Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Heb ik een spouwmuur? Spouwmuur herkennen

Dankzij spouwmuurisolatie verlaag je efficiënt je energierekening en verhoog je het warmtecomfort in je woning. Om deze budgetvriendelijke isolatiemethode toe te passen, moet je woning natuurlijk wel een spouwmuur hebben. Maar hoe weet je dat? In dit artikel overlopen we kort de belangrijkste aanwijzingen.

 

Heeft mijn huis een spouwmuur?

De belangrijkste factor om een spouwmuur te herkennen is het bouwjaar van de woning.

 1. Bouwjaar woning: 1920 – 1975

  Heb ik een spouwmuur? JA, je woning heeft hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur.

  Wat moet ik doen? De kans is groot dat de spouw nog niet geïsoleerd is. Om te voorkomen dat warmte uit huis verloren gaat, de energiefactuur te verlagen en het warmtecomfort te verhogen is het aangeraden om de spouw te laten na-isoleren.

  Een isolatiebedrijf komt vrijblijvend bij jou langs om een onderzoek te doen van de spouw. Op basis van de analyse bepalen ze of spouwmuurisolatie mogelijk is, berekenen ze de terugverdientijd (o.b.v. de dikte van de spouw) van je investering en maken ze een offerte op maat van jouw project. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen.

 2. Bouwjaar woning: voor 1920

  Heb ik een spouwmuur? NEE, je woning heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur.

  Wat moet ik doen? Overweeg zeker een alternatieve manier van muurisolatie. Je kan bijvoorbeeld de buitenmuren isoleren. Bij deze methode wordt een isolatielaag op de bestaande gevel aangebracht. Het voordeel is dat je binnen in huis geen ruimte verliest. De isolatie moet wel afgewerkt worden met nieuwe gevelbekleding.

  De binnenmuren isoleren is een andere mogelijkheid. Gezien het risico op koudebruggen en omdat je binnenruimte verliest, wordt het echter als minder interessant beschouwd. Meestal wordt het enkel toegepast als buitenmuur isolatie niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als je een beschermde gevel hebt waaraan je niet mag raken.

 3. Bouwjaar woning: na 1975

  Heb ik een spouwmuur? JA, je woning heeft hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur die al geïsoleerd is. De kans dat er al spouwmuurisolatie aanwezig is, wordt nog groter als je woning gebouwd werd na 1987.

  Wat moet ik doen? Let op, het isolatiemateriaal in oude spouwmuren laat vaak de wensen over. Vaak is de isolatie ingezakt of veel minder isolerend dan de huidige generatie isolatiematerialen. Er zijn verschillende oplossingen om je woning in dat geval toch optimaal te isoleren. Soms volstaat het om de spouwmuurisolatie plaatselijk aan te vullen of te herstellen. De bestaande spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe is echter de beste methode voor een optimaal resultaat.

  Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie? Een gespecialiseerd isolatiebedrijf bepaalt het aan de hand van een grondige analyse van jouw spouw. Ontvang vrijblijvend offertes en vergelijk prijzen via de offertepagina.

Tip: het bouwjaar is de meest doorslaggevende factor voor de aanwezigheid van een spouwmuur. Toch zijn er ook nog andere manieren om spouwmuren te herkennen. Ontdek ze hieronder.

 

 

 

Andere manieren om een spouwmuur te herkennen

Behalve door het bouwjaar van de woning, kan je de aan- of afwezigheid van een spouwmuur ook achterhalen door te kijken naar de plannen van jouw huis, de dikte van de muren, de aanwezigheid van luchtkokers en de gevelstenen.

 

1. Wat zeggen de bouwplannen?

De makkelijkste manier om na te gaan of jouw huis een spouwmuur heeft is via de bouwplannen. Zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren? Dan wijst dat hoogstwaarschijnlijk op een spouwmuur.

 

2. Wat is de dikte van de muren?

Ga naar een deuropening en meet de dikte van de muren. Bij een dikte van 25cm of meer heb je zeker een spouw. Meet je minder dan 25cm, dan heb je ofwel geen ofwel een heel dunne spouw.

Bij twijfel kan je een klein gaatje in de stenen boren. Wanneer de boor doorschiet heb je een spouwmuur. De spouw zelf moet minimum 5cm breed zijn. Met de boor of een ander lang voorwerp kan je dan de afstand meten tot het binnenblad. Verminder de dikte van de gevelsteen met het gemeten getal en je weet hoe breed de spouwmuur is. Ook door een endoscopisch camera-onderzoek te laten uitvoeren kom je dit met 100% zekerheid te weten.

De breedte van de spouw is bepalend voor het soort isolatiemateriaal dat men kan gebruiken. Bij een dikke spouwmuur heb je meer keuze uit soorten isolatiemateriaal. Glaswol, pur-isolatie, isolatiekorrels, … Een smalle spouwmuur isoleert men meestal met isolatieparels. Lees hier meer over de verschillende soorten spouwmuurisolatie.

 

3. Zijn er luchtkokers aanwezig?

Verluchtingsroosters en open stootvoegen in de gevel wijzen op de aanwezigheid van een luchtruimte en dus ook op de aanwezigheid van een spouwmuur. Ga dus zelf op zoek naar zo’n zichtbare verluchtingsroosters en -gaten in de gevel. Dat er geen aanwezig zijn betekent niet noodzakelijk dat er geen spouwmuur aanwezig is. Het is slechts een aanwijzing.

 

4. Is er een steense muur?

De gevelstenen kunnen ook een indicatie zijn voor de aan- of afwezigheid van een spouwmuur. Heeft jouw huis een steense of volle muur, dan is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig. Een steense muur herken je aan de kopse stenen, stenen die dwars worden gemetseld. In het metspatroon wisselen volledige stenen en halve of kopse stenen elkaar af.

Let wel, de aanwezigheid van een spouwmuur is niet uitgesloten bij een steense muur. Zo kan er bij een renovatie nog een nieuwe binnenmuur gemetseld zijn, parallel met de bestaande steense buitenmuur, om zo een spouw te creëren.

 

5. Wat is het bouwjaar van de woning?

Dit haalden we reeds aan. Voor 1920 was er nog geen sprake van binnen- en buitenmuren. De woningen werden toen gebouwd met een enkele rij stenen. Het nadeel daarvan was dat de huizen niet voldoende beschermd waren tegen vocht, wat niet bevorderlijk was voor de constructie van de woning en de gezondheid van de inwoners. Omdat het vochtproblemen hielp voorkomen, werden vanaf 1920 de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd. Is jouw woning gebouwd voor 1920, dan is de kans erg klein dat er een spouwmuur aanwezig is.

Een woning gebouwd tussen 1920 en 1975 heeft hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. Hetzelfde geldt voor woningen met een bouwjaar na 1975, alleen is de kans groot dat daar reeds spouwmuurisolatie voorzien is. Dat is zeker het geval bij woningen gebouwd na 1987. Het bouwjaar van een woning vind je terug op de bouwplannen of kan je opvragen bij de gemeente.

 

Heeft jouw huis een spouwmuur en is deze nog niet geïsoleerd? Dan kan je deze makkelijk laten na-isoleren. Hoe dat werkt en hoeveel het kost lees je hieronder. ✓ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

heb ik een spouwmuur

 

Na isoleren spouwmuur

Wanneer jouw huis een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is, kan je deze makkelijk laten na-isoleren. De spouwmuurisolatie wordt dan van buitenaf aangebracht. In de voegen maakt men gaatjes, waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Achteraf worden de gaatjes zorgvuldig gedicht in dezelfde kleur als de voegen.

Het grote voordeel van het na-isoleren van een spouwmuur is dat er geen grote breekwerken bij komen kijken. Bovendien kan de spouwmuurisolatie op minder dan 1 dag geplaatst worden. Lees hier meer over het na-isoleren van spouwmuren.

 

Prijs na-isolatie spouwmuur

Hoeveel je betaalt voor het laten na-isoleren van jouw spouwmuur hangt vooral af van de oppervlakte van de spouwmuur en het gebruikte isolatiemateriaal. Een overzicht van de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten:

MateriaalRichtprijs/m²
Glaswol€15 - €20
EPS-parels€20 - €25
PUR-schuim€25 - €30

TIP: Het laten na isoleren van een spouwmuur laat je best over aan een ervaren vakman. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van een goede werkwijze en kwaliteit op lange termijn. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Voor het na-isoleren van de spouwmuur kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een premie. Benieuwd naar meer info over het subsidiebedrag, de voorwaarden, de aanvraagprocedure, …? Lees het in dit artikel.

 

 

spouwmuur herkennen
Het na-isoleren van spouwmuren gebeurt via de gevel. In de voegen worden kleine gaatjes gemaakt waarlangs het isolatiemateriaal naar binnen wordt gespoten. Achteraf worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt.

 

Voordelen na-isolatie spouwmuur

Nog niet overtuigd of spouwisolatie wel de moeite waard is? Dit zijn de voordelen van spouwmuurisolatie:

 • Energiebesparing: Gemiddeld bespaar je 9 à 11 kubieke meter gas per m². Dankzij de lagere energiefactuur die hiermee gepaard gaat, betaalt de investering zichzelf op termijn terug. De terugverdientijd ligt gemiddeld op 2 à 5 jaar.
 • Beter binnenklimaat: Het klimaat in huis is comfortabeler. In de zomer blijft het frisser binnen. In de winter blijft de kou beter buiten.
 • Snelle plaatsing zonder breekwerken: Het isolatiemateriaal wordt via kleine gaten in de gevel gespoten. Het na-isoleren kan zelfs op 1 dag gebeuren.
 • Geen verlies van ruimte: Dankzij spouwmuurisolatie moet je niet inleveren op woonruimte, noch binnen noch buiten.

Ontdek hier meer spouwmuurisolatie ervaringen.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten