Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtdicht isoleren: Het belang van luchtdichtheid en isolatie

Bij de renovatie van een woning of het bouwen van een passief- of lage energiewoning.is het niet alleen van belang dat er goed geïsoleerd wordt maar ook dat deze voldoet aan de bouwnormen omtrent luchtdichtheid. Waarom luchtdicht isoleren een grote impact heeft op je verbruik, welke regels je moet volgen en hoe isolatie luchtdicht kan aangebracht worden lees je hier.

Ga snel naar: waar luchtdicht isoleren?vochtproblemen voorkomenluchtdicht isoleren en ventileren

 

Het belang van Luchtdicht bouwen en impact op energie besparen

Luchtdicht bouwen houdt in dat er bij de bouw van een woning al zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het voorkomen van tocht en andere ongewenste luchtstromingen. Door tijdens het bouwproces alle naden, kieren en doorvoeren van leidingen al zoveel mogelijk af te dichten met een geschikt vulmiddel, tape of folie, maak je direct een goede start bij het luchtdicht maken van een woning.

Luchtdicht dak

In de praktijk test men de luchtdichtheid vaak door het toepassen van de ‘blower  door’ test. Hierbij wordt een ventilator in het deurgat geplaatst waarmee eerst een overdruk en dan een onderdruk wordt gecreëerd. Met behulp van een drukmeter wordt het drukverschil gemeten en aan de hand van een berekening wordt uiteindelijk de ‘N50 waarde’ vastgesteld. Hoe lager deze waarde is, des te energiezuiniger is de woning. In een passiefhuis (zeer energiezuinig) is deze waarde kleiner dan 0.6.

 

Schakel een isolatiespecialist in

Moeten er in jouw woning, bedrijf, … isolatiewerken uitgevoerd worden? Laat die dan over aan een gespecialiseerde vakman. De weet door zijn kennis en ervaring in het vak precies hoe hij te werk moet gaan en met welke aandachtspunten (bvb. luchtdicht isoleren) hij rekening moet houden. Zo ben jij verzekerd van een correcte uitvoering van de isolatiewerken en een kwalitatief resultaat. Ontvang hier prijzen en vergelijk voorstellen.

 

Plaatsen die gevoelig zijn voor luchtlekken

Er is veel onderzoek gedaan naar de luchtdichtheid van woningen. Hierbij is vast komen te staan dat veel tochtproblemen worden veroorzaakt bij het dak, bij doorvoeren in de vloer en op plekken waar ramen en deuren aansluiten bij de muur. Aangezien deze plaatsen nauw verbonden zijn met isolatie spreekt het voor zich dat luchtdicht isoleren hier dan ook de oplossing is:

 

Dakisolatie en luchtdichtheid
Het dak van de woning is een plek waar je veel energie kunt besparen (tot wel 25%). Dit kun je bereiken door het dak te voorzien van isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol. Dit is gelijk het moment om de nodige aandacht te besteden aan een luchtdichte afwerking. Voel je tocht ergens bij het dak of zijn er zichtbare kieren? Kijk dan of je deze kan opvullen met PUR. Snijd het schuim daarna zoveel mogelijk bij. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het erg belangrijk om de laag luchtdicht af te werken met een goede polyethyleen folie of zogenaamde klimaatfolie. Alle naden en kieren moeten worden afgeplakt, ook bij de muren! Zo creëer je een luchtdichte en dampremmende laag wat ten goede komt aan de luchtdichtheid van de woning. Onderstaand zie je de opbouw van een dak met isolatie die afgesloten is met een luchtdichte folie.

Luchtdichte dakisolatie

 

Doorvoeren in de vloer: bron van luchtlekken
Doorgaans komen de meeste luchtlekken voor bij openingen in de vloer die dienen als doorgang voor het leidingwerk. Je kunt hierbij denken aan doorvoeren voor de water- of gasleiding en gaten die aangebracht zijn voor rioolleidingen of andere afvoerpijpen. Vaak komt hierdoor tocht vanuit de kruipruimte wat een negatief effect heeft op de algehele luchtdichtheid van de woning. Deze tochtgaten bij doorvoeren zijn meestal relatief eenvoudig te dichten met PUR schuim.

 

Ramen en deuren: luchtdicht laten aansluiten
Ramen en deuren zullen altijd problematisch blijven wanneer het gaat om het luchtdicht maken van de woning. Met tochtstrips kun je vaak al een hoop tocht vermijden. Vaak zijn het overigens de aansluitingen tussen de raamkozijnen en de muur of de vensterbank en de muur waar tocht doorheen komt. Het is dus zaak om deze plekken goed af te kitten met een elastische afdichtingskit. Het liefst gebeurt dat al voordat de muur bepleisterd wordt. Dat is niet alleen esthetisch de beste oplossing maar het resulteert ook in goede isolatiewaarden.

 

Luchtdicht isoleren: vochtproblemen voorkomen

Met het luchtdicht afwerken van de isolatie voorkom je niet alleen dat lucht kan gaan ontsnappen via tochtkanalen maar houd je ook vocht tegen. Warme lucht die zich in de woning bevindt, bevat veel vocht. Wanneer deze lucht niet tegen gehouden zou worden door een dampremmende luchtdichte laag, gaat deze condenseren tegen het koude deel, achter de isolatie en slaat daar neer als druppels vocht. Hier kunnen dan schimmels gaan ontstaan en kan houtrot optreden. Vochtige isolatie zal ook veel minder goed isoleren en isolatiewaarde verliezen.

 

Luchtdicht isoleren en ventileren: zoeken naar de juiste balans

Ventileren en luchtdicht bouwen

Indien je zoveel mogelijk energie wilt besparen dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen de isolatie van de woning en de ventilatie. Hoe beter je woning geïsoleerd raakt, hoe meer je zult moeten ventileren met behulp van een goede balans ventilatie. Deze balans is zeer belangrijk want te weinig ventilatie resulteert in vochtproblemen door condensvorming, te veel ventilatie leidt tot energieverlies. Wat de capaciteit van je ventilatiesysteem moet zijn, hangt af van de grootte van de woning, de toegepaste isolatie, de mate van luchtdichtheid, het verwarmingssysteem en nog een aantal variabelen. Zie www.mechanischeventilatie.net voor meer informatie. Een expert op het gebied van ventilatie en verwarming kan je hierin verder adviseren. Hij kan met behulp van metingen en berekeningen vaststellen wat in jouw situatie het beste is. In een ruimte die niet goed is geventileerd, krijg je vroeg of laat problemen met condensatievocht.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten