatie

  Er zijn verschillende materialen die je kan gebruiken voor dakisolatie, met elk een andere prijs. Dat komt omdat de gebruikte grondstoffen voor het materiaal ook variëren qua kostprijs en omdat sommige materialen moeilijker te plaatsen zijn. Kijk bij je keuze voor een isolatiemateriaal echter niet alleen naar de prijs, maar hou ook goed rekening met andere factoren zoals het type dak, je persoonlijke voorkeuren, akoestische isolatie, …

 3. Type dak + isolatiemethode

  Verder hebben ook het type dak en de gekozen isolatiemethode een invloed op de totale kostprijs. Zo is een plat of hellend dak langs de buitenzijde isoleren vaak duurder dan langs de binnenzijde isoleren. Je zoldervloer isoleren is vaak nog de goedkoopste methode voor dakisolatie. Hou echter wel rekening met andere factoren zoals de isolatiegraad, hoe complex de werken zijn, een eventuele combinatie met andere renovatiewerken…

 4. Voorbereiding & afwerking

  De totale dakisolatie kosten kunnen natuurlijk ook verschillen door de nodige voorbereidende werken en de afwerking van je dak. Zo kan het bv. nodig zijn om eerst de bestaande dakbedekking te verwijderen of schade aan het dak te herstellen. Ook het plaatsen van een nieuwe dakbedekking of het afwerken van de binnenkant van je dak kunnen de prijs laten oplopen. Hou dus rekening met dit soort bijkomende kosten.

LET OP: naast bovenstaande factoren kan de prijs ook verschillen per specialist. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan. Zo kan je een weloverwogen keuze maken. Vergelijk offertes op maat.

 

Zelf dak isoleren vs. laten isoleren

De dakisolatie prijzen hangen ook af van je keuze om te doe-het-zelven of om juist een vakspecialist in te schakelen. We gaan hieronder dieper in op beide mogelijkheden en de bijhorende prijzen:

 

Kosten dakisolatie zelf plaatsen

Als je zelf je dak wil isoleren, betaal je alleen voor de benodigde materialen. Die kosten verschillen afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. In de tabel hieronder geven we een overzicht met enkele richtprijzen per isolatiemateriaal:

IsolatiemateriaalVereiste diktePrijs per m²
(excl. btw & plaatsing)
Glaswol16 - 21 cm€ 10 à 20
Rotswol16 - 21 cm€ 20 à 35
Houtwol16 - 21 cm€ 20 à 25
PUR schuim12 - 14 cm€ 15 à 30
EPS platen12 - 14 cm€ 10 à 20
PUR platen12 - 14 cm€ 20 à 25
PIR platen12 - 14 cm€ 25 à 30
Geïsoleerde platen12 - 14 cm€ 50 à 200
Papiervlokken16 - 21 cm€ 20 à 35
Cellulose16 - 21 cm€ 20 à 30

LET OP: ook kosten voor een dampscherm, bevestigingsmateriaal, beveiliging, andere werken vooraf en achteraf… komen hier nog bij. Maak daarom ook zeker de vergelijking met dakisolatie laten plaatsen om een goed beeld voor jezelf te schetsen.

 

Kosten dakisolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een correcte en veilige plaatsing van je dakisolatie? Dan is het aangeraden om een isolatiespecialist of dakdekker in te schakelen. De prijs per hangt in dat geval vooral af van het type dak dat en de gekozen isolatiemethode:

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Hellend dakLangs binnen€ 20 à 50
Hellend dakLangs buiten€ 40 à 60
Plat dakLangs binnen€ 25 à 40
Plat dakLangs buiten€ 45 à 100
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 à 40

 

Je dak laten isoleren = zeeën aan voordeel!

Bij de keuze tussen doe-het-zelven of het inschakelen van een expert, moet je niet alleen rekening houden met de prijs, maar ook met andere factoren. Zo profiteer je door je dak te laten isoleren van verschillende voordelen:

 • Advies op maat: welke isolatiemethode is het meest geschikt voor jouw dak? Welk isolatiemateriaal is het beste?… Een isolatiespecialist kan je uitgebreid adviseren.
 • Correcte plaatsing: een isolatiespecialist plaatst de dakisolatie correct én vrij snel. Zo ben je zeker van een langdurige, optimale isolatie van je woning en blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Garantie: schakel je voor de plaatsing van je dakisolatie een expert in? Dan neemt deze ook eventuele bijkomende kosten voor zijn rekening. Als je zelf aan de slag gaat, ben je ook zélf verantwoordelijk voor extra kosten.
 • Subsidies + financiële voordelen: als je je dakisolatie door een specialist laat plaatsen, kom je ook in aanmerking voor meerdere dakisolatie subsidies en financiële voordelen.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Via onze offerteservice brengen we je in contact met experts in de buurt. Zo kan je uitgebreid offertes vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Dakisolatie premies & financiële voordelen

Laat je je dak isoleren door een erkende isolatiespecialist of dakdekker? Dan profiteer je naast een aantal praktische voordelen ook van verschillende dakisolatie subsidies en financiële voordelen:

 • ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie): deze subsidie is bedoeld voor particulieren en is te gebruiken voor verschillende maatregelen, zoals dakisolatie. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de specifieke maatregelen en hoeveel je er laat uitvoeren. Zo heb je bij 2 of meer maatregelen recht op een verdubbeling van de subsidie. Een expert is op de hoogte van de belangrijkste voorwaarden.
 • Energiebespaarlening: je kan de kosten van dakisolatie ook verlagen door middel van de Energiebespaarlening. Hierbij kom je mogelijk in aanmerking voor een lening van € 1.000 – 27.000. Kies je daarentegen voor een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) of een Nul op de Meter renovatie (NOM)? Dan heb je recht op maximaal € 54.000 of € 71.000 respectievelijk.
 • Gemeentelijke subsidie: sommige gemeentes delen ook subsidies uit voor woningisolatie. Het specifieke bedrag en of er überhaupt sprake van is, verschilt echter per gemeente. Vraag dus zeker naar de voorwaarden bij je gemeente, of schakel een lokale isolatiespecialist in voor meer informatie.
 • SVVE (Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars): deze regeling is te vergelijken met de ISDE, maar dan bedoeld voor verenigingen van eigenaars. Zo gelden dezelfde subsidiebedragen, kan je deze verdubbelen bij 2 of meer maatregelen,… Daarnaast kan je de subsidie ook gebruiken voor energieadvies. Zo ben je 100% zeker welke maatregelen het beste zouden zijn.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 2 jaar.

LET OP: om in aanmerking te komen voor de subsidies en overige financiële voordelen moet je je dakisolatie wel laten plaatsen door een erkende vakspecialist. Vind en vergelijk zulke experts in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier: