Garage isoleren

Om een comfortabel binnenklimaat te creëren en te besparen op de energiekosten kan je jouw woning best zo goed mogelijk isoleren. Maar je garage isoleren, is dat ook nuttig? Ja! Zo vermijd je bijvoorbeeld dat er warmte via de garage verloren gaat en creëer je een warme en droge opslagplek of kluskamer. Meer over de voordelen en de mogelijkheden van het isoleren van een garage lees je in dit artikel.

Ga snel naar: VoordelenWanneer is het nuttig?Garagedeur isoleren

 

Garage isoleren: prijs en mogelijkheden

De garage isoleren kan via de muren, de vloer of het dak/plafond.

Garage isolerenWat isoleren?Gemiddelde kostprijs per m²Offerte op maat?
Garagemuren isolerenSpouwmuur isoleren
€ 15 - 30✓ Offertes ontvangen
Buitenmuren isoleren€ 100 - 160✓ Offertes ontvangen
Binnenmuren isoleren€ 50✓ Offertes ontvangen
Garagevloer isolerenVloer isoleren€ 20 - 35✓ Offertes ontvangen
Garage dak isolerenDak langs buiten isoleren€ 40 - 100✓ Offertes ontvangen
Plafond isoleren € 20 - 40✓ Offertes ontvangen

 

1. Garagemuren isoleren

Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als je huis een spouw heeft. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. Je hoeft geen nieuw gevelbekleding te plaatsen én binnen verlies je geen ruimte, wat bij het isoleren van de binnenmuren wel het geval is.

» Gemiddelde prijs spouwmuur isoleren: € 15 – 30 per m² ⇒ Ontvang vrijblijvend offertes. 

 

Buitenmuurisolatie, ook gevelisolatie genoemd, is een vrij ingrijpende klus omdat je daarbij ook nieuwe gevelbekleding moet plaatsen. Om die reden is het ook duurder in vergelijking met de andere isolatiemethodes.

» Gemiddelde prijs buitenmuren isoleren: € 100 – 160 ⇒ Ontvang vrijblijvend offertes. 

 

De binnenmuren isoleren wordt vaak als laatste optie gehouden, als gevelisolatie of spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Bij binnenmuurisolatie worden meestal voorzetwanden of isolatieplaten aan de binnenmuren bevestigd. Hou er rekening mee dat je daardoor wat plaats verliest.

» Gemiddelde prijs binnenmuren isoleren: € 50 per m² ⇒ Ontvang vrijblijvend offertes. 

 

 

2. Garagevloer isoleren

De vloer isoleren kan zowel langs boven als langs onder, bijvoorbeeld via de kelder of kruipruimte. De vloer langs onder isoleren krijgt de voorkeur maar is niet altijd mogelijk.

Isolatie langs boven vraagt meer breekwerk omdat je de bestaande vloer moet uitbreken. Eventuele leidingen kunnen de klus daarbij bemoeilijken. Een andere optie is dat je een isolatielaag op de bestaande vloer legt en een nieuwe vloerafwerking plaatst. Let op dat de vloeropbouw daarbij niet te groot wordt.

» Gemiddelde prijs vloer isoleren: € 20 – 35 ⇒ Ontvang vrijblijvend offertes. 

 

 

3. Garage dak isoleren

Een dak isoleren kan langs binnen of langs buiten. De meeste isolatiespecialisten raden aan om het dak langs buiten te isoleren omdat je dan de dakconstructie meeneemt in de isolatieschil. Bij dakisolatie langs buiten moet je wel de dakbedekking vernieuwen. De isolatiemethode is ook afhankelijk van het type dak. Zo moet je een hellend dak anders isoleren dan een plat dak.

» Gemiddelde prijs dak isoleren langs buiten: € 40 – 100 ⇒ Ontvang vrijblijvend offertes. 

 

Minder ingrijpend is het van binnenuit isoleren van het plafond van de garage. Welke isolatiemethode en -materialen daarvoor het meest geschikt zijn is afhankelijk van het garagedak. Zijn er spanten aanwezig, dan kan je er makkelijk isolatiedekens tussen duwen. Zijn er geen spanten, dan zijn isolatieplaten een betere optie.

» Gemiddelde prijs plafond isoleren: € 20 – 40 ⇒ Ontvang vrijblijvend offertes. 

 

garage isoleren

 

Waarom de garage isoleren?

Je garage isoleren kan om verschillende redenen erg handig zijn.

  • Minder warmteverlies: een niet-geïsoleerde garage vormt een koudebrug tussen buiten en de rest van je woning. Dat betekent dat het woongedeelte dat aan de garage grenst sneller afkoelt doordat de garage zo koud is. Door de garage te isoleren blijft het er warmer en gaat er minder warmte uit de rest van het huis verloren via de garage. Dat betekent een beter warmtecomfort en een mooie besparing op de energiefactuur.
  • Minder tochtproblemen: een tochtgevoel in de garage is verleden tijd. Ook dat zorgt voor een beter warmtecomfort.
  • Minder vochtproblemen: door de isolatie wordt de garage minder vochtig. Daardoor vermijd je vochtproblemen en vochtschade aan de spullen die je in de garage opbergt.

Een geïsoleerde garage blijft m.a.w. warm, droog en tochtvrij. Dat zijn niet alleen betere omstandigheden om je auto in te plaatsen en spullen in op te bergen. Dat het dankzij de isolatie veel aangenamer vertoeven is in de garage biedt nog meer mogelijkheden. Waarom er bijvoorbeeld geen speel-, klus- of hobbyruimte van maken?

 

 

Wanneer is het nuttig?

Of het nuttig is om de garage te isoleren is afhankelijk van verschillende factoren. Soms, wanneer de garage tot het beschermd volume van je woning behoort, ben je zelfs verplicht om ze te isoleren. Hou rekening met volgende factoren:

 

1. Functie van de garage

Gebruik je de garage louter als opslagplaats, dan is het in principe niet nodig om ze te isoleren. Je brengt er dan toch niet veel tijd in door. Is het een slechte keuze om de garage toch te isoleren? Nee! De isolatie zorgt er namelijk voor dat de garage droog en warm blijft, wat hoe dan ook gunstigere omstandigheden zijn voor je spullen.

Moet je garage dienst doen als hobbyruimte, klusplek, speelruimte, wasplaats, …? Dan heb je meer nood aan comfort in de garage en is isolatie sowieso aangeraden.

 

2. Locatie van de garage

Staat jouw garage los van je woning, dan is het minder relevant om ze te isoleren. Er kan dan geen warmte vanuit huis verloren gaan. Ben je van plan veel tijd door te brengen in de garage, dan is er warmtecomfort nodig en is isolatie aangeraden.

Een garage die vasthangt aan de woning is hoe dan ook interessanter om te isoleren. We zeiden het al, de garage vormt een koudebrug tussen buiten en de rest van je woning. Door de aangrensende kou van de garage koelt het in huis dus sneller af. Het isoleren van de garage vermindert de koudebrug waardoor het in huis warmer blijft.

 

 

Garagedeur isoleren

Als je de garage dan toch isoleert, kan je beter grondig te werk gaan en ook de garagedeur mee isoleren. Doordat de garagedeur vaak open en dicht moet is het niet makkelijk om er een dikke isolatielaag tegen te plaatsen.

Hoe je de garagedeur best isoleert hangt vooral af van het materiaal. Bij een metalen garagedeur kan je de kieren bijvoorbeeld isoleren met rubberen strips. De poort zelf kan je isoleren met XPS-platen, PUR-platen of platen van piepschuim. Hetzelfde materiaal kan je gebruiken om een houten garagedeur te isoleren. Je kan bijvoorbeeld ook glaswol of steenwol gebruiken. Vanuit esthetisch oogpunt voorzie je daarbij wel best een mooie afwerking met bijvoorbeeld mdf-platen.

Een andere optie is dat je jouw oude garagedeur vervangt door een nieuw geïsoleerd exemplaar. Kies daarbij voor een sectionaaldeur. Deze zijn van zichzelf al goed geïsoleerd. De panelen in de poort zijn namelijk voorzien van dubbele wanden, gevuld met isolatiemateriaal. De effectieve isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van de panelen, maar je kan ervan uitgaan dat een sectionaaldeur een goed isoleert.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten